8 producten die gezond lijken, maar dat niet zijn (als je er teveel van eet) » Makkelijk Afvallen

8 producten die gezond lijken, maar dat niet zijn (als je er teveel van eet)

By on 22 april 2016
Leestijd: 4 minuten

producten die gezond lijken, maar dat niet zijn

Als je wilt afvallen, is de eerste stap om gezonder te gaan eten. Je probeert dus alleen nog maar gezonde producten te kopen. Maar dit kans soms vrij lastig zijn. Sommige producten lijken namelijk erg gezond, maar zijn dit helemaal niet! En dan helpen de verleidelijke reclames en teksten op verpakkingen ook niet echt. Er wordt veel ingespeeld op het heersende idee om gezonder te gaan eten. Voedselproducenten proberen hun producten daarom zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

‘Bevat 0% vet’, ‘geen suikers toegevoegd’, ‘puur natuur’: soms lijken producten gezond. Maar zijn ze dit ook echt?

 1. Vruchtensappen. Appelsap of sinaasappelsap uit pak. Lekker om de dag mee te beginnen, maar niet zo gezond. Dit zijn namelijk geconcentreerde sappen en ze zijn dus niet direct gemaakt van vers fruit. Daarentegen bestaan ze uit vruchtenpoeder, vruchtensuiker en water. Toen de vruchten geperst werden en van het sap vruchtenpoeder werd gemaakt, zijn er ontzettend veel vitamines verloren gaan. De vruchtensuiker die vervolgens is toegevoegd werkt als extra suiker dat je helemaal niet nodig hebt. Maak dus gewoon je eigen sapjes en smoothies
 2. Maaltijdsalades. En met maaltijdsalades bedoel ik niet een salade die je zelf maakt, maar de voorverpakte maaltijdsalades die je kunt kopen in de supermarkt. Die salades bevatten veel sla, diverse groenten en iets van vlees of vis. Gezond genoeg dus… zou je zeggen. Maar waar je vaak niet bij stilstaat is dat er veel conserveringsmiddelen zijn toegevoegd om de salades houdbaar te maken en goed van kleur te houden. Deze conserveringsmiddelen zou je helemaal niet binnen moeten krijgen. Voortaan zelf je salades maken dus!
 3. Muesli/Cruesli. Veel mensen die willen afvallen nemen ’s ochtends een schaaltje yoghurt met muesli. Maar die muesli is helemaal niet zo gezond als het lijkt. Muesli en cruesli bestaat namelijk voornamelijk uit koolhydraten. Bovendien zijn er vaak ook ontzettend veel suikers en vetten toegevoegd om het lekker te maken. Ditzelfde geldt voor mueslirepen. Ook die bevatten veel meer suikers dan nodig. Maak daarom je muesli of mueslirepen gewoon zelf, van havermout bijvoorbeeld! Of probeer dit heerlijke recept voor een gezonde notenreep.
 4. Ontbijtkoek. Ontbijtkoek wordt door veel mensen als tussendoortje gegeten ter vervanging van een gewone koek. Maar als je goed kijkt, dan zie je dat er ontzettend veel suikers in die plakken ontbijtkoek zitten. Zo bevat de ontbijtkoek van Peijnenburg 35 gram suiker per 100 gram. Dat is meer dan een derde! Daarnaast bevat ontbijtkoek erg veel koolhydraten.
 5. Light frisdranken. Natuurlijk heb je niet het idee dat je iets gezonds gaat drinken als je een glaasje cola light neemt. Maar wel denken veel mensen dat de cola light een ‘gezondere keus’ is dan gewone cola. In cola light is weliswaar geen suiker toegevoegd, maar wel kunstmatige zoetstoffen. Je krijgt dus toch iets zoets binnen. Geen punt, zou je denken. Maar doordat je die zoetstoffen binnenkrijgt, denk je lichaam dat het suikers binnenkrijgt. Het gaat dus ook werken alsof je suikers binnenkrijgt: er wordt insuline aangemaakt die in je bloedbaan terechtkomt en op zoek gaat naar suikers (die er dus niet zijn). Hierdoor stijgt je insulineniveau en raakt je lichaam van slag. Als je af wilt vallen, wil je juist je insulineniveau onder controle hebben..
 6. Teveel fruit. Hoeveel stuks fruit eet jij? Ik zie het heel vaak gebeuren dat vrouwen erg veel fruit eten. Natuurlijk is fruit gezond en als jij niet hoeft af te vallen, dan kun je gerust een aantal stuks fruit eten. Maar ben je te dik en wil je afvallen? Pas dan op met teveel fruit. Ik raad je aan om maximaal 1 stuk fruit te eten. Wist je trouwens dat bananen erg veel koolhydraten bevatten. Een kiwi, appel of mandarijntje is een betere keuze als je koolhydraatarm wil eten.
 7. Elke dag een havermout ontbijtje? Havermout is gezond en bevat langzame koolhydraten. Maar toch wil je niet dagelijks een bord havermout eten. Ik raad je aan om af te wisselen en let ook goed  op je portiegrootte. Je wil niet meer dan 30/40 gram havermout nemen voor je ontbijt.
 8. Teveel noten. Noten zijn supergezond en ik raad iedereen aan om elke dag 1 handje noten te eten. Maar hou het hier wel bij. Ik zie veel vrouwen die toch snel te veel noten nemen. Noten bevatten veel vetten en Kcal, waar je niet teveel van wil binnenkrijgen. Hou je dus aan een handje per dag. Vind je dit moeilijk? Probeer dan eens de ongebrande en ongezouten noten. Je zult zien dat je daar veel minder van nodig hebt dan de gebrande en gezouten varianten.

Ik ben erg benieuwd naar jouw reactie! Dacht jij ook van deze producten dat ze gezond waren? En kun je het lijstje aanvullen?

Facebook Reacties

About Niels Bosman

Niels Bosman is oprichter en eigenaar van MakkelijkAfvallen. Hij ontdekte de kracht van koolhydraatarm eten in 2014 en sinds die tijd is hij fulltime bezig met het coachen van zijn klanten. Hij heeft 4 boeken geschreven en meer dan 40.000 mensen geholpen aan een slank, gezond en gelukkig leven. Hij woont samen met zijn vriendin en kinderen in Eindhoven.

3 Comments

 1. Piet van Veghel

  2 juli 2020at07:53

  Er bestaan geen gezonde of ongezonde levensmiddelen (met uitzondering van niet lang genoeg gefermenteerde soja -en lightproducten. Soja omdat de fyto-oestrogenen daarin de vruchtbaarheid bij vrouwen aantasten en mannen impotent maken. Lightproducten zijn slecht omdat ze het lichaam bedriegen: ze geven het signaal af dat de benodigde suiker gearriveerd is, en wanneer dan even later lijkt dat het een vals signaal was, komt de roep om echte suiker in versterkte mate terug. De behoefte aan de snelle energie leverancier suiker is overigens genetisch bepaald: lange dunnen mensen hebben meer behoefte aan suiker. Onder punt 3 word van leer getrokken tegen koolhydraten, suiker en vet. Momenteel poogt men ongemerkt de waarschuwing tegen verzadigde vetten op te heffen (wereldcongres van cardiologen). Dit omdat er onomstotelijk bewijs op tafel ligt dat de Seven Country Study van Ancel Keys de grootste fraude uit de geschiedenis van de voedingswetenschap is. De huidige waarschuwingen tegen koolhydraten en suiker stammen ook uit deze studie!

 2. Bianca

  29 april 2017at22:05

  Hoi hoi een vraagje hoe zit het dan met pitloze druiven. Of ook liever niet. Gr Bianca

  • Amber

   30 april 2017at17:54

   Druiven bevatten best veel KH- eet deze dus met mate! 😉

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[gratis]
[gratis]