Tips
Met deze no bake quinoa koekjes heb je altijd een goeie snack in de koelkast. In dit recept leer je hoe je zelf kokosboter maakt (dat scheelt een hoop geld) én hoe je quinoa kan poffen.
We krijgen vaak vragen over quinoa. Moet je dit wel eten? Wij vinden van wel. Lees in deze post over quinoa in een koolhydraatarm dieet waarom.
Gepofte quinoa in je koekje
Net zoals dat je popcorn van mais kan maken, kan je quinoa poffen. Het is niet zo spectaculair als popcorn, maar het haalt wel een diepe notige smaak uit dit pseudograan. Hoe werkt het?
- Verwarm een koekenpan op het vuur op medium vuur
- Verdeel hierin de de quinoa, zorg dat zoveel mogelijk de quinoa contact heeft met de bodem van de pan
- Draai regelmatige rondjes met de pan zodat de quinoa rond swirlt. Zo brandt hij niet aan.
- De korrels beginnen de poppen en worden goudbruin. Dit duurt zo’n 2 tot 5 minuten.
Uit eigen ervaring weet ik dat het even zoeken is naar de sweetspot; het moet warm genoeg zijn, maar niet te heet, vergelijkbaar met sesam en pijnboompitten. Ik heb in elk geval de eerste lading weg kunnen gooien.
Houd je gepofte quinoa over? Sprenkel die over de volgende maaltijd salade voor een voedzame bite.
Zelf kokosboter maken voor koekjes
Je hebt voor deze quinoa koekjes 300 ml kokosboter nodig. Nou weet ik niet of je weel eens naar de prijs van zo’n potje wit goud hebt gekeken, maar reken op € 5,- per 75 ml. Dat is een beetje te gek voor een lekkere snack.
Onze oplossing? Koop of bestel een zak kokosvlokken en plug je keukenmachine in het stopcontact. Wanneer je zo’n 10 tot 15 minuten in de herrie hebt gestaan, word je beloond met smeuïge romige kokosboter. Ook perfect om zelf ijsjes van te maken (met banaan bijvoorbeeld).
Tips voor perfecte kokosboter:
- Koop het liefst grote kokosvlokken, dat werkt prettig.
- Rooster de vlokker eerst in de over voor maximale smaak
- Doe voldoende vlokken in de keukenmachine.
- Schraap tussendoor de zijkanten voor een egale boter.
Quinoa gepoft en kokos in boter omgetoverd? Goed zo. Je bent klaar om koekjes te maken!
Recept voor quinoa koekjes
Vanaf hier is het recept voor knapperige quinoa koekjes met kokosboter is kinderlijk eenvoudig. Je meng de ingrediënten door elkaar en verdeelt dit heerlijke beslag in je favoriete muffin of cakejes vorm. 2 uurtjes in de koelkast en klaar.
Je kan nog verder variëren door de cashewnoot boter te vervangen met pindakaas. Ook super jammie!
Laten jullie in de comments weer even horen of het recept goed bevallen is. Je kan het ook laten weten door sterren te geven. Wordt gewaardeerd! 🙂
Verder lezen: bekijk ook deze heerlijke vegan koekjes eens, of voor meer gezonde hapjes deze post met 23 gezonde tussendoortjes of deze vol met lekkere hapjes.
Rate dit recept
Dit recept heeft nog geen rating. Deel jij als eerste jouw mening? Vertel aan andere bezoekers hoe smakelijk jij dit recept vindt.