Wil je gratis keto proberen en tot 2 kilo per week verliezen?
Tofu bakken | Recept met silken tofu (keto)
- Keto
-
1
- 11g koolhydraten
Lekker keto recept met silken tofu, tahini en Mediterrane kruiden.
Instructies
- Pers de tofu uit. Wikkel hiervoor de tofu in een schone theedoek. Zet hier iets zwaars op zoals een pan met water.
- Verkruimel de tofu in grove stukken in een kom.
- Mix de tofu met de tahini, het chiazaad en de kruiden.
- Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en smelt de kokosolie hierin.
- Voeg de tofu mix en de olijven toe en bak het geheel op.
- Serveer op een bedje van spinazie en garneer met een takje peterselie.
Gratis Download: Keto Weekmenu
Vet verbranden met ketogene recepten? Vul hieronder je naam en e-mail in, zodat ik de PDF met gratis keto recepten naar je toe kan sturen.
Wist je dat er maar liefst 6 verschillende soorten tofu bestaan? Gebruik voor je tofu scramble een zijdentofu, ook wel silken tofu genoemd. Wanneer je gaat bakken en marineren kan je beter kiezen voor een stevige tofu.
Toe aan wat anders? Kies dan eens voor een van de andere interessante opties: gerookte tofu, gevriesdroogde tofu, gefrituurde tofu (bij uitzondering) of gedroogde tofu.
Wat is tofu?
Tofu of tofoe, gaat ook wel schuil onder de naam tahoe of sojakaas. Klinkt gek, sojakaas. Toch is dit niet zo gek. Het traject van melk tot kaas, lijkt erg op de manier waarop tofu wordt gemaakt.
Allereerst moet je weten dat tofu wordt gemaakt van sojabonen. Uit deze bonen wordt sojamelk gewonnen. Deze melk wordt gestremd met zout en zo ontstaat tofu.Ā Deze bereiding is afkomstig uit China (bron).
Weetje: ’to’ staat voor boon en ‘fu’ voor stremmen. Vandaar de naam sojakaas.
Het is een veel gebruikte vleesvervanger en komt daarom vaak voor in vegetarische recepten.Ā Deze caloriearme vleesvervanger bevat alle essentiĆ«le aminozuren en per portie van 100 gram maar 1,1 gram koolhydraten. Daarmee een keto toppertje om toe te voegen aan jouw boodschappenlijstjeĀ (bron).
Tofu marineren en bakken
Tofu Ć la naturel. Heb je dat ooit gegeten? Zonder toevoeging van kruiden, marinade of wat dan ook. Zo ja, dan weet je dat tofu weinig tot geen smaak bevat. Prima! Want dat betekent, lekker los gaan met je favorieten kruiden combinaties. Tofu marineren is een populaire manier van tofu bereiden.
Met deze tips zit je gebakken:
- Uitpersen. Een stap die je zeker niet wil overslaan! Door het vochtverlies, kan je de tofu straks lekker krokant bakken. Wikkel de tofu in een schone theedoek en plaats hier iets zwaars op, zoals een pan met water.
- Snijd in plakken. Prik daarna met een vork voorzichtig gaatjes in de plakken tofu. Hierdoor wordt de marinade stukken beter opgenomen.
- Maak een marinade zonder olie. Tofu bestaat, ook na het uitpersen, uit veel water. Olie en water gaan niet goed samen. Als basis voor de marinade kan je gebruik maken van sojasaus, ketjap, honing, citroensap, rijstwijn of azijn.
- Gebruik van kruiden. Maak er een feestje van en strooi rijkelijk met jouw favoriete kruiden. Tofu is natriumarm, voeg daarom zelf keukenzout, ketjap of sojasaus toe aan de marinade.
- Laat zo lang mogelijk marineren. Zo trekken de smaken lekker in de tofu. Zorg er in ieder geval voor dat je de tofu minimaal 30 minuten marineert.
- Meel. Het geheim van knapperig gebakken tofu. Klaar om te bakken? Wentel de plakken eerst nog even door een dun laagje rijstmeel of maĆÆzena en bakken maar.
- Olie. Dat was toch geen goede optie? Klopt, niet voor de marinade. Om in te bakken een absolute must voor die lekker krokante tofu die je doet watertanden. Extra tip: gebruik een pan met antiaanbaklaag.
Wat kan je serveren bij tofu?
Een goede, lekkere en gezonde aanvulling op iedere maaltijd is natuurlijk groenten. Persoonlijk vind ik het altijd erg lekker tofu op Aziatische wijze te eten. Deze specerijen laat ik dan ook terug komen in mijn bijgerecht.
Dit zijn mijn suggesties:
- Voeg tofu toe aan soep. Dit geeft een extra bite en is uitermate geschikt als topping bij Miso Ramen met Koolhydraatarme Noodles.
- Een gezond bijgerecht als vervanging van aardappel. Deze goudbruine knapperige kurkuma bloemkool is om je vingers bij af te likken.
- Gezonde foe yong hai. Jawel, het bestaat echt! In deze versie zit een goede portie groenten verwerkt.
Wat eet jij het liefst bij tofu? Laat het hieronder weten in de comments.
Wil je meer lezen? Lees dan onze blog over gezond ontbijten
Bewezen effectieve methode om eenvoudig blijvend gewicht te verliezen. Makkelijk om te volgen dankzij flexibele weekmenu’s, recepten en kant-en-klare boodschappenlijstjes. Houd je successen bij in de gratis habit tracker. Blijf gemotiveerd, houd vol en val af.
-
140.000+
Mensen gingen je voor
-
101
Nieuwe Afslank Recepten
-
250
Tips & Snacks
-
100%
Afslank Garantie (geld terug)
Rate dit recept
Dit recept heeft nog geen rating. Deel jij als eerste jouw mening? Vertel aan andere bezoekers hoe smakelijk jij dit recept vindt.