2

Duitse aardappelsalade zonder mayonaise | Fris en vegan

Recept voor een gezonde aardappelsalade. Heerlijk romig en zonder mayonaise. Dus geschikt voor vegan en vegetarisch dieet.
  • Bijgerecht
  • 6 porties
  • 19g koolhydraten

Ingrediënten

  • 500 gr zoete aardappel in blokjes
  • kokosolie of bakpray
  • 150 gr selderij in kleine blokjes gesneden
  • 75 gr lente ui in ringetjes
  • 10 gr verse peterselie
  • 100 ml kokosyoghurt
  • 1 st sap van een citroen
  • ½ tl knoflookpasta
  • 1 tl dille gedroogd
  • 1 tl mosterd Dijon
  • 2 tl agave siroop

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220° C. en leg een vel bakpapier op de bakplaat.
  • Verdeel de aardappelblokjes op bakplaat en spray met olie. Marineer ruimschoots met peper en zout. Plaats de schaal in het midden van de oven.
  • Bak voor voor 20 tot 30 minuten tot de aardappels goed gaar zijn (zacht van binnen). Laat buiten de oven afkoelen.
  • Meng de aardappels met de rest van de ingrediënten in een grote kom. Plaats in de koelkast tot de aardappelsalade zonder mayonaise lekker fris is. Hoe langer je wacht, hoe lekkerder je aardappelsalade wordt.

Voedingswaarden

Nutrition Facts
Duitse aardappelsalade zonder mayonaise
Amount Per Serving
Calorieën 83 Calorieën uit vet 9
% Daily Value*
Vet 1g1%
Verzadigd vet 1g5%
Sodium 69mg3%
Potassium 355mg10%
Koolhydraten 19g7%
Vezels 3g13%
Suiker 5g6%
Eiwit 2g4%
Vitamine A 12085IU549%
Vitamine B12 1mg36%
Vitamine C 5mg7%
Calcium 47mg5%
IJzer 1mg6%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Tips

Duitse aardappelsalade zonder mayonaise als een circus zonder clown? Zeker niet! Lees snel verder hoe je van deze klassieker een vegan salade maakt. (iets met kokos yoghurt…)

Duitse aardappelsalade op het buffet

Duitse aardappelsalade, of Kartoffelsalat, was bij ons thuis dé sidedish tijdens BBQ feestjes. Niet voor niets! De romige structuur en frisse smaak zijn heerlijk te combineren met hartige en kruidige gerechten.

Ook is de Duitse aardappel salade vaak te vinden op een buffettafel. Snap ik ook, deze salade is eenvoudig en je kan dit recept goed van te voren maken. Sterker nog; hoe langer je de smaken laat intrekken, hoe lekkerder dit gerecht wordt.

Hoe maak je traditionele aardappelsalade?

Om je een idee te geven hoe simpel dit recept is, zie je hier het recept voor traditionele Duitse aardappeldsalade:

  1. Traditionele aardappelsalade bestaat voornamelijk uit jonge, ongeschilde, gekookte aardappels (what’s in a name?).
  2. Wanneer de piepers zijn afgekoeld schep je hier mayonaise of room doorheen. Eventueel ook nog een gekookt eitje of twee.
  3. De frisse smaak krijg je door lente-ui en bieslook. Volgens Duits recept doe er nog een augurkje met een beetje augurkenazijn doorheen.
  4. Je brengt de salade verder op smaak met peper en paprikapoeder.

Voila. Eenvoudig, hè?!

Hoe maak je aardappelsalade zonder mayonaise?

Eet je liever geen dierlijke producten dan rijst de vraag, hoe maak je aardappelsalade zonder mayonaise? Wij vonden voor jou het antwoord! Je kan mayonaise vervangen door kokosyoghurt.

Beterdooreten.nl deed een onderzoekje naar verschillende merken kokosyoghurt. Bij hen kwamen de Creamy Kokos van AH en Abbot Kinney’s het beste uit de test.

Waarom zou je mayonaise vervangen?

De laatste tijd schrappen wij thuis steeds meer dierlijke producten uit ons dieet. Het eten van teveel dierlijke producten heeft namelijk nadelige gevolgen voor ons lichaam. En de impact die dierlijke producten hebben op onze leefomgeving loopt een beetje de spuigaten uit.

Wat je motivatie ook is, in deze post lees je meer over afvallen met een vegetarisch dieet. Vol tips en een gratis weekmenu.

Is aardappelsalade gezond?

Piepers en mayo klinkt niet echt als de basis van een gezond gezond gerecht. Dat klopt. Aardappelsalade zonder mayonaise daarentegen is een gezond gerecht.

Wat we nog niet verklapt hebben is dat we voor dit saladerecept geen piepers gebruiken maar zoete aardappels. Waarom? Zoete aardappels zijn gezonder dan gewone aardappels:

  • Zoete aardappels bevatten veel vitamine A
  • Ze hebben ook meer vitamine C dan gewone aardappels
  • Zoete aardappels hebben een lage glycemische index; de suikers worden langzaam in het bloed worden opgenomen. Hierdoor krijg je geen piek krijgt in je bloedsuikerspiegel. Dit is de basis van het koolhydraatarme dieet.
  • Er zitten ook meer vezels in zoete aardappels dan in gewone.
  • Ten slotte mag de zoete aardappel ook fosfor, ijzer, koper, selenium, zink, jodium en wat vitaminen B en E op z’n lijstje wapenfeiten zetten.

Dit vegan recept is perfect voor mensen met lactose-intolerantie.

Wat eet je bij aardappel salade zonder mayo?

Kan je niet wachten om deze salade te maken? No problemo, je hebt geen BBQ-weer nodig voor een aardappelsalade zonder mayo. Eigenlijk kan je deze salade overal als aardappelvervanger naast zetten. Let op:

Of voor een volledig vegetarische maaltijd:

  • Aardappelsalade met gestoomde broccoli en tempeh.
  • Maak er een maaltijdsalade van door shiitake paddenstoelen toe te voegen en blokjes groene paprika.

Wat eet jij bij deze romige Duitse aardappelsalade zonder mayonaise? Ik lees met graagte je reactie in de comments. Als je met sterren aangeeft hoe lekker je dit recept vindt, maak je me helemaal gelukkig :).

Eet smakelijk!

 

Frisse vegan Duitse aardappelsalade
5 van 2 stemmen
Print

Duitse aardappelsalade zonder mayonaise

Recept voor een gezonde aardappelsalade. Heerlijk romig en zonder mayonaise. Dus geschikt voor vegan en vegetarisch dieet.

Gang Bijgerecht, Lunch, Salade
Keuken Westers
Keyword aardappelvervanger, bacon, gezonde salade, zoete aardappel, zomerse salade
dieet glutenvrij, koolhydraatarm, lactosevrij, vegetarisch
tijd <60 minuten
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Porties 6 porties
Caloriën 83 kcal

Ingrediënten

  • 500 gr zoete aardappel in blokjes
  • kokosolie of bakpray
  • 150 gr selderij in kleine blokjes gesneden
  • 75 gr lente ui in ringetjes
  • 10 gr verse peterselie
  • 100 ml kokosyoghurt
  • 1 st sap van een citroen
  • ½ tl knoflookpasta
  • 1 tl dille gedroogd
  • 1 tl mosterd Dijon
  • 2 tl agave siroop

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 220° C. en leg een vel bakpapier op de bakplaat.

  2. Verdeel de aardappelblokjes op bakplaat en spray met olie. Marineer ruimschoots met peper en zout. Plaats de schaal in het midden van de oven.

  3. Bak voor voor 20 tot 30 minuten tot de aardappels goed gaar zijn (zacht van binnen). Laat buiten de oven afkoelen.

  4. Meng de aardappels met de rest van de ingrediënten in een grote kom. Plaats in de koelkast tot de aardappelsalade zonder mayonaise lekker fris is. Hoe langer je wacht, hoe lekkerder je aardappelsalade wordt.

Nutrition Facts
Duitse aardappelsalade zonder mayonaise
Amount Per Serving
Calorieën 83 Calorieën uit vet 9
% Daily Value*
Vet 1g1%
Verzadigd vet 1g5%
Sodium 69mg3%
Potassium 355mg10%
Koolhydraten 19g7%
Vezels 3g13%
Suiker 5g6%
Eiwit 2g4%
Vitamine A 12085IU549%
Vitamine B12 1mg36%
Vitamine C 5mg7%
Calcium 47mg5%
IJzer 1mg6%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Rate dit recept

Dit recept heeft nog geen rating. Deel jij als eerste jouw mening? Vertel aan andere bezoekers hoe smakelijk jij dit recept vindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ben je er ook klaar mee om er alleen voor te staan?

Dat snap ik! En het is bewezen dat het veel effectiever is als je het samen doet. Meld je daarom direct even aan bij de Samen Slank Community! Dan profiteer jij net als 1200+ enthousiaste vrouwen van de ultieme stok achter de deur. Nu proberen voor SLECHTS €1,00

  • 1200+

    Leden en ervaringen

  • 52

    Elke week een nieuw weekmenu

  • 566+

    Berichten per week

  • 1368+

    Reacties per week

Probeer nu voor €1