Koolhydraatverslaving

  1. Leestijd 5 min
  2. 04 04 2024
Deel dit bericht

We genieten allemaal weleens van een heerlijke pizza, pasta, zak snoep of een koekje, maar als jij het gevoel hebt dat je niet zonder deze snacks kunt, heb je misschien wel last van een koolhydraatverslaving. Wist je dat zo’n 5 tot 10% van de mensen met overgewicht last heeft van een koolhydraatverslaving? In dit artikel vertellen we wat deze verslaving inhoudt en natuurlijk ook hoe je er hier vanaf komt. 

Wat is een koolhydraatverslaving?

Bij een koolhydraatverslaving heb je een sterke drang naar voedingsmiddelen die vol met koolhydraten zitten. Voedsel met veel koolhydraten, vooral suiker, activeert het beloningscentrum in de hersenen, waardoor het op korte termijn een goed gevoel geeft. Dit kan leiden tot een patroon van overmatige consumptie en afhankelijkheid, vergelijkbaar met een verslaving aan andere stoffen.

Mensen met een koolhydraatverslaving hebben vaak moeite om hun consumptie onder controle te houden en ervaren een sterke drang naar voedingsmiddelen zoals snoep, gebak, frisdranken en andere bewerkte voedingsmiddelen die veel suiker en geraffineerde koolhydraten bevatten.

Gevolgen van een koolhydraatverslaving

Een keertje snoepen is heus niet zo erg, maar wanneer je lange tijd overmatig koolhydraten consumeert heeft dit wel degelijk een negatieve impact op je gezondheid. Een aantal van de gezondheidsgevolgen die je zult merken bij een koolhydraatverslaving zijn:

  • Gewichtstoename;
  • Schommelingen in de bloedsuikerspiegel;
  • Energiedips;
  • En zelfs diabetes type 2.

Ontwenningsverschijnselen

Als je bij een ‘verslaving’ stopt met het eten van koolhydraten, kun je lichte ontwenningsverschijnselen ervaren. Zo kan het zijn dat je je niet goed kunt concentreren, de hele dag honger hebt en sterke ‘cravings’ krijgt naar zoetigheid. Daarnaast kan het zijn dat je meer gaat zweten, trillen, je misselijk voelt, moeite hebt met slapen en je prikkelbaar bent. 

Hoe kom je van een koolhydraatverslaving af?

Stoppen met het eten van koolhydraten kan lastig zijn, zeker als je veel last hebt van ontwenningsverschijnselen. Deze tips helpen je stap voor stap naar een gezond en koolhydraatarm dieet. 

Bewustwording

Begin met het bijhouden van wat je eet. Schrijf op hoeveel je eet, hoe laat en en hoe je je voelt na het eten van koolhydraatrijke voedingsmiddelen. Probeer patronen in kaart te brengen en houd bij wanneer je ‘veel’ koolhydraten eet en welk effect dit op je heeft. 

Geleidelijke vermindering

Probeer geleidelijk aan minder koolhydraten te eten, in plaats van ‘cold turkey’ te stoppen. Dit helpt ontwenningsverschijnselen te verminderen en het gemakkelijker maken om de veranderingen vol te houden. Stop als eerst met voedingsmiddelen die veel toegevoegde suikers bevatten en houd de ‘gezondere’ koolhydraten zoals brood en pasta nog even aan. Suikerrijke drankjes vervangen voor water of thee is ook een makkelijke manier om op korte termijn je suikerinname te verminderen.  

Gezonde alternatieven

Probeer daarbij ook voedingsmiddelen te vervangen door gezondere opties. Snack je ‘s avonds nog veel? Zorg dat je iets kunt eten zoals groenten, fruit of een crackertje. Probeer ook je grote koolhydraatrijke maaltijden zoals pasta’s en brood te vervangen door gezondere opties zoals koolhydraatarm brood of pasta gemaakt van courgette of wortel. 

Light Plan Druppels

Light Plan Drops zijn afslankdruppels voor gewichtsbeheersing die al tientallen jaren bestaan. Het bevat gymnema sylvestris, een van planten afkomstig ingrediënt dat het verlangen naar zoet eten en suiker onderdrukt. Dit maakt het een ideaal product om van je koolhydraat- of suikerverslaving af te komen. 

Svensson heeft een uitgebalanceerde formule samengesteld uit meer dan 2000 kruiden en gewassen. Deze bestaat onder andere uit Helianthus tuberosus (aardpeer), Guarana (Paullinia Cupana) en Gymnema sylvestris. Deze ingrediënten ondersteunen onze gewichtsbeheersing en houden onze eetlust onder controle. 

Daarnaast ondersteunt Guarana je vetstofwisseling en draagt Gymnema Sylvestris bij aan de goede werking van de suikerstofwisseling. Wil je het eens proberen? 

Bestel de Light Plan Drops van Svensson hier

Stressmanagement

Leer effectieve manieren om met stress om te gaan, aangezien stress vaak kan leiden tot emotioneel eten en verlangens naar koolhydraten. Zorg voor een goede nachtrust, neem voldoende tijd om te ontspannen of doe eens wat ontspanningsoefeningen in de avond. 

Maaltijdplanning

Houd vast aan een voedingsplan. Plan je maaltijden en snacks van tevoren, zodat je niet in de verleiding komt om te grijpen naar koolhydraatrijke snacks wanneer je honger krijgt. Heb je hulp nodig bij het maken van een maaltijdplanning? Probeer gratis onze koolhydraatarme afslank gids!

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Stef Schreurs

Na mijn studie Food & Business is mijn liefde voor voedsel en voeding alleen maar toegenomen. Die liefde deel ik graag met jullie door mijn kennis over voeding met jullie te delen. Gezond en lekker eten hoeft niet moeilijk te zijn, daar ben ik écht van overtuigd.

1 Maand vasten, zonder honger

Geef een reactie