4

Krokante zoete aardappel frietjes uit de oven

Gezonde en koolhydraatarme patat maken een uitdaging? In dit recept lees je hoe zoete aardappel friet uit de oven krokant kan bakken.
  • Bijgerecht
  • 1 portie friet
  • 22g koolhydraten

Een

Ingrediënten

  • 1 zoete aardappel
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl tijm vers
  • 1 tl quinoameel of maizena

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 210 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Spoel de zoete aardappel af onder de kraan. Schil hem niet! Door de schil te behouden wordt hij straks extra knapperig.
  • Snijd de aardappel in frietjes van ongeveer 1 cm dik.
  • Doe de frietjes in een kom water en laat kort staan. Ondertussen kun je de tijm van het stokje plukken samen met de quinoameel, uienpoeder en knoflookpoeder in een kom doen.
  • Haal de frietjes uit de kom en dep ze droog.
  • Voeg ze toe aan de kom met quinoameel en mix goed door elkaar.
  • Voeg nu ook de olijfolie aan de kom toe, mix goed door en doe hierna alle kruiden erbij. Meng alle ingrediënten nog eens goed door elkaar zodat alle frietjes bedekt zijn.
  • Verspreid de patat nu over de bakplaat.
  • Als de oven voorverwarmd is kun je de zoete aardappel friet erin doen. Bak in 30 minuten knapperig en schep iedere 10 minuten om zodat alle kanten van de frietjes de kans krijgen lekker krokant te worden.
  • Eet smakelijk!

Voedingswaarden

Nutrition Facts
Zoete Aardappel Friet | Krokant uit de Oven
Amount Per Serving
Calorieën 105 Calorieën uit vet 9
% Daily Value*
Vet 1g1%
Verzadigd vet 1g5%
Sodium 57mg2%
Potassium 337mg10%
Koolhydraten 22g8%
Vezels 3g13%
Suiker 4g4%
Eiwit 2g4%
Vitamine A 14187IU645%
Vitamine C 2mg3%
Calcium 30mg3%
IJzer 1mg6%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Tips

Zoete aardappel friet is lekker, maar de frietjes krokant houden blijkt nog weleens een uitdaging. Hieronder lees je onze tips en het beste recept voor krokante frietjes!

Friet uit de oven gezond

Ik ben nog niemand tegen gekomen niet absoluut niet van patat houdt. Daarom is dit recept een must know voor iedere kok.

Koolhydraatarm

Zoete aardappel frietjes zijn een gezond en koolhydraatarm alternatief voor de zetmeelrijke aardappelfriet. In dit filmpje van Jamie Oliver wordt uitgelegd dat de bataat telt als groente en niet als zetmeelrijke koolhydraatbom.

Kleine side note: de zoete bataat bevat ook flink wat koolhydraten, maar vanwege de gunstige glycemische index veroorzaakt dit geen piek in je bloedsuikerspiegel. Daarom durven wij dit recept toch koolhydraatarm te noemen.

Niet frituren

Een tweede reden waarom deze patatjes een stuk gezonder zijn, zit in de bereidingswijze. We gaan ze bakken in plaats van frituren.

Als je zoete aardappel frietjes zou frituren zul je zien dat deze ook eenvoudig knapperig worden! Dat komt omdat de zoete aardappel, net als de gewone aardappel, de frituurolie opzuigt. Voor frituren wordt een olie gebruikt die op erg hoge temperaturen ‘goed’ blijft. Dit is meestal ongezonde zonnebloemolie met veel verzadigde vetten. Die wil je dus niet!

Als jij gezonde frietjes wilt maken kun je dus beter kiezen voor een olie met goede vetten. Deze oliën zijn niet geschikt om tot een erg hoge temperatuur verhit te worden. Frituren is dus geen optie. Daarom kiezen we ervoor om de zoete aardappel friet te bakken in de oven. Met olijfolie.

De olie wordt nog steeds erg heet, maar bereikt niet zo’n extreem hoge temperatuur dat het zich in de frietjes nestelt. Maar hoe zorg je er dan voor dat je frietjes toch krokant zijn?

Tip van MA: Welke vetten zijn gezond? Je leest er hier alles over.

Hoe kan ik zoete aardappel frietjes krokant bakken?

Er zijn op internet duizenden verschillende recepten voor ‘de lekkerste zoete aardappel friet’ te vinden…
Ja… ook wij beweren dat die van ons de lekkerste is. Waarom? Met dit recept kan je de frietjes namelijk echt krokant bakken!

Tips voor krokante aardappel frietjes:

  • Schil de aardappelen niet, maar doe ze in de oven met hun velletje.
    De schil wordt in combinatie met de olijfolie lekker knapperig.
  • Als je zout op je frietjes wilt doen, doe dit dan na het bakken!
    Zout onttrekt vocht uit de bataat, waardoor je slappe frietjes krijgt.
  • Laat de gesneden friet weken in water en dep ze daarna droog.
    Je zou zeggen dat dit ze slapper maakt, maar niets is minder waar!
  • Gebruik voor het bakken een metalen bakplaat.
    Waarom kan ik je niet helemaal uitleggen, maar het werkt!
  • Bak de frietjes op hoge temperatuur.
  • Zorg ervoor dat je de zoete aardappel friet goed over de bakplaat verdeelt.
    Als de frietjes op elkaar liggen worden ze niet aan de gelijke hoeveelheid warmte blootgesteld en zitten er waarschijnlijk slappe frieten tussen.
  • Keer de friet 2 keer om. Ook dit heeft ermee te maken dat alle frietjes aan alle kanten goed in de warmte komen te liggen.
  • En ons geheim voor extra knapperigheid
    gebruik een theelepeltje maizena of quinoameel. Krokante friet gegarandeerd!

Met deze tips zorg jij ervoor dat je écht het recept voor de lekkerste, krokantste friet gebruikt. Deze kun je zonder schaamte op tafel zetten. Beloofd!

Gefeliciteerd. Je weet nu hoe het de beste groentefrietjes maakt. Deze tricks werken namelijk ook bij wanneer je patatjes van courgette wilt maken.

 

zoete aardappel friet
4 van 4 stemmen
Print

Zoete Aardappel Friet | Krokant uit de Oven

Gezonde en koolhydraatarme patat maken een uitdaging? In dit recept lees je hoe zoete aardappel friet uit de oven krokant kan bakken.

Gang Bijgerecht, Diner
Keuken Hollands
Keyword gezonde frietjes, koolhydraatarme friet
dieet vegetarisch
tijd <60 minuten
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Porties 1 portie friet
Caloriën 105 kcal

Ingrediënten

  • 1 zoete aardappel
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl tijm vers
  • 1 tl quinoameel of maizena

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 210 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

  2. Spoel de zoete aardappel af onder de kraan. Schil hem niet! Door de schil te behouden wordt hij straks extra knapperig.

  3. Snijd de aardappel in frietjes van ongeveer 1 cm dik.

  4. Doe de frietjes in een kom water en laat kort staan. Ondertussen kun je de tijm van het stokje plukken samen met de quinoameel, uienpoeder en knoflookpoeder in een kom doen.

  5. Haal de frietjes uit de kom en dep ze droog.

  6. Voeg ze toe aan de kom met quinoameel en mix goed door elkaar.

  7. Voeg nu ook de olijfolie aan de kom toe, mix goed door en doe hierna alle kruiden erbij. Meng alle ingrediënten nog eens goed door elkaar zodat alle frietjes bedekt zijn.

  8. Verspreid de patat nu over de bakplaat.

  9. Als de oven voorverwarmd is kun je de zoete aardappel friet erin doen. Bak in 30 minuten knapperig en schep iedere 10 minuten om zodat alle kanten van de frietjes de kans krijgen lekker krokant te worden.

  10. Eet smakelijk!

Nutrition Facts
Zoete Aardappel Friet | Krokant uit de Oven
Amount Per Serving
Calorieën 105 Calorieën uit vet 9
% Daily Value*
Vet 1g1%
Verzadigd vet 1g5%
Sodium 57mg2%
Potassium 337mg10%
Koolhydraten 22g8%
Vezels 3g13%
Suiker 4g4%
Eiwit 2g4%
Vitamine A 14187IU645%
Vitamine C 2mg3%
Calcium 30mg3%
IJzer 1mg6%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Niels Bosman

Niels Bosman is de auteur van boek ‘Koolhydraatarm 50 Dagen Programma’. Hij is de oprichter en eigenaar van Makkelijkafvallen.nl. Zijn methode, waarin koolhydraatarm eten centraal staat, heeft al meer dan 99.000 mensen met overgewicht geholpen met afvallen. Voor zijn website verzamelt hij voedzame en koolhydraatarme recepten.

Niels is een coach met een passie voor positieve energie. Hij onderzoekt hoe je eenvoudig een gezonde levensstijl kan toepassen. Daarvoor vertaalt hij wetenschappelijke kennis naar praktische tips.

Hij motiveert je bij de transformatie naar een slank, gezond en gelukkig leven.

 

Ontdek ook onze weekmenu’s!
koolhydraatarm 50 dagen dieet programma

Rate dit recept

Dit vinden andere gebruikers van dit recept

  • Cc de Waard

    Staat wel op de lijst..quinoameel of maizena

  • Joyce

    Bij punt 4 en 7 moet je kruiden toevoegen, ik ga ervanuit dat 1x de bedoeling is.

    • Evelien Vis

      Bij punt 4 zet je alle kruiden klaar die je toevoegt bij punt 7

  • R

    Waar komt de Maizena ineens vandaan, staat namelijk niet op de ingrediënten lijst

    • Martine

      Had ik ook gezien, ik ga er vanuit dat het quinoameel wordt vervangen door maizena?

Geef een reactie

Makkelijk Afvallen recepten boek met Niels Bosman

Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma (fysiek boek)

Onze bestseller! Al meer dan 20.000 exemplaren verkocht. Je krijgt weekmenu’s voor 7 weken. Met meer dan 150 overheerlijke koolhydraatarme recepten, snacks & tussendoortjes. Nu met 100% afslankgarantie, als jij na 50 dagen niet bent afgevallen, betaal ik je 100% je geld terug. Zonder vragen!

  • 99.000+

    Mensen gingen je voor

  • 150

    Koolhydraatarme Recepten

  • 250

    Tips & Snacks

  • 100%

    Afslankgarantie (geld terug)

Meer info