Kokosolie gezond? Alles over kokosolie! - Makkelijk Afvallen

Kokosolie gezond? Ja!

By on 29 januari 2017
Leestijd: 4 minuten

kokosolie gezond?

Kokosolie gezond? Hierover gaan verschillende verhalen rond. Zo schijnt het ongezond te zijn omdat het bestaat uit verzadigde vetten. Maar déze vorm van natuurlijke, verzadigde vetten is helemaal niet slecht voor je. Kokosolie is gezond! En het eten ervan is juist positief voor je gezondheid. Hoe dat zit, leggen we je allemaal uit in dit artikel.

Kokosolie: een tropische olie

In elke (natuur)winkel zie je de potten kokosolie wel staan. En ook in veel van onze recepten zie je het terugkomen. Geschikt voor meerdere doeleinden: om mee te bakken, voor op je brood of als boter door gezonde tussendoortjes.

Maar wat is nu eigenlijk het verhaal achter deze nieuwe soort olie die vooral de laatste jaren zo sterk in opkomst is?

Allereerst: wat is kokosolie eigenlijk?

Kokosolie is een tropische olie en komt oorspronkelijk – jawel – uit de tropen. Duizenden jaren geleden is het zich vanuit de tropen gaan verspreiden naar andere landen en continenten, en vandaag de dag is het in vrijwel elke supermarkt wel te vinden.

Kokosolie krijg je door het witte vruchtvlees van de kokosnoot te persen. Ongeveer driekwart van dit vruchtvlees bestaat uit kokosolie.

Het smeltpunt ligt rond de 24 tot 26 graden. Dit betekent dus dat kokosolie bij ons (in het koude Nederland) altijd gestold is. Je kunt het daarom ook wel kokosvet noemen.

Kokosvet en kokosolie zijn dus hetzelfde! Wel heb is er een onderscheid tussen extra vierge kokosolie, wat een kokossmaakje heeft, en de ‘gewone kokosolie’ zonder kokossmaak.

Verwar kokosolie overigens niet met kokoswater of kokosmelk. Dit zijn producten van heel andere delen van de kokosnoot. Kokoswater is het vocht binnenin de kokosnoot en kokosmelk wordt gemaakt door het kiemwit van de kokosnoot te mengen met water.

Kritiek op kokosolie

Maar is kokosolie gezond? Wij zeggen van wel. Maar struin het internet af en je vindt veel verschillende antwoorden op deze vraag. Er zijn namelijk ook mensen die vinden dat kokosolie ongezond is. En eigenlijk kunnen we best begrijpen waarom ze dat denken.

Zo zegt het voedingscentrum dat kokosolie ongezond is omdat het voor 85 procent bestaat uit verzadigd vet. (85 procent!) Dat is ongelooflijk veel. En dan te bedenken dat verzadigd vet juist het soort vet is dat je wilt vermijden.

Zo zit verzadigd vet ook in koekjes, snoepjes, chips, gebak en kan een teveel ervan leiden tot lichamelijke problemen als overgewicht en hart- en vaatziekten.

Daarom wordt kokosolie door sommigen gezien als ‘ontzettend slecht’. Onverzadigd vet is gezond, verzadigd vet is ongezond. Dus kokosolie is ook ongezond.

Maar is het dat ook? Het is verzadigd vet, dus moet je het vermijden. Toch?

Nou..

Kokosolie is wel gezond

Er zit hier toch een klein addertje onder het gras..

De voorstanders van kokosolie (wij dus ook) beroepen zich op het feit dat er wel verzadigde vetten in kokosolie zitten, maar dat deze niet hetzelfde zijn als de verzadigde vetten in je koekjes en gebak.

Deze soort verzadigde vetten heeft een natuurlijke afkomst en bestaat uit middellange ketenvetzuren (MCT), zoals Laurinezuur, die juist belangrijk zijn voor je lichaam.

Deze vetzuren worden in ons lichaam gebruikt voor de verbranding en energievoorziening en niet voor de vetopslag. Daarnaast is kokosolie hierdoor niet cholesterolverhogend (wat andere verzadigde vetten wel zijn).

De verzadigde vetten in kokosolie zijn dus helemaal niet slecht voor je. Ze hebben juist een positief effect op je gezondheid! Kokosolie gezond? Jazeker!

Gezondheidsvoordelen van kokosolie

 1. De middellange ketenvetzuren in kokosolie geven je een verzadigd gevoel. Hierdoor heb je minder snel trek in snelle koolhydraten en suikers en blijft je bloedsuikerspiegel stabiel!
 2. Kokosolie zorg ervoor dat je afvalt. Dit komt doordat de middellange vetzuren in kokosolie worden gebruikt voor de vetverbranding in ons lichaam en ze je stofwisseling stimuleren.
 3. Het laurinezuur in kokosolie werkt ontstekingsremmend en desinfecterend. Zo doodt het schadelijke bacteriën en virussen.
 4. Kokosolie helpt bij de aanmaak van spiermassa. Zo heeft kokos weefselopbouwende eigenschappen en juist die eigenschappen zijn nodig bij de opbouw van spieren.
 5. Kokosolie is goed voor je cholesterolgehalte. Het verlaagt namelijk het slechte cholesterolgehalte (LDL) en verhoogt het goede cholesterolgehalte (HDL)

Dus, is kokosolie gezond? Ja!

Is kokosolie gezond? Nee, zegt het voedingscentrum. Ja, zeggen wij (en met ons velen anderen). Er zijn dus nogal verschillende meningen over, maar wij staan ervoor dat kokosolie gezond is voor je lichaam. Je kunt het dus met een gerust hart gebruiken in je (koolhydraatarme) gerechten.

 

Facebook Reacties

About Niels Bosman

Niels Bosman is oprichter en eigenaar van MakkelijkAfvallen. Hij ontdekte de kracht van koolhydraatarm eten in 2014 en sinds die tijd is hij fulltime bezig met het coachen van zijn klanten. Hij heeft 4 boeken geschreven en meer dan 40.000 mensen geholpen aan een slank, gezond en gelukkig leven. Hij woont samen met zijn vriendin en kinderen in Eindhoven.

5 Comments

 1. Willy Mullink

  30 januari 2017at14:59

  Mij, als hartpatiënt is afgeraden kokosolie te gebruiken. Er werd gezegd dat kokosolie tijdens het verwarmen vloeibaar wordt, maar in je aderen weer stolt en zo blijft plakken in je aderen. Ook het gebruik van roomboter op brood zou hetzelfde in je aderen doen, dit mag zo af en toe eens, maar dan met een mager beleg.
  En inderdaad lees ik nu overal dat kokosolie zo gezond is, ik weet niet meer wat ik moet geloven?
  Graag uw reactie hierop………

  • J@nneke

   30 januari 2017at19:51

   Ik dacht ook dat het heel gezond was, gebruikte het erg veel. Cholesterol laten testen, van 5.3 naar 8.1 gegaan in een jaar tijd, ben gelijk gestopt met kokosolie en roomboter. Weet even niet meer wat gezond en ongezond is.

  • Amber

   31 januari 2017at18:17

   Beste Willy,

   Wij zien kokosolie als iets goeds. De verzadigde vetten in kokosolie zijn niet slecht voor je. Ze hebben juist een positief effect op je gezondheid!
   Echter wanneer je arts dit afraad, zou ik dit advies opvolgen. Wij zijn namelijk geen arts of specialist.
   Groetjes,

   Amber – Ma.

  • S.iltink

   2 augustus 2019at02:23

   hallo ik lich planus immuunsysteem uitslag benen voeten enkels slijmvliezen in de mond zijn wat witte lijntjes en vurig rood branddiggevoel in de mond.ik smeer de monopolie op de plekken en ik spoel de mond ermee 1 eetlepel.ik moet zeggen geen las meer branding gevoel in de mond alles is mooi rustig aan het worden en de plekjes op de huid ook.geweldig spul de kokosolie.ook goed voor eczeem.

  • Suzanne

   18 september 2019at23:03

   Ik vraag me wel af hoe het kan stollen in je lichaam. Bij 37 graden blijft het toch vloeibaar?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[gratis]
[gratis]