Wist jij dit? 10 x ongezond eten dat afvallen stopt

Hoe kan het dat niks meer lijkt te werken met afvallen? Lees de oplossing in deze post.

 1. Leestijd 12 min
 2. 20 06 2022
Deel dit bericht
ongezond eten vs. gezond eten om af te vallen

Veel mensen kiezen elke dag voor ongezond eten, zonder dat ze dit doorhebben. Misschien jij ook wel? Ook al let je nog zo goed op je eten. Misschien heb je zelfs al de beste diëten geprobeerd en vraag je je af waarom niks werkt. Vanaf nu is dat voor eens en voor altijd afgelopen. Want ik kan je vertellen waarom je niet afvalt. 

Na het lezen van deze post geef jij afvallen een boost en voorkom je gevaarlijke gezondheidsklachten. Ik heb het meest ongezonde eten voor je op een rijtje gezet. Scrol snel verder, ontdek wat er fout gaat en laat je niet meer misleiden.

Het gevaar van ongezond eten 

Wat ongetwijfeld vaak door je hoofd gaat is: ‘Pff, wat eten we vandaag weer?’. Het wordt namelijk steeds moeilijker om gezond en ongezond eten van elkaar de onderscheiden. Fabrikanten en supermarkten zijn er een absolute pro in om je om de tuin te leiden met mooie woorden, beloftes en verpakkingen die lijken te zeggen: “Koop mij, ik ben gezond”. 

Gelukkig hoeft het allemaal niet moeilijk te zijn. 

Hoe dichter je bij moedertje natuur blijft, hoe gezonder het eten. Alles wat daarvan afwijkt is bewerkt en dus minder gezond of zelfs ongezond. Ongezond eten zorgt onder andere voor overgewicht en weerhoudt je van afvallen. Maar het kan nog veel erger. Lees snel verder. 

Wat gebeurt er als je alleen maar ongezond eet? 

Allereerst is het natuurlijk niet goed voor je algehele gezondheid. En dat kan ernstige gevolgen hebben; nu én in de toekomst. 

Dit zijn de gevolgen van ongezond eten: 

 1. Darmkanker
 2. Overgewicht
 3. Diabetes type 2
 4. Hart – en vaatziekten
 5. Lichaamsverzuring
 6. Hoge bloeddruk
 7. Te hoog cholesterol
 8. Darmklachten

En ik nog wel even doorgaan. Zo kan je door ongezond eten ook allerlei vage klachten krijgen. Denk aan: hoofdpijn, oververmoeidheid, slechte huid, slapeloosheid, hormonale disbalans en dat afvallen niet meer wil lukken. Super frustrerend! Heb jij één of meerdere van deze klachten? Lees dan snel verder. 

Gevolgen ongezond eten infographic

Wat is ongezond eten? 

Soms is eten zo verraderlijk. Denk je gezond bezig te zijn met je granenreep, smeer je netjes halvarine op je brood en heb je de flessen cola ingeruild voor cola zero. Kom ik je nu met een lach op mijn gezicht vertellen dat dit allemaal ongezond eten én drinken is. 

Toch doe ik dat met alle liefde. Want uiteindelijk word jij er beter, gezonder, slanker en gelukkiger van! En is dat niet wat je wil? Scrol verder en bekijk MA’s lijst met het meest ongezonde eten. 

Gezonde burger vervanging voor ongezond eten

Top 10 ongezondste eten

1. Geraffineerde suikers

Oké, de nummer 1 is niet heel verbazingwekkend. Veel mensen weten dat suikers niet goed voor je zijn. Suikerrijk eten past niet binnen een koolhydraatarm dieet. Vaak kun je er wel van blijven eten, want het is niet bepaald vullend en juist nogal verslavend. Aaah, nog ééntje dan. Herkenbaar, toch? 

Je doet er goed aan om zo veel mogelijk uit de buurt te blijven van deze producten: 

 1. ontbijtgranen
 2. ontbijtkoek
 3. snoep
 4. koek
 5. ijs
 6. gebak
 7. energiedrankjes
 8. frisdrank 
 9. yoghurtdranken
 10. witte producten

Ma’s advies: kies voor onbewerkte voeding en volkoren producten. Dan schrap je al makkelijk een hoop ongezond eten en onnodige suikers.

Ongezond eten vermijden met gezonde koolhydraatarme snack
TIP: zin in een snack? Maak ze gewoon lekker zelf zoals deze koolhydraatarme energieballetjes.

2. Bewerkt (rood) vlees

Steeds meer Nederlanders minderen langzaam met het eten van vlees. Het overgrote deel eet nog steeds te veel. Het probleem van te veel bewerkt vlees eten is als volgt: 

 1. vaak rijk aan vet en transvet
 2. nitriet en/of nitraat wordt toegevoegd om de houdbaarheid te verbeteren
 3. een verhoogde kans op kanker door inname van nitraat en nitriet 
 4. de kans op diabetes type 2 neemt toe als je dagelijks meer dan 50 gram rood bewerkt vlees eet. 

MA’s advies: kies eens wat vaker voor een lekkere vegetarische maaltijd. Ben je echt dol op vlees? Eet maximaal 70 gram mager vlees (zo onbewerkt mogelijk) per dag en beperk rood bewerkt vlees tot maximaal drie keer per week. 

Ongezond eten vlees verminderen met vega eten

3. Kant- en klaarmaaltijden

Ideaal en onweerstaanbaar na een lange dag. Laten we eerlijk zijn zo’n kant- en klaarmaaltijd heeft zo zijn voordelen; lekker, makkelijk en snel op tafel. Oftewel, fastfood. Hieronder vallen ook diepvriesmaaltijden (met een uitzondering hier en daar). Toch heeft fastfood ook zeker zijn nadelen. Het behoort tot het meest ongezonde eten ter wereld. Bijna alles wat je kant- en klaar kan krijgen, zit vol met onnodig veel calorieën en sluipmoordenaars zoals suikers en transvetten.

MA’s advies: kook dubbele porties van je favoriete makkelijke maaltijd en vries deze in. Op drukke lange dagen hoef je het alleen maar uit de diepvries te halen en te genieten!

Ongezond eten fastfood vermijden met makkelijk koolhydraatarm eten

4. Gefrituurd ongezond eten

Een zak chips s’ avonds op de bank bij de tv, een loempia bij de Vietnamees op de hoek of is het bij jou ook elke zondag frietdag? Gefrituurd eten staat erom bekend dat het vet is. Er is nóg iets wat je moet weten. Bij het frituren van eten ontstaan schadelijke stoffen: AGE’s en/of acrylamide. AGE’s spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van chronische ziekten als diabetes type 2, nierfalen en hart – en vaatziekten. Acrylamide verhoogd mogelijk de kans op kanker (bron).

MA’s advies: sta er eens goed bij stil hoe vaak jij zondigt. Af en toe een keer ongezond eten kan, mits je voor minimaal 80% van de tijd gezond eet. 

Ongezond gefrituurd eten vervangen door gezonde hartige snacks
Maak eens deze gezonde zoete aardappel friet uit de oven.

5. Harde boters en vetten

Harde margarine, halvarine, frituur-, bak- en braadvetten; een hele rits met vet. Vet hoeft niet altijd slecht te zijn. Als het om deze vetbronnen gaat wel. Ze hebben allemaal één ding gemeen; transvetten. Deze vetten zijn super ongezond om deze redenen: 

 1. verhoogt het risico op hart- en vaatziekten 
 2. verhoogt het cholesterolgehalte 
 3. vergroot de kans op diabetes type 2 (bron).

Let op: fabrikanten zijn slim. Ze verhullen transvet soms in een ander jasje en vermelden het dan onder de noemer ‘gedeeltelijk gehard vet of olie’. 

MA’s advies: tegenwoordig zijn transvetten gelukkig wel in mindere mate aanwezig in producten zoals margarine en halvarine, maar blijf alert en controleer de ingrediënten op de verpakking. Gebruik vloeibaar vet om in te bakken zoals avocado-olie, rijstolie en sesamolie.

Ongezond vet vervangen bij gezond dieet

6. Vruchtensappen

Ken je die felgekleurde vruchtensappen? Je kan wel raden dat het fruit hierin ver te zoeken is. Maar een glas verse jus d’orange is toch niet zo slecht? Toch wel! In 1 glas zitten wel 3-4 sinaasappels. Veel mensen die ik spreek schrikken hiervan. 

Je werkt dus met een paar slokken een hele hoop koolhydraten naar binnen. Hierdoor schiet je bloedsuikerspiegel als een speer de lucht in. Niet voor lang, want dan komt de welbekende suikerdip om de hoek kijken met als gevolg dat je enorme trek krijgt en op zoek gaat naar eten.

MA’s advies: toch zin in een vruchtensapje? Maak er dan een volledige maaltijd van. Voeg yoghurt, zaden en groenten toe en creëer een heerlijk vullende smoothie.

Gezonde smoothie als vervanging voor ongezonde vruchtensappen

7. Ongezond light eten 

Maak je nou echt een gezondere keuze met light producten? Meestal niet. ‘Light’ betekent simpelweg minder suiker of vet in vergelijking tot het originele product. Als vet uit een product gehaald wordt, dan komt in plaats daarvan weer iets anders erbij. Voel je hem al aankomen? Inderdaad, deze plaats wordt vaak ingenomen door suiker. Niet welkom als je wil afvallen. Suiker wordt vaak vervangen door zoetstoffen. Deze zijn niet direct schadelijk voor je gezondheid. Uit onderzoek blijkt wel dat je hierdoor sneller trek krijgt. En dat is iets wat we allemaal liever niet hebben. 

MA’s advies: kies voor onbewerkt eten. Dit is én gezonder én het zorgt ervoor dat je langer ‘vol’ zit. Dat maakt afvallen makkelijker.

Gezonde vetten als vervanging voor ongezond light eten

8. Sauzen en dressings

Veel sauzen en dressings uit de supermarkt zijn alles behalve gezond. Om het lekker te maken, wordt alles uit de kast gehaald; ladingen vet, suikers en zout. Ik vond het altijd zo jammer als ik dit bij vriendinnen zag gebeuren: 

Ze doen hun uiterste best om voorbij de afdeling met vers afgebakken broodjes te schuifelen. Vervolgens plukken ze een salade uit de schappen. Eindstand: met smaak roeren ze de vette suikerrijke dressing door de salade, niet wetende dat dit die gezonde salade transformeert tot ongezond eten. 

MA’s advies: maak sauzen en dressings liever zelf. Dan weet je precies wat erin zit en of dit goed is voor de ‘lijn’ en je gezondheid.

Zelf dressings maken en ongezond eten vermijden

9. Muesli- en graanrepen

Een gezond tussendoortje zou je zeggen. Heb jij er ooit over nagedacht hoe alle ingrediënten aan elkaar blijven plakken? Het antwoord is: suiker, HFCS, siroop, honing, etc. Een en al suiker dus.

Ma’s advies: zelf snacks maken kan al met een paar simpele ingrediënten. Denk aan een heerlijke dadel met pindakaas of een blokje pure chocolade. Wij maakte ook deze heerlijk koolhydraatarme mueslirepen met chocolade voor onderweg of op het werk. Probeer ze ook eens! 

Gezonde dadel snack als vervanging voor ongezond eten

10. Koffie 

Coffee lovers geen paniek! Een heerlijke kop zwarte koffie of espresso kan prima en is zelfs goed voor je gezondheid. Ook stilt koffie de honger en kan daarom een fijne bijkomstigheid zijn als je wil afvallen. 

Wat je niet kan gebruiken bij afvallen is koffie verkeerd, cappuccino, latte macchiato en frappuccino. Zeg maar gewoon alles met suiker en vette melk.

MA’s advies: lust je geen zwarte koffie? Tover jezelf om tot barista en maak een heerlijke cappuccino met plantaardige ongezoete melk zoals amandeldrink, sojadrink en haverdrink. Ikzelf ben bijvoorbeeld fan van Oatly haver barista edition. Maak er een feestje van en geniet! 

Gezonde koffie vervanging voor ongezonde koffie

Ontsnap aan de gevaren van ongezond eten: 6 regels

Bekijk hier meteen hoe je dat doet. Want jij bent een actienemer! Je hebt nu het ongezonde eten van je boodschappenlijst geschrapt. Ik ben super trots dat je deze eerste stap hebt gezet! En nu? Tijd voor de volgende stap; gezond eten. Wat is gezond eten? En wat kun je het beste eten om (weer) af te vallen? 

Volg deze 6 regels: 

 1. schrap slechte suikers
 2. eet meer plantaardige eiwitten en minder dierlijke eiwitten
 3. kies meer onverzadigde vetten en geen verzadigde vetten
 4. minder je zoutinname 
 5. vermijd giftige stoffen 
 6. eet meer vezels

Zeker weten dat je het goed doet? Krijg alles wat je daarvoor nodig hebt. Klik hier, val af en boost je gezondheid. Wij helpen jou bij de volgende stap! Je kan dit 🙂

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Kim Findhammer

Vanuit mijn visie als diëtist schrijf ik de artikelen en stukjes bij de recepten. Mijn uitgangspunt is zoveel mogelijk mensen motiveren en helpen een gezond en gelukkig leven te leiden. Ik wil dat mensen zich begrepen voelen en weten dat zij bij MA terecht kunnen.

Je eerste stap naar een blijvend slank figuur

Geef een reactie