Vegan hachee van jackfruit

Hachee maken, maar dan zonder vlees! Jackfruit leent zich uitstekend voor dit typisch Hollandse stoofpotje. Zo maak je snel en makkelijk vegan hachee.
  • Diner
  • 4 personen
  • 56g koolhydraten
Vegan hachee met jackfruit als vegetarisch alternatief. 56g Voeg toe aan verzameling
Voeg toe aan favorieten

Hachee maken, maar dan zonder vlees! Jackfruit leent zich uitstekend voor dit typisch Hollandse stoofpotje. Zo maak je snel en makkelijk vegan hachee.

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Ingrediënten

  • 800 g jackfruit op water of brine (3 blikken)
  • 75 g plantaardige boter
  • 2 grote uien
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 el rode wijnazijn
  • 1 el sojasaus
  • 200 ml kokend water
  • 1/2 groentebouillonblokje
  • 1 takje tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • zout en peper naar smaak

Instructies

  • Spoel de jackfruit in een vergiet. Snijd de harde stukken van het vruchtvlees. Snijd deze stukken in kleine reepjes, want ook dit kan gegeten worden.
  • Snijd de uien in grove snippers.
  • Verwarm de boter in een grote braadpan en bak de uien glazig op laag vuur. Voeg de jackfruit toe en bak deze nog twee minuten mee.
  • Voeg de tomatenpuree, rode wijnazijn en sojasaus toe en roer dit door het mengsel. Meng het bouillonblokje door het kokende water en voeg ook deze toe, samen met de tijm, laurierblaadjes en kruidnagels.
  • Breng de inhoud van de pan aan de kook en laat het een kwartier pruttelen onder af en toe roeren. Houd de deksel van de pan, zodat de saus kan indikken.
  • Verwijder de tijm (indien niet gerist), kruidnagels en de laurierblaadjes. Breng op smaak met zout en peper. Serveer eventueel met knolselderijpuree of bloemkoolpuree.
Voedingswaarden
Voedingswaarden
Vegan hachee maken van jackfruit
Hoeveelheid per portie
Calories 358 Calories from Fat 144
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Vet 16g23%
Verzadigd vet 3g15%
Sodium 544mg24%
Potassium 346mg10%
Koolhydraten 56g22%
Vezels 3g13%
Suiker 4g4%
Eiwit 2g4%
Vitamine A 711IU32%
Vitamine B12 1mg36%
Vitamine C 8mg11%
Calcium 111mg11%
IJzer 1mg6%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Tips

Hachee is een stoofgerecht op basis van blokjes vlees, vis of gevogelte en groenten. De hachee die je in Nederland vooral ziet, wordt gemaakt op basis van rundvlees, uien, meel, bouillon en zuur. Gelukkig is het heel makkelijk om een vegetarische en zelfs veganistische versie te maken van het typisch Hollandse stoofpotje. Dat doen we met jackfruit.

Wat is jackfruit?

Jackfruit is een groene, stekelvormige vrucht, afkomstig uit Azië, Zuid-Amerika en Afrika. De vrucht is gigantisch groot en kan heel zwaar worden (tot wel 35 kilo!). In Nederland vind je het vooral ingeblikt en in zijn ‘jonge vorm’, dat wil zeggen dat de jackfruit onrijp is verwerkt. Dit is fijn, want hierdoor is de vrucht nog niet zo zoet en kan het ontzettend veel smaken opnemen. Dat maakt het ideaal om te gebruiken in hartige gerechten.

Nog een pluspunt, is dat de jackfruit een structuur heeft van draadjesvlees wanneer je het wat uit elkaar haalt. Dit is dan ook waarom je jackfruit vooral als plantaardige vleesopvolger zult tegenkomen in recepten.

Veel mensen zeggen dat jackfruit geen goede vleesvervanger is. Wel als je het zo doet, check hier waar je op moet letten. Zo ben jij gezond bezig!

Is jackfruit koolhydraatarm?

De naam zegt het al: jackfruit is een fruitsoort. Net als de meeste fruitsoorten, bestaat jackfruit voor het overgrote deel uit koolhydraten. De vrucht zou daarom niet ideaal zijn in een koolhydraatarm dieet, maar… Naast koolhydraten, bevat jackfruit ook ontzettend veel eiwitten en vetten, die juist weer wél goed passen in een koolhydraatarm voedingspatroon. Net als appel en mango maakt dit de vrucht toch interessant als onderdeel van een koolhydraatarme maaltijd.

Serveertip

Een traditionele hachee wordt als stoofgerecht geserveerd met aardappels of aardappelpuree, maar is net zo lekker met knolselderijpuree of bloemkoolpuree (die overigens ook ontzettend lekker zijn als basis voor een stamppot!).

 

Vegan hachee met jackfruit als vegetarisch alternatief.
4.09 van 177 stemmen
Print

Vegan hachee maken van jackfruit

Hachee maken, maar dan zonder vlees! Jackfruit leent zich uitstekend voor dit typisch Hollandse stoofpotje. Zo maak je snel en makkelijk vegan hachee.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Hollands
Keyword koolhydraatarm en vegetarisch, vegan
dieet koolhydraatarm, veganistisch, vegetarisch
tijd <30 minuten
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 4 personen
Caloriën 358 kcal

Ingrediënten

  • 800 g jackfruit op water of brine (3 blikken)
  • 75 g plantaardige boter
  • 2 grote uien
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 el rode wijnazijn
  • 1 el sojasaus
  • 200 ml kokend water
  • 1/2 groentebouillonblokje
  • 1 takje tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • zout en peper naar smaak

Instructies

  1. Spoel de jackfruit in een vergiet. Snijd de harde stukken van het vruchtvlees. Snijd deze stukken in kleine reepjes, want ook dit kan gegeten worden.
  2. Snijd de uien in grove snippers.
  3. Verwarm de boter in een grote braadpan en bak de uien glazig op laag vuur. Voeg de jackfruit toe en bak deze nog twee minuten mee.
  4. Voeg de tomatenpuree, rode wijnazijn en sojasaus toe en roer dit door het mengsel. Meng het bouillonblokje door het kokende water en voeg ook deze toe, samen met de tijm, laurierblaadjes en kruidnagels.
  5. Breng de inhoud van de pan aan de kook en laat het een kwartier pruttelen onder af en toe roeren. Houd de deksel van de pan, zodat de saus kan indikken.
  6. Verwijder de tijm (indien niet gerist), kruidnagels en de laurierblaadjes. Breng op smaak met zout en peper. Serveer eventueel met knolselderijpuree of bloemkoolpuree.
Voedingswaarden
Vegan hachee maken van jackfruit
Hoeveelheid per portie
Calories 358 Calories from Fat 144
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Vet 16g23%
Verzadigd vet 3g15%
Sodium 544mg24%
Potassium 346mg10%
Koolhydraten 56g22%
Vezels 3g13%
Suiker 4g4%
Eiwit 2g4%
Vitamine A 711IU32%
Vitamine B12 1mg36%
Vitamine C 8mg11%
Calcium 111mg11%
IJzer 1mg6%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Meer dan 140.000 succesverhalen
koolhydraatarm dieet boek programma met recepten en weekmenu

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Dit recept heeft nog geen rating. Deel jij als eerste jouw mening? Vertel aan andere bezoekers hoe smakelijk jij dit recept vindt.

Geef een reactie

Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma

Bewezen effectieve methode om eenvoudig blijvend gewicht te verliezen. Makkelijk om te volgen dankzij volledig uitgewerkte weekmenu’s, recepten en boodschappenlijstjes. Ontvang online support van onze afslank coach. Blijf gemotiveerd, houd vol en val af.

  • 140.000+

    Mensen gingen je voor

  • 90+

    Koolhydraatarme Recepten

  • 250

    Tips & Snacks

  • 100%

    Afslank Garantie (geld terug)

Meer info