Heel Holland kakt. Wat zegt ontlasting over jouw gezondheid?

Poep en pies praatjes. Het is misschien een ongemakkelijk onderwerp of we doen er lacherig over (daar ben ik zeker schuldig aan), maar eigenlijk is onze stoelgang een serieuze zaak of in elk geval een leerzame.

  1. Leestijd 14 min
  2. 12 04 2022
Deel dit bericht
ontlasting

Als je de tijd neemt om je kunstwerk te aanschouwen vertelt dit enorm veel over hoe het gesteld is met je gezondheid. Het kan zelfs van levensbelang zijn om even achterom te kijken. Wat kan jouw ontlasting je vertellen?

Voortaan gebruik je al je sensoren. Jawel, zelfs je neus ;). Na het lezen van dit artikel weet jij ernstige klachten te herkennen. Ook weet je precies wat je moet doen om af te komen van alle ongemakken en te genieten van een platte rustige buik.

Waarom is het belangrijk om naar je ontlasting te kijken?

Ontlasting is dé graadmeter van gezondheid. Zie je iets afwijkends? Dat kan van levensbelang zijn. Klinkt heel heftig, maar is wel zo. Het kan zo maar zijn dat:

1. Je voeding niet goed is afgestemd op de behoefte van jouw lichaam;

2. Je bepaalde voedingsmiddelen niet goed verteert;

3. Onvoldoende voedingsstoffen opneemt, waardoor tekorten ontstaan;

4. Je door maag-, lever– of darmklachten gifstoffen niet goed kwijt kunt;

5. Je ziekten zoals darmkanker opspeurt.

Daar tegenover staat dat perfecte gezonde drollen ervoor zorgen dat jij lekker in je hum bent. Een goede spijsvertering zorgt voor een sterk immuunsysteem en bakken met energie. Wie wil dat nou niet? Je weet nu in ieder geval dat even achterom kijken om te zien wat je lichaam verlaat, je net als gezond eten aan je dagelijkse routine kan toevoegen. Kijken dus naar je keutel!

Besteed jij al veel aandacht aan wat jouw lichaam ingaat? Dan eet je ongetwijfeld zo min mogelijk bewerkte voeding en vooral vers en sappig eten. Eten dat van nature werkt als een detox. In dat geval ben je op de goede weg! Misschien vraag je je af of je meer kan doen. Zeker! Daarover later meer. Nu eerst eens kijken waaraan je een gezonde drol kan herkennen.

Hoe ziet normale poep eruit?

Wat is normaal? Dat is een lastige vraag, want niet iedereen is hetzelfde. Voor het analyseren van je stoelgang gebruik je al je sensoren. Dit is wat je normaal zou kunnen noemen:

Kleur

Gezonde poep heeft een mooie bruine kleur. Poepkleur, zeg maar. Die kleur heb je te danken aan bilirubine. Bilirubine is een pigmentachtige afvalstof die vrijkomt bij het afbreken van oude rode bloedcellen. Je lever filtert deze stof uit je bloed en je lichaam verwijdert het via je galblaas.

Vorm

Een gezonde drol heeft de vorm van een hot dog. Of een boomstammetje, zonder taps toelopende eindjes of een puntje. Een S-vorm is ook een goed teken. Dat komt door de vorm van je darmen en geeft aan dat je ontlasting hier voldoende tijd heeft doorgebracht.

Maat

Size does matter. Een goeie druk heeft ongeveer 5 tot 15 centimeter. Dun en lang kan ook een signaal zijn dat er iets niet optimaal werkt. In elk geval moet je boomstammetje soepel passeren. Dat brengt ons op het volgende punt.

Gemak

Heb je meer dat 10 minuten nodig dan veroorzaakt dat niet alleen een rij bij de toilet, maar duidt dat ook op constipatie. Té makkelijk is natuurlijk ook niet goed. Als het goed gaat verlaat je ontlasting zonder strubbeling je lichaam.

Frequentie

Hoe vaak je gaat verschilt sterk van persoon tot persoon. Waar je bent (en of je comfortabel bent) en wat je gegeten hebt spelen allemaal een rol. Alles tussen 1 keer per 2 dagen en 3 keer per dag wordt beschouwd als een gezonde stoelgang. Minder dan 3 keer per week duidt op constipatie.

Geur

Je kan erop letten of het sterk of onaangenaam ruikt. We gaan niet voor rozengeur, maar in principe hoort ontlasting niet enorm te stinken.

Consistentie

Je boomstammetje of hot dog heeft bij voorkeur een soepele doch stevige consistentie. Hard, keutelig, papperig of nat duiden op problemen in de spijsvertering of een tekort aan vezels.

Leg je dieptebommen of heb je eigenwijze drijvers dan kan dat duiden op een slechte samenstelling van je menu. Een brave poep zinkt namelijk langzaam naar beneden.

Wist je dat je drol voor 75% uit water bestaat? De rest zijn afvalstoffen, vezels en dode lichaamscellen. Meer of minder water in je ontlasting zegt dus iets over het functioneren van je darmen. Dit is vastgelegd in de Bristol Stool Chart.

Wat is de Bristol Stool chart?

De Bristol Stool chart is een kaart waarmee de consistentie van ontlasting wordt gemeten. Op basis hiervan verklaren medici of er sprake is van verstopping, diarree of dat alles in orde is.

Bristol Stool Chart, kaart als graadmeter voor ontlasting.

Wat vertelt je poepkleur over jouw gezondheid?

De kleur van poep is bruin. Ieder kind weet dat. Hierbij maakt het niet uit of dat lichtbruin is of donker. Ook een hint van groen hoort bij een gezonde ontlasting kleur. Zeker als je veel groente eet of groene smoothies drinkt, is dat een gezond gevolg.

Groene ontlasting

Groene ontlasting is dus tot op zekere hoogte oké. Resten van groene groente zijn soms zichtbaar. Is je ontlasting knalgroen, dan kan dit duiden op dat je poep te snel door je darmen gaat. De poep neemt dan onderweg geen bilirubine op. Gaat je drol te snel door je lichaam, dan kan het eten van extra vezels soelaas bieden.

Gele ontlasting

Dit is een duidelijke signaal. Gele, stinkende en plakkerige ontlasting kan duiden op te vet eten of overmatig alcohol gebruik. Het kan ook duiden op een ontsteking in de galblaas of een verstopping door een galsteentje.

Mensen met coeliakie kunnen ook last hebben van gele poep. Pas je hier je dieet niet op aan dan leidt dat tot beschadigingen in het darmslijmvlies en een vermindering van het opnemen van voedingsstoffen.

Grijze, witte of kleikleurige poep

Is je drol een beetje bleek, dan kan dit duiden op de afwezigheid van gal. Doordat je galblaas verstopt zit, bijvoorbeeld. Een tekort aan gal in ontlasting kan ook veroorzaakt worden door hepatitis, problemen bij de alvleesklier of levercirrose.

Rode ontlasting

Het zal je niet verbazen dat rode ontlasting kan duiden op de aanwezigheid van bloed. Dit kan komen door aambeien of een wondje in de dikke darm. Ga wel eerst even na of je geen bietjes hebt gegeten of bent los gegaan op cranberriesaus zonder suiker.

Zwarte ontlasting

Zwarte ontlasting kan duiden op een bloeding in het bovenste deel van het maagdarmkanaal. Dit kan duiden op de aanwezigheid van zweren of zelfs kankercellen in de maag of darm. Door de reis die het aflegt verandert de kleur van bloed naar een zwarte substantie.

Als je een keer veel dropjes of zwarte bessen hebt gegeten dan is zwarte ontlasting heel normaal. Ook koolstoftabletten kunnen dit veroorzaken. Is dat niet het geval, dan is het raadzaam even bij de dokter langs te gaan.

Wat zegt de kleur van je ontlasting?

Floater!!! Wat als je poep blijft drijven?

Soms blijft ie wel eens drijven als een bootje in bad. Wat is er aan de hand als je poep blijft drijven? Technisch gezien is je keutel lichter dan normaal en niet meer zwaarder dan water. Dat komt bijvoorbeeld doordat er meer gas inzit dan normaal. Of omdat er meer water inzit dan normaal.

Vaak wordt dit veroorzaakt door een afwijking in je dieet. Je hebt iets anders gegeten dan anders, waardoor je darmen dit niet goed kunnen verwerken. Een vette maaltijd, moeilijk oplosbare vezels, kunstmatige zoetstoffen en voedsel wat je winderig maakt veroorzaken drijvers.

Maak jij dagelijks een bootje, dan zou het kunnen zijn dat je lichaam vet niet goed kan verwerken. Dit kan weer duiden op een slecht werkende lever of maagdarmkanaal. Ook mensen die lactose intolerant zijn of een glutenallergie hebben kunnen vaker ‘last’ hebben van een drijver.

Laten we eerlijk zijn. Niet goed naar de wc kunnen, een opgezette en pijnlijke buik door constipatie of dat irritante harde gerommel tijdens de vergadering op het werk bepaald voor een groot deel hoe je je voelt. Ik persoonlijk kan me daar zelfs ziek door voelen. Herkenbaar? Zo zie je dat wat je eet dus retebelangrijk is voor wat er uiteindelijk uitkomt en hoe lekker je in je vel zit.

Ma’s tip: Vezelrijke voeding is de basis voor een goede stoelgang. Lees deze post over het toevoegen van meer vezels in jouw dieet.

Luister naar de signalen van je ontlasting

Ik wil je niet bang maken, maar er zijn een hoop signalen die je op kan pikken op het toilet. In de meest ernstige gevallen kan je darmkanker opspeuren. Gelukkig is het in de meeste gevallen allemaal niet zo erg. Luister goed naar deze signalen:

1. Constipatie

Veel mensen hebben er zo nu en dan last van. De grote boosdoeners zijn vaak: een slecht voedingspatroon met veel bewerkt eten of het gebrek aan voldoende beweging. Hoe vaak per week doe jij een grote boodschap? Is dat minder dan 3 keer per week, dan hangen daar risico’s aan. Afvalstoffen worden opnieuw door het lichaam opgenomen, waardoor je last krijgt van vermoeidheid, slechte huid en hoofdpijn.

2. Slijmerig

Dit kan duiden op een ontstoken darmwand. Hou jij ook zo van zoetigheid, yoghurt en kaas? Grote kans dat dit je darmwand te veel prikkelt. Dat is namelijk wat er gebeurd als je te veel suiker of zuivel eet. Houden de klachten langer aan, dan kan het wijzen op prikkelbare darmsyndroom (PDS) of een darmziekte als Crohn. Raadpleeg dan een arts.

3. Sterke geur

De geur van rotte eieren kan duiden op een slechte vertering van eiwitten. Wie veel dierlijke eiwitten eet, heeft hier eerder last van dan iemand met een plantaardig dieet.

4. Vette shit

Niet zo vet dus, want vetten worden normaal gesproken opgenomen door de darmen. Wanneer poep vettig en plakkerig is en aan de pot blijft zitten is dat niet alleen ongemakkelijk, maar ook een signaal. Misschien is je darmwand beschadigd door een allergie. Het kan ook zijn dat je alvleesklier niet goed functioneert. Als dit zo is, dan neemt je lichaam waarschijnlijk ook vet oplosbare vitamine A, D, E en K minder goed op.  

5. Winderigheid

Een windje hoort erbij. Meestal geurt dat niet heel sterk. Loop je de hele dag te trompetteren, dan is er misschien iets aan de hand. Grote kans dat het komt door een eenzijdige samenstelling van je dieet. Hierdoor krijg je een overschot aan eiwitten of koolhydraten binnen.

Allemaal zeer onschuldige symptomen die jouw even wakker schudden en erop wijzen dat je jouw lichaam een handje moet helpen bij het verwijderen van giftige afvalstoffen. Wij van MA strijden voor gezondheid. Daarom wil ik dus dat je weet wat jouw poep je vertelt én wat je kan doen als je ontlasting voor verbetering vatbaar is. Ontdek het hieronder.

Wat kan je doen voor betere ontlasting?

Wees gerust! Je hoeft echt niet direct naar de dokter als je een afwijkende kleur, geur of vorm achterlaat in de pot. Bij klachten, bloed of ernstige diarree is het natuurlijk verstandig om een arts te waarschuwen.

In andere gevallen wijst alles erop dat afwijkende ontlasting vaak komt door voeding die niet goed is afgestemd op de behoefte van je lichaam. Daarom geeft het jou signalen en daar mag je super dankbaar voor zijn. Je weet nu wat je ontlasting zegt over jouw gezondheid. Maar hoe krijg je betere en gezondere poep?

De oplossing: verwijderen van alle giftige afvalstoffen. Geef jouw lichaam vers sappig eten waar het happy van wordt! Dat hoef je niet alleen te doen. Wij weten precies wat nodig is om jou hierbij te helpen. Klik hier voor het 28 Dagen Detox Dieet.

Weg met: gifstoffen, ongemakken, futloosheid en dat opgeblazen en pijnlijke gevoel! En kom maar op met die energie, stralende huid, platte buik en gezonde darmflora. Start met detoxen, klik hier.

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Kim Findhammer

Vanuit mijn visie als diëtist schrijf ik de artikelen en stukjes bij de recepten. Mijn uitgangspunt is zoveel mogelijk mensen motiveren en helpen een gezond en gelukkig leven te leiden. Ik wil dat mensen zich begrepen voelen en weten dat zij bij MA terecht kunnen.

Ontdek welke methode bij jou past!
28 dagen detox dieet boek

Geef een reactie