Koolhydraatarm eten met diabetes: hoe en waarom? » Makkelijk Afvallen

Koolhydraatarm eten met diabetes: hoe en waarom?

By on 27 maart 2016
Leestijd: 5 minuten
koolhydraatarm eten met diabetes

Het Koolhydraatarm dieet heeft grote voordelen voor diabetes patiënten. Door middel van koolhydraatarm eten kun je namelijk je bloedsuiker veel beter controleren. In sommige gevallen kan de ziekte zelfs geheel verdwijnen. Maar hoe gaat dit precies in zijn werk? In dit artikel leg ik je er alles over uit!

Wat doen koolhydraten met je lichaam?

Om uit te leggen waarom een koolhydraatarm dieet kan helpen bij diabetes, zal ik eerst wat vertellen over hoe koolhydraten precies werken in je lichaam.

Koolhydraten zijn een belangrijke energiebron voor jouw lichaam. Je krijgt ze binnen door je voeding. Na het verteren worden de koolhydraten omgezet in glucose. Deze glucose wordt opgenomen door je lichaam en verbrand, waardoor je lichaam energie krijgt.

De glucose komt via de darmwand in je bloed terecht. Die glucose in je bloed wordt ook wel bloedsuiker genoemd. De bloedsuiker verspreid zich vervolgens over het hele lichaam. Hierdoor gaat je bloedsuikerwaarde omhoog.

Een teveel aan glucose wordt opgeslagen als ‘energie voor later’. Hier zit het belangrijke punt voor als je wilt afvallen. Als je namelijk te veel koolhydraten neemt, dan kan je lichaam niet alle glucose opnemen en wordt er steeds meer opgeslagen als vet. Blijf je koolhydraten nemen, dan komt je lichaam niet toe aan het verbranden van die vetvoorraad en kun je te kampen krijgen met overgewicht.

Onthouden
Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam. Echter, een te hoge inname zorgt ervoor dat het lichaam dit niet meer op kan nemen en omzet in vet.

Koolhydraatarm eten met diabetes

Doordat de glucose in je bloed terecht komt gaat je suikerwaarde dus omhoog. Normaal gesproken is dit niet erg. In de meeste gevallen reageert je lichaam hier namelijk natuurlijk op. Je alvleesklier geeft insuline af wat ervoor zorgt dat de suiker wordt opgenomen in je cellen. Hierdoor blijft je bloedsuikerwaarde op een normaal niveau.

Bij mensen met diabetes gaat dit echter niet vanzelf. Er zijn verschillende soorten diabetes, maar de soorten die het meest voorkomen zijn diabetes type 1 en diabetes type 2. Bij diabetes type 1 geeft de alvleesklier niet genoeg insuline af en bij diabetes type 2 kunnen de cellen de suiker niet goed opnemen. In beide gevallen komt er dus te weinig glucose in de cellen en komt de bloedsuikerwaarde (zonder hier zelf iets aan te doen) niet op een stabiel niveau.

Zoals je kunt lezen hebben koolhydraten dus invloed op je bloedsuiker. Daarom is koolhydraatarm eten een echte uitkomst voor mensen met diabetes. Het is voor diabetici namelijk heel belangrijk dat ze hun bloedsuikerwaarde onder controle hebben. Met een koolhydraatarm dieet voorkom je een teveel aan glucose in je bloed en vermijd je ongewenste schommelingen van je suikerwaarde.

Hoe pas je het toe? (hoeveel koolhydraten moet je nemen)

Hoeveel koolhydraten je dan precies moet nemen kan nog niet gezegd worden. Dit kan namelijk erg verschillen per persoon. Zo zijn er goede verhalen van diabetici die tot 20 gram koolhydraten per dag namen. Maar er zijn ook diabetici die tot 70 gram koolhydraten per dag namen, wat een positieve werking had op hun lichaam. Natuurlijk is er wel een indicatie van het aantal koolhydraten. Zo is over het algemeen een koolhydraatinname van 20 tot 90 gram per dag geschikt. Let op: het kan dus verschillend zijn per persoon.

Je hoeft niet direct alle koolhydraten te vermijden. Langzame koolhydraten kun je namelijk best nemen (in beperkte mate). De snelle en ‘slechte’ koolhydraten zitten voornamelijk in voeding met veel suiker (koek, snoep, sapjes, frisdrank), voeding met veel zetmeel (zetmeelrijke groenten, aardappelen) en voeding met graan (brood, pasta).

Ma’s tip: wil jij nog meer tips en inspiratie over koolhydraatarm eten? Bekijk ons artikel met 26 effectieve tips voor koolhydraatarm eten!

Naast langzame koolhydraten is het ook erg belangrijk dat je veel gezonde vetten en eiwitten binnenkrijgt. Deze vormen namelijk een goede alternatieve energiebron voor je lichaam!

Onthouden
Door het volgen van een gebalanceerd koolhydraatarm dieet kan je eenvoudig de inname van koolhydraten verminderen. Hiermee kom je ook niet in de verleiding slechte tussendoortjes te eten.

3 voordelen van een koolhydraatarm dieet voor diabetici

  • Stabiliseer bloedglucosespiegels. Met minder koolhydraten heb je minder pieken en ook minder dalen. Je bloedsuikers blijven een stuk stabieler.
  • Wanneer je gewicht verliest, heb je misschien minder medicijnen of insuline.
  • Een gezond gewicht vermindert direct de kans op diabetes. Het toepassen van een goed voedingspatroon helpt iedereen die aan de tafel zit.

Conclusie en tips

Koolhydraatarm eten met diabetes is dus zeer aan te raden. Het verminderen van koolhydraten heeft positieve werking op diabetici met zowel diabetes type 1 als diabetes type 2. Ongewenste schommelingen van de bloedsuiker worden vermeden en er is meer controle.

Maar let op: het is niet goed om in één keer te beginnen met een koolhydraatarm dieet. Je zult dit namelijk moeten afstemmen op je medicatie. Dezelfde hoeveelheid insuline met een verminderde inname koolhydraten is namelijk niet goed voor je lichaam. Bespreek dit daarom vooraf met je huisarts.

Ma’s tip: de koolhydraatarme recepten uit het koolhydraatarm 50 dagen programma bevatten veel gezonde vetten en eiwitten die onmisbaar zijn in een koolhydraatarm dieet!

Wat is jouw ervaring met diabetes en koolhydraatarm eten?

Facebook Reacties

About Niels Bosman

Niels Bosman is oprichter en eigenaar van MakkelijkAfvallen. Hij ontdekte de kracht van koolhydraatarm eten in 2014 en sinds die tijd is hij fulltime bezig met het coachen van zijn klanten. Hij heeft 4 boeken geschreven en meer dan 40.000 mensen geholpen aan een slank, gezond en gelukkig leven. Hij woont samen met zijn vriendin en kinderen in Eindhoven.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *