7 foodtrends die jou helpen afslanken in 2020 » Makkelijk Afvallen

7 foodtrends die jou helpen afslanken in 2020

By on 23 december 2019
Leestijd: 5 minuten
Foodtrends 2020
Zero proof pils, alternatieve granen en 50/50 burgers.

Het leuke van december vind ik altijd de top zoveel van het jaar; de beste hits, de grootste flops en de meest populaire… vul zelf maar in. Heerlijk. En deze oud en nieuw sluiten we niet alleen een jaar af. We gaan ook een nieuw decennium in! Een mooi moment om vooruit te kijken. Dit zijn de foodtrends voor 2020.

1. De wonderboom uit de West-Afrikaanse keuken

Nu nog terra incognito, maar straks zo gangbaar als Mexicaans? De regio van West-Afrika slaat 16 landen zoals Ghana, Nigeria, Senegal en Ivoorkust.

In deze enorme regio worden nog steeds oergranen verbouwd, die wij straks in het schap gaan vinden. Fonio en teff graan zijn graansoorten met minuscule zaden die zeer rijk zijn aan vezels. Daarnaast zij ze ook glutenvrij en bevatten ze complexe (dus goede) koolhydraten.

In West-Afrikaanse recepten kan je tamarinde verwachten (een smaakmaker gemaakt van een zoete peul) en moringa. Moringa wordt ook wel de wonderboom van Afrika genoemd. Deze snel groeiende boom is bijzonder voedzaam en bevat medicinale eigenschappen. Onrijpe vruchten, zaden, bladeren, bloemen en zelfs de wortel kan tot voedsel worden verwerkt. Moringa bonen bevatten maar 3,7 gram koolhydraten per 100 gram. Echts iets voor ons dus. Hier gaan we meer over horen in 2020!

2. De borrel trend van 2020 is alcoholvrij

De populariteit van alcohol neemt langzaam maar zeker af. Dronken zijn is zeker niet meer cool en de alcoholvrije vrijdagmiddagborrel is in opkomst. En dat is goed nieuws voor iedereen die wél graag wil socializen, maar niet geconfronteerd wil worden met sociale druk. Want voor sommigen is het nog onbegrijpelijk., maar wie bewust met zijn lichaam en geest bezig is, laat de borrel liever staan. De mocktail, zero-proof en alcoholvrije versnapering zijn dan ook de foodtrends van 2020.

Goed nieuws; de nieuwe mocktail is vaak veel interessanter qua smaak dan de ouderwetse borrel.

3. Gezond smeren

Volgend jaar mag je een flink nieuw aanbod van smeersels en spreads verwachten. Dit zijn vooral vegan dippers en bevatten ook geen palmolie. Zo helpen wij met onze gezonde eetlust onze planeet een handje.

Wat dacht je van macadamia spread en kikkererwtenboter. Of boter gemaakt van watermeloen zaadjes -die had je natuurlijk nog over van je mocktail-avondje.  

4. Het wordt een melig jaar

Je was natuurlijk al bekend met speltbloem en met koolhydraatarme amandelmeel. De trend naar meelsoorten van alternatieve bronnen zet zich voort in 2020. Misschien heb je kokosbloem al geprobeerd, maar wat dacht je van bananenmeel.

Wij hebben gelezen dat we ook meelsoorten mogen verwachten die gemaakt zijn van groenten en vruchten. Dus houd je vingers gekruist voor meer koolhydraatarme en glutenvrije meelsoorten. Flour power!

5. Vlees-groente mix wordt hip

Hoewel we allemaal weten dat minder vlees eten toch echt gezonder is, vonden we het in 2019 nog maar moeilijk om te wennen aan vegetarische alternatieven. De laatste trend om jou te helpen subtiel over te stappen naar meer groente is de ‘Blend Burger’, oftewel een hamburger met minder ham. Wat zit er dan wel in? Paddenstoelen bijvoorbeeld, of broccoli en mix van bonen en zaden.

Op deze manier houd je wel de sensatie van vlees, maar eet je stiekem meer plantaardig dan je denkt. Deze ‘hybride burgers’ zijn perfect voor lastige eters.

6. Koolhydraatarme, natuurlijke suikervervangers

De suikerpot raakte we natuurlijk in 2019 al niet meer aan. In plaats daarvan omarmden we stevia voor onze bakproducten en honing om onze drankjes zoeter te maken.

In 2020 verwachten we een opkomst van Monk Fruit Sweetner’. Dit is een concentraat van de vrucht ‘monk fruit’; een verre neef van de komkommer die oorspronkelijk uit China komt. Waarom helpt deze foodtrends ons met afvallen in 2020? Het extract van monk fruit is 150 keer zoeter dan suiker (!!!) dus je hebt er weinig van nodig. Bovendien bevat het geen calorieën en ook geen koolhydraten. Sta jij op het punt je fiets te pakken en naar de dichtstbijzijnde healthstore te fietsen… wacht nog even.

In Europa wordt de zoetstof nog onderzocht en moet de nodige labels en goedkeuringen krijgen (en dat kan soms lang duren). In Amerika is Monk Fruit al verkrijgbaar. Heb jij een verre neef, laat die dan een flesje opsturen. Ben jij trendsetter van het jaar.

7. ‘Healthify’ the world.

Gezond, bewust, healthy. Allemaal stuiterwoorden uit het de jaren ’10. Waar we steeds meer gestimuleerd werden betere keuzes te maken, zullen in 2020 deze betere keuzes vóór ons gemaakt worden. Hoe dan?

Je kan er straks niet meer onderuit. Op plekken waar het nu nog moeilijk is aan de lijn te doen of verantwoord te eten, zullen ‘goede horeca initiatieven’ het terrein overnemen. Denk aan stations, benzine pompen, maar ook scholen, zorginstituten en stadions.

Maakte eerst de chef de dienst uit in de keuken? Nu zal deze expert worden bijgestaan door voedingsdeskundigen en diëtisten die waken voor een gebalanceerd aanbod op jouw bordje. Dan is het opeens niet meer zo erg om te worden verleid in een restaurant.

Wat verwacht jij voor het komende jaar? Gaat jouw dieet er heel anders uit zien of verwacht je echts iets nieuws te proberen? Laat het ons vooral weten in de comments. Wij kijken met een gerust hart, likkebaardend uit naar het nieuwe jaar.

Voor deze foodtrends zijn we o.m.  geïnspireerd door Forbes en Foodinspiration Magazine.

Facebook Reacties

About Thijs van Bokkem

Speciaal voor jullie verzamel ik de lekkerste recepten. Voor Ma schrijf ik over het belang van gezonde voeding en hoe je dat het beste kan bereiken. Een goede gezondheid begint voor mij met goed eten. Zelf verbouw ik het liefst zoveel mogelijk mijn eigen groenten en kruiden. Alles wat jouw lichaam nodig heeft, groeit in een tuin!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[gratis]
[gratis]