Witlof ham kaas | Belgisch recept om te watertanden » Makkelijk Afvallen

Witlof met ham en kaas |Belgische ovenschotel met ei

By on 1 november 2019
Leestijd: 4 minuten
ovenschotel witlof ham kaas wordt heerlijk met ei

Witlof ham kaas kende je al. Ben je uitgekeken op deze klassieker, maar nog niet klaar met witlof? Probeer dan dit Belgische recept. Het is een ovenschotel met ei. Maar de ham kaas keuze zorgt pas écht voor watertanden. Beloofd!

Hoe maak je Belgische witlof ham en kaas uit de oven?

Wil je echt een goede witlof ham kaas maken, denk dan “Vlaams bruin café”. Met houten meubelen en tegels op de grond. Zacht licht en zware pilzen. Want daar komt deze ovenschotel vandaan.

Zoals ik al zei, alles draait om de ham kaas combinatie. Voor deze maaltijd kies je Gruyére. Een licht zoutige Zwitserse kaas, met een nootachtige smaak. Hij is goed stevig, dus je kan hem prima raspen.

In plaats van achterham of schouderham, gebruik je in deze ovenschotel een fijn gesneden rauwe ham, zoals Serrano ham of Prosciutto di Parma. Omdat deze ingrediënten van zichzelf vrij zilt zijn en veel smaak bevatten, hoef je er verder niks aan te te voegen.

Simpel witlof recept voor de oven

Ik houd van makkelijke, lekkere en gezonde recepten. Jij toch ook? Daarom houden we het recept voor dit Vlaamse gerecht eenvoudig. Het is gelijk aan de klassieke witlof uit de oven.

Hoe lang moet witlof ham kaas in de oven?

Witlof ham kaas gaat ongeveer 25 minuten in de oven. En wat het fijne is aan dit recept, is dat je deze ovenschotel perfect kunt voorbereiden.
Als je een diner hebt, hoef je alleen nog maar op het juiste moment de schotel in de oven te schuiven. Dat is handig.

In de oven zonder voorkoken

Ik ken mensen die doen groente in de oven zonder voorkoken. Bij witlof is dat niet zo’n goed idee. De stronkjes blijven dan erg hard en bitter. Door ze voor te koken komt een veel fijnere zoete smaak vrij.

In dit recept koken we de lof stonkjes voor in kippenbouillon. Die smakelijke stap wil je niet overslaan 😉

Koken met witlof

‘Ja maar…. ik kan geen witlof koken, want mijn kinderen houden er niet van…’ Daar hebben we wat op gevonden. Wanneer je de witlof schoonmaakt, zorg dan dat je de harde kern er helemaal uit snijdt. Die is bitter en geeft de groente een onprettige bite. Daarna wordt elk half stronkje met ham ingerold. Dat wordt dus geheid smikkelen!

Wil je meer tips over koken met witlof, lees hier even verder. Voor deze post deden we onderzoek naar de bittere smaak die witlof gezond maakt.

Wat eet je bij witlof?

Je kan dit gerecht als koolhydraatarme maaltijd eten. Zoals je ziet aan de voedingswaarden heb je er een goede maaltijd aan. Wil je iets naast de witlof ham kaas serveren, denk dan aan schijfjes gebakken zoete aardappel, gebraden rundvlees of knolselderij puree.

Hiermee zet je samen met je Belgische witlof ham kaas een bourgondische maaltijd op tafel!

Afdrukken

Witlof ham kaas volgens Belgisch recept

Deze ovenschotel laat je watertanden. Je maakt hem gruyère kaas en rauwe ham. De gezonde witlof zwemt in een romig sause van ei en room. Zo lekker kan koolhydraatarm zijn.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Hollands
Trefwoord bevat vlees, ei uit de oven, groente uit de oven, ham, koolhydraatarm hoofdgerecht, koolhydraatarme ovenschotel, oven, ovenschotel
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
In de oven 25 minuten
Totale tijd 55 minuten
Porties 1 persoon
calorieën 459.12kcal
Auteur MakkelijkAfvallen

Ingrediënten

  • 120 gram witlof 2 stronkjes schoongemaakt
  • 40 gram rauwe ham 2 grote plakken
  • 60 gram ei 1 stuks
  • 25 gram Gruyère kaas geraspt
  • 50 ml crème fraîche
  • 1 teentje knoflook gekneusd
  • 1 blokje kippenbouillon

Instructies

  • Maak de witlof schoon en snijd de harde kern eruit. Kook de stronken in een pan ruim kokende water met bouillon voor 15 minuten. Laat goed uitlekken in een vergiet.
  • Warm de oven voor op 180 graden. Wrijf de ovenschotel goed in met de geneusde knoflook.
  • Halveer de stonken en rol een plakje ham om elke helft witlof. Leg deze pakketjes naast elkaar in een kleine ovenschaal.
  • Maak de vulling voor de ovenschotel. Klop het ei los, meng met de crême fraiche en ⅔ van de kaas. Verdeel de vulling met kaas over de stonken met ham.
  • Schuif in de oven en bak voor 20 minuten. Haal de schotel uit de oven en verdeel de rest van de kaas over de schotel. Bak voor nog 5 minuutjes.
    Serveer je koolhydraatarme ovenschotel met witlof, ham kaas en ei direct.

Notities

Bonustip: Maak van je witlof ovenschotel een echte gratin. Rul een plakje koolhydraatarm brood fijn (voor 2 personen) en sprenkel dit over je schotel samen met het de laatste kaas en bak 5 minuten mee.

Nutrition

Calories: 459.12kcal | Carbohydrates: 7.04g | Protein: 27.04g | Fat: 36.04g | Saturated Fat: 17.51g | Cholesterol: 325.23mg | Sodium: 951.13mg | Potassium: 654.44mg | Fiber: 3.72g | Sugar: 2.39g | Vitamin A: 3764.9IU | Vitamin C: 7.8mg | Calcium: 271.25mg | Iron: 2.62mg

Meer witlof ovenschotels

Gevulde witlof uit de oven
Heb jij zin in een lekkere, gezonde groente? Maak deze gevulde witlof uit de oven! Lekker snel klaar en gegarandeerd smullen. Heerlijk, toch? 🙂
Recept
gevulde witlof
Witlof lasagne
Deze witlof lasagne is koolhydraatarm en vol met eiwitten. Mede door onze facebookvrienden tot stand gekomen.
Recept
witlof lasagne

Facebook Reacties

About Thijs van Bokkem

Speciaal voor jullie verzamel ik de lekkerste recepten. Voor Ma schrijf ik over het belang van gezonde voeding en hoe je dat het beste kan bereiken. Een goede gezondheid begint voor mij met goed eten. Zelf verbouw ik het liefst zoveel mogelijk mijn eigen groenten en kruiden. Alles wat jouw lichaam nodig heeft, groeit in een tuin!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *