Gezonde foe yong hai met extra groente

Net zo lekker als bij de Chinees. Deze Aziatische groente omelet maak je met oosterse tomatensaus. Koolhydraatarm natuurlijk. Serveren met bloemkoolrijst.
  • Diner
  • 4 personen
  • 21g koolhydraten
Gezonde foe yong hai is een vegetarische groente omelet uit de Chinese keuken 21g Voeg toe aan verzameling
Voeg toe aan favorieten

Chinees bestellen voelt altijd een beetje als snacken, toch? Veel koolhydraten, vette sausen, suikers en smaakmakers waar we de naam niet eens van kennen. Tijd voor een gezond recept!

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Ingrediënten

  • 1 eetlepel kokosolie
  • 1 stuks paprika in kleine blokjes gesneden
  • 1 stuks prei  in fijne halve ringen
  • 2 stuks worteltjes kleine peentjes grof geraspt
  • 250 gram kastanje champignons in plakjes
  • 20 gram bosui 2 a 3 stuks in ringetjes
  • 125 gram taugé
  • 4 theeleleps 5 spices kruidenmix
  • 8 stuks eieren geklutst

Voor de fou yong hai saus

  • 1 eetlepel kokosolie
  • 1 teentje knoflook
  • 200 milliliter water
  • 1 scheutje azijn
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 15 gram sukrin of andere kha zoetstof
  • 6 druppels sesamolie optioneel
  • 200 milliliter gezeefde tomaat AH basic heeft de minste koolhydraten
  • 1 eetlepel lijnzaadmeel om de saus te binden. Kan ook of chiameel, Johannesbroodpitmeel of arrowroot.

Instructies

Zoetzure foe yong hai saus

  • In een sauspan fruit de knoflook in een scheutje olie.
  • Voeg de gezeefde tomaat, toe en bak mee met de knoflook. Voeg water, azijn, soyasaus en zoetstof toe. Breng tot een kookpunt en laat vervolgens op een laag vuur sudderen.
  • Wanneer de omeletten in de pan zitten, maak de saus af door bindmiddel toe te voegen tot de saus de gewenste dikte heeft. Breng op maakt met zout en eventueel extra sojasaus en zoetstof of azijn.

Chinese groente omelet

  • Fruit in een scheutje (olijf, wok of kokos) olie de knoflook en bak hierin de de groente en champignons (behalve taugé en bosui).
  • Voeg de 5 spices kruidenpoeder, peper en zout toe en schep om. Verdeel de taugé en bosui in twee delen en bak de helft hiervan kort mee.
  • Schep de helft van de groente in een kom en dek af met een bord. Giet nu het eimengsel over de resterende groente en zet het vuur zacht. Dek af met een deksel. Draai de omelet voorzichtig om wanneer deze gestold is en bak de andere zijde.
  • Verdeel de omelet over de borden. Verdeel hierover de andere helft van de gebakken groenten, de rest van de taugé en bosui. Garneer de vegetarische foe yong hai met zoetzure saus.
Voedingswaarden
Voedingswaarden
Vegetarische foe yong hai met zoetzure saus
Hoeveelheid per portie
Calories 264 Calories from Fat 144
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Vet 16g23%
Verzadigd vet 8g40%
Sodium 631mg27%
Potassium 661mg19%
Koolhydraten 21g8%
Vezels 5g21%
Suiker 8g9%
Eiwit 13g26%
Vitamine A 7078IU322%
Vitamine B12 1mg36%
Vitamine C 59mg79%
Calcium 113mg11%
IJzer 4mg25%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Tips

Chinees bestellen voelt altijd een beetje als snacken, toch? Veel koolhydraten, vette sausen, suikers en smaakmakers waar we de naam niet eens van kennen. Bij ons thuis is de fou yong hai altijd het eerste op. Tijd voor een recept dus!

Hoe kan je zelf fou yong hai maken?

Het is namelijk helemaal niet zo ingewikkeld om zelf fou yong hai te maken. Je moet alleen geen haast hebben. Je doorloopt de volgende stappen:

  1. Saus. Je voegt de ingrediënten voor de zoetzure saus bij elkaar en laat die op een zacht vuurtje intrekken. Easy.
  2. Snijden. Het snijden van alle groente is het meest werk van deze gezonde vegetarische maaltijd. Het geheim: snijd fijn!
  3. Wokken. Wok de groente tot het beetgaar is.
  4. Omelet. Met de ene helft van de groente maak je een Chinese groente omelet.
  5. Foe young, hai! Leg de omelet op je bord, hierop de rest van de groente en de zoetzure saus erover. Zeg maar Hai tegen je maaltijd!

Is vegetarische foe yong hai gezond?

Of de deze foe yong hai gezond is? Nou reken maar, waarschijnlijk een stuk gezonder dan die van mijn Chinees om de hoek.

  • Paprika zit bomvol vitamine C, veel meer dan bijvoorbeeld sinaasappel.
  • Prei bevat zeer veel polyfenolen. Meer dan wortel, tomaat en rode peper. Dit stofje neutraliseert namelijk de schadelijke effecten van vrije radicalen.
  • Wortel zitten vol vezels en bevat bètacaroteen. Het eten van voedsel rijk aan bètacaroteen verlaagt de kans op hart- en vaat ziekten.
  • Voor het wokken kan het het beste kokosolie gebruiken. In deze post lees je wat de beste vetten zijn voor bakken en braden.

Is dit gerecht koolhydraatarm?

Chinese maaltijden zijn van oorsprong overladen met koolhydraten. De gerechten worden geserveerd met witte rijst, noodles en kroepoek. Dat zijn allemaal ingrediënten met >50 gram koolhydraten per 100 gram.

Ma’s tip: Serveer Zero noodles of rijst bij deze Kha fou yong hai. Dit is van merk Zero Pasta en is verkrijgbaar bij de action.

Wil jij je fou yong hai koolhydraatarm houden, dan dan zit het geheim in de saus. Wie gezond wil eten maakt zelf de saus. Deze vlieger gaat bijna altijd op.

Vooral in de Chinese keuken wordt (naast MSG, zout e.a.) veel suiker gebruikt. Ook gembersiroop is een suikerbom. Dit kan je beter vervangen met echte gember en een koolhydraatarme zoetstof zoals Sukrin.

Veel plezier in je Chinese keuken! Laat vooral even horen in de comments hoe lekker jouw foe yong hai gelukt is. Altijd leuk om te horen!

 

Gezonde foe yong hai is een vegetarische groente omelet uit de Chinese keuken
4.04 van 217 stemmen
Print

Vegetarische foe yong hai met zoetzure saus

Net zo lekker als bij de Chinees. Deze Aziatische groente omelet maak je met oosterse tomatensaus. Koolhydraatarm natuurlijk. Serveren met bloemkoolrijst.

Gang Diner
Keuken Aziatisch, Chinese
Keyword bloemkoolrijst, ei, gegrilde groenten
dieet glutenvrij, koolhydraatarm, lactosevrij, vegetarisch
tijd <60 minuten
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Porties 4 personen
Caloriën 264 kcal

Ingrediënten

  • 1 eetlepel kokosolie
  • 1 stuks paprika in kleine blokjes gesneden
  • 1 stuks prei  in fijne halve ringen
  • 2 stuks worteltjes kleine peentjes grof geraspt
  • 250 gram kastanje champignons in plakjes
  • 20 gram bosui 2 a 3 stuks in ringetjes
  • 125 gram taugé
  • 4 theeleleps 5 spices kruidenmix
  • 8 stuks eieren geklutst

Voor de fou yong hai saus

  • 1 eetlepel kokosolie
  • 1 teentje knoflook
  • 200 milliliter water
  • 1 scheutje azijn
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 15 gram sukrin of andere kha zoetstof
  • 6 druppels sesamolie optioneel
  • 200 milliliter gezeefde tomaat AH basic heeft de minste koolhydraten
  • 1 eetlepel lijnzaadmeel om de saus te binden. Kan ook of chiameel, Johannesbroodpitmeel of arrowroot.

Instructies

Zoetzure foe yong hai saus

  1. In een sauspan fruit de knoflook in een scheutje olie.

  2. Voeg de gezeefde tomaat, toe en bak mee met de knoflook. Voeg water, azijn, soyasaus en zoetstof toe. Breng tot een kookpunt en laat vervolgens op een laag vuur sudderen.

  3. Wanneer de omeletten in de pan zitten, maak de saus af door bindmiddel toe te voegen tot de saus de gewenste dikte heeft. Breng op maakt met zout en eventueel extra sojasaus en zoetstof of azijn.

Chinese groente omelet

  1. Fruit in een scheutje (olijf, wok of kokos) olie de knoflook en bak hierin de de groente en champignons (behalve taugé en bosui).

  2. Voeg de 5 spices kruidenpoeder, peper en zout toe en schep om. Verdeel de taugé en bosui in twee delen en bak de helft hiervan kort mee.

  3. Schep de helft van de groente in een kom en dek af met een bord. Giet nu het eimengsel over de resterende groente en zet het vuur zacht. Dek af met een deksel. Draai de omelet voorzichtig om wanneer deze gestold is en bak de andere zijde.

  4. Verdeel de omelet over de borden. Verdeel hierover de andere helft van de gebakken groenten, de rest van de taugé en bosui. Garneer de vegetarische foe yong hai met zoetzure saus.

Voedingswaarden
Vegetarische foe yong hai met zoetzure saus
Hoeveelheid per portie
Calories 264 Calories from Fat 144
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Vet 16g23%
Verzadigd vet 8g40%
Sodium 631mg27%
Potassium 661mg19%
Koolhydraten 21g8%
Vezels 5g21%
Suiker 8g9%
Eiwit 13g26%
Vitamine A 7078IU322%
Vitamine B12 1mg36%
Vitamine C 59mg79%
Calcium 113mg11%
IJzer 4mg25%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Dit vinden andere gebruikers van dit recept
  • marga

    Ik heb geen zoetstof in huis. Kun je ook honing gebruiken? Ik houd niet van heel zoet. Hoeveel honing heb ik ongeveer nodig?

    • Niels Bosman

      Hoi Marga, ja hoor je kunt ook honing gebruiken. Voeg het beetje bij beetje toe en proef tussendoor, dan kun je zelf precies bepalen hoeveel er nodig is naar jouw smaak

  • Annemarie Offerhaus

    wat is 5 spices kruidenpoeder

    • Evelien Vis

      dat is een kruidenmix die is gemaakt van 5 op elkaar afgestemde kruiden. Te koop bij de supermarkt of toko

  • Jaap

    super lekker gerecht waande me bij de chinees

Geef een reactie

Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma

Bewezen effectieve methode om eenvoudig blijvend gewicht te verliezen. Makkelijk om te volgen dankzij volledig uitgewerkte weekmenu’s, recepten en boodschappenlijstjes. Ontvang online support van onze afslank coach. Blijf gemotiveerd, houd vol en val af.

  • 140.000+

    Mensen gingen je voor

  • 90+

    Koolhydraatarme Recepten

  • 250

    Tips & Snacks

  • 100%

    Afslank Garantie (geld terug)

Meer info