Is koffie gezond? De voor- en nadelen van koffie!

  1. Leestijd 7 min
  2. 24 10 2016
Deel dit bericht
voor- en nadelen van koffie

Is koffie gezond? – Koffie of ‘een lekker bakkie leut’ gaat er bij de meeste Nederlanders wel in. Er worden per dag namelijk gemiddeld zo’n 4 à 5 koppen koffie en thee gedronken. Dit drankje is dus erg populair. Maar of het ook gezond is? Wij zochten het voor je uit!

Van koffieboon tot koffiekopje

De koffie die ’s morgens vanuit je koffieautomaat in je kopje belandt heeft al een lange weg afgelegd. Gemiddeld duurt het namelijk zo’n 8 maanden voordat de zaden van de koffieplant rijp zijn. En dan zijn ze nog niet eens geplukt en verwerkt!

Deze koffieplanten groeien in veel landen rond de evenaar waar het lekker warm en vochtig is. Ze groeien namelijk het beste in een omgevingstemperatuur tussen de 20 en 25 graden.

Koffie wordt gemaakt van de zaden van deze koffieplanten en is dus een natuurproduct. Het bevat goede voedingsmiddelen als vitamine B, magnesium en kalium. De zaden (het zijn dus eigenlijk geen koffiebonen) worden van de plant geplukt als ze rijp zijn. Vervolgens worden ze ontveld, gedroogd, geroosterd en gemalen. Veel koffiesoorten worden met elkaar gemengd om ontelbare smaken te maken.

Maar de smaak van je kopje koffie is niet alleen afhankelijk van de soort koffieboon. De kwaliteit van de plant, de manier van oogsten, de exportreis en je koffieautomaat hebben hier namelijk ook invloed op.

De voordelen van koffie

Of koffie gezond is? Ja, het drinken van koffie heeft zeker veel voordelen. Het is een natuurproduct en bevat veel goede voedingsstoffen. Maar dat is niet het enige!

  • Van nature komt er in koffie cafeïne voor. Cafeïne is een stofje met een stimulerende werking en is niet per definitie slecht. Zo gaat het vermoeidheid uit de weg; je krijgt er meer energie van! Daarom beginnen veel mensen de dag met een kopje koffie – een energieke start van de dag. Daarnaast kun je je door cafeïne beter concentreren. Je wordt alerter en het concentratieniveau gaat omhoog. Doordat je alerter bent en je beter kunt concentreren gaan je prestaties ook omhoog.
  • Koffie verlaagt de kans op type 2 diabetes. Volgens onderzoek uit The American Journal of Clinical Nutrition hebben mensen die dagelijks koffie drinken minder kans om diabetes type 2 te krijgen dan mensen die nooit koffie drinken. Koffie vertraagt waarschijnlijk de opname van glucose in je lichaam waardoor er minder insuline wordt aangemaakt. Dit gaat een hoge bloedsuikerspiegel tegen.
  • Volgens een onderzoek van het Kangbuk Samsung ziekenhuis in Seoul zouden mensen die 3 tot 5 koppen koffie per dag drinken minder kans hebben op hart- en vaatziekten dan mensen die dit niet doen.
  • Daarnaast blijkt er volgens Amerikaanse onderzoekers een verband te zijn tussen het drinken van koffie en een lagere kans op Alzheimer. Deze onderzoekers zeggen dat cafeïne direct tot de hersenen kan doordringen en daar het ziekteproces kan beïnvloeden.

De nadelen van koffie

Maar het drinken van koffie heeft niet alleen maar voordelen..

  • Van te veel cafeïne kan de bloeddruk stijgen, wordt je slapeloos en kun je nerveus en rusteloos worden.
  • Koffie kan leiden tot de aanmaak van meer cortisol in je lichaam. Dit is een stresshormoon dat ervoor zorgt dat energie die opgeslagen zit in je cellen vrijkomt. Deze energie wordt vervolgens niet gebruikt, maar weer opgeslagen in je lichaam. Dit gebeurt vaak als vet rond je buikstreek.
  • Koffie (cafeïne) is verslavend. Als je normaal gesproken 4 of meer koppen koffie per dag neemt en daar ineens mee stopt, dan ervaar je ontwenningsverschijnselen. Je lichaam verlangt naar de cafeïne. Dit kan leiden tot hoofdpijn en slechte concentratie.
  • Koffie kan slechte invloed hebben op je lever. De leverenzymen in je lichaam maken gifstoffen onschadelijk (koffie is een van die gifstoffen). Als je te veel koffie neemt, heeft je lever het steeds drukker met het onschadelijk maken van die gifstoffen, waardoor deze minder goed gaat werken.
  • Koffie kan leiden tot hoofdpijn. Als je koffie drinkt kunnen je aderen namelijk verstijven. Drink je geen koffie, dan ontspannen ze weer. Dit verstijven en ontspannen leidt tot hoofdpijn. Drink je doordeweeks (bijvoorbeeld op je werk) dus veel koffie en in het weekend een stuk minder, dan kan dat leiden tot hoofdpijn in het weekend.

Koffie en afvallen

Te veel koffie is niet goed voor je dieet. Maar als je maximaal drie koppen koffie per dag drinkt, kan dit juist positieve invloed hebben op je gewicht. Koffie heeft namelijk invloed op je stofwisseling, je metabolisme. Een hoge stofwisseling zorgt ervoor dat je meer energie verbrandt – en daarmee meer vet. Koffie verhoogt je metabolisme, dus heeft indirect invloed op het verbranden van vet.

Daarnaast bevat koffie het bestanddeel chlorogeenzuur. Chlorogeenzuur remt ontstekingen in je lichaam en zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Na een maaltijd stijgt doorgaans je suikerspiegel. Dit zuur verlaagt je bloedsuikerspiegel en zorgt ervoor dat er minder insuline in je lichaam vrijkomt. Dit heeft positieve invloed op je vetopslag.

Koffie gezond? Conslusie en tips

Zoek “Is koffie gezond” op Google op en je vindt genoeg voor- en nadelen. Het rijtje hierboven had ik gerust nog drie keer zo lang kunnen maken. Want er zitten nou eenmaal voor- én nadelen en vast. Maar belangrijk is om te onthouden dat als je koffie met mate drinkt, de negatieve gevolgen niet van toepassing zijn. Koffie is zoals gezegd een natuurproduct en de slechte bijwerkingen die je kunt krijgen door koffie treden alleen op als je erg veel koffie drinkt. Te veel is nooit goed! Hierbij enkele tips om het beste uit je kopje koffie te halen:

  1. Drink maximaal drie koppen koffie per dag. Zo voorkom je de negatieve effecten.
  2. Kies voor cafeïnevrije koffie om de hoeveelheid cafeïne te verminderen (al zit er dan evengoed nog ongeveer 2 tot 4 mg cafeïne in).
  3. Cafeïnevrije koffie heeft een erg eigen smaak. Vind je dit niet lekker, neem dan pure koffie. Drink het suikervrij. Voeg geen suiker, zoetjes en melk toe, maar drink je koffie zwart; dat maakt koffie gezond.
  4. Neem dus ook geen koffie met een smaakje zoals van de Starbucks!
  5. Om je metabolisme te verhogen kun je koffie het beste op een nuchtere maag drinken.

Wat vind jij? Is koffie gezond of kun je je bakkie beter laten staan?

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

4 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
  • Stefaan B

    Uit het artikel blijkt dat onze ouders en grootouders gelijk hadden als ze zegden “eet en drink alles, maar met mate”. Zelfs water wordt vergif als men er extreem veel van drinkt. Dat was lang geleden zelfs een Chinese foltermethode.

  • L. van de Ruit

    Duidelijk artikel! De vragen die ik al langere tijd had over koffie zijn nu binnen een paar minuten leestijd beantwoord

  • Zelissen

    Ik drink 4 tot 6 kopjes per dag met water met smaakje en thee en val toch lekker af met het 50 dagen plan. Ik ben er zeer tevreden mee, en het is goed vol te houden. Dank je wel voor het boek.

    • Niels Bosman

      Wat fijn om te horen! Van dit soort berichten worden we altijd gelukkig! 🙂

Geef een reactie