Platte buik – hoe krijg ik dat voor elkaar? » Makkelijk Afvallen

Platte buik – hoe krijg ik dat voor elkaar?

By on 16 oktober 2016
Leestijd: 7 minuten

platte buik

Hoe kom je van dat buikje af?

Een platte buik: daar droomt iedere vrouw wel van. Buikvet verliezen is lastig, maar met de juiste voeding en beweging wél mogelijk! Wil jij een platte buik? In dit artikel leggen we je alles uit over de oorzaken van buikvet en geven we je tips om weer een strak buikje te krijgen!

Onderhuids en visceraal vet

Allereerst: iedereen heeft buikvet. Ook die superslanke foodies van televisie, de sportschoolinstructeur en je slanke buurvrouw. Je lichaam heeft namelijk vet nodig voor brandstof en ter bescherming van je vitale organen. Het woordje ‘vet’ is dus niet altijd slecht.

Te veel vet daarentegen is niet goed voor je. Dit kan zorgen voor allerlei nare gezondheidsklachten, denk maar aan hart- en vaatziekten en suikerziekte. Maar voordat we je meer gaan vertellen over wat de oorzaken zijn van te veel vet en hoe je hier weer van af komt, is het belangrijk om te weten dat het lichaam vetten op twee manieren opslaat:

Onderhuids vet

Onderhuids is het vet dat zich – jawel – direct onder de huid bevindt, tussen de huid en de spieren in. Dit onderhuidse vet voelt zacht aan en kun je beetpakken. Het is het vet dat je lichaam rondingen geeft, vooral op de dijen en billen. Zo bestaan de zogenaamde zwembandjes uit onderhuids vet. Onderhuids vet voorziet je lichaam van brandstof en beschermt je spieren als het koud is. Onderhuids vet maakt het lichaam peervormig.

Visceraal vet

Visceraal vet  daarentegen zit meer verstopt en kun je niet zomaar beetpakken. Deze soort vet bevindt zich onder de spieren, om je belangrijke organen heen. Dit vet vangt schokken van buitenaf op en beschermt zo je organen. Ook reguleert het de hormoonhuishouding. Visceraal vet is dus nodig, maar te veel visceraal vet is slecht voor je.

Te veel visceraal vet vermindert de werking van de organen, verhoogt de kans op een hoge bloeddruk en verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Vooral  rond middelbare leeftijd wordt de vorming van visceraal vet zichtbaar. Daarbij drukt te veel visceraal vet je buik naar buiten, er ontstaat een ‘bierbuikje’. Door veel visceraal vet wordt je lichaam meer appelvormig.

‘Te veel onderhuids vet maakt het lichaam peervormig. Te veel visceraal vet maakt het lichaam juist appelvormig.’

Je kent misschien wel mensen die álles kunnen eten (en dat ook doen), maar niet aankomen. Of die erg slank zijn, maar alleen een bolle buik hebben.Het hoeft niet te betekenen dat die mensen gezond zijn. Bij deze mensen kan het percentage visceraal vet namelijk erg hoog zijn. Deze mensen worden skinny fat genoemd.

Hoe ontstaat buikvet?

Koolhydraten

Koolhydraten zijn onmisbaar voor je lichaam. Je lichaam heeft drie grote brandstoffen nodig: vetten, eiwitten én koolhydraten. Koolhydraten heb je dus nodig voor energie. Maar te veel snelle koolhydraten (brood, pasta, rijst, aardappelen) zorgen voor overtollig lichaamsvet.

Krijgt je lichaam namelijk te veel koolhydraten, en daarmee te veel energie, binnen dan nodig is (omdat het al genoeg energiebronnen heeft)? Dan worden de overtollige koolhydraten opgeslagen als vet. Deze opslag vindt voornamelijk plaats in de buik.

Daarnaast kunnen veel andere bewerkte producten met veel suiker, zout, alcohol en verzadigde vetten leiden tot meer buikvet. Denk maar aan bier, frisdrank, witbrood, chips, gebak.

Cortisol

Cortisol is een stresshormoon dat door je lever wordt aangemaakt. Dit stofje speelt een rol bij het slaap-waakritme en het afweersysteem. Je lichaam heeft het dus nodig.

Maar ervaar je veel stress? Dan wordt er extra veel cortisol aangemaakt. Je lichaam komt in een natuurlijke toestand van ‘vechten’ of ‘vluchten’ waar veel energie voor nodig is. Cortisol zorgt ervoor dat opgeslagen energie uit je cellen vrijkomt (zodat je kunt vechten of vluchten).

Maar je gaat helemaal niet vechten of vluchten, je hebt simpelweg gewoon stress. Je blijft gewoon zitten waar je zit en bent je alleen maar druk aan het maken. Al die vrijgekomen energie kan dus niet gebruikt worden en moet weer worden opgeslagen. Dit gebeurt als vet, voornamelijk in de buikholte.

Platte buik: 3 stappen die je de goede weg op helpen

Maar wat kun je nu doen om van dat buikje af te komen? De onderstaande punten helpen je op weg!

 1. Eet gezond en koolhydraatarm
  Je lichaam heeft (langzame) koolhydraten nodig, maar pas hier mee op. Vermijd voedsel met veel suiker en zout, maar kies voor veel verse groenten, genoeg vezels, veel eiwitten en genoeg gezonde vetten.

  • Vermijd: witbrood, witte rijst, zoetigheden, aardappelen, chips, frisdrank, vruchtensappen (uit pak).
  • Neem veel: groenten, vis, eieren, noten, pitten, zaden, natuurlijke oliën, fruit (max. 2 stuks per dag)
   Bekijk voor een beter overzicht onze lijst met koolhydraatarme producten.
 2. Geen stress!
  Stress is ontzettend slecht voor je gemoedstoestand, maar zorgt ook voor een overproductie van cortisol. Als je wilt afvallen, zorg dan dat je lekker relaxt bent. Oók voor het slapengaan. Probeer minimaal 8 uur per dag te slapen, ook slaapgebrek laat je cortisolwaarde namelijk stijgen.

  • Doe yoga en mediteer
  • Kijk niet constant op de weegschaal! Er vliegen niet meer kilo’s af als jij naar de weegschaal blijft kijken.
  • Neem voor het slapengaan een lekker kopje thee, een warm bad, lees een boek of loop een rondje. Kijk minimaal een uur voordat je in bed gaat liggen niet meer op elektrische apparaten.
  • Focus je op je ademhaling voor het slapengaan.
  • Luister voor het slapengaan je favoriete muziek.Voedingsmiddelen om de cortisolwaarden in je lichaam te stabiliseren:
  • Omega-3 vetzuren – onder andere te vinden in vette vis, noten, lijnzaadolie.
  • Pure chocolade – minimaal 80% (neem af en toe een blokje)
  • Vitamine C, B5, foliumzuur – te vinden in veel groenten- en fruitsoorten
 3. Sporten en bewegen
  Om buikvet te verliezen is enkel gezonde recepten eten of alleen maar sporten niet voldoende. Een combinatie van die twee is nodig! Zo’n 80 procent van je buikvet kun je verliezen door gezond te eten. De overige 20 procent door te trainen.Hierbij is het niet nodig om specifiek je buikspieren te trainen. Het is een fabeltje dat je buikvet weg krijgt door je buikspieren te trainen. Door  buikspieroefeningen verstevig je je buikspieren, maar zorg je er niet voor dat het buikvet extreem minder wordt. Je kunt buikvet verliezen door alle delen van je lichaam te trainen. Sporten, sporten, sporten. Als jij maar in beweging blijft, dat is het allerbelangrijkste! Op welke manier dan ook.

‘Wil jij een platte buik? 80 procent gebeurt door het aanpakken van je voedingspatroon, 20 procent door de juiste training.’

 • Doe een paar keer per week cardio-oefeningen. Denk hierbij aan touwtje springen, hardlopen, skeeleren, wielrennen, lopen op de loopband, hometrainer. Je zult door deze oefeningen vet verbranden en daarmee uiteindelijk ook je buikvet.
 • Ook kun je de grote spiergroepen van je lichaam trainen door middel van krachttraining. Door je spieren te trainen, bijvoorbeeld je beenspieren, creëer je meer spiermassa. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je calorieën gaat verbranden – zelfs als je niet traint.
 • Ook de kettlebell (een trainingsgewicht) helpt jou om je buikvet te verbranden. Met een kettlebelltraining wordt de productie van groeihormonen in je lichaam gestimuleerd en hiermee de verbranding van buikvet.

Ma’s tip: een platte buik begint met koolhydraatarm eten. En koolhydraatarm eten begint met Ma’s koolhydraatarme 50 dagen programma! Boordevol heerlijke recepten die je op weg helpen naar die platte buik!

Facebook Reacties

About Niels Bosman

Niels Bosman is oprichter en eigenaar van MakkelijkAfvallen. Hij ontdekte de kracht van koolhydraatarm eten in 2014 en sinds die tijd is hij fulltime bezig met het coachen van zijn klanten. Hij heeft 4 boeken geschreven en meer dan 40.000 mensen geholpen aan een slank, gezond en gelukkig leven. Hij woont samen met zijn vriendin en kinderen in Eindhoven.

10 Comments

 1. Th

  24 augustus 2019at09:04

  Jammer dat jullie je zo focussen op alleen vrouwen. Dit heb ik al in meerdere artikelen op jullie site bemerkt.

 2. Margreet

  8 november 2017at09:41

  Goed artikel, maar even een correctie, cortisol wordt in de bijnieren geproduceerd niet in de lever.

 3. Franciska

  7 november 2016at11:42

  Hallo Ik heb een probleem. Ik heb een breuk in mijn buikwand een aangeboren afwijking. Ik kan daar niet aan geholpen worden en daarom mag ik geen sport bedrijven. Heeft u,tips voor mij

  • Niels Bosman

   7 november 2016at13:15

   Hoi Franciska, ben je al wel begonnen met KHA eten want dat helpt wel bij het reduceren van buikvet. Gr, Sierk – MA

 4. Franciska

  7 november 2016at11:38

  Hallo ik heb een probleem. Ik heb een breuk in de buikwand, mijn buikspieren zijn gescheurd waardoor ik geen buikspier oefeningen mag doen. Kunt U mij Helpen?

  • Niels Bosman

   7 november 2016at13:14

   Hoi Franciska, het spijt me, maar dit soort blessures zijn niet onze expertise en wij wagen er ons dan ook niet aan om hierin te adviseren. Ik raad je aan om met een arts op professioneel sportinstructeur contact op te nemen. In ieder geval veel succes! Gr, Sierk – MA

 5. harma

  18 oktober 2016at08:52

  Hoi
  ik heb een zwangerschaps buik hoe lom ik hier van af

  • Niels Bosman

   18 oktober 2016at09:21

   Hoi Harma, KHA eten levert een positieve bijdrage om je buikvet aan te pakken (droog trainen). Het optimale effect bereik je door het te combineren met cardio en Core-stabilitytraining te doen, waarbij met name je diepere buikspieren worden getraind. Pilates helpt hier goed bij, maar ook het volgen van een bootcamp werkt erg goed. Succes!

 6. Elly

  16 oktober 2016at18:46

  Ik ben nu in de overgang met diverse klachten en ik eet koolhydraten arm maar buik is nog steeds een probleem

  • Niels Bosman

   17 oktober 2016at11:48

   Elly, bedoel je dan het buikvet of een opgeblazen gevoel? Je buikvet kun je gericht aanpakken door KHA eten met cardio en krachttraining (core stability) te combineren. Probeer dat eens. Gr, Sierk – MA

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[gratis]
[gratis]