Vegan lemon cheesecake met blauwe bessen » Makkelijk Afvallen

Vegan lemon cheesecake met blauwe bessen

By on 12 februari 2020
Leestijd: 5 minuten
Cheesecake vegan maken met kokos en macadamia

Vegan cheesecake klinkt misschien zo logisch als vegetarische worst, maar geloof me, dit recept is onweerstaanbaar. Je kan deze cake in 20 maken met maar 7 ingrediënten. En dan is het slechts een kwestie van wachten…

Is cheesecake gezond?

Bij toetjes, taartjes en cheesecake stel je jezelf niet snel de vraag, is dit wel gezond? Want meestal is dat niet het geval. Gelukkig voor ons is deze cheesecake gezond. Hij is vegan (vaak beter voor je lijf en leden), er zijn geen suikers aan toegevoegd en bevat veel gezonde ingrediënten. Kijk zelf maar:

  • Kokosroom. Bron van vitamine B, C en E, ijzer, selenium en calcium.
  • Macadamia’s zitten vol mineralen, vezels en gezonde vetten. Lees hier verder over de top 5 gezonde noten.
  • Blauwe bessen staan in de top 3 van fruit met de meeste antioxidanten. Ze bieden bescherming tegen kanker en remt het verouderingsproces. We hebben hier een post gewijd aan blauwe bessen.

Heb je nog meer goede redenen nodig om jezelf te trakteren? (Nou voorruit; cheesecake met blauwe bessen is lekker fris. Aan de slag!)

Vegan cheesecake maken

Voor een vegan cheesecake vulling gebruik je kokosroom en ongezouten cashew noten. Kokosroom is een perfect vegan alternatief voor slag- of kookroom. Je moet voor dit recept wel zeker zijn dat het kokosroom is en geen kokosmelk.

Heb je per ongeluk toch kokosmelk te pakken? Geen probleem. Deze tip vond ik online: Plaats 1 of 2 blikjes kokosmelk in de koelkast, na 2 uur kan je voorzichtig het room eraf scheppen. De hoeveel room die je oogst is afhankelijk van het merk.

Je wilt natuurlijk een lekker zachte romige vulling voor de cake, nietwaar? Daarom is het belangrijk de cashews 10 tot 15 minuten te laten wellen in water. Je moet ze dan wel even goed laten uitlekken in een vergiet of droog deppen.

De juiste lemon voor je cheesecake

Voor lemon cheesecake heb je natuurlijk limoen nodig. Je weet nooit zeker hoeveel sap je eruit geperst krijgt, dus koop er voor de zekerheid maar 2. Als je wat over hebt gebruik dat voor een snelle sandwich met avocado-limoen spread.

Let er bij het kopen wel even op dat je voor de biologische optie gaat. Je gebruikt de schil van de limoen om zest van te maken (schaafsel). Dus dan liever zonder bestrijdingsmiddelen.

Cheesecake bewaren en meenemen

Wanneer je de bodem en de vegan vulling van je cheesecake gemaakt hebt komt het moeilijkste. Wachten. Lang wachten. Wel 4 uur! Zelf maak ik cheesecake meestal de avond van te voren, dan weet ik de volgende dag zeker dat hij goed stijf is. Je kan je cake daarna zeker nog 4 dagen in de koelkast bewaren. Hoewel dat bij mij nooit is voorgekomen. . .

Heb je iets meer haast dan kan je de cake ook in de vriezer laten opstijven. Ga je ergens naartoe? Een bevroren cake is trouwens een stuk eenvoudiger om te transporteren. Dat heb ik helaas aan den leven moeten ondervinden. Oeps.

Veel smikkelplezier met dit recept. Laten jullie in de comments weer even horen of jullie net zo fan zijn van deze vegan cheesecake als ik?

Meer onweerstaanbare cheesecake recepten

Vega cheesecake met blauwe bessen
Afdrukken

Vegan bosbessen cheesecake

Gang snack, Toetje, Tussendoortje
Keuken Amerikaans
Trefwoord cheesecake, gezonde cake, vegan, vegan snacks
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 8 porties
calorieën 339kcal
Auteur MakkelijkAfvallen

Equipment

  • Springvorm met een diameter van 18 centimeter
  • Keukenmachine

Ingrediënten

  • 50 gram dadels 6 stuks
  • 125 gram macadamia noten
  • 300 milliliter kokosroom
  • 100 gram ongezouten cashewnoten geweekt in water voor 15 minuten
  • 4 eetlepels limoensap
  • 2 eetlepels ahorn of esdoorn siroop evt vervangen door honing
  • 225 gram blauwe bessen
  • 1 theelepel zest van limoen

Instructies

  • Bedek de springvorm met bakpapier
  • Plaats de macadamia's, 4 dadels en zout in de keukenmachine en mix tot een kleverig deeg.
  • Maak de bodem door met je vingers het macadamia deeg in de springvorm te drukken. Maak een opstaande rand tot halverwege de vorm. Leg de bodem van de cheesecake in de vriezer.
  • Was de keukenmachine en plaats hierin de kokosroom, cashewnoten en limoensap. Pulseer tot een egale massa.
  • Verdeel de lemon cheesecake vulling over de bodem en plaats terug in de vriezer voor 10 minuten.
  • Was opnieuw de keukenmachine en pulseer hierin 2 dadels en 150 gram bosbessen tot egale massa. Verdeel deze over de cheesecake.
  • Plaats de vegan cheesecake met bosbessen in de koelkast en wacht minstens 4 uur (of tot de volgende dag).
  • Wanneer de cheesecake stevig is garneren met 75 gram bosbessen en limoen zest. Snijd in 6 stukken.

Nutrition

Calories: 339kcal | Carbohydrates: 17g | Protein: 5g | Fat: 30g | Saturated Fat: 14g | Sodium: 4mg | Potassium: 325mg | Fiber: 4g | Sugar: 8g | Vitamin A: 15IU | Vitamin C: 4mg | Calcium: 26mg | Iron: 2mg

Facebook Reacties

About Thijs van Bokkem

Speciaal voor jullie verzamel ik de lekkerste recepten. Voor Ma schrijf ik over het belang van gezonde voeding en hoe je dat het beste kan bereiken. Een goede gezondheid begint voor mij met goed eten. Zelf verbouw ik het liefst zoveel mogelijk mijn eigen groenten en kruiden. Alles wat jouw lichaam nodig heeft, groeit in een tuin!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *