Franse dipsaus van gekaramelliseerde uien

Maak je tafel met gezonde borrelhapjes compleet met deze Franse dipsaus. Onweerstaanbare partysnack dankzij bijzondere smaakmakers.
  • Bijgerecht
  • 12 porties
  • 4g koolhydraten

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Ingrediënten

  • 30 gr gezouten boter
  • 300 gr ui klein gesneden, blokjes van ong. ½ cm
  • 60 ml rundervont
  • 4 teentjes knoflook
  • 375 gr zure room
  • 100 gr roomkaas
  • 1 tl molasse Optioneel. Zoet alternatief: suikerriet molasse, honing of natuurlijke siroop.
  • 30 gr verse tijm
  • ¾ tl zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de boter in een hapjes pan op een middelhoog vuur. Voeg de helft van het rundervont en alle ui toe. Karamelliseer de uitjes voor ongeveer een half uur.
  • Blijf doorroeren om te voorkomen dat de uitjes aanbranden. Verlaag het vuur indien nodig. Voeg halverwege, of wanneer de pan komt droog te staan, de tweede helft van het font toe.
  • Maak een kuiltje in het midden van de hapjes pan. Bak hierin de knoflook voor een minuutje, tot ze verkleuren en de geuren vrijkomen. Roer door en laat het geheel afkoelen.
  • Meng in een kom de zure room, roomkaas, molasses, tijm en zout. Roer al laatste de ui door de Franse roomkaas dip. Houd een beetje tijm (blaadjes of takje) apart om te garneren.
Voedingswaarden
Voedingswaarden
Franse roomkaas dip van gekarameliseerde uien
Hoeveelheid per portie
Calories 166 Calories from Fat 153
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Vet 17g24%
Verzadigd vet 9g45%
Sodium 107mg5%
Potassium 80mg2%
Koolhydraten 4g2%
Vezels 1g4%
Suiker 2g2%
Eiwit 2g4%
Vitamine A 779IU35%
Vitamine B12 1mg36%
Vitamine C 5mg7%
Calcium 44mg4%
IJzer 1mg6%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Tips

Maak je tafel met gezonde borrelhapjes compleet met deze franse dipsaus. Onweerstaanbare partysnack dankzij bijzondere smaakmakers.

Wie Ma al langer kent dan vandaag weet dat wij houden van lekker eten. Gezond en koolhydraatarm eten, maar er mag/moet ook genoten worden. Juist op feestjes. Dit is de plek bij uitstek om aan jezelf en anderen te bewijzen dat lekker en koolhydraatarm prima samen gaan.

Deze dipper vind je niet in de supermarkt, dus geef jezelf een half uurtje en verbaas vriend en vijand met deze rijke dipsaus.

Hoe maak je een Franse dipper?

Door de uitjes (lang) te karamelliseren geeft je deze romige spread een heerlijke hartige basis. Je gebruikt als saus lekker romige, onweerstaanbare ingrediënten zoals zure room en roomkaas. De kruidige tonen komen van verse tijm.

Dit alles geeft jouw dipper een diepe volle smaak om je vingers bij af te likken.

Ma’s tip: Dit recept voor Franse uiendipsaus is van oorsprong Amerikaans. Is de samenstelling te vet voor jouw smaak, vervang dan (een deel van de room) met Griekse yoghurt. Lekker fris.

Geef je dipper een tikkie umami

Wat deze dippert echt onweerstaanbaar maakt, is een klein scheutje blackstrap molasse erbij. De blackstrap is een beetje bitter, maar het maakt de sensatie compleet. Heb je toevallig nog Worcestersaus, dan kan je die ook prima gebruiken.

Wat dunk je in de dipsaus?

Deze dipsaus gaat lekker op elk borrelhapje. Voorheen dipte ik vooral naturel chips, mijn comfort-food. Onderweg ben ik erachter gekomen dat deze dipsaus dragers een stuk gezonder en minstens zo lekker zijn:

Variaties op deze uien dipsaus

Wil je deze uiendipsaus een persoonlijke touch geven? Je kan eindeloos variëren. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Griekse yoghurt. Houd je niet zo van zure room? Creëer je eigen mix met mayonaise en/of volle Griekse yoghurt.
  • Kruidenmix. Geef een extra kruiden kick met verse bieslook. Een Italiaanse variant met bijvoorbeeld rozemarijn of basilicum is ook niet te versmaden.
  • Make it hot. Houd je wel van een beetje pit in de mix? Sprenkel wat gedroogde chili vlokken over de dipsaus. Wel even je vrienden waarschuwen!
  • Wijntje erbij? Een splash witte wijn brengt de smaken mooi samen. Nu is het met recht een een borrelhapje.

Is je buffet nog niet compleet? Voor meer inspiratie kan je verder lezen in deze post over koolhydraatarme borrelhapjes. Ik ben benieuwd hoe jouw dipper in de smaak valt. Laat je van je horen in de comments?

 

Franse dipsaus van uien
4.34 van 3 stemmen
Print

Franse roomkaas dip van gekarameliseerde uien

Maak je tafel met gezonde borrelhapjes compleet met deze Franse dipsaus. Onweerstaanbare partysnack dankzij bijzondere smaakmakers.

Gang Bijgerecht
Keuken Frans, Westers
Keyword dipper, dipsaus, gezonde snack, saus
dieet suikervrij, vegetarisch
tijd >60minuten
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 1 uur 5 minuten
Porties 12 porties
Caloriën 166 kcal

Ingrediënten

  • 30 gr gezouten boter
  • 300 gr ui klein gesneden, blokjes van ong. ½ cm
  • 60 ml rundervont
  • 4 teentjes knoflook
  • 375 gr zure room
  • 100 gr roomkaas
  • 1 tl molasse Optioneel. Zoet alternatief: suikerriet molasse, honing of natuurlijke siroop.
  • 30 gr verse tijm
  • ¾ tl zout naar smaak

Instructies

  1. Verwarm de boter in een hapjes pan op een middelhoog vuur. Voeg de helft van het rundervont en alle ui toe. Karamelliseer de uitjes voor ongeveer een half uur.

  2. Blijf doorroeren om te voorkomen dat de uitjes aanbranden. Verlaag het vuur indien nodig. Voeg halverwege, of wanneer de pan komt droog te staan, de tweede helft van het font toe.

  3. Maak een kuiltje in het midden van de hapjes pan. Bak hierin de knoflook voor een minuutje, tot ze verkleuren en de geuren vrijkomen. Roer door en laat het geheel afkoelen.

  4. Meng in een kom de zure room, roomkaas, molasses, tijm en zout. Roer al laatste de ui door de Franse roomkaas dip. Houd een beetje tijm (blaadjes of takje) apart om te garneren.

Voedingswaarden
Franse roomkaas dip van gekarameliseerde uien
Hoeveelheid per portie
Calories 166 Calories from Fat 153
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Vet 17g24%
Verzadigd vet 9g45%
Sodium 107mg5%
Potassium 80mg2%
Koolhydraten 4g2%
Vezels 1g4%
Suiker 2g2%
Eiwit 2g4%
Vitamine A 779IU35%
Vitamine B12 1mg36%
Vitamine C 5mg7%
Calcium 44mg4%
IJzer 1mg6%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Dit vinden andere gebruikers van dit recept
  • thijs

    Leuk recept. Kost wel even tijd, maar erg lekker 🙂

Geef een reactie

Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma

Bewezen effectieve methode om eenvoudig blijvend gewicht te verliezen. Makkelijk om te volgen dankzij volledig uitgewerkte weekmenu’s, recepten en boodschappenlijstjes. Ontvang online support van onze afslank coach. Blijf gemotiveerd, houd vol en val af.

  • 140.000+

    Mensen gingen je voor

  • 90+

    Koolhydraatarme Recepten

  • 250

    Tips & Snacks

  • 100%

    Afslank Garantie (geld terug)

Meer info