Schildklier traag en toch afvallen? | Makkelijk Afvallen

Trage schildklier en afvallen?

By on 19 mei 2016
Leestijd: 5 minuten

trage schildklier - afvallen

Trage schildklier en afvallen – Door een trage schildklier val je moeilijk af, krijg je een droge huid en kun je last hebben van koude handen en voeten. De schildklier stimuleert je stofwisseling en heeft namelijk invloed op de darmwerking, doorbloeding en zenuwgeleiding. Een trage schildklier kan onder andere komen door je voedingspatroon. Hoe dit precies werkt en hoe je met een traagwerkende schilklier tóch kunt afvallen, leggen we je uit in dit artikel!

De werking van de schildklier

De schildklier bevindt zich in de hals onder het strottenhoofd. Het is een belangrijk orgaan en heeft verschillende functies in het lichaam. Door hormonen aan te maken versnelt het de stofwisseling, verbetert het de doorbloeding en verbrandt het een teveel aan vetten. Dit doet het door het langzame schildklierhormoon T4 te produceren. Dit hormoon wordt vervolgens omgezet (door je schildklier, je lever of je botten) in het actieve schildklierhormoon T3.

Maar je schildklier is ook erg gevoelig en kan beïnvloed worden door onder andere je voedingspatroon, een ongezonde leefstijl, medicijngebruik en auto-immuunziektes. Hierdoor kan hij te traag of juist te snel gaan werken.

Heb ik een trage schildklier?

Hoewel een trage en snelle schildklier allebei voorkomen, zie je een trage schildklier (hypothyreoïdie) het meest. Bij een trage schildklier maakt de schildklier minder T4 hormonen aan of gaat de omzetting van T4 naar T3 minder goed, waardoor de stofwisseling langzamer gaat werken. En dat heeft gevolgen voor je lichaam; je kunt last krijgen van verschillende kwaaltjes:

 • Gewichtstoename
 • Haaruitval
 • Kouwelijkheid (koude handen en voeten)
 • Obstipatie
 • Vermoeidheid
 • Droge huid en haar
 • Depressie
 • Spierkrampen
 • Depressie
 • Afbrekende nagels

Als je vaak last hebt van een (of meerdere) van bovenstaande symptomen, dan heb je mogelijk een trage schildklier.

Oorzaken traag werkende schildklier

Om iets te kunnen zeggen over oplossingen, is het belangrijk te weten waardoor een trage schildklier precies ontstaat. Ik heb al gezegd dat het verband kan houden met je voedingspatroon, je levensstijl en bepaalde auto-immuunziekten:

 • Jodiumtekort: gaat soms gepaard met een opgezette schildklier (struma).
 • Crashdieet: volg jij een crashdieet en krijg je een lange periode helemaal geen koolhydraten en eiwitten binnen? Dan kan dit een trage schildklier veroorzaken.
 • Tekort aan selenium: selenium zorgt er in je lichaam voor dat het schildklierhormoon T4 wordt omgezet naar T3. Heb jij een tekort aan selenium, dan verloopt deze omzetting minder goed.
 • Stress: veel stress is slecht voor de omzetting van het trage hormoon T4 naar het actieve hormoon T3. Daarnaast maakt het lichaam bij stress Cortisol aan, wat de opname van dit hormoon door de cellen vermindert.
 • Medicijngebruik: ook (langdurig) medicijngebruik kan de werking van de schildklier vertragen.

Tips trage schildklier en afvallen

Allereerst is het belangrijk dat je eerst naar de huisarts gaat om je te laten testen. Die kan je namelijk medicijnen voorschrijven om het tekort aan schildklierhormoon aan te vullen.

Trage schildklier en afvallen? Dit is wat je er zelf aan kunt doen:

 1. Tekort aan jodium aanvullen
  Vul je tekort aan jodium aan! De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid jodium voor volwassenen is 150 microgram per dag (voor zwangere vrouwen is dit 250 microgram). Jodium kun je halen uit onder andere witvis en zeewier, venkel en bladpeterselie. Als jij weinig jodium binnenkrijgt kun je dit ook heel eenvoudig oplossen door Kelp tabletten te slikken. Deze kun je in de reformwinkel of online overal bestellen. 1 tablet zorgt precies voor je dagelijkse behoefte aan jodium.
 2. Geen crashdieet volgen
  Zorg dat je gebalanceerd omgaat met de hoeveelheid koolhydraten en eiwitten. Van koolhydraten moet je niet te veel nemen, maar – zoals je hierboven kunt lezen – dus ook niet te weinig! Bij een traag werkende schildklier is een goede balans van voeding dus belangrijk.
 3. Zorg voor een goed gebalanceerd koolhydraatarm dieet. Eet minder bewerkte koolhydraten (suikers, snoep, junkfood, koekjes etc). En meer gezonde koolhydraten (quinoa, havermout, zoete aardappel). Volg onze weekmenu’s voor 50 dagen. Wij hebben alles al voor je uitgestippeld. Inclusief boodschappenlijstjes en drinktips.
 4. Seleniumtekort voorkomen
  Een tekort aan selenium kun je voorkomen door selenium supplementen te slikken. Daarnaast zit selenium ook in paranoten. Door dus af en een stuk of 3 paranoten te nemen, kun je de werking van je schildklier stimuleren.
 5. Weg met die stress
  Yoga, meditatie, planningen maken, op tijd slapen, de tijd nemen… Zorg ervoor dat je stress verbant uit je leven! En dat is niet alleen goed voor je schildklier..
 6. Overtrain niet met sporten. Bewegen is altijd goed, maar als je overtraind, kan dit ook stress tot gevolg hebben wat een negatieve impact kan hebben op je schildklier.
 7. NIET ROKEN! Punt uit.

Overige opmerkingen (belangrijk)

 • Het komt ook voor dat mensen met een trage schildklier juist gaan afvallen, omdat ze minder gaan eten door een trage stofwisseling. Of omdat ze geen hap door de keel krijgen omdat ze depressieve gevoelens hebben (mede veroorzaakt door trage schildklier).
 • Door medicijn gebruik kun je last krijgen van eetbuien en daardoor aankomen. Ook depressieve gevoelens kunnen zorgen voor vreetbuien.

Ma’s Tip: Ga voor weekmenu’s die zorgen voor een uitgebalanceerd voedingspatroon met een klein beetje gezonde koolhydraten, veel gezonde vetten en eiwitten. Meer over koolhydraatarm eten kun je lezen in ons artikel ‘koolhydraatarm dieet + weekmenu‘.

Wil je meer tips over afvallen en hoe je niet terugvalt in oude gewoontes? Lees dan hier mijn 7 gouden tips!

Trage schildklier en afvallen? Wat zijn jouw ervaringen?

Facebook Reacties

About Niels Bosman

Niels Bosman is oprichter en eigenaar van MakkelijkAfvallen. Hij ontdekte de kracht van koolhydraatarm eten in 2014 en sinds die tijd is hij fulltime bezig met het coachen van zijn klanten. Hij heeft 4 boeken geschreven en meer dan 40.000 mensen geholpen aan een slank, gezond en gelukkig leven. Hij woont samen met zijn vriendin en kinderen in Eindhoven.

22 Comments

 1. hannyrombout

  28 maart 2019at12:04

  mijn dochter heeft een trage schildklier, en gluten allergie, maar blijft juist afvallen??? Dus een ander probleem dan de meeste anderen. Wie heeft er tips, oorzaken of andere informatie? Bedankt!!

  • Evelien Vis

   29 maart 2019at14:35

   Ik adviseer je om contact op te nemen met je huisarts. Hij kan goed meekijken wat in combinatie met haar trage schildklier en glutenallergie goed is om te doen zodat ze niet meer afvalt.

 2. Coby

  1 maart 2019at16:53

  Kan ik echt afvallen met mijn schildklier.

  • Mirjam

   29 juni 2020at08:09

   Invloed voedingspatroon heeft weinig invloed. . Er zijn vele oorzaken en je hebt hier weinig invloed op met voeding. Ga aub naar de huisarts en ga niet zelf lopen modderen. En nee Thyrax is geen afslankmiddel en van een trage schilklier val je niet af.. Om af te vallen moet je je voedings- en beweegpatroon aanpassen.

 3. Diane

  27 mei 2017at13:15

  Ik zou het wel willen proberen. Ik heb een vlees allergie dus kan ik dat niet eten. Ik ben opzic9vrij creatief met het vervangen van vlees maar soms weet ik het ff niet meer. In veel dieeten word veel vlees gebruikt..staan er in het boek ook ideeen om vlees te vervangen?

 4. Yvette

  6 juni 2016at10:29

  Ik heb ook een traag werkende schildklier, ik heb andere manieren geprobeerd om af te vallen maar het lukte mij niet. Ik heb jullie e-boek gedownload en ben begonnen met deze koolhydraatarm dieet. Ik ben trots om te zeggen dat ik in 2 weken 3.6 kilo kwijt ben. Ik ben er zo blij mee, weet zeker dat ik dit vol gaat houden! Ik wil 20 kilo eraf hebben.

  • Niels Bosman

   6 juni 2016at14:37

   Lieve Yvette,

   Wat heerlijk om te horen dat het zo goed gaat en wat fijn dat je lekkerder in je vel zit.
   Keep up the good work en wees ook lief voor jezelf. Je mag je best zo af en toe eens lekker verwennen, dat is ook heel belangrijk.

   Liefs,

   Sierk – Ma

   • as

    7 mei 2018at16:05

    hoeveel paranoten mag je eten per dag?

  • Laura

   18 juni 2016at15:29

   De eerste kilos zijn vooral vocht helaas…

   • Niels Bosman

    19 juni 2016at11:32

    Hoi Yvette, maar dat is begrijpelijk. Je lichaam zal in dit geval altijd eerst het overtollige vocht afscheiden en daarna pas aan je (vet)reservers beginnen. Dit is een natuurlijk proces ook bedoeld om het lichaam te beschermen. NU moeten de kilo’s er af die er echt toedoen! Keep up the good work en blijf positief! Liefs, Sierk – MA

   • Linda

    26 mei 2017at20:41

    Ja dat moest er toch ff uit…..laat iemand gewoon trots wezen

  • Elma

   3 juli 2016at12:55

   Ik heb ook een traag werkende schildklier, heb 6 weken koolhydraatarm dieet gevolgd.
   Maar helaas nog niets afgevallen
   Heeft iemand tips waardoor ik wel af ga vallen. Ik wil zo graag 10 kilo kwijt maar het lukt me steeds niet.

   • Niels Bosman

    4 juli 2016at13:58

    Hoi Elma,

    Wat is de reden van je trage schildklier?
    Wellicht is het handig om kelp tabletten te slikken, om een eventueel jodium tekort op te lossen. Ook kun je proberen 4-6 paranoten per dag te eten.

    Een traag werkende schildklier is echter een complex vraagstuk. Misschien moet je hier toch mee naar een specialist of huisarts.

    Liefs, Sierk – MA

   • Jenny

    13 juli 2016at01:16

    Hallo,

    Dat had ik precies hetzelfde! Ik ben begonnen bij de WW.
    Gewoon eten maar wel gezond en heel goed vol te houden. Geen rare dingen in huis halen omdat in je weekmenu staat ed….
    Ik ben geboren zonder schildklier en helaas heb ik al zoveel geprobeerd maar niets hielp of maar een tijdje en dan werd ik weer ziek. Nu hebben we allemaal het probleem dat de Thyrax uit de handel is en dat nieuwe medicijn slaat bij mij dus verkeerd aan. Voordeel dat de kilo’s er momenteel afvliegen! Nadeel de pijnen vermoeidheid en enorm opgefokt en emotioneel…

    • Niels Bosman

     13 juli 2016at10:11

     Hoi Jenny, dat klinkt als een soort eeuwig durende strijd. Vooral ook die nare bijwerkingen van medicijnen. Heb je kelptabletten weleens gebruikt? Ik wens je in ieder geval veel sterkte maar ook geluk! Liefs, Sierk -MA

     • Ana

      19 september 2018at17:05

      Dag, ik heb vandaag kelp tableten gekocht maar ik las op internet dat gevaarlijk is om te gebruiken. Ik heb langzaam weekends schildklier, struma en nodules. Mijn huisarts wil geen verwijzing brief geven naar specialist. Ik wil zelf proberen de kelp om te zien als ik me beter voel maar nu weet ik niet als kelp gevaarlijk is of niet?

     • Veerle de Boer

      20 september 2018at12:42

      Hoi Ana, goed dat jij al contact hebt gezocht met jouw huisarts. Dit raad ik je ten alle tijden aan als je serieuze problemen hebt. Wij zijn helaas geen artsen en ik kan je daarom geen medisch advies geven. Misschien kun je de vraag over de kelp ook aan je huisarts of zijn assistente stellen?

 5. Kora

  24 mei 2016at11:22

  Ik heb ook last van de schildklier en gebruik thyrax maar ben 32,kilo afgevallen ,en heb het boek van sonja gebruikt ,en zwem 1 x per week 1.5 uur banen en nog avond in de week lopen 5 tot 7 km

  • Niels Bosman

   25 mei 2016at13:33

   Wow, 32 kilo, knap hoor! Ongeacht welk programma je volgt, hou dit vol!!

 6. marja genot

  19 mei 2016at15:52

  Goede middag!!!
  Inderdaad, mij schildklier werkt helemaal niet meer ik gebruik de hoogste dosering van tirax 3 x s’ morgens .en hart pilletjes 2 x per dag en maagbeschermer .

  • Niels Bosman

   20 mei 2016at13:28

   Hoi Marja, ik hoop dat het voor je werkt! Liefs, Sierk – MA

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[gratis]
[gratis]