Tips
Zoete aardappel friet is lekker, maar de frietjes krokant houden blijkt nog weleens een uitdaging. Hieronder lees je onze tips en het beste recept voor krokante frietjes!
Friet uit de oven gezond
Ik ben nog niemand tegen gekomen niet absoluut niet van patat houdt. Daarom is dit recept een must know voor iedere kok.
Koolhydraatarm
Zoete aardappel frietjes zijn een gezond en koolhydraatarm alternatief voor de zetmeelrijke aardappelfriet. In dit filmpje van Jamie Oliver wordt uitgelegd dat de bataat telt als groente en niet als zetmeelrijke koolhydraatbom.
Kleine side note: de zoete bataat bevat ook flink wat koolhydraten, maar vanwege de gunstige glycemische index veroorzaakt dit geen piek in je bloedsuikerspiegel. Daarom durven wij dit recept toch koolhydraatarm te noemen.
Niet frituren
Een tweede reden waarom deze patatjes een stuk gezonder zijn, zit in de bereidingswijze. We gaan ze bakken in plaats van frituren.
Als je zoete aardappel frietjes zou frituren zul je zien dat deze ook eenvoudig knapperig worden! Dat komt omdat de zoete aardappel, net als de gewone aardappel, de frituurolie opzuigt. Voor frituren wordt een olie gebruikt die op erg hoge temperaturen ‘goed’ blijft. Dit is meestal ongezonde zonnebloemolie met veel verzadigde vetten. Die wil je dus niet!
Als jij gezonde frietjes wilt maken kun je dus beter kiezen voor een olie met goede vetten. Deze oliën zijn niet geschikt om tot een erg hoge temperatuur verhit te worden. Frituren is dus geen optie. Daarom kiezen we ervoor om de zoete aardappel friet te bakken in de oven. Met olijfolie.
De olie wordt nog steeds erg heet, maar bereikt niet zo’n extreem hoge temperatuur dat het zich in de frietjes nestelt. Maar hoe zorg je er dan voor dat je frietjes toch krokant zijn?
Tip van MA: Welke vetten zijn gezond? Je leest er hier alles over.
Hoe kan ik zoete aardappel frietjes krokant bakken?
Er zijn op internet duizenden verschillende recepten voor ‘de lekkerste zoete aardappel friet’ te vinden…
Ja… ook wij beweren dat die van ons de lekkerste is. Waarom? Met dit recept kan je de frietjes namelijk echt krokant bakken!
Tips voor krokante aardappel frietjes:
- Schil de aardappelen niet, maar doe ze in de oven met hun velletje.
De schil wordt in combinatie met de olijfolie lekker knapperig.
- Als je zout op je frietjes wilt doen, doe dit dan na het bakken!
Zout onttrekt vocht uit de bataat, waardoor je slappe frietjes krijgt.
- Laat de gesneden friet weken in water en dep ze daarna droog.
Je zou zeggen dat dit ze slapper maakt, maar niets is minder waar!
- Gebruik voor het bakken een metalen bakplaat.
Waarom kan ik je niet helemaal uitleggen, maar het werkt!
- Bak de frietjes op hoge temperatuur.
- Zorg ervoor dat je de zoete aardappel friet goed over de bakplaat verdeelt.
Als de frietjes op elkaar liggen worden ze niet aan de gelijke hoeveelheid warmte blootgesteld en zitten er waarschijnlijk slappe frieten tussen.
- Keer de friet 2 keer om. Ook dit heeft ermee te maken dat alle frietjes aan alle kanten goed in de warmte komen te liggen.
- En ons geheim voor extra knapperigheid…
gebruik een theelepeltje maizena of quinoameel. Krokante friet gegarandeerd!
Met deze tips zorg jij ervoor dat je écht het recept voor de lekkerste, krokantste friet gebruikt. Deze kun je zonder schaamte op tafel zetten. Beloofd!
Gefeliciteerd. Je weet nu hoe het de beste groentefrietjes maakt. Deze tricks werken namelijk ook bij wanneer je patatjes van courgette wilt maken.
Ben je op zoek naar iets knapperigs erbij, zonder dat je naar de frituurzaak hoeft te lopen? Onze knapperige Kip Kiev past perfect bij deze frietjes en we beloven je dat je de kroket niet zal missen!
Rate dit recept
Ik ga dit ook proberen. Kan je dit recept ook in de airfrayer maken?