Snel een paar kilo's
verliezen? Profiteer alleen deze week van
€10,- korting op ZomerSlank.
Ovenschotel met bloemkool en broccoli
- Bijgerecht
-
4 personen
- 20g koolhydraten

De lekkerste, koolhydraatarme ovenschotel met bloemkool en broccoli. Heerlijk, feestelijk en gezond!
Ingrediënten
- 1 kleine bloemkool
- 1 kleine broccoli
- 2 el margarine
- 3 el bloem
- 500 ml melk
- 1/4 tl nootmuskaat
- 100 g Zwitserse Gruyère geraspt
- Snufje versgemalen zout en peper
Instructies
- Snijd de bloemkool en broccoli in roosjes en leg deze in de ovenschaal.
- Verwarm de oven voor op 180° C.
- Smelt de margarine in een pannetje. Voeg de bloem toe en roer goed voor twee minuten. De structuur moet als die van nat zand zijn.
- Roer voorzichtig de melk door het mengsel. Laat het dikker worden onder regelmatig roeren, dit duurt zo’n vier minuten. Voeg de nootmuskaat en 3/4 van de Gruyère toe. Breng op smaak met versgemalen zout n peper.
- Giet de saus over de groente. Top met de rest van de Gruyère.
- Bedek met aluminiumfolie en bak voor 15 minuten in de voorverwarmde oven. Haal vervolgens de aluminiumfolie van de schaal en bak voor nog 20-25 minuten.
- Laat 10 minuten staan voor je het serveert.
Waar je deze ovenschotel of gratin normaal gesproken met koolhydraatrijke aardappelen zou maken, gebruiken we nu bloemkool en broccoli. Net zo lekker, misschien zelfs lekkerder! Samen met de Zwitserse Gruyère maakt dit een ideaal koolhydraatarme ovenschotel om aan een groter gezelschap te serveren.
Is deze ovenschotel gezond?
Bloemkool is ontzettend gezond. Wist je dat de bloemkool in Nederland in de top 10 van meest gegeten groenten staat? En terecht, want bloemkool bevat veel vitaminen en mineralen die goed zijn voor ons lichaam. Daarbij is het koolhydraatarm en werkt het goed als vervanger voor de aardappel.
De combinatie bloemkool en broccoli is goud, vooral in deze ovenschotel. De broccoli geeft het gerecht wat extra kleur, maar ook een lekkere bite en extra vitamines. Broccoli zit namelijk vol met vitamine C, vitamine K, vitamine A, foliumzuur, mangaan, vitamine B6 en vitamine B2. Dat niet alleen: het bevat ook mineralen als calcium, magnesium en kalium, evenals de sporenelementen als ijzer, zink en koper.
Zeker het ontdekken waard: hier lees je waarom je zink nodig hebt en wat ijzer doet in je lichaam.
Bloemkool bevat ook veel gezonde stoffen, zoals vitamine C, vitamine K, calcium, kalium en, net zoals broccoli, zit bloemkool vol met vezels.
Fan van bloemkool?
MA’s Tip: Meer recepten met bloemkool als koolhydraatvervanger? Probeer deze heerlijke romige risotto van bloemkoolroosjes. Of deze romige kip Tandoori met bloemkoolrijst.
Bloemkool is vooral door de textuur een goede vervanger van de koolhydraten in veel gerechten. Je kunt bijvoorbeeld rijst of ristotto vervangen. Hier hier verder over ‘hoe maak je bloemkoolrijst‘. Of maak een pizzabodem van bloemkoolpuree.

Onze bestseller! Al meer dan 20.000 exemplaren verkocht. Je krijgt weekmenu’s voor 7 weken. Met meer dan 150 overheerlijke koolhydraatarme recepten, snacks & tussendoortjes. Nu met 100% afslankgarantie, als jij na 50 dagen niet bent afgevallen, betaal ik je 100% je geld terug. Zonder vragen!
-
99.000+
Mensen gingen je voor
-
150
Koolhydraatarme Recepten
-
250
Tips & Snacks
-
100%
Afslankgarantie (geld terug)
Rate dit recept
Jammer dat je deze reecpten niet kan uitprinten als een PDF file.
Hoi Luciano, misschien is dat iets voor de toekomst voor ons om aan te werken:)
Hoi Lin, melk bevat maar weinig koolhydraten. In plaats van bloem kan je inderdaad bijvoorbeeld amandelmeel gebruiken om te binden, dat scheelt weer een beetje.
Melk en bloem is helemaal niet koolhydraatarm. In het beste geval is dit gerecht koolhydraatbeperkt.