7 x nieuwe manieren om je lichaam te ontgiften (nummer 2 klinkt vreemd, maar werkt!)

Wist je dat veel producten gifstoffen bevatten? Producten waarvan je het waarschijnlijk niet verwacht, zoals parfum. Hoe krijg je die gifstoffen nou uit je lichaam? Wij zetten de tips voor je op een rijtje om je lichaam te ontgiften.

 1. Leestijd 12 min
 2. 15 06 2021
Deel dit bericht
lichaam ontgiften

Lekker he, een hamburgertje op de barbecue, of een kant-en-klaar sapje op de zondagmorgen. We houden allemaal van lekker eten, maar dat wil niet zeggen dat het eten altijd goed voor ons is.

We krijgen verschillende slechte stoffen binnen door onder andere voeding. Een detox zorgt voor het ontgiften van het lichaam, waarbij je deze stoffen elimineert. Je spijsvertering kan tijdens een detox even tot rust komen, maar je krijgt ook veel meer groenten, fruit, mineralen etc. binnen dan je normaal zou binnenkrijgen. Dat geeft een boost!

Ons lichaam probeert zichzelf continu te reinigen, maar dat wil niet zeggen dat wij zelf niks kunnen doen. Er zijn namelijk verschillende manieren om het afvoeren van gif- en afvalstoffen te stimuleren. Wij zetten 7 x manieren op een rijtje voor je, die hierbij kunnen helpen.

Leuk extraatje: je lichaam ontgiften kan ook een boost geven bij het afvallen.

Ben je benieuwd hoe je minder gifstoffen kunt binnenkrijgen en waar deze gifstoffen in zitten? Lees dan snel verder.

Welke gifstoffen zijn er?

Het ontgiften van je lichaam: dat doe je natuurlijk door minder gifstoffen binnen te krijgen. Er zijn verschillende soorten gifstoffen, we zetten er een aantal voor je op een rijtje, zodat je een idee krijgt waar gifstoffen in kunnen zitten en waardoor dit soms in producten terecht komt.

1. Gifstoffen door productie

Voeding kan niet alleen tijdens de productie gifstoffen opnemen, dit kan ook tijdens de bewerking en verpakking gebeuren. Een voorbeeld is landbouw. Landbouwers gebruiken allerlei stoffen zoals pesticiden en dioxines om bijvoorbeeld geen insecten op de producten te krijgen.

Deze stoffen zijn niet alleen slecht voor onze gezondheid, maar ook voor het milieu. Ze komen namelijk in de bodem, lucht en het water terecht.

2. Overige gifstoffen

Een geurkaarsje aansteken en wat parfum op doen voor je de deur uit gaat, ook deze producten bevatten gifstoffen. Denk hierbij ook aan schoonmaakmiddelen zoals chloor en azijn en zelfs plastic bevat gifstoffen.

3. Natuurlijke gifstoffen

Wist je dat er ook gifstoffen zijn die van nature voorkomen in bijvoorbeeld planten, schimmels en paddenstoelen?

Veel van deze gifstoffen worden afgebroken bij het koken, maar toch kan dit je toch ziek maken. Gooi daarom altijd beschimmelde producten weg en bereid je eten volgens de voorschriften. Daarnaast zorgt een gevarieerd voedingspatroon ervoor dat je niet te veel binnen krijgt.

Helaas kunnen we niet al deze gifstoffen elimineren in ons lichaam met een detox kuur. Wel zorgen we ervoor dat het lichaam zo min mogelijk van deze stofjes binnen krijgt en even kan ‘rusten’.

Wees trouwens niet bang voor al deze gifstoffen. Door de strenge regelgeving in Europa zijn hier regels voor opgesteld zodat je niet te veel binnen krijgt.

Hoe kan ik mijn lichaam ontgiften?

Er zijn verschillende dingen die wij kunnen doen om minder gifstoffen binnen te krijgen. Geen zorgen, het is makkelijker dan je denkt. Met een paar (kleine) aanpassingen in jouw levensstijl zorg je voor je lichaam. Wij zetten alles voor je op een rijtje:

 • Minder met het eten van bewerkte producten
 • Gebruik natuurlijke producten

Minder met het eten van bewerkte producten

Er zitten veel toegevoegde ingrediënten, maar ook gifstoffen in ons eten zonder dat veel van ons dat doorhebben. Dat komt omdat onze voeding vaak bewerkt is.

Het is daarom belangrijk om stil te staan bij waar je producten eigenlijk vandaan komen. Denk aan chocolade, iedereen kent dit, maar weet jij bijvoorbeeld hoe een cacao plant eruit ziet? Hoe meer je hierover nadenkt, hoe makkelijker het is om bewust te gaan leven en te letten op wat je daadwerkelijk binnen krijgt.

De vraag blijft stijgen voor makkelijke recepten, of eigenlijk; voor kant-en-klare producten. Maar er zitten vaak veel stofjes in deze producten die niet goed zijn voor ons lichaam. Deze worden toegevoegd om de producten lang houdbaar te maken, maar ook voor de smaak. (bron)

Wij raden het dan ook aan om te minderen met het eten van bewerkte producten. Maak juist je eigen producten, ook van dingen die je gewend bent om van de winkel te halen, zoals bijvoorbeeld Kip Siam van Knorr of chocoladetaart.

Naast toegevoegde suikers en zout in ons eten, krijgen we zonder dat we het weten ook verschillende gifstoffen binnen. Sommige voeding en (cosmetische) producten bevatten vaak toxische stoffen zoals chemicaliën, pesticiden, hormonen, antibiotica en artificiële kleur-, geur- en smaakstoffen.

Gebruik natuurlijke producten

Het ontgiften van je lichaam begint bij het reduceren van gifstoffen die je binnenkrijgt, via voeding en ook door andere producten. Denk maar eens aan de shampoo die je gebruikt, make-up, maar ook producten die je gebruikt bij bijvoorbeeld het schoonmaken.

In veel van deze producten zitten schadelijke stoffen voor het lichaam. Giftige chemicaliën zoals parabenen, lood en benzofenon. Deze stoffen kunnen in je lichaam terecht komen. Natuurlijk zit er maar een klein percentage van deze chemicaliën in de producten, maar toch kan dit zorgwekkend zijn. Lood bijvoorbeeld is een schadelijke stof die zich kan opstapelen in het lichaam.

Onze tips:

 • Gebruik natuurlijke verzorgingsproducten
  Kies voor natuurlijke cosmetica zonder chemische toevoegingen. Voorbeelden zijn merken zoals Weleda en Dr. Hauschka.
 • Gebruik natuurlijke schoonmaakproducten
  Ook voor schoonmaakproducten geldt, kies voor natuurlijk! En wist je dat je ook makkelijk zelf je schoonmaakproducten kunt maken? Even Googlen en je maakt heel eenvoudig je eigen allesreiniger. Daarnaast zijn ossengalzeep, soda, groene zeep en ook natuurazijn altijd goed om in huis te hebben voor het schoonmaken.
 • Vermijd synthetische geurstoffen
  Dit zijn chemische stoffen (gemaakt door mensen) die bijvoorbeeld in deo en parfum zitten. Het is niet gezond om deze stoffen in te ademen. Probeer daarom zo veel mogelijk producten te kopen met natuurlijke geurstoffen. 

Samenvatting: Natuurlijk en onbewerkt, daar draait het om als je jouw lichaam wilt ontgiften. Koop natuurlijke producten zoals make-up van het merk Weleda en kijk goed uit welke schoonmaakmiddelen je koopt – of nog beter, maak ze zelf! Dit geldt ook voor eten. Koop zo veel mogelijk voeding met het bio kenmerk en zo min mogelijk kant-en-klaar.

7 x nieuwe manieren om je lichaam te ontgiften

Er zijn meer dingen die je kunt doen om jouw lichaam te ontgiften. Met onderstaande dingen stimuleer je het ontgiften van het lichaam, zo zorg je er dus voor dat gif- en afvalstoffen het lichaam sneller verlaten.

 1. Get sweaty!
  Zweten helpt om afvalstoffen sneller af te voeren en dus ook om gifstoffen sneller het lichaam uit te krijgen. Dit kan natuurlijk door te sporten, maar ook door bijvoorbeeld een dagje naar de sauna te gaan. Verwen jezelf na het sporten met een bezoekje aan een stoom cabine, lekker en ook nog goed voor je. 😉
 2. Droogborstelen van de huid
  Wist je dat de huid ons grootste orgaan is? De huid is onder andere verantwoordelijk voor het afvoeren van afvalstoffen.
  Door met een borstel over de huid te gaan zet je de bloedcirculatie in gang en dit zorgt er weer voor dat die afvalstoffen makkelijker worden verwijderd. Dit klinkt vreemd, maar werkt echt!
 3. Zorg voor een goede nachtrust
  Je verwacht misschien niet dat ontgiften en slapen met elkaar in verbinding staan, maar dit staat wel degelijk in verbinding. Slaap je niet goed, dan kunnen gifstoffen zich ophopen in de hersenen. Onderzoek laat zien dat de hersenen gif- en afvalstoffen verwijderen om zo gezond te blijven. Een goede slaap stimuleert dit proces en helpt dus bij ontgiften.
 4. Kies voor een detox kuur
  Er zijn verschillende detox kuren waarbij je jouw lichaam ontgift. Een sap of smoothie kuur bijvoorbeeld waarbij je alleen maar vloeibaar voedsel eet voor een korte periode. In dit boek ontdek je 3 methodes om te ontgiften.
 5. Drink zo min mogelijk alcohol en koffie,
  als je te veel drink kan je lever gifstoffen minder goed afvoeren. Roken is (zoals je vast al raadt) not done door de verschillende slechte stofjes die er in sigaretten zitten.
 6. Gebruik geen magnetron.
  Dit zorgt ervoor dat voeding belangrijke voedingswaarden verliest.
 7. Eet zoveel mogelijk onbewerkt voedsel.
  Zoals eerder gezegd, is het eten van onbewerkt voedsel erg belangrijk. Voeding speelt een belangrijke rol bij het ontgiften van het lichaam. Je bent wat je eet, zeggen ze – en dat is helemaal waar.

We komen even terug op nummer 7, voeding. We hebben nog wat extra tips voor je die hierbij passen! Je vindt ze hieronder.

 • Eet (rauwe) groenten
  Broccoli, sla, ui en knoflook zijn gezonder om rauw te eten. Hierdoor blijven goede bacteriën bestaan die een zuiverende werking hebben.
 • Drink genoeg water
  Water werkt zuiverend. Drink daarom genoeg water om gif- en afvalstoffen beter af te voeren uit je lichaam.
 • Drink groene thee
  Groene thee bevat veel antioxidanten die je lichaam beschermen en werkt ontgiftend.
 • Kook met gevarieerde ingrediënten
  Gebruik verschillende kruiden zoals, peterselie, koriander, maar ook gember, knoflook en bieten tijdens het koken. Of ga eens voor een groente die je minder vaak eet, zoals bijvoorbeel artisjok. Dit is niet alleen lekker maar deze producten bevatten ook ontgiftende eigenschappen.
 • Begin de dag met een glaasje water met citroen
  Citroen zorgt onder andere voor het verwijderen van gif- en afvalstoffen. Ook zorgt het ervoor dat je darmen beter gereinigd worden, waardoor bepaalde voedingstoffen weer beter worden opgenomen.

Samenvatting: stimuleer het ontgiften van je lichaam door voeding, beweging en door je dagelijkse routine aan te passen. Deze dingen zijn goed voor je hele lichaam, niet alleen voor het ontgiften. Sporten (en dus zweten), een goede nachtrust en niet te veel alchohol en koffie horen bij een gezonde levensstijl, zo blijf je fit en zit je lekker in je vel!

Conclusie: hoe ontgift ik mijn lichaam?

Er zijn verschillende dingen die wij kunnen doen om ons lichaam te ontgiften zodat gif- en afvalstoffen makkelijker afgevoerd kunnen worden. Ons lichaam probeert zichzelf continu te reinigen, maar dat wil niet zeggen dat wij niet kunnen meehelpen. Ons motto hiervoor is: live natural. Probeer zoveel mogelijk biologische voeding te kopen, maar ook natuurlijke producten zoals cosmetica en schoonmaakmiddelen.

Daarnaast kun je door voldoende te sporten het afvoeren van slechte stoffen stimuleren. Slaap voldoende, eet gevarieerd en kijk toch even op de achterkant van een verpakking wat er nou precies in het product zit.

Door massaproductie worden er allerlei stofjes in onze producten gestopt om deze zo lang mogelijk goed te houden. Weet wat je eet en op je huid smeert, dat scheelt al een heleboel.

We zetten de belangrijkste tips nog even voor je op een rijtje:

 • Eet zo min mogelijk bewerkt voedsel
 • Koop natuurlijke producten
 • Sport genoeg en zorg voor een goede nachtrust

Ben je van plan een detox kuur te gaan volgen? Lees dan eerst dit artikel.

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Eva Luitsz

Een passie voor marketing! Ik houd mij bezig met social media, copywriting en ondersteun bij SEO. Een gezonde levensstijl is belangrijk voor mij. Ik leer elke dag weer nieuwe dingen bij MA die mij inspireren.

Ontdek welke methode bij jou past!
28 dagen detox dieet boek

Geef een reactie