Kurkuma: heilig poeder van de geelwortel » Makkelijk Afvallen

Kurkuma: heilig poeder van de geelwortel

By on 13 mei 2018
Leestijd: 8 minuten
kurkuma

Kurkuma, dat is toch het kruid dat de smaak en kleur aan Indische curry geeft? Dat klopt! Het is een krachtig kruid… Dankzij haar werking als antioxidant helpt zij ernstige ziekten voorkomen.

Hoe dat werkt? Je leest er hier alles over!

Wat is kurkuma?

Kurkuma is een kruid, of specerij, die wordt gewonnen uit geelwortel (familie van de gemberwortel). De wortels worden voornamelijk verbouwd in India. De bekendste toepassing is die als smaakmaker aan Indische curry. Wist jij dat kurkuma een vast bestanddeel is van kerriepoeder?

Het kruid wordt ook gebruikt vanwege zijn sterke kleurstof. Hiermee wordt kleur gegeven aan gerechten, producten en zelfs inkt. Naast zijn toepassing als kleurstof, wordt de van oorsprong Indische geelwortel van oudsher gebruikt als medicijn tegen allerlei kwaaltjes en ziekten.  De Indische bevolking noemt het zelfs hun ‘heilige poeder’.

Smaak

Het kruid heeft een milde, licht nootachtige smaak. Ook staat de specerij bekend als bitter en wordt het door sommigen bestempeld als peperig. Het gebruik van een kleine hoeveelheid zorgt al voor een sterke afgifte van de smaak én heeft een positieve invloed op de gezondheid.

Je hebt dus maar een kleine dosis nodig voor een groot effect!

Kurkuma poeder, geelwortel of turmeric?

Google op de zoekterm ‘kurkuma’ en je komt van alles tegen: geelwortel, koenir, koenjit of turmeriek… Wat betekenen al die termen?

Omdat het van oorsprong een Indisch kruid is, zijn ook de Indische namen doorgedrongen tot de Westerse wereld. In de oorspronkelijke keuken vind je het kruid onder de namen koenir of koenjit.

Toen de specerij doordrong tot de Westerse keuken, noemden we het van oudsher tarmeriek. Deze benaming is waarschijnlijk afgeleid van de Engelse vertaling van het woord: tumeric.

Waarom het kruid nu wordt aangeduid als kurkuma? Wij zien geen andere reden dan een mooie samenvoeging van de originele- en Engelse naam.

Onthouden
Kurkuma is een Indiase specerij met een licht nootachtige smaak. Het is een vast bestandsdeel van kerrie en wordt van oudsher als geneesmiddel toegepast.

Is kurkuma gezond?

Ja, het is super gezond! Er wordt steeds meer bekend over de positieve effecten van deze superwortel, maar wist jij dat het kruid in India al veel langer wordt gebruikt als wondermiddel tegen allerlei kwaaltjes?

In India wordt hettraditioneel gebruikt om de genezing van wondjes en schrammen te bevorderen. Echter blijken, bij langer gebruik, de positieve effecten van de wortel veel verder te gaan dan oppervlakkige genezing!

Kurkuma bevat een enorm hoge dosis, natrium, kalium en antioxidanten die helpen giftige stoffen uit het lichaam te verwijderen. Het werkt ontstekingsremmend en genezend. Bij langdurig gebruik helpt het heilige kruid zelfs bij het voorkomen van ernstige ziektes.

Waar is geelwortel goed voor?

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat gebruik van poeder op de lange termijn werkt als medicijn tegen ernstige ziektes zoals trombose, reuma, dementie, kanker en de ziekte van Parkinson. Sommige bronnen beweren zelfs dat het langdurig gebruik in de Indische keuken ervoor heeft gezorgd dat Alzheimer in India nauwelijks voorkomt.

Naast het voorkomen van ernstige ziektes, is kurkuma je beste vriend bij het afvallen. Het ondersteunt de spijsvertering en helpt bij een goede regulering van het vetweefsel. 

De 5 positieve effecten van kurkuma op een rijtje:

 1. helpt bij het genezen van oppervlakkige kwaaltje zoals sneetjes en schrammen
 2. bevat een hoge dosis mineralen, zoals natrium en kalium
 3. werkt antioxiderend, ontgiftend en genezend
 4. helpt ernstige ziekten zoals kanker, dementie, reuma en trombose te voorkomen
 5. verbetert de spijsvertering en helpt bij het afvallen!

Onthouden
Dankzij een hoge dosis mineralen helpt Kurkuma je lichaam gezond te houden en kan het op de lange termijn risico verlagend werken voor ernstige ziektes als Alzheimer en Parkinson.

kurkuma is een indisch kruid uit geelwortel

Hoe gebruik je kurkuma?

Hoeveel per dag?

Kurkuma is een krachtig kruid dat bij een kleine dosis al enorme positieve effecten op het lichaam heeft! Volwassenen kunnen tussen de 1 en 3 theelepels kurkuma per dag nemen. Dit staat gelijk aan één kurkuma supplement in de vorm van een capsule, tablet of pil.

Onthouden
Neem dagelijks minimaal één theelepel kurkuma. Vermeng dit in een olieachtig gerecht, samen met een snufje zwarte peper. Door deze combinatie neemt het lichaam de geelwortel 10 keer beter op.

Kan ik dit kruid nemen tijdens de zwangerschap?

Er zijn over het gebruik van kurkuma tijdens de zwangerschap geen harde feiten bekend, maar toch wordt afgeraden het kruid te gebruiken. Neem geen risico voor je ongeboren kindje en vermijd tijdens de zwangerschap het nemen van kurkuma supplementen.

Zijn er bijwerkingen?

Op de korte termijn en bij normale doseringen zijn geen negatieve effecten door het gebruik van kurkuma bekend. Ook volwassenen die tot een periode van zes weken een overdosis kregen toegediend, hadden geen last van bijwerkingen.

Slechts een klein deel van de gebruikers van geelwortel, ervaart negatieve bijwerkingen na het innemen van een flinke overdosis kurkuma (we hebben het over innamen van meer dan 1000mg kurkuma in één keer). Bijwerkingen die werden gemeten zijn:

 • Een opgeblazen gevoel, winderigheid of diarree
 • Hoofdpijn
 • Misselijkheid
 • Huiduitslag (bij een inname van meer dan 8000mg kurkuma in één keer)

MA’s tip: Neem jij ’s ochtends een kurkuma supplement in en ervaar je hierna een licht misselijk gevoel? Neem het supplement in met een glaasje water na de maaltijd in plaats van op een lege maag.

Onthouden
Bij normaal gebruik is het zeer onwaarschijnlijk dat je negatieve effecten van kurkuma zult ervaren. Bij zwangerschap wordt het gebruik van een dagelijkse dosis (of capsule) afgeraden.

Waar kan ik kurkuma kopen?

Kurkuma poeder vind je in de supermarkt tussen de specerijen.

Ben je op zoek naar een kurkuma supplement? Het kruid is te koop als poeder in capsules en als extract in tabletten en pillen. Kurkuma supplementen koop je bij de drogist of natuurwinkel

Ma’s Tip: de beste kurkuma koop je in de webshop van Nutribites. Deze word gerund door een vriend van mij, Bernard Favier, en ik weet dat hij het beste kurkuma supplement heeft op de Nederlandse markt. 

De beste kurkuma koop je hier

kurkuma in poeder supplementen tabletten en pil vorm

Kurkuma capsules, welk supplement moet ik gebruiken?

Kurkuma is dus een kleurstof en smaakmaker uit de Indische keuken, die gewonnen wordt uit de geelwortel. De specerij die wordt toegevoegd aan curry en andere maaltijden is meestal in poeder vorm. Dit is eenvoudig te mixen met sauzen en rijst, en in het geval van maaltijden beter te doseren.

Maar in welke vormen komt het kruid nog meer?

Als jij kurkuma neemt als voedingssupplement, dus als aanvulling op je dagelijkse eetpatroon, is een poeder helemaal niet zo handig te doseren. De specifieke smaak is niet lekker bij iedere maaltijd, en bovendien is het gemakkelijk een supplement gewoon met een glas water in te nemen.

Gelukkig is het krachtige kruid in verschillende vormen verkrijgbaar.

 • puur poeder
 • puur poeder in capsules
 • extract in tabletten of pillen

Voor welke vorm kies jij? Zelf slik ik dagelijks capsules.

Recepten met koenjit

De meest bekende toepassing van kurkuma is die in Indische curry, maar je kunt het kruid gemakkelijk verwerken in meerdere recepten!

Je kunt de ochtend al beginnen door kurkuma toe te voegen aan je yoghurt. Of wat dacht je van deze lekkere (veganistische) kurkuma latte?

Kurkuma thee

Naast Indische curry is een andere, zeer effectieve, toepassing het drinken van geelwortel thee. Door het drinken van een kopje van deze thee krijg jij gemakkelijke je dagelijkse dosis geelwortel binnen.

Hoe maak je kurkuma thee?

 • Zet water aan het koken.
 • Pak een grote mok en doe hier een snufje zwarte peper in.
 • Voeg een theelepel kurkuma toe.
 • Snijdt een citroen in kwarten en leg een kwartje in je mok.
 • Hang een zakje kamillethee in de mok.
 • Als het water heeft gekookt voeg je het toe aan de mok. Roer even door en laat drie minuten trekken.
 • Je kunt nu het zakje kamillethee en de citroen verwijderen. De kurkuma zal niet helemaal oplossen in het water, maar zijn werkzame stoffen zijn opgenomen in het vocht!

Golden milk

Zelf zijn we helemaal weg van Golden Milk. En ideale koffievervanger voor de ochtend of als heilzame drank aan het einde van de dag. Hier zie je hoe eenvoudig je kan genieten van de jouw dagelijkse fix.

Wil je het nóg makkelijker? Koop dan supplementen. Ik heb onderzoek gedaan naar de beste supplementen en voor mij is de Nutribites is als beste uit te test gekomen. 

Verder lezen: Als jij jouw gezondheid nóg verder een boost wil geven met lekkere smaakbommetjes, lees dan verder hoe je afvalt met citroen-gember thee of laat je inspireren door onze uitgebreide tips over ontgiften van je lichaam met chlorella.

Veel leesplezier!

Facebook Reacties

About Niels Bosman

Niels Bosman is oprichter en eigenaar van MakkelijkAfvallen. Hij ontdekte de kracht van koolhydraatarm eten in 2014 en sinds die tijd is hij fulltime bezig met het coachen van zijn klanten. Hij heeft 4 boeken geschreven en meer dan 40.000 mensen geholpen aan een slank, gezond en gelukkig leven. Hij woont samen met zijn vriendin en kinderen in Eindhoven.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[gratis]
[gratis]