Waarom calorieën tellen? Lees de waarheid hier

Waarom calorieën tellen?

By on 10 november 2017
Leestijd: 10 minuten
waarom calorieën tellen


Calorieën tellen? Waarom zou ik dat moeten doen? Is dat echt zo effectief? Wij zijn voor je op onderzoek uitgegaan en in dit artikel lees je de waarheid over calorieën tellen.

Laten we bij het begin beginnnen. Want wat betekent dat woord eigenlijk, calorieen.

Wat zijn calorieën?

Wat zegt wikipedia over calorieen? De calorie is een verouderde eenheid voor energie of warmte. De latijnse benaming voor calorie is ‘ calor’, wat warmte betekent.

De woorden calorieën en afvallen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en worden vaak in één zin gebruikt. Roep je calorieën, dan zullen de meeste mensen direct denken aan afvallen. Maar wat zijn calorieën eigenlijk?

Een calorie is een maat voor de hoeveelheid energie die je binnenkrijgt uit voeding (eten en drinken). Het is dus een manier om de energie-eenheid uit te drukken. De voedingsstoffen in voedsel die het lichaam gebruikt voor energie zijn koolhydraten, eiwitten en vetten. Zo levert:

  • 1 gram koolhydraten 4 kilocalorieën
  • 1 gram eiwitten 4 kilocalorieën
  • 1 gram vet 9 kilocalorieën

Een calorie kan op verschillende manieren ‘ingevuld’ worden. Zo kan een centimeter aangeven hoe dik een stuk karton is, maar ook hoe hoog het water staat. Met een calorie werkt dat eigenlijk hetzelfde. Zo kunnen koolhydraten, maar ook vetten en eiwitten, worden uitgedrukt in een hoeveelheid calorieën.

Calorieën verbranden

We hebben allemaal calorieën nodig om te kunnen leven. Bij alles wat we doen verbranden we calorieën – al zouden we de hele dag stilzitten! Nu is het zo dat als je meer getraind bent en meer spieren hebt, je ook meer calorieën verbrandt in ruststand.

Daarom draagt ook krachttraining bij aan afvallen!

De hoeveelheid calorieën die je nodig hebt is wel verschillend per persoon. Zo hebben mannen over het algemeen meer calorieën nodig dan vrouwen omdat hun spieren meer energie verbruiken.

Verschil calorie en kilocalorie

Vaak worden de termen calorie en kilocalorie (kcal) door elkaar gebruikt. In principe komt het op hetzelfde neer; het zijn enkel twee verschillende manieren van berekenen.

1 kilocalorie = 1000 calorieën.

Een andere term die je waarschijnlijk weleens tegen bent gekomen is Joule. Dit is de officiële eenheid van energie. Als je dus een verpakking bekijkt, zal daar het aantal kilocalorieën, maar ook het aantal Joule op vermeld staan.

1 calorie = 4,18 Joule

calorieën tellen is onzin

Calorieën en afvallen

Maar wat is nu eigenlijk de relatie tussen calorieën en afvallen? Calorieën worden vaak bij het afvallen gebruikt om aan te geven hoeveel energie er in en hoeveel energie er weer uit het lichaam gaat.

Als er minder energie – en daarmee calorieën – wordt verbruikt dan erin komt, wordt de energie die niet gebruikt is opgeslagen in het lichaam in de vorm van vet. Als er daarentegen juist meer energie uitgaat dan erin komt, worden er juist meer vet verbrand.

Zo staat er op de verpakking van een broodje hamburger dat er in 100 gram zo’n 241 kilocalorieën zitten, waar je vervolgens 16 minuten voor moet hardlopen om dit te verbranden.

Waarom calorieën tellen?

Door calorieën te tellen kun je inzicht krijgen in wat ‘erin’ komt er wat ‘eruit’ gaat, zodat je een energiebalans kunt creëren. Door dus bij te houden hoeveel calorieën je binnenkrijgt door voedsel en hoeveel calorieën je verbrandt door beweging en sport, heb je dus zicht op de energie in je lichaam.

Het hele idee achter calorieën tellen is dat je precies weet wat erin en eruit gaat zodat je hier op in kunt spelen als je wilt afvallen. Wil je namelijk afvallen, dan moet je zorgen dat er meer uitgaat dan erin komt. Wil je aankomen, dan is dit juist andersom van belang.

Waarom geen calorieën tellen?

Calorieën tellen is iets wat veel mensen doen. Zo worden in veel dieetboeken en afvalwebsites calorieën vermeld en tips voor hoeveelheden calorieën geven. Daarnaast zijn er veel apps op de markt waarin je jouw eigen calorie-inname bij kunt houden.

Maar is dit wel zo goed? Waarom moet je calorieën tellen? Zelf staan wij hier niet helemaal achter. Wij vinden namelijk dat het tellen van calorieën helemaal niet nodig is.

Het gaat namelijk niet om de hoeveelheid calorieën, maar om het type calorie. Zo kunnen vetten, eiwitten en koolhydraten uitgedrukt worden in een hoeveelheid calorieën. En de calorieën die bestaan uit eiwitten en vetten zijn veel minder ‘erg’ dan de calorieën die bestaan uit koolhydraten. We zullen dit illustreren met een voorbeeld.

Evenveel calorieën avocado en een Mars

Een Marsreep en een hele avocado bevatten ongeveer hetzelfde aantal calorieën. Ondanks deze overeenkomst zijn deze twee soorten calorieën totaal verschillend. Als je op een website als www.voedingswaardetabel.nl de voedingswaarden van een Mars en van een avocado opzoekt, komt je het volgende tegen:

  • 1 Mars: 229 kcal
  • 1 avocado: 322 kcal

Maar is een avocado dan ook slechter? Nee (natuurlijk niet). Waar licht dit aan?

Verschillende soorten calorieën

Energie uit suiker

Het verschil is dat een Marsreep (of ander suikerrijk product) snel verteert. Alle energie komt ineens vrij in je lichaam. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel naar gevaarlijke waardes. Tenzij je diabetes hebt, lost je lichaam een hoge bloedsuikerspiegel zelf op door een flinke hoeveelheid van het vetopslag hormoon (insuline) aan te maken. Dit hormoon begeleidt alle energie uit de bloedbaan naar de vetcellen, waardoor je vetpercentage omhoog gaat.

Energie in de vorm van goede vetzuren

Een avocado bestaat onder andere uit natuurlijke vetzuren en vezels. Om te beginnen, kost het je spijsvertering extra inspanning om de complexe vetzuren te verteren. Dat proces versnelt de stofwisseling waardoor je direct meer calorieën verbrand. Maar het beste aan een avocado is dat het de energie langzaam vrij geeft.

Hierdoor heeft je lichaam alle tijd om het aantal calorieën uit een avocado te verbranden en krijgt je lichaam de kans om vetreserves aan te spreken waardoor je afvalt. Vergeet niet dat vet verbranden een overlevingsmechanisme is waar je lichaam bijzonder goed in is (als je het de kans geeft).

Samenvatting: de vetzuren uit een avocado worden langzaam verteerd en daardoor minder snel opgeslagen als lichaamsvet waardoor je vetreserves aanspreekt en afvalt. Suiker doet de bloedsuikerspiegel snel stijgen waardoor je juist vetreserves aanmaakt.

Gezonde Snacks

Hoeveel calorieën zitten erin?

In deze tabel wil ik je laten zien hoeveel calorieën een aantal veel voorkomende producten bevatten:

  1. Patat; 100 gram, 456 kcal
  2. Spinazie: 100 gram, 24 kcal
  3. Banaan: 1 stuk, 124 kcal
  4. Boterham (volkoren): 1 snee, 76 kcal
  5. Melk, 100 mililiter, 50 kcal
  6. Tosti, 1 stuk, 232 kcal
  7. Broccoli, 100 gram, 20 kcal
  8. Appel, 1 stuk, 60 kcal
  9. Pizza, 100 gram, 224 kcal
  10. Gebakken ei, 110 kcal
  11. Kaas (40+), 100 gram, 327 kcal
  12. Aardappelsalade, 100 gram, 150 kcal
  13. Kokoswater, 100 gram, 19 kcal
  14. Coca Cola light, 1 blikje, 0,6 kcal
  15. Chocolade (puur), 100 gram, 507 kcal

Hoeveel calorieën per dag?

Er wordt vaak geadviseerd dat mannen gemiddeld 2500 calorieën per dag mogen en vrouwen 2000 calorieën. Dit is voor de ‘gemiddelde’ persoon. Als je dus wilt afvallen, moet je met je calorie-inname onder deze grens blijven.

Maar zoals je aan het voorbeeld met de Mars en de avocado kunt zien is de ene calorie de andere niet. Leven op 2000 calorieën uit suikers is natuurlijk veel ongezonder dan leven op 2000 calorieën uit eiwitten en goede vetten. Zie je het verschil?

3 redenen om geen calorieën te tellen

Het is dus eigenlijk helemaal niet nodig om calorieën te tellen.

  1. De nadruk moet liggen op het type calorie.
    Heeft een ongezond product weinig calorieën? Het blijft een ongezond product! Het focussen op calorieën kan ervoor zorgen dat je minder bezig bent de kwaliteit van je voeding. Het is helemaal niet belangrijk hoeveel calorieën je binnenkrijgt (uiteindelijk is dat ook maar een getalletje), het is veel belangrijker wat voor calorieën je binnenkrijgt. Kortom: wat voor soort voeding eet je?
  2. Blijf letten op je verzadigingsgevoel.
    Luister naar je lichaam! Als je alleen maar met je rekenmachine in de weer bent om de calorieën in je voedingsmiddelen te berekenen, houd je je veel minder bezig met wat je lichaam nu eigenlijk zegt. Misschien heb je eigenlijk al genoeg gehad, maar zegt je calorieëntabel dat je nog best wat calorieën mag eten. Nee, luister naar je lichaam!
  3. Stop met dat obsessieve gedrag.
    Wees eens eerlijk, word jij van calorieën tellen nou echt vrolijk? Constant berekenen of je iets wel mag eten, continu obsessief bezig zijn met eten… Dat is geen gezonde manier van leven en je bent er ook nog eens ontzettend veel tijd aan kwijt.

De uitzondering: Wanneer ga je wel calorieën tellen? Dit kun je doen als je wel heel gezond eet, maar niet snel verzadigd bent.  Of als het afvallen niet wil lukken. Hoewel dat verschillende oorzaken kan hebben, is de oplossing hetzelfde: ga calorieën tellen.

Niet voor de rest van je leven, maar wel voor twee weken om te controleren of je niet ergens een foutje maakt. Ondanks de gunstige effecten van goede voeding, kan het ervoor zorgen dat je niet tot nauwelijks afvalt als je teveel eet.

Onthouden: calorieën tellen is een handige tool, maar geen dagelijkse bezigheid. Gebruik het alleen om te controleren of je niet meer calorieën binnenkrijgt dan nodig.

Calorieën tellen? Mas advies

Wil jij letten op je voedingsinname en het liefst een paar kilo’s afvallen? Dat kan, heel goed zelfs! Maar daar hoef je geen calorieën voor te tellen. Je kunt veel beter letten op je koolhydrateninname.

Als je namelijk vooral veel eiwitten en goede vetten binnenkrijgt en zo min mogelijk (snelle) koolhydraten, hoef je geen calorieën meer te tellen. Door een koolhydraatarm dieet krijg je natuurlijke honger- en verzadigingssignalen en weet je precies wanneer je wel en niet vol zit.

Bovendien is het zo dat je van gezonde voeding, zoals groenten, bijna niet te veel kunt eten. Hier zitten vrijwel geen koolhydraten in. Je kunt dus gerust een extra portie groenten opscheppen bij het avondeten!

Koolhydraatarm eten ipv calorieen tellen!

Bij een koolhydraatarm dieet beperk je het aantal producten met snelle koolhydraten (zoals aardappels, witbrood, witte pasta, snoepgoed). Daarentegen neem je een kleine hoeveelheid langzame koolhydraten die je aanvult met veel eiwitten en goede vetten.

Een aantal kenmerken van een koolhydraatarm dieet zijn:

  • Snelle koolhydraten worden vermeden
  • Eiwitten en vetten worden aangevuld met langzame koolhydraten
  • Langzame koolhydraten worden voornamelijk gehaald uit groenten, noten en fruit
  • Eet gevarieerd

Als we het voorbeeld met de Mars en de avocado erbij halen: in Marsen zitten veel snelle koolhydraten en in de avocado zitten juist veel goede vetten en eiwitten. Door dus op je koolhydrateninname te letten, kijk je dus veel meer naar de kwaliteit van je voeding dan naar de kwantiteit hiervan.

Een koolhydraatarm dieet is een mooie manier om af te vallen. En eigenlijk moet je het helemaal niet zien als een dieet. Koolhydraatarm eten is een manier van leven. Als je eenmaal doorhebt welke producten koolhydraatarm zijn en vooral ook welke niet, dan zul je zien dat gezond leven ontzettend makkelijk is en je op een vrij natuurlijke manier kunt afvallen.

Wil je een handje geholpen worden binnen een koolhydraatarme lifestyle?


Samen naar een Slank, Gezond en Gelukkig leven

Makkelijk Afvallen staat voor samen naar een slank, gezond en gelukkig leven. Ons doel voor 2030 is 1 miljoen mensen te helpen bij het behalen en behouden van een gezond figuur.

Dit doen wij met eigen recepten, programma’s en weekmenu’s, geschikt voor elke kok en keuken. Met onze programma’s, coaching en community willen wij de kwaliteit van jouw leven blijvend verbeteren!

De belofte van Makkelijk Afvallen:

Je blijft genieten van lekker eten terwijl je afvalt
Je doet met zekerheid je de juiste boodschappen
Je staat samen sterk met de Samen Slank Community
Afvallen zonder je suf te sporten
Garantie: niet afvallen is geld terug

Facebook Reacties

About Niels Bosman

Niels Bosman is oprichter en eigenaar van MakkelijkAfvallen. Hij ontdekte de kracht van koolhydraatarm eten in 2014 en sinds die tijd is hij fulltime bezig met het coachen van zijn klanten. Hij heeft 4 boeken geschreven en meer dan 40.000 mensen geholpen aan een slank, gezond en gelukkig leven. Hij woont samen met zijn vriendin en kinderen in Eindhoven.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *