2

Recept voor zoete aardappel friet +TIPS voor krokante frietjes!

En deze zijn écht krokant, dat beloven we!
  • Bijgerecht
  • 1 persoon
  • 29g koolhydraten

Ingrediënten

  • 1 zoete aardappel
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl tijm vers
  • 1 tl quinoameel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 210 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Spoel de zoete aardappel af onder de kraan. Schil hem niet! Door de schil te behouden wordt hij straks extra knapperig.
  • Snijd de aardappel in frietjes van ongeveer 1 cm dik.
  • Doe de frietjes in een kom water en laat kort staan. Ondertussen kun je de tijm van het stokje plukken en de maizena in een kom doen.
  • Haal de frietjes uit de kom en dep ze droog.
  • Voeg ze toe aan de kom met maizena en mix goed door elkaar.
  • Voeg nu ook de olijfolie aan de kom toe, mix goed door en doe hierna alle kruiden erbij. Meng alle ingrediënten nog eens goed door elkaar zodat alle frietjes bedekt zijn.
  • Verspreid de patat nu over de bakplaat.
  • Als de oven voorverwarmd is kun je de frietjes erin doen. Bak in 30 minuten knapperig en schep iedere 10 minuten om zodat alle kanten van de frietjes de kans krijgen lekker krokant te worden.
  • Eet smakelijk!

Voedingswaarden

Nutrition Facts
Recept voor krokante zoete aardappel frietjes
Amount Per Serving
Calorieën 132 Calorieën uit vet 9
% Daily Value*
Vet 1g1%
Verzadigd vet 1g5%
Sodium 73mg3%
Potassium 438mg13%
Koolhydraten 29g11%
Vezels 4g17%
Suiker 6g7%
Eiwit 3g6%
Vitamine A 18445IU838%
Vitamine C 4.7mg6%
Calcium 39mg4%
IJzer 0.8mg5%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Tips

Zoete aardappel friet is lekker, maar de frietjes krokant houden blijkt nog weleens een uitdaging. Hieronder lees je onze tips en het beste recept voor krokante frietjes!

Gezonde friet uit de oven

Hoe komt het nu dat het zo moeilijk is om die verdraaide zoete aardappel friet lekker knapperig te krijgen?

Dat ligt vooral aan de bereidingswijze. Als je friet van zoete aardappel eet, gaan de meeste receptenmakers ervan uit dat je dit doet omdat je een gezondere keuze wilt maken. Er wordt daarom gekozen voor een bereiding met gezondere olie en in de oven.

Als jij de zoete aardappel frietjes frituurt zul je zien dat deze gewoon eenvoudig knapperig worden! Dat komt omdat de zoete aardappel, net als de gewone aardappel, de frituurolie opzuigt. Voor frituren wordt een olie gebruikt die op erg hoge temperaturen ‘goed’ blijft. Dit is meestal ongezonde zonnebloemolie met veel verzadigde vetten.

Als jij gezonde frietjes wilt maken kun je dus beter kiezen voor een olie met goede vetten. Helaas zijn dit ook de oliën die niet op erg hoge temperatuur kunnen worden verhit, of kunnen worden gebruikt om te frituren.

Tip van MA: Welke vetten zijn gezond? Je leest er hier alles over.

Hierdoor komen we uit op een bereiding in de oven. De olie wordt nog steeds erg heet, maar bereikt niet zo’n extreem hoge temperatuur dat het zich in de frietjes nestelt. Maar hoe zorg je er dan voor dat je frietjes toch krokant zijn?

Hoe zorg ik ervoor dat mijn zoete aardappel frietjes krokant worden?

Er zijn op internet duizenden verschillende recepten voor ‘de lekkerste zoete aardappel friet’ te vinden en ja, ook wij beweren dat die van ons de lekkerste is. Waarom?

Onze frietjes zijn echt lekker krokant!

Hoe we dat doen? Lees onderstaande tips en zorg ervoor dat jij dit keer écht het recept voor de lekkerste, krokantste friet gebruikt. Deze frietjes kun je zonder schaamte op tafel zetten. Beloofd!

Tips voor krokante friet:

  • Schil de aardappelen niet, maar doe ze in de oven met hun velletje. De schil wordt in combinatie met de olijfolie lekker knapperig.
  • Als je zout op je frietjes wilt doen, doe dit dan na het bakken! Zout onttrekt vocht uit de aardappel, waardoor je slappe frietjes krijgt.
  • Laat de frieten kort weken in water. Je zou zeggen dat dit ze slapper maakt, maar niets is minder waar!
  • Gebruik voor het bakken een metalen bakplaat. Waarom kan ik je niet helemaal uitleggen, maar het werkt!
  • Bak de frietjes op hoge temperatuur.
  • Zorg ervoor dat je de zoete aardappel friet goed over de bakplaat verdeelt. Als de frietjes op elkaar liggen worden ze niet aan de gelijke hoeveelheid warmte blootgesteld en zitten er waarschijnlijk slappe frieten tussen.
  • Keer de friet regelmatig om. Ook dit heeft ermee te maken dat alle frietjes aan alle kanten goed in de warmte komen te liggen.
  • En ons geheim voor extra knapperigheid… gebruik een theelepeltje maizena. Krokante friet gegarandeerd!

Gefeliciteerd. Je weet nu hoe het de beste groentefrietjes maakt. Deze tricks werken namelijk ook bij wanneer je patatjes van courgette wilt maken.

Tip van MA: Wil je de frietjes serveren met zout? Gebruik dan Himalaya- of Keltisch zeezout. Deze soorten zout zijn het puurst en het gezondst. Voeg het zout pas toe als de frietjes uit de oven zijn.

 

zoete aardappel friet
5 van 2 stemmen
Print

Recept voor krokante zoete aardappel frietjes

En deze zijn écht krokant, dat beloven we!

Gang Bijgerecht, Diner
Keuken Hollands
Keyword gezonde frietjes, zoete aardappel friet
dieet vegetarisch
tijd <60 minuten
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Porties 1 persoon
Caloriën 132 kcal
Auteur Makkelijk Afvallen

Ingrediënten

  • 1 zoete aardappel
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl tijm vers
  • 1 tl quinoameel

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 210 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

  2. Spoel de zoete aardappel af onder de kraan. Schil hem niet! Door de schil te behouden wordt hij straks extra knapperig.

  3. Snijd de aardappel in frietjes van ongeveer 1 cm dik.

  4. Doe de frietjes in een kom water en laat kort staan. Ondertussen kun je de tijm van het stokje plukken en de maizena in een kom doen.

  5. Haal de frietjes uit de kom en dep ze droog.

  6. Voeg ze toe aan de kom met maizena en mix goed door elkaar.

  7. Voeg nu ook de olijfolie aan de kom toe, mix goed door en doe hierna alle kruiden erbij. Meng alle ingrediënten nog eens goed door elkaar zodat alle frietjes bedekt zijn.

  8. Verspreid de patat nu over de bakplaat.

  9. Als de oven voorverwarmd is kun je de frietjes erin doen. Bak in 30 minuten knapperig en schep iedere 10 minuten om zodat alle kanten van de frietjes de kans krijgen lekker krokant te worden.

  10. Eet smakelijk!

Nutrition Facts
Recept voor krokante zoete aardappel frietjes
Amount Per Serving
Calorieën 132 Calorieën uit vet 9
% Daily Value*
Vet 1g1%
Verzadigd vet 1g5%
Sodium 73mg3%
Potassium 438mg13%
Koolhydraten 29g11%
Vezels 4g17%
Suiker 6g7%
Eiwit 3g6%
Vitamine A 18445IU838%
Vitamine C 4.7mg6%
Calcium 39mg4%
IJzer 0.8mg5%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Rate dit recept

Dit vinden andere gebruikers van dit recept

  • R

    Waar komt de Maizena ineens vandaan, staat namelijk niet op de ingrediënten lijst

    • Martine

      Had ik ook gezien, ik ga er vanuit dat het quinoameel wordt vervangen door maizena?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ben je er ook klaar mee om er alleen voor te staan?

Dat snap ik! En het is bewezen dat het veel effectiever is als je het samen doet. Meld je daarom direct even aan bij de Samen Slank Community! Dan profiteer jij net als 1200+ enthousiaste vrouwen van de ultieme stok achter de deur. Nu proberen voor SLECHTS €1,00

  • 1200+

    Leden en ervaringen

  • 52

    Elke week een nieuw weekmenu

  • 566+

    Berichten per week

  • 1368+

    Reacties per week

Probeer nu voor €1