Slik deze 7 supplementen als je gaat afvallen met een koolhydraatarm dieet

Deze 7 supplementen zijn geschikt bij een koolhydraatarm dieet

By on 24 november 2017
Leestijd: 8 minuten

voedingssupplementen

Voedingssupplementen zijn bronnen van gezonde stoffen zoals vitaminen en mineralen. Tijdens een koolhydraatarm dieet eet je gezond en val je vaak af. Maar doordat je bepaalde producten in mindere hoeveelheden neemt, kunnen er tekorten ontstaan. Deze 7 voedingssupplementen kunnen je helpen om deze tekorten weer aan te vullen!

Afvallen door koolhydraatarm eten. 

Tijdens een koolhydraatarm dieet beperk je jouw koolhydrateninname. Je vermijdt snelle koolhydraten die leiden tot hevige energiepieken, en vervangt deze door veel eiwitten en vetten. Eiwitten en vetten zijn namelijk goede energiebronnen, die je geleidelijk energie geven en zorgen voor een langer verzadigd gevoel.

De snelle koolhydraten probeer je juist te vermijden. Deze koolhydraten zitten bijvoorbeeld in granen, verstopt in witbrood, pasta en degen.

Langzame koolhydraten neem je daarnaast nog wel gewoon. Deze koolhydraten zitten bijvoorbeeld in fruit.

Tekorten aan voedingsstoffen bij het koolhydraatarm dieet?

Maar graanproducten en fruitsoorten bestaan niet volledig uit koolhydraten. Er zitten namelijk ook veel andere goede voedingsstoffen in. Denk maar aan de vele vitamines en mineralen in fruit, en de grote hoeveelheden vezels in graanproducten. Doordat je deze producten in mindere mate eet, krijg je ook minder van deze goede voedingsstoffen binnen.

7 voedingssupplementen om tekorten aan te vullen tijdens het afvallen.

Als je lange tijd koolhydraatarm eet, kunnen er bepaalde tekorten in het lichaam ontstaan. Daarom is het belangrijk om deze tekorten aan te vullen tijdens het volgen van een koolhydraatarm dieet. Hieronder leggen we uit welke voedingssupplementen geschikt en onmisbaar zijn voor een healthy lifestyle.

1. Magnesium

wat doet magnesium

Niet alleen als je koolhydraatarm eet kan er een magnesiumtekort in je lichaam ontstaan, zo’n 60% van de hele Westerse bevolking heeft een magnesiumtekort! Magnesium maakt je lichaam namelijk niet zelf aan, maar haalt het uit onder andere uit fruit, peulvruchten, noten en zaden en groene bladgroenten.

Noten en groene bladgroenten zul je tijdens een koolhydraatarm dieet genoeg binnenkrijgen, maar fruit en peulvruchten neem je niet rijkelijk. Hier zitten namelijk vrij veel langzame koolhydraten in. Daarom is het goed om extra magnesium te slikken.

Waarom is magnesium goed voor je?

 • Magnesium helpt het lichaam om voedsel om te zetten in energie.
 • Magnesium helpt om je lichamelijk (spieren) en geestelijk te ontspannen.
 • Door magnesium kunnen bloedvaten zich beter ‘ontspannen’, waardoor er meer bloed van en naar je hart kan stromen.
 • Magnesium helpt je hersenen beter te functioneren.
 • Magnesium kan positieve invloed hebben op je bloedsuikerspiegel.

Magnesium nemen

Vul een magnesiumtekort aan met magnesiumsupplementen. Ga daarbij voor supplementen die biologisch gebonden zijn, zodat ze beter worden opgenomen door het lichaam. In wat goedkopere supplementen kan namelijk magnesiumoxide zitten, wat minder goed wordt opgenomen. Je kunt 2 keer per dag een tabletje nemen.

Voor vrouwen in de overgang is het slikken van magnesium extra belangrijk. Door hormonale schommelingen en stress kan er namelijk een extra magnesiumtekort ontstaan.

2. Tarwegras

tarwegras

Een andere manier om een vitamine- en mineralentekort aan te vullen is door tarwegras te nemen. Tarwegras is afkomstig van de tarweplant en ontzettend goed voor je lichaam. Het is dan ook een ware vitamine- en mineralenbom. Daarnaast bevat het veel antioxidanten, die je lichaam beschermen tegen vrije radicalen.

Wist je dat 100 gram tarwegras zelfs gelijk staat aan ongeveer 2 kilo groenten? 2 kilo! Ongelooflijk hoe krachtig dit kleine plantje is.

Waarom is tarwegras goed voor je?

 • Tarwegras bevordert de stofwisseling.
 • Door tarwegras krijg je meer energie.
 • Tarwegras zuivert het bloed en werkt ontzurend.
 • Tarwegras verhoogt je weerstand en gaat ontstekingen tegen.
 • Dit voedingssupplement heeft een ontgiftende werking op je darmen, nieren en lever.

Tarwegras nemen

Ga voor 100% biologisch tarwegras, zoals die van Terrasana. Zo weet je zeker dat je van alle gezondheidsvoordelen kunt profiteren en er geen rare toevoegingen in zitten. Neem dagelijks 1 à 2 eetlepels tarwegras en verwerk het in bijvoorbeeld je yoghurt of een groente smoothie.

3. Krill olie

krillolie gezonde vetten

De naam ‘krill olie’ komt je misschien niet bekend voor. Maar als ik ‘visolie’ zeg, dan gaat er vast een lampje branden! Krill olie is een visolie die wordt gemaakt van krill, een schaaldiertje. In veel andere visoliën zit kwik verwerkt, omdat de meeste vissen tegenwoordig vergiftigd zijn met kwik. In krill olie is dit niet het geval.

Deze olie is ontzettend rijk aan omega-3 vetzuren, goede vetten die bijdragen aan een gezond dieet. De omega-3 vetzuren in krill olie worden sneller in het lichaam opgenomen dan andere visoliën. 

Waarom is krill olie goed voor je?

 • Krill olie heeft een positief effect op het hartritme.
 • Krill olie verlaagt het risico op ziektes als Alzheimer, hart- en vaatziekten en artritis.
 • Dit voedingssupplement ondersteunt het herstelproces van de cellen.
 • Krill olie is goed voor je cholesterolgehalte. 

Krill olie nemen

Krill olie kun je slikken in de vorm van capsules, zoals deze van nutribites. Neem elke dag 1 à 2 capsules, tijdens de maaltijd. Ben je gevoelig voor schaaldieren of andere zeevoeding? Dan heb je kans dat je van dit product last krijgt.

4. Kelp

kelp

Een ander supplement afkomstig uit de zee, is kelp. Kelp is een zeewiersoort en bevat ontzettend veel vitaminen, mineralen en jodium. Jodium is een voedingsstof waar veel mensen te weinig van binnenkrijgen. Maar daar hebben ze wat op bedacht. Er wordt namelijk speciaal zout toegevoegd aan brood om dit jodiumtekort aan te vullen.

Maar laat je tijdens een koolhydraatarm dieet nu net geen brood eten… (op koolhydraatarm brood na dan) Gelukkig bestaan er kelppoeder en kelptabletten die jouw jodiumtekort kunnen aanvullen.                                             

Waarom is kelp goed voor je?

 • Kelp stimuleert de schildklier en versnelt het metabolisme (goed voor afvallen).
 • Door kelp kunnen slechte stoffen beter uit je lichaam verdwijnen.
 • Kelp helpt het immuunsysteem efficiënter en sterker te maken

Kelp nemen

Kelp is verkrijgbaar in tabletten die je dagelijks kunt nemen met een beetje water. Een volwassene heeft ongeveer 150 microgram jodium per dag nodig en in 1 tablet, zoals in deze van Swanson Health, zit ongeveer 225 microgram jodium.

5. Vitamine D3

vitamine d3

Het vijfde belangrijke voedingssupplement is vitamine D3. Veel vrouwen hebben een tekort aan vitamine D3, wat je voornamelijk binnenkrijgt door zonnestralen. Helaas is het in de herfst en winter vaak guur en donker, waardoor we veel binnen zitten en dus al snel een tekort opbouwen.

Vitamine D3 zit van nature ook in een aantal voedingsmiddelen, zoals eieren en vette vis. Maar deze hoeveelheden zijn zo weinig, dat je heel veel van deze voedingsmiddelen moet eten voordat je hier profijt van hebt.                                           

Waarom is vitamine D3 goed voor je?

 • Vitamine D3 helpt je lichaam bij het opnemen van calcium.
 • Vitamine D3 is goed voor de opbouw van je botten.
 • Dit voedingssupplement kan de hartgezondheid verbeteren.
 • Vitamine D3 zorgt voor sterkere spieren.
 • Vitamine D3 verbetert de concentratie en gaat vermoeidheid tegen.

Vitamine D3 nemen

Vooral in de winter is het verstandig om dagelijks vitamine D3 te slikken in de vorm van voedingssupplementen. Ongeveer 20 microgram is hierbij voldoende. Deze supplementen kun je kopen bij een natuurwinkel of de apotheek.

Lees meer over het koolhydraatarm 50 dagen programma, een programma waarbij je 50 dagen lang heerlijke koolhydraatarme weekmenu’s ontvangt.

6. Green Juice

beste green juice

Green juice drink ik zelf dagelijks. Want het zit boordevol gezonde greens. En is daarmee een handige manier om door middel van 1 drankje dagelijks je portie groenten binnen te krijgen. 

Lees hier mijn vergelijking van de de beste green juice producten. 

7. Kurkuma 

kurkuma in poeder supplementen tabletten en pil vorm

Kurkuma is een van mijn meest favoriete specerijen. Ik slik het zelf elke dag. 

Het kan écht van alles voor je lichaam doen. 

In dit artikel geef ik je de tien krachtigste en bewezen voordelen van kurkuma. Hier komen ze!

Facebook Reacties

About Niels Bosman

Niels Bosman is oprichter en eigenaar van MakkelijkAfvallen. Hij ontdekte de kracht van koolhydraatarm eten in 2014 en sinds die tijd is hij fulltime bezig met het coachen van zijn klanten. Hij heeft 4 boeken geschreven en meer dan 40.000 mensen geholpen aan een slank, gezond en gelukkig leven. Hij woont samen met zijn vriendin en kinderen in Eindhoven.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[gratis]
[gratis]