Wil je gratis keto proberen en tot 2 kilo per week verliezen?
Stevige zwarte bonenburger + tips voor de beste vegaburger
- Diner
-
2 Bonenburgers
- 24g koolhydraten

Ingrediënten
- 50 gram zoete aardappel
- 40 gram quinoa
- 30 gram zwarte bonen
- 10 gram ui
- 15 gram walnoten
- 2 gram komijnpoeder
- 2 gram paprikapoeder
- zout en peper naar smaak
Optionele toevoegingen
- Koolhydraatarm brood
- jonge bladspinazie of blaadje sla
- Rode ui ringen
- Avocado plakjes
- Zelfgemaakte mayonaise
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200º C. en snijd de zoete aardappels doormidden. Smeer ze in met olijfolie en leg ze met de platte kant op de bakplaat in de oven voor ongeveer 30 minuten tot ze gaar zijn. Zet hierna de oven op 180º C.
- Kook de quinoa gaar volgens de instructies op de verpakking.
- Doe de bonen in een kom en pureer ongeveer de helft tot een mengsel krijgt van half gepureerde bonen.
- Voeg de zoete aardappel, quinoa, ui, walnoten en kruiden toe aan de bonenpuree.
- Pureer met een vork of een stamper tot er een mengsel dat nog redelijk vochtig is. Voeg eventueel meer kruiden toe naar smaak.
- Leg een stukbakpapier op de ovenplaat en vet het in met olie. Vorm het zwarte bonen mengel met je handen tot bonenburgers en leg ze op de bakplaat.
- Bak de burgers voor ongeveer 20 minuten in de oven. Draai ze daarna om en bak voor nog 15-20 minuten. Hoe langer je ze bakt, des te droger zullen ze worden.
- Serveerde burgers als bijgerecht of op een broodje met salade, ketchup, avocado en ui.
Een verdomd lekkere vegaburger: de zwarte bonenburger. Wereldwijd inmiddels een ware hit -en niet alléén voor wie vegetarisch eet. De burger op basis van bonen kent eindeloos veel varianten en is supergezond. Gezond snacken zonder schuldgevoel dus! Ma heeft voor jou een eenvoudig en origineel recept voor een bonenburger van zoete aardappel en zwarte bonen met een lekker kruidige ondertoon.
Later schreven we deze post over vezelrijke voeding. Past dit recept ook prima bij!
Vegaburger met noten
Een handje noten in je bonenburger doen het altijd goed. Ten eerste zorgen ze voor die aantrekkelijke bite en ten tweede voeg je zo een portie gezonde vetten toe. Maar ook zaden doen hetzelfde trucje. Kies bij voorkeur voor walnoten of macadamianoten en ga qua zaden vooral voor lijnzaad of chiazaad. Deze bites hebben een goede verhouding in omega 3 en 6 vetzuren, de gezonde vetten.
Zwarte bonenburger maken
Kun je niet wachten om aan de slag te gaan? Lees eerst nog even verder voor mastertips vegaburger maken. Zo word jij de nieuwe Burgerking of -queen:
Tips voor de beste vegaburgers:
- Gebruik geen blender maar hak alle ingrediënten met een mes fijn. En dan bedoelen we écht heel fijn.
- Gebruik liever geen natte groenten zoals courgette. Hierdoor word je mengsel te nat en is het moeilijk om een burger te vormen.
- Kies 1-3 ´droge´ ingrediënten, zoals: Quinoa, rijst, meel, havervlokken, noten, zaden
- Kies 1-3 ´natte´ ingrediënten zoals: Bieten, bonen, (zoete) aardappels, (kikker)erwten
- Wees niet verlegen met kruiden.
- Ook al staat het soms in een recept, zet de burgers voor het bakken niet in de koelkast. Hierdoor worden ze natter en dat wil je juist voorkomen. Als ze erg plakken, kun je wat paneermeel gebruiken. Je rolt de burgers dan voorzichtig in de paneermeel voor het bakken.
- Bak de burgers in de oven. In een pan branden de burgers makkelijk aan, terwijl in de over de burgers geleidelijk aan garen en ook van binnen lekker warm worden. Leg de burgers wel even op een bakpapier om aanbakken te voorkomen.
- Stevig maar niet geplet. Een burger is perfect als deze stevig is maar niet teveel op elkaar geperst. Met een beetje oefenen heb je dit snel onder de knie.
Eerste hulp bij bonenburgers:
Heb jij ondanks de bovenstaande tips toch nog een burger in nood? Volg dan onze eerste hulp bij bonenburgers:
- Mijn bonenburger valt uit elkaar – Kies een bindmiddel dat ervoor zorgt dat het geheel bij elkaar blijft. Een geklutst ei voorkomt dat je burger uit elkaar valt. Volg je een vegan recept? Dan kun je met een schepje lijnzaad of chiazaad met wat warm water mengen. Laat het even staan totdat het een soort gelei vormt. Meng dit door je bonenbeslag.
- Mijn burger is te nat om een burger te vormen – Pak een pak (volkoren)meel, lijnzaadmeel of havervlokken uit de kast en voeg daar beetje bij beetje wat van aan je mengsel toe. Het zal al snel wat beter worden. Kijk wel uit dat je niet teveel toevoegt, want zeker havervlokken nemen het vocht langzaam op. Het is aan te raden om het mengsel even te laten rusten en na 10 minuten opnieuw te proberen een burger te maken.
- Mijn burgers zijn allemaal verschillend van vorm – Gebruik een mal, een zogenaamde ´hamburgerpers´. Voor 7-15 euro heb je altijd perfecte en identieke burgers. Ben je te midden van een crisis situatie en kun je echt even niet langs de blokker, doe dan aanspraak op je tupperware-voorraad en zoek naar een rond laag bakje. In beide gevallen doe je er goed aan wat bakpapier en/of olie in de vorm te doen om plakstress te voorkomen.
Het is goed om te weten dat je deze tips ook kan toepassen bij vegaburgers en groenteburgers.
Pak nu de zwarte bonen uit de kast en nu aan de slag, jij burgerbakker!

Bewezen effectieve methode om eenvoudig blijvend gewicht te verliezen. Makkelijk om te volgen dankzij volledig uitgewerkte weekmenu’s, recepten en boodschappenlijstjes. Ontvang online support van onze afslank coach. Blijf gemotiveerd, houd vol en val af.
-
140.000+
Mensen gingen je voor
-
90+
Koolhydraatarme Recepten
-
250
Tips & Snacks
-
100%
Afslank Garantie (geld terug)
Rate dit recept
Dit recept heeft nog geen rating. Deel jij als eerste jouw mening? Vertel aan andere bezoekers hoe smakelijk jij dit recept vindt.