Slank Stoofvlees recept met rode wijn » Makkelijk Afvallen

Slank Stoofvlees recept met rode wijn

By on 20 november 2019
Leestijd: 4 minuten
Stoofvlees met rode wijn

Met de sint in het land en de kerst in het vooruitzicht is de tijd voor warme bourgondische gerechten. We vonden een mooi Boeuf Bouguignon recept; dat is de haute cuisine benaming voor stoofvlees met rode wijn.

Is Boeuf Bourguignon koolhydraatarm?

Een traditionele stoofschotel bevat in de regel te veel koolhydraten om af te vallen. Dat komt omdat herfstrechten goed samen gaat met wortel gewassen. Denk aan aardappel, worteltjes, knolraap en pastinaak. Dit zijn groenten met veel koolhydraten.

In dit recept laten we deze dus achterwegen. Net als de tomatenpuree. Maar niet getreurd, er zit genoeg smaak in je maaltijd!

Wil je nog íets meer knijpen in de koolhydraten, gebruik dan minder ui en knoflook.

Ma’s cheftip: Als je je ui vooraf even kookt, komt er meer smaak vrij. Zo heb je dus minder nodig.

Stoofschotel wijn of bier?

Veel stoofschotels gebruiken bier als smaakmaker. Omdat wij van lekker eten houden zónder onnodige koolhydraten kiezen we dus voor een stoof met wijn. Koken in alcoholische drank geeft je gerecht die bourgondische smaak.

Enne, je hoeft je echt geen zorgen te maken dat je tipsy van tafel gaat, de meeste alcohol vervliegt tijdens het koken.

Is stoofvlees gezond?

Dit recept voor stoofvlees met rode wijn bevat geen groenten. Toch is deze stoofschotel gezond.

In dit recept zijn koolhydraatrijke groenten vervangen door champignons. Champignons staan vooral bekend om hun hoge anti-oxiderende werking. Verder bevatten ze kalium, fosfor, koper, vezels, B vitaminen en selenium. 

Wil je jouw stoofschotel nóg gezonder maken? Voeg dan weer wat wortel of zoete aardappel toe.

Hoe lang moet stoofvlees garen?

Voor het garen van stoofvlees geldt; hoe langer hoe lekkerder. Nadat je het water aan de kook hebt gebracht, draai je het gas zacht en laatje het voor 90 minuten heel zachtjes doorkoken met een gesloten deksel. Roer elke half uur.

Wanneer je het gas tussendoor uitzet en steeds weer even aan de kook brengt, kan je het kookproces tot meer dan 3 uur rekken. Hierdoor wordt het vlees heel zacht. 

Wat kan je bij stoofvlees serveren?

Voeg je geen groente toe aan de stoof, dan wil je waarschijnlijk iets serveren bij dit stoofvleesrecept. Dit zijn onze suggesties:

Wat serveer jij het liefste bij stoofvlees met rode wijn?

Afdrukken

Stoofvlees met rode wijn

Bourgondisch recept voor een boeuf Bourguignon. Een slanke stoofvlees kan je maken met rode wijn en verse kruiden. Voeg wortel en zoete aardappel toe voor een gezonde maaltijd.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans
Trefwoord Beef Bourguignon, Stoofvlees, vleesgerecht
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 2 uur
Porties 5 personen
calorieën 263kcal
Auteur MakkelijkAfvallen

Equipment

  • Gebruik bij voorkeur een gietijzeren pan, een Dutch oven, of een zware braadpan.

Ingrediënten

  • 1 kg rundvlees In stukken gesneden, 1 tot 2 cm
  • 200 gr spekblokjes gerookt
  • 400 gr champignons
  • 150 gr ui 2 stuks groot
  • 10 gr knoflook 2 teentjes
  • 250 ml rode wijn
  • 300 ml water
  • Kruiden boeket
  • Mespuntje Cayenne peper
  • Peper en zout
  • Xantaangom optioneel
  • 1 el bieslook fijngehakt

Instructies

  • Doe de bacon in de pan en zet op het vuur. Bak langzaam uit. Schep uit de pan en zet apart.
  • Marineer het rundvlees met peper en zout. Schroei het vlees dicht in de pan met bacon vet. Niet garen, alleen kleuren. Zet apart. Werk in kleine batches, zodat de pan niet te vol raakt.
  • Voeg een klont boter toe aan de pan. Fruit hierin het ui tot deze glazig is.
  • Voeg de gesneden champignons toe en breng op smaak met Cayenne, peper en zout. Voeg de knoflook toe.
  • Wacht to de champignons hun vocht loslaten en deze ook weer verdampt is. Voeg het vlees en bacon, rode wijn toe en het kruidenboeket toe en roer alles goed door.
  • Voeg water en bouillon toe. Het rundvlees moet net onder water staan. Breng aan de kook en kook zachtjes gaar. Zie notitie
  • Verwijder het kruidenboeket en serveer in diepe borden. Garneer met zure room en bieslook

Notities

Het kruidenboeket
Het kruidenboeket is een bosje samengebonden kruiden. Dit kan een mix zijn van peterselie, tijm, rozemarijn, salie en laurier. Omdat je het boeket verwijdert blijft een milde smaak achter. Wil je kruidig stoofvlees snijd dan de peterselie, rozemarijn en tijm fijn en bak mee met de knoflook. Gebruik een thee-ei voor de salie en laurier. 

Nutrition

Calories: 263kcal | Carbohydrates: 8g | Protein: 17g | Fat: 14g | Saturated Fat: 5g | Cholesterol: 39mg | Sodium: 698mg | Potassium: 557mg | Fiber: 1g | Sugar: 3g | Vitamin A: 41IU | Vitamin C: 5mg | Calcium: 22mg | Iron: 1mg

Andere gerechten met rundvlees

Mediterraanse schotel met kalfsoester: smullen maar!
Trek in een sappig stukje vlees? Deze mediterraanse schotel met kalfsoester is dan een heel goed idee! Dit stukje rund is van nature ontzettend mager en past daarom goed in een koolhydraatarm dieet. Smullen maar!
Recept
Kalfsoester bakken
Pompoenstoof met rundvlees
Pompoenstoof met rundvlees is een perfect recept voor de herfstachtige dagen. Veel smaak en heerlijk met een koolhydraatarm broodje om mee te dippen!
Recept
Pompoenstoof met rundvlees

Facebook Reacties

About Thijs van Bokkem

Speciaal voor jullie verzamel ik de lekkerste recepten. Voor Ma schrijf ik over het belang van gezonde voeding en hoe je dat het beste kan bereiken. Een goede gezondheid begint voor mij met goed eten. Zelf verbouw ik het liefst zoveel mogelijk mijn eigen groenten en kruiden. Alles wat jouw lichaam nodig heeft, groeit in een tuin!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *