Rauwe chocolade als jouw bondgenoot bij afvallen! | MakkelijkAfvallen

Rauwe chocolade als jouw bondgenoot bij afvallen!

By on 23 september 2018
Leestijd: 9 minuten
Door rauwe chocolade te eten kun je afvallen

Het is echt waar: van rauwe chocolade kun je afvallen!

Verslavende hobby of gezonde gewoonte?

Chocolade, dat is toch dat super verslavende snoepgoed dat je niet kunt laten liggen als je last hebt van ‘de periode’? En dan heb ik niet alléén over de periode waarin je vrouwelijke hormonen zogezegd de overhand nemen.

Ik heb het ook over de koffieperiode. En over de periode tussen het avondeten en het naar bed gaan. De tijd rond het middaguur waarin je toch zo ontzettend veel zin hebt in iets lekkers. Of misschien wel de tijd waarin je terug denkt aan een aantal jaar geleden toen jij nog een dikke laag hagelslag en/of Nutella op je boterham smeerde…

Chocolade is dus gewoon super lekker. En hartstikke verslavend is. En als jij wilt afvallen is de gedachte dat je dit lekkers voor altijd uit je dieet moet bannen best wel frustrerend.

Maar wist jij dat chocolade in zijn puurste vorm eigenlijk hartstikke gezond is? Het kan je zelfs helpen bij het afvallen!

MA’s TIP: Denk jij dat je verslaafd bent aan suiker? Snoep jij veel na het avondeten? Lees hier mijn 17 tips voor een suikervrij dieet.

Welke chocolade helpt bij afvallen?

Chocolade kan jouw trouwe bondgenoot zijn bij het afvallen. Maar dan hebben we het hier over chocolade in zijn puurste vorm, ook wel rauwe cacao genoemd. Je raad het al: hieraan zijn geen melk of ongezonde E-nummers en suikers toegevoegd, zoals aan de gemiddelde chocoladereep.

– Wat is precies het verschil tussen chocolade en rauwe cacao?
– En hoe eet je deze rauwe chocola (die ook wel raw cacao wordt genoemd)?

Lees snel verder voor de antwoorden op deze vragen.

Wat is rauwe cacao?

Met rauwe chocolade wordt eigenlijk rauwe cacao bedoeld. Cacao is de basis van chocolade en komt van de cacaoboon. Dit geeft chocola zijn smaak en kleur. Maar weet je ook hoe het verwerken van cacao voor chocolade precies in zijn werk gaat?

Van Afrika tot Midden-Amerika en Indonesië worden cacaobonen van hun bomen geplukt. Ze worden te gisten gelegd en ontwikkelen hierdoor hun smaak en kleur. Als de boontjes zijn gedroogd worden ze geroosterd, gemalen en geperst waardoor cacaomassa ontstaat. Dit is de grondstof voor cacaoboter, poeder en… chocolade.

In de laatste fase van dit proces wordt het verschil tussen cacao en rauwe cacao duidelijk. Voor de onbewerkte, rauwe vorm van de cacao worden de bonen namelijk niet geroosterd, maar direct gemalen en geperst.

Wist jij dat? ‘Raw food’ is de term die wordt gebruikt voor plantaardige voeding die niet is verhit boven een temperatuur van 42 graden Celsius.

Dit zorgt ervoor dat de goede voedingsstoffen in de cacaoboon niet kapot gaan. Koud geperste cacao behoud zijn mineralen. Het zit bijvoorbeeld bomvol magnesium en koper, stoffen die bij het roosteren verloren zouden zijn gegaan.

Door rauwe chocolade te eten kun je afvallen

Hoe smaakt raw cacao?

Rauwe chocolade is wel even wat anders. Vooral bitter. Denk aan een hele pure 70% reep. Maar dan nog bitterder. Het verwerkingsproces zorgt ervoor dat vanuit de cacaoboon een aangename chocolade smaak vrijkomt. Voeg nog wat melk, voor een zacht romige structuur en suiker voor de zoetekauw bij en de goddelijke traktatie is geboren. De rauwe versie van deze boon heeft nog een andere, moeilijkere smaak. En dat is voor veel mensen even wennen.

Het goede nieuws is dat je wel aan de smaak van raw cacao kan wennen. Zeker als jij leeft volgens een koolhydraatarm eetpatroon, zul je zien dat jouw smaak in de loop van de tijd verandert. Je zult snel gewend raken aan het eten van een chocoladereep die een hoger percentage cacao bevat.

En dat is maar goed ook. Want het wennen aan de smaak van rauwe cacao heeft veel voordelen:

  • Producten die gemaakt zijn met rauwe cacao bevatten over het algemeen minder toegevoegde E-nummers en suikers. We hoeven jou niet te vertellen dat dit gezonder is voor je lichaam!
  • Door de koude persing blijven belangrijke voedingsstoffen en mineralen (zoals magnesium en zink) behouden.
  • Het productieproces is korter en doordat de cacao niet wordt verhit wordt ook het milieu minder belast.

Waarom zou je niet proberen over te stappen van ongezonde chocolade repen naar de producten die gemaakt zijn met gezondere cacao in zijn puurste vorm? Heus, het is echt niet zo moeilijk!

Waarom is chocolade gezond?

Van rauwe cacao wordt dus chocolade gemaakt. Dan kan je je afvragen; “Is chocolade dan ook gezond?” Het blijde antwoord is dat chocolade, of eigenlijk cacao, in de basis best heel gezond is. Het zijn, zoals meestal, de verwerkte producten die slecht voor je lichaam zijn.

De belangrijkste gezondheidsvoordelen van rauwe chocolade zijn:

  • Van nature zitten er in cacao polyfenolen. Dit zijn antioxidanten die je lichaam beschermen tegen schadelijke stoffen van buitenaf.
  • Cacao bevat namelijk flavonoïden die de bloedvaten gezond houden en de bloeddruk reguleren. Dit bevordert de bloedtoevoer naar je hart- en hersenen. Bij dagelijkse consumptie van een normale portie rauwe cacao (een theelepel) maak je minder kans op een hartaanval en zullen je hersenen minder snel verouderen.
  • Daarnaast bevat cacao verschillende vitaminen en mineralen, zoals koper, ijzer, calcium, vitamine A, vitamine B en zink.
  • Dat je graag chocolade wilt eten tijdens verschillende periodes (knipoog, knipoog) komt omdat cacao stofjes bevat die je gelukkig maken. Echt waar! Onderzoek heeft uitgewezen dat cacao ervoor zorgt dat je ontspant en minder stress ervaart.

Welke chocolade kan ik het beste kopen?

Voor de meeste chocoladerepen en producten geldt: hoe hoger het aanwezige percentage pure (rauwe) cacao, hoe gezonder het product.

In de supermarkt vind je tegenwoordig van verschillende merken chocoladerepen met een hoog percentage cacao. In de regel geld dat repen met een percentage vanaf 70% ‘gezond’ zijn.

Blijf altijd goed opletten: aan chocoladerepen worden naast melk vaak ook ongezonde suikers toegevoegd. Een reep met een percentage van 80% cacao kan door de toegevoegde suikers toch nog erg ongezond zijn!

Het beste kun je dus chocolade nemen met zoveel mogelijk cacao. Witte chocolade bevat alleen cacaoboter, melkpoeder en veel suiker en is daardoor niet gezond. Door witte chocolade te eten profiteer je dus niet van de gezondheidsvoordelen van cacaopoeder.

Onthouden: Het is het beste om de cacao te eten als hij nog niet in producten is verwerkt. Zo weet je zeker dat je rauwe cacao in zijn puurste vorm te pakken hebt, dus zonder melk en suikers.

Ma’s TIP: Met de lekkere recepten onderaan dit artikel kun je met jouw eigen zakje cacaopoeder of nibs de lekkerste producten zelf maken! Zoek jij meer inspiratie? Bekijk hier een aantal lekkere kha lunch recepten.

Door rauwe chocolade te eten kun je afvallen (1)

Raw cacaopoeder

De meest pure vorm van cacao is raw cacaopoeder. Het is simpelweg rauwe cacao die zo hard wordt geperst dat een soort koek ontstaat, waarvan dan weer hele geconcentreerde cacaopoeder kan worden gekruimeld.

Let er wel goed op dat het woordje ‘rauw’ of ‘raw’ op het product staat! Ook tussen de poeders worden producten verkocht die op het eerste oog gezond lijken, maar die van warme persing komen en onderweg dus belangrijke voedingsstoffen zijn verloren.

Door rauwe chocolade te eten kun je afvallen (1)

En hoe zit dat met raw cacaonibs?

Een andere vorm van cacao in zijn puurste vorm zijn raw cacaonibs. Deze kun je zien als iets grotere brokjes gemaakt uit de samengeperste plakken cacao.

Zowel de poeder als de nibs zijn dus eigenlijk de binnenkant van een cacaoboon, maar dan in een vorm die je makkelijker kunt verwerken in gerechten (en dus zelf niet meer hoeft te pellen of persen, een proces dat veel tijd in beslag neemt).

Hoe je dat doet? Scroll snel naar beneden; hier vind je GRATIS recepten met rauwe cacao!

Hoe helpt chocolade eten met afvallen?

En dan natuurlijk de gouden vraag: Hoe helpt rauwe chocolade met afvallen?

Naast voordelen voor je bloeddruk en hersenen, zorgt het eten van raw cacao ook voor een uitgebalanceerde hormoonspiegel. Zoals je misschien wel weet hebben hormonen niet alleen een groot effect op je geluk, ze hebben ook grote invloed op jouw gewicht!

Als je hormoonspiegel uit balans is kan dit direct effect hebben op de werking van, onder andere, je schildklier. Een trage schildklier zorgt ervoor dat ook je stofwisseling trager gaat lopen en hierdoor kun je minder goed afvallen, of zelfs helemaal stil komen te staan.

Doordat jij je opgeblazen, moe en ongelukkig voelt is het risico dat je meer (en ongezonder) gaat eten en snaaien en snoepen groter. Hierdoor komen de kilo’s er alleen maar sneller bij…

Onthouden: Eet regelmatig rauwe cacao en houd je bloeddruk op peil en je hormonen in balans! Dit zal er uiteindelijk toe leiden dat je sneller gaat afvallen.

Let wel op dat deze gezondheidsvoordelen gelden voor het eten van rauwe cacao. Ik leg je hieronder het verschil nog één keer kort uit.

Afvallen met pure chocolade

Pure chocolade, dus chocoladerepen met een percentage cacao van meer dan 70% zijn relatief gezond. De gezondheidsvoordelen van cacao zijn behouden gebleven, maar houdt er wel rekening mee dat aan zo’n reep wel veel suikers en bovendien ook melk is toegevoegd.

Eet bijvoorbeeld als tussendoortje 2 of 3 blokjes. Dit is wel maximaal per dag (en het liefst niet iedere dag).

Afvallen met raw cacao

Raw cacao bevat geen suikers of andere ongezonde stoffen en kun je in principe onbeperkt eten, al zul je dit waarschijnlijk niet doen. Of je nu poeder of nibs eet; de smaak van raw cacao is vrij heftig en redelijk bitter. Je zult hem dus vooral in kleine hoeveelheden verwerken in gerechten.

Zoals in de lekkere recepten die je hieronder vindt bijvoorbeeld ?

Door superfoods toe te voegen aan je eetpatroon kun je het afvallen versnellen. Wil jij je eetpatroon voor altijd veranderen en een gezonder en gelukkiger leven leiden? Bekijk hier mijn Koolhydraatarm 50-dagen programma. Speciaal ontwikkeld om jou op weg te helpen!

Rauwe Cacao Smoothie

Rauwe cacao smoothie
Rauwe cacao bevat ontzettend veel voedingsstoffen en is daarmee een echte superfood! Maak deze smoothie in de ochtend en je krijgt een goede boost waarmee je je dag optimaal kunt beginnen 🙂
Recept
rauwe cacao smoothie

Dessert met rauwe cacao

Voor de zoetekauw: rauwe chocolade dessert
Ben je net zo’n zoetekauw zoals ik? Maak je geen zorgen, ook tijdens het afvallen kun je chocoladedessertjes eten. Mits je de juiste ingrediënten gebruikt – dus geen pure suiker toevoegt en rauwe chocolade gebruikt. Makkelijk, snel en onweerstaanbaar lekker!
Recept
Rauwe chocolade dessert maken

Raw cacao ontbijtje

Mugcake met chocola
Dit is een gezond ontbijt voor echte zoetekouwen! Vind jij de banaan niet zoet genoeg? Voeg dan gerust nog wat extra honing toe aan het recept.
Recept
mugcake

Facebook Reacties

About Niels Bosman

Niels Bosman is oprichter en eigenaar van MakkelijkAfvallen. Hij ontdekte de kracht van koolhydraatarm eten in 2014 en sinds die tijd is hij fulltime bezig met het coachen van zijn klanten. Hij heeft 4 boeken geschreven en meer dan 40.000 mensen geholpen aan een slank, gezond en gelukkig leven. Hij woont samen met zijn vriendin en kinderen in Eindhoven.

One Comment

  1. Natalie

    6 december 2019at13:02

    Tegen de bitterheid van rauwe chocolade heb ik een hele goede tip: Niet opknabbelen maar op de tong laten smelten. Dan is die bittere chocolade het lekkerste wat er bestaat. Het is een beetje te vergelijken met sigaren roken: die moet je ook niet inhaleren, maar degusteren.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[GRATIS GIDS]
[GRATIS GIDS]
[gratis]
[gratis]