Diabetes type 2: oorzaken en oplossingen | Makkelijk Afvallen

Diabetes type 2 – overzichtsartikel

By on 13 augustus 2017
Leestijd: 4 minuten

diabetes type 2

Alles over diabetes type 2

In ons artikel over diabetes hebben we al verteld wat diabetes precies is, welke vormen van diabetes er zijn en welke oorzaken en gevolgen hiermee samenhangen. In dit artikel gaan we dieper in op het type dat het meeste voorkomt: diabetes type 2.

Wat is diabetes type 2?

Diabetes is een ziekte die alles te maken heeft met de bloedsuikerspiegel. Het bestaat uit twee soorten: diabetes type 1 en diabetes type 2. De laatste vorm komt het meeste voor.

Zodra het lichaam koolhydraten binnenkrijgt, stijgt de bloedsuikerspiegel. Dit komt doordat koolhydraten worden omgezet in glucose die de bloedsuikerspiegel doet stijgen. Om de bloedsuikerspiegel vervolgens stabiel te houden, produceert het lichaam insuline. Dit is gewoon een natuurlijk proces.

Bij mensen met diabetes type 2 is dit natuurlijke proces echter verstoord. Er wordt namelijk wel insuline geproduceerd, maar het lichaam reageert hier minder goed op. Het lichaam is insulineresistent. Er blijft hierdoor dus te veel ‘suiker’ in het bloed achter.

Symptomen diabetes type 2

Hoe herken je diabetes type 2? Dit is niet altijd even makkelijk. Sommige mensen lopen al langere tijd met diabetes rond, zonder dat ze dit zelf doorhebben. Ze hebben wel wat ‘vage’ klachten, maar relateren dit niet aan diabetes.

Enkele van die klachten kunnen zijn:

 • oververmoeidheid
 • pijn in de benen tijdens het lopen
 • veel dorst hebben en veel moeten plassen
 • moeizame ademhaling
 • geïrriteerde ogen

Oorzaken diabetes type 2

Diabetes type 2 wordt ook wel ouderdomsdiabetes genoemd. Deze vorm van diabetes kwam vroeger vooral voor bij mensen die al wat ouder zijn. Als mensen ouder worden, neemt de werking van de alvleesklier (die insuline produceert) namelijk wat af.

Toch is de benaming ‘ouderdomsdiabetes’ niet meer zo gepast. Diabetes komt namelijk steeds vaker bij jongere mensen voor. Een aantal factoren die diabetes in de hand kunnen werken zijn namelijk overgewicht, roken en weinig lichaamsbeweging. Kortom: een ongezonde leefstijl.

Daarnaast speelt bij diabetes type 2 erfelijkheid een rol. De kans om aanleg voor diabetes te hebben is groter als er al mensen in de familie zijn met diabetes.

Oplossingen diabetes type 2

Een test voor diabetes is zo gedaan. Bij vage klachten die mogelijk duiden op diabetes kun je bij de dokter terecht voor een test. Dit is een bloedtest die uiteindelijk uitwijst of er sprake is van diabetes of niet.

De behandeling van diabetes bestaat vaak uit twee delen. Ten eerste krijgen diabetici vaak medicijnen mee. Deze medicijnen zorgen er uiteindelijk voor dat het lichaam weer gevoeliger wordt voor insuline.

Daarnaast wordt er vaak advies gegeven over een gezond beweeg- en voedingspatroon. Een van de belangrijke oorzaken van diabetes type 2 is een ongezonde leefstijl. Door dit aan te pakken, pak je ook diabetes aan.

Sommige mensen hebben nog geen diabetes, maar zitten in het voorstadium. Dit noem je ‘insulineresistentie’. Door een gezonde leefstijl kunnen deze mensen het krijgen van diabetes nog even uitstellen, of soms zelfs helemaal voorkomen!

Tips bij diabetes type 2

Als je diabetes hebt, hoe kun je hier dan het beste mee omgaan?

 1. Vermijd snelle koolhydraten – snelle koolhydraten zijn echte boosdoeners. Ze zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel enorm stijgt (in pieken) en ook snel weer daalt. Deze koolhydraten zitten onder andere in witbrood, witte pasta, snoep, gebak, koek, snacks.
 2. Langzame koolhydraten en goede vetten – kies in plaats van snelle koolhydraten voor langzame koolhydraten en goede vetten. Deze leveren energie en houden je bloedsuikerspiegel stabiel.
 3. Regelmatig bewegen – beweeg regelmatig, ontzettend belangrijk! Beweeg minimaal een half uur per dag. Zo verbrand je vetten, voel je je fitter en houd je je hart en bloedvaten gezond.
 4. Goed water drinken – in een gezonde leefstijl is water onmisbaar. Het zuivert je lichaam en houdt deze gezond. Probeer dus elke dag 2 liter water te drinken.
 5. Lichaamsgewicht op peil houden – overgewicht is een grote oorzaak van diabetes. Probeer je lichaamsgewicht dus zoveel mogelijk op peil te houden!

Heb je al eens gehoord van ons koolhydraatarm 50-dagen programma? Dit is een programma met 50 weekmenu’s, volledig gericht op langzame koolhydraten, goede vetten en goede eiwitten. Kortom: een gezonde leefstijl. Dit programma kan vooral voor diabetici een mooi opstapje zijn naar een gezond voedingspatroon.

Facebook Reacties

About Niels Bosman

Niels Bosman is oprichter en eigenaar van MakkelijkAfvallen. Hij ontdekte de kracht van koolhydraatarm eten in 2014 en sinds die tijd is hij fulltime bezig met het coachen van zijn klanten. Hij heeft 4 boeken geschreven en meer dan 40.000 mensen geholpen aan een slank, gezond en gelukkig leven. Hij woont samen met zijn vriendin en kinderen in Eindhoven.

4 Comments

 1. Niels Bosman

  14 augustus 2017at14:39

  Hallo dit is een test reactie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[gratis]
[gratis]