Het Pioppi dieet: gezonde leefwijze of sprookje?

 1. Leestijd 16 min
 2. 16 03 2022
Deel dit bericht
Pioppi dieet

Steeds vaker krijg ik vragen over hypes op dieetgebied. Veel van die vragen gaan over de trend die eind 2018 uit de lucht kwam vallen: het Pioppi dieet. Deze vorm van koolhydraatarm diëten kreeg in de media veel aandacht. Zo werd bijvoorbeeld bij de NPO in het programma ‘Dokters van Morgen’ een hele uitzending besteed aan ‘onderzoek’ naar het Pioppi dieet.

Misschien heb jij deze uitzending gezien, of ben je op een andere manier in aanraking gekomen met nieuws over het wonderdorpje Pioppi en zijn gezonde inwoners (die dit eeuwig lijken te blijven).

Dat klinkt toch te mooi om waar te zijn! Daarom vraag jij jezelf misschien ook wel af of dit dieet ook iets voor jou is? Of ben je gewoon nieuwsgierig en wil je alles weten over het sprookje van Pioppi? In dit artikel vind je antwoord op al je vragen. Lees snel verder.

Wat is het Pioppi dieet?

Ergens in het zonnige zuiden van Italië ligt een dorpje waar alle 170 inwoners gelukkig en vooral erg gezond zijn. De gemiddelde levensverwachting is 90 jaar voor mannen én vrouwen. Sommigen van hen worden zelfs 100 jaar oud!

Inwoners voelen zich goed, gebruiken vrijwel geen medicijnen en gaan nooit naar een dokter. Ze houden er op hoge leeftijd zelfs nog een actief en sociaal leven op na. En dat allemaal door gezond te eten!

Dr. Aseem, een Engelse cardioloog, pikte dit sprookje op en schreef er een boek over: ‘Het Pioppi dieet; Een lifestyle plan in 21 dagen’. Het boek werd in korte tijd erg populair en dit begrijp ik wel. Zeg nou zelf: in 21 dagen een gezonder en gelukkiger leven krijgen, wie wil dat nou niet?

Hoog tijd om eens op onderzoek uit te gaan. Wat is dit Pioppi dieet nu eigenlijk precies?

Welke voeding mag je eten tijdens het Pioppi dieet

Het Pioppi dieet van Dr. Asheem is gebaseerd op een Mediterrane voedingspatroon, maar dan met alleen maar koolhydraatarme producten. Er wordt dus alleen gebruik gemaakt van de goede voedingsmiddelen uit het Italiaanse Pioppi.

Voedingsmiddelen die binnen het Pioppi dieet gegeten worden zijn:

 • Groenten
 • Dagelijks twee stukken fruit
 • Veel vette vis (tenminste 3x per week)
 • Vlees
 • Olijfolie
 • Noten
 • Eieren
 • Volvette zuivel

Een geen:

 • Pasta
 • Brood
 • Aardappelen
 • Rijst

Dat is vreemd.

In een uitzending van de NPO bezoekt Antoinette Hertsenberg voor het programma ‘Dokters van Morgen’ het dorp Pioppi om de inwoners zelf te vragen naar hun gezonde leefwijze. Als zij twee inwoners van 87 en 94 jaar oud vraagt wat zij eten om gezond te blijven is hun antwoord duidelijk: “Pasta met bonen, pasta met kikkererwten, pasta met aardappels en groenten.”

Hoewel groenten dus een belangrijk onderdeel van het voedingspatroon uitmaken, worden ook pasta en aardappelen in grote hoeveelheden gegeten. Hoewel in het Italiaanse Pioppi dus veel zetmeelrijke producten worden gegeten, zie ik dit niet terug in het dieet van Dr. Aseem.

Verderop in het programma geeft de dokter zelf ook aan dat hij ‘bepaalde componenten uit het Mediterrane dieet’ gebruikt voor zijn eigen vorm van het Pioppi dieet. Dat dit dieet is gebaseerd op het voedingspatroon van de gezonde en gelukkige inwoners van Pioppi, is dus niet helemaal waar.

Pioppi dieet: een gezonde levensstijl of sprookje?

Een voorbeeld van het Pioppi dieet menu

Het Pioppi dieet van Dr. Aseem is een Mediterrane dieet met meer vetten, meer eiwitten en véél minder koolhydraten dan in Pioppi worden gegeten. Er worden naar mijn idee zelfs veel te weinig koolhydraten gegeten.

Een voorbeeld van een dagmenu uit het Pioppi dieet is:

 • Ontbijt: Espresso met een blokje pure chocolade, een handje noten en een appel
 • Lunch: Gerookte makreelfilet met twee hardgekookte eieren en ingemaakte kool
 • Diner: Gevulde paprika met tonijn

Als ik dit zie kan ik maar aan één ding denken: honger! Dit dagmenu kan gewoon niet verzadigend genoeg zijn. Ik zou gaan snaaien. Dit is een rantsoen. Daar komt nog bij dat Dr. Aseem in zijn boek aanraadt om perioden van vasten in te lassen. Dus perioden niet eten binnen een dieet waarin je al de hele dag honger lijdt…

Ma’s TIP: Periodiek vasten kan een gezonde gewoonte zijn, mits je dit op de juiste manier aanpakt. Hier lees je verschillende manieren van intermittent fasting + schema’s.

Een gezonde levensstijl of een aangepast voedingspatroon

Een andere belangrijke kanttekening die we moeten plaatsen bij het Pioppi dieet, zoals dit wordt voorgeschreven door Dr. Aseem, is dat de gezondheid van de inwoners van het Italiaanse dorpje niet alleen te danken is aan voeding.

Een groot deel van het boek ‘Het Pioppi dieet’ gaat over de gezonde levensstijl van de inwoners. In het dorp heerst een hechte gemeenschap. Mensen voelen zich veilig en hebben een rijk sociaal leven. Ze ervaren vrijwel geen stress en houden dagelijks een lekkere siësta…

En dan is er nog de zon. Zoveel extra zonuren per jaar ten opzichte van een inwoner van, neem bijvoorbeeld, Nederland. Dat betekent dus dat deze mensen veel meer natuurlijke vitamine D binnen krijgen!

Dr. Aseem raad mensen die het Pioppi dieet willen volgen aan om:

 • Niet langer dan 45 minuten achter elkaar te zitten
 • De fiets te pakken in plaats van de auto
 • Vier keer per dag ademhalingsoefeningen te doen
 • Veel naar buiten te gaan, de natuur in
 • Veel samen met anderen te eten en leuke dingen te doen met familie en vrienden

Dit leest als een sprookje. Maar ben eens realistisch. Hoe ziet jouw leven eruit? Heb jij een kantoorbaan? Dan is het voor jou waarschijnlijk niet haalbaar om niet langer dan 45 minuten achter elkaar te zitten. Of vier keer per dag ademhalingsoefeningen te doen.

Werk je op onregelmatige tijden, bijvoorbeeld in de zorg, dan kan ik me voorstellen dat het voor jou lastig is om altijd op de fiets naar het werk te gaan of veel buiten te zijn om na een lange werkdag ook nog eens te wandelen in de natuur. En hoe graag je het ook zou willen: jouw leven is waarschijnlijk veel te druk om iedere dag af te spreken met vrienden en familie.

Het Pioppi dieet gaat om veel meer dan het veranderen van je voedingspatroon. Je moet hiervoor een levensstijl ontwikkelen die in onze Westerse samenleving bijna onmogelijk lijkt…

Pioppi levensstijladviezen

Pioppi dieet ervaringen

Ik ga niet ontkennen dat er door het volgen van dit dieet ontzettend mooie resultaten worden bereikt. Mensen raken in korte tijd veel kilo’s kwijt of komen van hun medicijnen af. Dat is geweldig!

Drie mooie, concrete voorbeelden zien we in het NPO programma ‘Dokters van Morgen’ waarin drie patiënten 21 dagen lang aan het Pioppi dieet worden onderworpen.

Dokters van Morgen

De patiënten gaan van de ene op de andere dag over op het strenge dieet en krijgen na 21 dagen in het dorpje Pioppi hun resultaten te horen.

In het programma zien we dat Jorienne met obesitas 8 kilo kwijt raakt. Iets dat haar de afgelopen tien jaar niet is gelukt.

Peter met diabetes type 2 zat op het randje. Hij zou insuline moeten gaan spuiten, maar stopte toen hij begon met het Pioppi dieet met de helft van zijn medicatie en kon na 21 dagen nog verder minderen!

Bij Ferdi zijn hartklachten geconstateerd. Volgens Dr. Aseem, die het Pioppi dieet ontwikkelde, maakt hij door het volgen van zijn nieuwe voedingspatroon veel minder kans op nog een hartaanval.

Leuk is dat ‘Dokters van Morgen’ vier maanden na het programma nog eens met de kandidaten spreekt. In deze nieuwe opnames zien we dat, ondanks de verbluffende resultaten, geen van de kandidaten nog volledig volgens het Pioppi dieet leeft.

De kandidaten konden het Pioppi dieet op de lange termijn niet volhouden.

 • Jorienne geeft aan een op Pioppi geïnspireerd dieet te volgen waar zij iets meer koolhydraten aan toevoegt. Dit is een manier van afvallen die beter bij haar past.
 • Peter heeft tijdens zijn vakantie een dip. Hij heeft het dieet toen niet gevolgd, maar is nu weer fanatiek aan de slag.
 • Ook Ferdi springt, zoals hij het zelf noemt, vaker uit de band. Hij eet dan ‘niet heel Pioppi, wel heel Italiaans’…

De vraag is hoe de kandidaten er over nog eens vier maanden voor staan. Volgen zij het dieet nog of is het voor hen niet haalbaar? Hebben zij het misschien zelfs opgegeven?

Ma’s TIP: De uitzending van Dokters van Morgen terugkijken? Dat kan via deze link.

Pioppi dieet gezondheidseffecten.

Verschil tussen Koolhydraatarm en Pioppi dieet

Ik schrijf dit artikel omdat ik jou wil helpen een manier van afvallen te vinden die bij je past. Ik wil niet alleen dat jij gezonder en gelukkiger wordt, ik wil dat je dit kunt volhouden op de lange termijn.

Jij gaat je leven veranderen voor altijd! En dit gaat je lukken door je eetpatroon te veranderen en koolhydraten te verminderen. In het programma ‘Dokters van Morgen’ zagen we dat de kandidaten geweldige resultaten behaalden. Dat kun jij ook! Maar lees eerst verder.

Om jou te helpen de juiste keuze te maken heb ik het Koolhydraatarm 50 dagen programma tegenover het Pioppi dieet gezet. In dit schema staan de overeenkomsten en verschillen van beide diëten uitgelegd:

Pioppi dieetOVEREENKOMSTENKoolhydraatarm dieet
Weinig tot geen koolhydratenVeel vette producten zoals olijfolie, noten, vis, volle yoghurt, eierenMinder slechte koolhydraten
Twee stuks fruit per dagVeel groentenFruit dat weinig tot geen invloed heeft op de bloedsuikerspiegel
 Geen brood, pasta, aardappelen of rijst 
Drie maaltijden per dag, geen tussendoortjes Drie maaltijden en drie tussendoortjes per dag
Iedere week minimaal ¾ dag vasten  
Regelmatig ontspannen is net zo belangrijk als gezond eten  
21 dagen plan 50 dagen plan

Er zijn een aantal zaken die hier direct opvallen.

Hoewel in beide diëten grotendeels dezelfde producten worden gebruikt, worden bij het Pioppi dieet de koolhydraten bijna volledig geschrapt. Dit is onverstandig! Je lichaam heeft koolhydraten nodig om goed te functioneren en om energie uit te halen. Ik raad je daarom aan koolhydraten te minderen, maar nooit helemaal te verwijderen.

Ma’s TIP: Alles weten over koolhydraten? Lees hier mijn uitgebreide artikel.

Daarnaast mag maar drie maaltijden per dag eten. Dit vind ik erg weinig. Ik kan me niet voorstellen dat je als je dit dieet volgt geen honger zult krijgen. Ik wil niet dat jij jezelf uithongert! Dat is namelijk helemaal niet nodig, ook niet als je wilt afvallen. Als je het Koolhydraatarm 50 dagen plan volgt mag je daarom zelfs drie (gezonde) tussendoortjes eten. Hierdoor zul je nooit honger hebben. Je houdt er bovendien je spijsvertering mee aan de gang.

Vasten, zoals in het Pioppi dieet wordt aangeraden, vind ik erg onverstandig. Het zorgt ervoor dat je alleen maar meer trek krijgt en in de verleiding komt om te gaan snaaien en snoepen, of de volgende dag te compenseren door meer te eten. Het is bovendien slecht voor je lichaam.

Zoals je kunt zien staat in het Pioppi dieetboek een plan voor 21 dagen uitgemeten. Dat zijn menu’s voor ongeveer drie weken lang tegenover meer dan anderhalve maand menu’s in het 50 dagen programma. Het Pioppi dieet neigt dus naar een crash dieet.

Dit alles zorgt ervoor dat het Pioppi dieet bijna niet vol te houden is op de lange termijn. Volgers van dit dieet hebben na een aantal maanden streng diëten veel kans om terug te vallen in hun oude gewoonten en weer meer ongezonde koolhydraten toe te voegen aan hun eetpatroon.

Pioppi dieet vol te houden op lange termijn?

Ervaringen

Goed nieuws! Dezelfde gezondheidsresultaten worden ook bereikt met een verandering van een eetpatroon die wél vol te houden is.

Er zijn voorbeelden van mensen die het 50 dagen programma hebben gevolgd en in korte tijd meer dan 15 kilo zijn kwijtgeraakt. Hun cholesterolwaarden zijn drastisch verlaagd of zijn volledig gestopt met diabetesmedicatie.

Hier komt nog bij dat mensen die dit koolhydraatarm dieet volgden volledig zijn afgekickt van suikers. Door de weekmenu’s voor meer dan anderhalve maand, hebben zij veel kennis over gezonde voeding gekregen. Ze hebben geleerd zelf eindeloos te variëren met gezonde producten en zijn hun eigen goeroe geworden.

En het belangrijkst: ik heb nog nooit gehoord dat mensen honger hebben gehad tijdens het volgen van het 50 dagen programma. Dit komt omdat je jezelf niet hoeft uit te hongeren en al helemaal niet hoeft te vasten. Je hebt tot wel zes eetmomenten per dag.

Dit is geen dieet, maar een levensstijl die je kunt volhouden. En dat ook zonder te sporten, of je hele leven in te richten naar het afvallen. Geen verplichte ontspanningsoefeningen of dagelijkse beweging.

Het is ook niet eerlijk om jezelf te vergelijken met de (veelal bejaarde) inwoners van het Italiaanse dorp Pioppi. Niet alleen de voeding, maar ook levensomstandigheden zoals een zonnig klimaat en weinig stress zijn de reden voor hun extreme gezondheid en geluk.

Ma’s TIP: Lees hier mijn 26 tips voor een koolhydraatarm dieet.

Pioppi dieet ervaringen lange termijn

Is het Pioppi dieet iets voor mij?

Dit brengt mij bij misschien wel het belangrijkste onderdeel van dit artikel. Ik ga antwoord geven op jouw vraag: is het Pioppi dieet de oplossing voor mij? En is dit de beste manier om af te vallen, op gewicht te blijven en uiteindelijk gezonder en gelukkiger te leven op de lange termijn?

Ik zie het Pioppi dieet meer als een medicijn om in korte tijd je gezondheid te verbeteren. Het is een vrij streng dieet in plaats van een gezonde levensstijl. Het is voor de hand liggend dat je hierdoor afvalt.

Wil je diabetesmedicatie verminderen of je cholesterolwaarde verlagen? Dan kan dit dieet de oplossing zijn. Houd er wel rekening mee dat je na 21 dagen wel echt moet overstappen naar een levensstijl die je kunt volhouden en waar je de rest van je leven profijt van hebt.

Ook als je weinig koolhydraten eet (in plaats van geen) zul je prachtige resultaten bereiken. Dit is zelfs gezonder voor je lichaam. De weekmenu’s en gevarieerde recepten uit MA’s Koolhydraatarm 50 dagen programma kunnen je hierbij helpen.

En omdat je het al druk genoeg hebt, heb ik zelfs de boodschappenlijstjes al voor je gemaakt. Zo kom je minder in de verleiding slechte producten te kopen, ben je minder tijd kwijt aan twijfelen in de supermarkt en krijg jij zelf verstand van gezonde producten.

Geloof niet in het sprookje van Pioppi, maar word met het Koolhydraatarm 50 dagen programma je eigen goeroe en vergroot de kans op een lang en gelukkig leven!

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Kim Findhammer

Vanuit mijn visie als diëtist schrijf ik de artikelen en stukjes bij de recepten. Mijn uitgangspunt is zoveel mogelijk mensen motiveren en helpen een gezond en gelukkig leven te leiden. Ik wil dat mensen zich begrepen voelen en weten dat zij bij MA terecht kunnen.

3 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
 • Jet

  Als je goed naar de docu hebt gekeken, zag je dat ze een van de oude bewoonsters vroegen hoe ze zo oud was geworden. Haar antwoord? ‘Heel veel pasta eten’!! En gelukkig werd er ook gezegd dat de mensen echt in een gemeenschap wonen, wat ook erg goed is voor je gezondheid, welbevinden en oud worden.

  • Jet

   Sorry, krijg je ervan als je te snel leest: je noemde dit alle al

 • Nadine

  Geloof niet in het sprookje van Pioppi, maar wordt je eigen goeroe en vergroot de kans op een lang en gelukkig leven ? En dat kan met jullie programma van 37,50? Dus eigenlijk promoten jullie een beetje je eigen dieet door te zeggen doe nou dat Pioppi maar niet…Leuk voor de zoekwoorden in Google dat dan weer wel.

Geef een reactie