Tips
We geloven het zelf bijna ook niet. Zo veel smaak met slechts twee handelingen. Deze zomerse gazpacho is een koolhydraatarme topper.
Is gazpacho met tomaten Italiaans of Spaans?
De Gazpacho waar we vandaag de dag bekend mee zijn komt uit het warme zuiden van Spanje, Andalusië. Daar kunnen de temperaturen in de zomer tot wel 36°C op lopen. Niet bepaald een klimaat waarbij je vaak warm wil eten en een lange tijd boven het fornuis wil staan zweten.
Gazpacho is dus van oudsher populair omdat je niet hoefde te koken en omdat het handig gebruik maakte van stukjes oud brood. Het brood werd samen met knoflook, tomaten, olijfolie en zout fijngestampt. Met de toevoeging van water werd het een soep.
Maar hoe zijn ze in Andalusië op het idee gekomen van deze koude soep? Dan kom je toch terecht bij de Italianen. De Romeinen zouden dit idee naar Spanje mee hebben genomen in de eerste decennia AD, dus ongeveer 2000 jaar geleden.
Of het nou Spaans of Italiaans is, deze koolhydraatarme versie van Makkelijke Afvallen is een zomers smaakfestijn.
Waarom gebruik je in koolhydraatarme gazpacho avocado?
Om de bindende romigheid van oud brood na te bootsen, gebruiken we in dit recept avocado.
Avocado’s bevatten bijna geen suiker en zijn koolhydraatarm. Yes! Daarnaast bevatten ze veel voedingsvezels, dus geven ze je een vol gevoel en zijn ze goed voor de spijsvertering. Ze bevatten ook betacaroteen; oftewel, het stofje dat ervoor zorgt dat de Vitamine A in je lichaam haar werk kan doen en je huid en haar gezond houdt.
Hoelang blijft deze gezonde gazpacho goed?
Geduld is een schone zaak. De smaak van deze gazpacho ontwikkelt zich langzaam maar zeker, en wij adviseren dan ook om de koude soep minstens een halve dag in de koelkast te laten staan. Picknick gepland ’s middags? Maak dan ’s ochtends de gazpacho al.
De gazpacho blijft ongeveer twee dagen goed in de koelkast.
Rate dit recept
Dit recept heeft nog geen rating. Deel jij als eerste jouw mening? Vertel aan andere bezoekers hoe smakelijk jij dit recept vindt.