Hoe maak je Hollandaise saus voor een luxe ontbijt?

Een Franse saus van ei, boter en azijn. Haute cuisine, maar snel te maken. Hiermee tover je iets exclusiefs van elk groente- of visgerecht. Heerlijk over een zondagse brunch met ei en zalm.
  • Ontbijt
  • 4 porties
  • 1g koolhydraten

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Ingrediënten

  • 250 gram roomboter ongezouten
  • 4 stuks eieren
  • 1 stuks citroen
  • 3 eetlepels witte wijnazijn
  • zout en peper
  • Cayenne peper, tabasco, dille, mosterd naar keuze

Instructies

  • Neem een steelpan en smelt de boter op een laag vuur. Schenk voorzichtig de heldere bovenlaag (vet) eruit, in een aparte kom. Dit is geklaarde boter.
    De onderste, witte laag (eiwitten) blijft achter.
  • Breng water aan de kook in een pan waar een kom in past.
    Je gebruikt het stoom om de kom te verwarmen. Niet teveel water, de kom zelf mag het water niet raken.
  • Splits de eieren. Klop de eidooiers met 1 el ijskoud water en voeg enkele druppels citroen sap toe. Klop in ca. 2 minuten luchtig en plaats de kom in de pan met zacht kokend water.
  • Voeg de azijn en eventueel een lepeltje mosterd toe blijf ca. 5 minuten kloppen. De saus is goed als deze als een sliert aan de garde blijft hangen.
  • Haal de kom uit de pan. Meng al roerend de geklaarde boter druppelsgewijs toe. Blijven kloppen.
  • Breng op smaak met zout en bijvoorbeeld gebroken peperkorrels, citroensap of dille.
Voedingswaarden
Voedingswaarden
Koolhydraatarme Hollandaise Saus
Hoeveelheid per portie
Calories 537 Calories from Fat 504
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Vet 56g80%
Verzadigd vet 34g170%
Sodium 532mg23%
Potassium 111mg3%
Koolhydraten 1g0%
Suiker 1g1%
Eiwit 8g16%
Vitamine A 1885IU86%
Vitamine C 4.9mg7%
Calcium 49mg5%
IJzer 1mg6%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Tips

Liefde en overdaad. Dat is mijn ontbijt op bed. Als ik m’n partner eens wil verrassen in het weekend, maak ik graag voor haar een uitgebreide brunch. Of een luxe ontbijt. Verse sap, koolhydraatarm broodje met spinazie-sla en een gepocheerd ei. En als ik dan echt all the way will gaan, dan ga ik zelf Hollandaise saus maken.

Het lijkt misschien ingewikkeld en haute-cuisine, maar het is eigenlijk heel simpel. In dit recept lees je hoe je zelf Hollandaise saus kan maken. Ik vond ook een filmpje van Jamie die ik graag met je deel, zo eenvoudig is het dus.

Wat is Hollandaise saus?

Voor wie nog nooit van deze smeuïge delicatesse heeft gehoord; Hollandaise saus is een rijke, romige botersaus. Zoals veel culinaire saus recepten komt ook deze uit Frankrijk. Ze vernoemde hem waarschijnlijk naar hun noorderburen, omdat wij toen al veel zuivel produceerden en consumeerden. De saus gaat ook bijzonder goed met asperges, wat vooral verbouwd werd in België en Nederland, dus vandaar ook deze verwijzing.

Bij welke recepten?

Je komt deze saus veel tegen bij klassieke groente gerechten, zoals gekookte asperges. Maar laat je daar je creativiteit niet stoppen! Als je eenmaal de slag te pakken hebt, maak je van eenvoudige sperziebonen in een wip ‘les haricots verts’ en van doperwtjes ‘les petit pois’. En dat alles dankzij deze topping.

Je kan ook een heerlijk Hollandaise gerecht maken met vis. Wat dacht je van kabeljauwfilet of een moot zalm. Vooral erg lekker als je de saus met dille op smaakt brengt.

Maar goed, we hadden het dus over ontbijt. Bekijk hier ons paradepaartje voor een weldadige zondag, de egg’s benedict. Hoe je een gepocheerd eitje maakt lees je hier ook.

Hollandaise Saus maken

Er zijn veel varianten om deze saus te bereiden. En afhankelijk van het gerecht kan je er mee variëren. In het klassieke recept worden gestampte peperkorrels gebruikt, maar je kan ook een beetje cayennepeper toevoegen.

Voor visgerechten is het lekker om dille aan het kruidenpalet toe te voegen.

Een extra bite voeg te toe door een beetje mosterd mee te mengen met de azijn.

Je maakt deze saus het beste a la minute, dat is Frans voor; je gaat er direct van genieten. Want het is niet eenvoudig om de saus opnieuw op te warmen.

Tip: Bekijk voor wat inspiratie filmpje hiernaast. Hier laat Jamie Oliver zien dat je in 5 minuten Hollandaise saus kan maken.

 

Hollandaise saus maken
4.35 van 20 stemmen
Print

Koolhydraatarme Hollandaise Saus

Een Franse saus van ei, boter en azijn. Haute cuisine, maar snel te maken. Hiermee tover je iets exclusiefs van elk groente- of visgerecht. Heerlijk over een zondagse brunch met ei en zalm.

Gang Bijgerecht
Keuken Frans
Keyword saus
tijd <30 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Porties 4 porties
Caloriën 537 kcal

Ingrediënten

  • 250 gram roomboter ongezouten
  • 4 stuks eieren
  • 1 stuks citroen
  • 3 eetlepels witte wijnazijn
  • zout en peper
  • Cayenne peper, tabasco, dille, mosterd naar keuze

Instructies

  1. Neem een steelpan en smelt de boter op een laag vuur. Schenk voorzichtig de heldere bovenlaag (vet) eruit, in een aparte kom. Dit is geklaarde boter.

    De onderste, witte laag (eiwitten) blijft achter.

  2. Breng water aan de kook in een pan waar een kom in past.

    Je gebruikt het stoom om de kom te verwarmen. Niet teveel water, de kom zelf mag het water niet raken.

  3. Splits de eieren. Klop de eidooiers met 1 el ijskoud water en voeg enkele druppels citroen sap toe. Klop in ca. 2 minuten luchtig en plaats de kom in de pan met zacht kokend water.

  4. Voeg de azijn en eventueel een lepeltje mosterd toe blijf ca. 5 minuten kloppen. De saus is goed als deze als een sliert aan de garde blijft hangen.

  5. Haal de kom uit de pan. Meng al roerend de geklaarde boter druppelsgewijs toe. Blijven kloppen.

  6. Breng op smaak met zout en bijvoorbeeld gebroken peperkorrels, citroensap of dille.

Recept video

Voedingswaarden
Koolhydraatarme Hollandaise Saus
Hoeveelheid per portie
Calories 537 Calories from Fat 504
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Vet 56g80%
Verzadigd vet 34g170%
Sodium 532mg23%
Potassium 111mg3%
Koolhydraten 1g0%
Suiker 1g1%
Eiwit 8g16%
Vitamine A 1885IU86%
Vitamine C 4.9mg7%
Calcium 49mg5%
IJzer 1mg6%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Dit vinden andere gebruikers van dit recept
  • Pietje

    Ohhhhh dit sausje is zoooo lekker
    Dit is wel mijn favoriete sausje en niet zo moeilijk om te maken!!!!

Geef een reactie

Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma

Bewezen effectieve methode om eenvoudig blijvend gewicht te verliezen. Makkelijk om te volgen dankzij volledig uitgewerkte weekmenu’s, recepten en boodschappenlijstjes. Ontvang online support van onze afslank coach. Blijf gemotiveerd, houd vol en val af.

  • 140.000+

    Mensen gingen je voor

  • 90+

    Koolhydraatarme Recepten

  • 250

    Tips & Snacks

  • 100%

    Afslank Garantie (geld terug)

Meer info