Goedkoop en gezond eten? Lees deze 7 tips! » Makkelijk Afvallen

Goedkoop en gezond eten? Lees deze 7 tips!

By on 14 mei 2016
Leestijd: 5 minuten

goedkoop en gezond eten

Veel mensen hebben onterecht het idee dat gezond eten duur is en dat je hier meer geld voor moet neerleggen. Het tegendeel is gelukkig waar; er zijn zat manieren om gezond te eten én binnen je budget blijven. Met onderstaande 7 tips kun jij goedkoop en gezond eten!

Gezond eten duur?

Ongezonde producten zijn vaak in de aanbieding en kunnen spotgoedkoop zijn. Veel mensen hebben daarom het idee dat gezond eten alleen maar duur is. Maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn! Als jij namelijk op een slimme manier je inkopen doet en je eten kookt, dan kom je heel goed uit met een kleiner budget. Ook met een kleiner budget zijn er namelijk veel manieren om goedkoop maar gezond te eten.

7 tips voor goedkoop en gezond eten

Tips met betrekking tot het doen van inkopen:

 1. Maak van tevoren een boodschappenlijstje (en houd je hier ook aan)
  Voordat je je een weg naar de supermarkt baant, is het belangrijk dat je op een rijtje hebt wat je precies wilt kopen. Met andere woorden: maak een ouderwets boodschappenlijstje. Bedenk van tevoren wat je de aankomende paar dagen of misschien zelfs de hele week gaat eten. Zo weet je zeker dat je niet met onverwachte producten thuiskomt. Kijk daarbij goed in je keukenkastjes wat je allemaal nog hebt staan en in je maaltijden kunt verwerken en kijk of je nog restjes in de vriezer hebt liggen. Tip: spit ook de foldertjes van de supermarkten goed door. Hier staan vaak leuke aanbiedingen in van producten. Probeer wel alleen producten te kopen die je normaal ook nodig hebt.

Ma’s Tip: Wist je dat er tegenwoordig ook apps zijn voor je smartphone waarop je aanbiedingen van de supermarkt kunt bekijken? Bijvoorbeeld: http://www.aanbiedingapp.nl/

 1. Koop onbewerkt voedsel
  Vers, onbewerkt voedsel, zoals hele stukken fruit en groente, is vaak goedkoper dan de bewerkte variant. Zo betaal je veel meer voor een bakje fruitsalade dan voor al dat losse fruit bij elkaar en zijn plakjes kaas minder voordelig dan als je een grote bonk koopt. Probeer ook voor grote verpakkingen te gaan. Deze zijn vaak een stuk voordeliger dan de afgemeten kleine porties.Onbewerkt voedsel is niet alleen goedkoper, het is ook nog eens veel gezonder. Ik raad je daarom aan om zoveel mogelijk groenten en fruit te kopen dat niet is verpakt in plastic of andere verpakkingsmaterialen.
 1. Koop je groenten en fruit op de markt
  Marktlui hebben minder kosten en kunnen daarom hun waar voor een spotprijsje verkopen. Daarbij is er op de markt vaak veel keus uit verschillende soorten en is het verser. Koop je groenten en fruit dus gewoon op de markt of rechtstreeks bij de boer! Lukt dit voor jou niet? Dan kun je bij de Lidl of Aldi ook vaak goed terecht voor goedkope producten als groente en fruit.
 1. Groenten en fruit van het seizoen
  Om maar bij groenten en fruit te blijven: koop producten van het seizoen. Dit is een stuk lekkerder, voedzamer én goedkoper. In dit geval hoeft het namelijk niet geïmporteerd te worden uit een ver, warm land, maar komt het gewoon van onze eigen Hollandse bodem. De seizoensgroenten van mei: andijvie, champignons, asperge, bloemkool, kropsla, radijs, spinazie, selderij, tuinkers, ijsbergsla, wortel. Het seizoensfruit van mei: appel, sinaasappel, banaan, rabarber, aardbeien.

Tips met betrekking tot koken:

 1. Denk om de restjes
  Vaak worden de laatste resten van een maaltijd weggegooid. Ontzettend zonde! Bewaar je restjes voor de volgende dag of vries ze in voor op een ander moment.  Of gebruik het voor een tussendoortje. Kijk voordat je boodschappen doet dus ook altijd even of je nog restjes hebt liggen.
 1. Kook zoveel mogelijk zelf
  Goedkoop en gezond eten doe je het beste door zelf te koken. Geef zo min mogelijk geld aan eten uit buiten de deur en neem je eigen lunch mee. Dit bespaart je een hoop geld!
 1. Eet vegetarisch
  Oké, we hoeven niet direct allemaal vegetarisch te worden om goedkoop en gezond te eten, want vlees is ook goed voor je (het bevat veel eiwitten), maar het is daarnaast ook vaak een van de duurste producten van je boodschappenlijstje. Stel voor jezelf daarom één, twee of misschien wel drie vegetarische dagen per week in, waarop je geen vlees eet. Dit is goed voor je portemonnee, goed voor de diertjes en dus goed voor je gemoedstoestand (win-winsituatie).

Goedkoop en gezond eten is dus niet zo moeilijk als het in eerste instantie misschien lijkt. Door slim je inkopen te doen, je restjes op te maken en gebruik te maken van producten van het seizoen lukt jou dit ook!

MA’s tip: kijk ook eens in mijn koolhydraatarm 50 dagen menu, daarin vind je veel lekkere, makkelijke en goedkope recepten!

Wat doe jij om goedkoop en gezond te eten? Laat een comment achter hieronder!

Facebook Reacties

About Niels Bosman

Niels Bosman is oprichter en eigenaar van MakkelijkAfvallen. Hij ontdekte de kracht van koolhydraatarm eten in 2014 en sinds die tijd is hij fulltime bezig met het coachen van zijn klanten. Hij heeft 4 boeken geschreven en meer dan 40.000 mensen geholpen aan een slank, gezond en gelukkig leven. Hij woont samen met zijn vriendin en kinderen in Eindhoven.

2 Comments

 1. Elly

  29 mei 2016at15:24

  De tips vind ik heel fijn en recepten ik ben met een koolhydratenarm dieet bezig ik ben zelf een suikerpatien en spuit insuline dus een beetje hulp vind ik fijn vriendelijke groeten Elly

  • Niels Bosman

   30 mei 2016at14:58

   Wat fijn om te horen dat je zo tevreden bent, daar worden we blij van! 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *