Buikvet verbranden met 4 krachtige oefeningen die je thuis kan doen

Buikvet verbranden met 4 oefeningen die je thuis kan doen

By on 18 april 2019
Leestijd: 8 minuten
buikspier oefening die helpt bij het verbranden van buikvet

Is vet verliezen makkelijk? Nee. Vooral buikvet verbranden is hardnekkig en voor veel vrouwen een groot frustratiepuntje. Het ontzettend moeilijk is om hier vanaf te komen. Daarom: Gefeliciteerd!

Vandaag zet je de eerste belangrijke stap. Je bent je er bewust van dát je overtollig vet hebt en dat je er vanaf wilt. En met deze oefeningen, die je zelf thuis kan doen, gaat dit ook daadwerkelijk gebeuren. Get ready!

De 80/20 regel om buikvet te verbranden?

Zoals je weet is buikvet hardnekkig.

En met alleen sporten krijg je het niet weg. Dit geldt trouwens voor alle soorten vet op je lichaam, óók die op je heupen, benen en billen!

Hoe het wel moet? Ga uit van de volgende gouden combinatie:

 • 20 procent trainen
 • 80 procent voldoende en gezond eten

Sporten alleen is namelijk geen garantie voor afvallen.

Want krijg jij wel de juiste macro’s en micro’s binnen?

banner-kha-50-dgn-menu-homepage-ma
NU MET 50% CORONA KORTING!! Dus slechts 18,50… 🙂

Daarom adviseer ik je dan ook Ma’s koolhydraatarm 50 dagen menu. Zo hoef je 50 dagen lang niet na te denken over wat je nu weer moet eten.

En let maar op: uiteindelijk wordt koolhydraatarm eten je tweede natuur! En zo kun je makkelijk zo’n 2 kilo per week verliezen

Buikvet verbranden door krachttraining

Oké, we eten gezond en we willen sporten. Maar hoe komen dan van dat vet af?

In dit artikel bekijken we dit vanuit manieren van krachttraining. Maar er zijn meer manieren om af te vallen. Zo lees je in onze afval tips onder andere artikelen over gezonde voeding, detoxen en tips tegen overeten.

En waarom krachttraining?

Bij krachttraining doe je oefeningen om je spieren te verstevigen en te vergroten. Je bent dus vooral bezig met de spierontwikkeling.

Huh, maar spierontwikkeling zorgt er toch niet voor dat ik afval?

Nou, eigenlijk wel.

Spiermassa vraagt namelijk energie; het heeft veel brandstof nodig. Veel spiermassa vraagt dus veel energie. Zet je vetmassa om naar spiermassa dan zal je lichaam veel energie, en dus calorieën, verbranden.

Tijdens het trainen verbrand je energie, maar ook na de training gaat je lichaam hiermee door. Je spieren blijven doorwerken en dus blijft je lichaam calorieën verbranden.

Tijdens cardiotrainingen (lopen, fietsen, zwemmen, hardlopen) ben je voornamelijk bezig met het opbouwen van conditie. Hierdoor houd je je bloedvaten en hart gezond en verbeter je je uithoudingsvermogen. Ook ontzettend belangrijk.

Maar met cardio maakt je lichaam ook veel cortisol aan. Hierdoor komt opgeslagen energie vrij uit je cellen en wordt dit opgeslagen als vet – vooral rond de buik. Cardio (alleen) lijkt dus niet goed te zijn om vet te verliezen.

Toch spreken verscheidene onderzoeken dit ook weer tegen en zeggen dat (langdurige) cardio juist wél goed werkt om gewicht te verliezen.

Onthouden: Wil je buikvet verbranden: ga voor de combinatie. De combinatie van gezond eten + sporten. En de combinatie van krachttraining + cardio.

Doe bijvoorbeeld 30 minuten aan krachttraining en eindig met 10 à 15 minuten cardio.

Geen buikspieroefeningen

Heb je al een platte buik en wil je meer buikspieren? Dán zijn buikspieroefeningen goed. Maar doe niet specifiek buikspieroefeningen als je van je buikvet af wilt. Dat gaat namelijk niet werken.

Waarom niet?

Door buikspieroefeningen verstevig je je buikspieren. Maar dit betekent niet dat je hiermee ook direct je buikvet weg krijgt.

Je hoeft je buikspieren dus niet specifiek te trainen om buikvet te verliezen.

Het beste is om fitnessoefeningen te doen die zoveel mogelijk energie verbruiken – en dus de meeste invloed hebben op je vetopslag. Dit zijn bijvoorbeeld oefeningen die je grote spiergroepen trainen.

Doe deze 4 oefeningen thuis

Je kunt op verschillende manieren aan krachttraining doen:

 • in de sportschool of thuis,
 • met behulp van gewichten,
 • met behulp van fitnessapparatuur,
 • door je eigen lichaamsgewicht in de strijd te gooien.

Om het je makkelijk te maken geven we oefeningen die je gewoon thuis, met je eigen lichaam en een kettlebell kan uitoefenen.

Makkelijker kan niet toch?

1. Kettlebell tegen buikvet

Daar is-ie weer, de kettlebell! Buikvet verliezen doe je met de kettlebell. De kettlebell is een groot gewicht waarmee je in één keer diverse grote spiergroepen traint. Je kunt er veel verschillende oefeningen mee doen.

kettlebell helpt buitvet verbranden
(Bron: Pixabay)

Er hangen eigenlijk heel veel voordelen aan de kettlebell..

 • Je kunt het gewoon thuis gebruiken.
 • Er zijn veelzijdige oefeningen mee mogelijk.
 • Geschikt voor beginners en gevorderden.
 • Je traint er veel spiergroepen tegelijk mee.
 • Tja, wat eigenlijk niet?

Maar dan. Wat doe je met dat ding?

Nou, bijvoorbeeld…

 • One arm swing – Houd de kettlebell vast aan een arm en ga met je benen iets uit elkaar staan. Swing de kettlebell vervolgens boven je hoofd en laat deze zakken tussen je knieën door. Je swingt de kettlebell dus van hoog naar laag. Dit herhaal je een aantal keer. Je traint bij deze oefening borst, rug, schouders en buik.
 • Split squat – Houd de kettlebell vast in je linkerhand en druk tegen je borst. Zet nu je linkerbeen achter je lichaam en maak een kniebuiging met je rechterbeen. Daarna doe je dit andersom. Herhaal dit een paar keer.
 • Thruster – Neem de kettlebell in je linkerhand en houd deze tegen je borst. Maak nu een squad (buik je knieën tot je bijna op de grond zit). Ga weer staan en strek je arm met de kettlebell helemaal uit. Laat hem zakken naar je borst en neem hem nu in je rechterarm. Herhaal dit een aantal keer.

2. Sprinter sit-up voor ultieme buikspieren

sprinter sit up verbrand veel energie
(Bron: www.sport-inclusive.com)

Met de sprinter sit-up train je in één keer je buik, benen en billen. Het is een uitbreiding van de gewone sit-up en werkt heel gericht tegen het verbranden van buikvet.

Wat moet je doen: neem een matje en ga hier op liggen. Maak nu een sit-up. Let op: je gaat niet slechts naar voren en weer terug. Breng in plaats daarvan, als je naar boven komt, breng je je rechter elleboog naar je linker knie. Ga weer terug. Vervolgens kom je weer omhoog en breng nu je linkerelleboog naar je rechterknie.

Herhaal dit een aantal keer achter elkaar.

3. Judo push-up voor maximaal verbranden en spier opbouw

oefening tegen buikvet
intensieve oefening tegen buikvet
(Bron: www.befitbootcamps.wordpress.com)

Met de judo push-up train je je buik, billen, armen en schouders. Het is een combinatie van yoga poses downward facing dog en de cobra.

Wat moet je doen:
– Neem een opdruk-houding aan, waarbij je heupen omhoog staan en je armen recht onder je schouders.
– Breng je handen iets naar elkaar.
– Laat je lichaam zakken tot je kin de vloer bijna raakt. Houd hierbij je ellebogen tegen je lichaam.
– Raak je bijna de grond, breng dan je hoofd en schouders omhoog en je heupen omlaag.
– Vervolgens duw je je heupen weer omhoog naar de eerste positie.

Herhaal dit.

4. Body-weigh squad tegen lichaamsvet

met de body weight squad kan je veel energie verbranden

De body-weigh squad is een goede oefening om je buik, billen en benen te trainen.

Ga goed rechtop staan en zet je benen wijd. Zak nu door je knieën naar beneden en houd je heupen naar achter. Houd je armen bij je borst (en niet recht vooruit, zoals op de foto).
Herhaal dit een paar keer.

Wat denk je nu? Het zijn helemaal geen moeilijke oefeningen hè! Ook jij kan dit gewoon. Wil je buikvet verbranden? Probeer dan iedere dag 15 minuten deze oefeningen te doen. Je zult zien dat het steeds sneller en beter gaat en dat je na verloop van tijd meer oefeningen aankan!


Kom op,  je kan het!

Heb je zelf nog tips voor goede oefeningen?
Laat het weten in de comments!

En onthoud: altijd sporten in combinatie met koolhydraatarm eten! Volg mijn weekmenu’s voor 50 dagen en val af op plaatsen waar je normaal zo moeilijk vet opslaat, namelijk je buik, billen en benen.

Facebook Reacties

About Niels Bosman

Niels Bosman is oprichter en eigenaar van MakkelijkAfvallen. Hij ontdekte de kracht van koolhydraatarm eten in 2014 en sinds die tijd is hij fulltime bezig met het coachen van zijn klanten. Hij heeft 4 boeken geschreven en meer dan 40.000 mensen geholpen aan een slank, gezond en gelukkig leven. Hij woont samen met zijn vriendin en kinderen in Eindhoven.

4 Comments

 1. Natalie

  19 december 2019at10:12

  Ik heb je trainingtips met veel interesse gelezen. Door thuis te trainen bespaar ik op een sportschool, maar ik kan er af en toe wel wat inspiratie bij gebruiken. Buikvet is altijd het lastigste om vanaf te komen. Veel oefeningen daarvoor zijn ook nog eens belastend voor de rug, een zwak punt bij mij. Toch vind ik je tips erg inspirerend.

 2. Annie

  11 mei 2017at07:33

  Ik heb het boek vorige week gekocht Er zou ook boodschappen lijstjes en drinktips bij zitten maar die heb ik niet kunnen ontdekken ?

 3. Marykeigh

  18 december 2016at21:52

  Elke dag minimaal een half uur de fitness hoelahoep! Combi van leuk en doeltreffend voor je buikspieren en rug! Cardio en krachttraining ineen! ?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[gratis]
[gratis]