Slank Stoofvlees recept met rode wijn

Bourgondisch recept voor een boeuf Bourguignon. Dit slanke stoofvlees potje kan je maken met rode wijn en verse kruiden. Voeg wortel en zoete aardappel toe voor een gezonde maaltijd.
  • Diner
  • 5 personen
  • 8g koolhydraten

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Ingrediënten

  • 1 kg rundvlees In stukken gesneden, 1 tot 2 cm
  • 200 gr spekblokjes gerookt
  • 400 gr champignons
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 ml rode wijn
  • 300 ml water
  • 1 blokje rundvleesbouillon
  • kruidenboeket
  • cayennepeper Mespuntje
  • vers gemalen peper
  • zout
  • 1 el bieslook fijngehakt
  • 1 gr xanthaangom optioneel
  • 4 el zure room

Instructies

  • Doe de spekblokjes in de pan en zet op het vuur. Bak deze krap, schep uit de pan en zet apart.
  • Marineer het rundvlees met peper en zout. Gebruik de pan met het vet van de spekblokjes. Schroei het vlees dicht in kleine batches. Belangrijk hierbij is het vlees niet te garen, maar enkel te kleuren.
  • Haal het vlees uit de pan en zet apart.
  • Voeg een klont boter toe aan de pan. Fruit hierin de uien tot ze glazig zijn.
  • Voeg de gesneden champignons toe. Wanneer het vocht is verdampt, breng je de champignons op smaak met cayennepeper, knoflook, peper en zout.
  • Voeg het vlees, de spekblokjes, rode wijn en het kruidenboeket (zie notitie) toe en roer alles goed door.
  • Voeg het water en de rundvleesbouillon toe. Zorg ervoor dat het rundvlees net onder water staat. Breng aan de kook en zet dan op laag vuur. Laat minimaal 2 uurtjes zachtjes stoven. Gebruik hiervoor eventueel een vlamverdeler.
  • Controleer na 2 uur de consistentie van het gerecht. Indien je deze dikker wenst, voeg dan de xanthaangom toe en laat nog even stoven tot het gerecht de gewenste consistentie heeft bereikt.
  • Verwijder het kruidenboeket en serveer in diepe borden. Garneer met zure room en bieslook.
Voedingswaarden
Voedingswaarden
Stoofvlees met rode wijn
Hoeveelheid per portie
Calories 263 Calories from Fat 126
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Vet 14g20%
Verzadigd vet 5g25%
Sodium 698mg30%
Potassium 557mg16%
Koolhydraten 8g3%
Vezels 1g4%
Suiker 3g3%
Eiwit 17g34%
Vitamine A 41IU2%
Vitamine C 5mg7%
Calcium 22mg2%
IJzer 1mg6%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Tips

We vonden een mooi Boeuf Bouguignon recept; dat is de haute cuisine benaming voor stoofvlees met rode wijn.

Is Boeuf Bourguignon koolhydraatarm?

Een traditionele stoofschotel bevat in de regel te veel koolhydraten om af te vallen. Dat komt omdat herfstgerechten goed samen gaan met wortel gewassen. Denk aan aardappel, worteltjes, knolraap en pastinaak. Dit zijn groenten met veel koolhydraten.

In dit recept laten we deze dus achterwegen. Net als de tomatenpuree. Maar niet getreurd, er zit genoeg smaak in je maaltijd!

Wil je nog íets meer knijpen in de koolhydraten, gebruik dan minder ui en knoflook.

Ma’s cheftip: Als je je ui vooraf even kookt, komt er meer smaak vrij. Zo heb je dus minder nodig.

Stoofschotel wijn of bier?

Veel stoofschotels gebruiken bier als smaakmaker. Omdat wij van lekker eten houden zónder onnodige koolhydraten kiezen we dus voor een stoof met wijn. Koken in alcoholische drank geeft je gerecht die bourgondische smaak.

Enne, je hoeft je echt geen zorgen te maken dat je tipsy van tafel gaat, de meeste alcohol vervliegt tijdens het koken.

Is stoofvlees gezond?

Dit recept voor stoofvlees met rode wijn bevat geen groenten. Toch is deze stoofschotel gezond.

In dit recept zijn koolhydraatrijke groenten vervangen door champignons. Champignons staan vooral bekend om hun hoge anti-oxiderende werking. Verder bevatten ze kalium, fosfor, koper, vezels, B vitaminen en selenium.

Wil je jouw stoofschotel nóg gezonder maken? Voeg dan weer wat wortel of zoete aardappel toe.

 

Hoe lang moet stoofvlees garen?

Voor het garen van stoofvlees geldt; hoe langer hoe lekkerder. Nadat je het water aan de kook hebt gebracht, draai je het gas zacht en laatje het voor 90 minuten heel zachtjes doorkoken met een gesloten deksel. Roer elke half uur.

Wanneer je het gas tussendoor uitzet en steeds weer even aan de kook brengt, kan je het kookproces tot meer dan 3 uur rekken. Hierdoor wordt het vlees heel zacht.

Wat kan je bij stoofvlees serveren?

Voeg je geen groente toe aan de stoof, dan wil je waarschijnlijk iets serveren bij dit stoofvleesrecept. Dit zijn onze suggesties:

Wat serveer jij het liefste bij stoofvlees met rode wijn?

Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Meer dan 140.000 succesverhalen
koolhydraatarm dieet boek programma met recepten en weekmenu

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Dit vinden andere gebruikers van dit recept
  • Nicolet

    Wat is er lekker bij dit gerecht i.p.v. aardappel?

  • Caroline Albersen

    Wat gebruiken jullie voor kruiden boeket?
    Laurier en kruidnagel

  • Kitty

    Op dit moment staat het te pruttelen, maar bij punt 6 staat water en bouillon. Ik zie daar niets van terug bij de ingrediënten. Ik heb nu zelf 2 rundvleesbouillonblokjes toegevoegd. Ik zal laten weten hoe het smaakte 🙂

  • Martine

    Ik mis de bouillon in de ingrediënten. Heb nu 1 blokje rundvleesbouillon toegevoegd.

Geef een reactie

Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma

Bewezen effectieve methode om eenvoudig blijvend gewicht te verliezen. Makkelijk om te volgen dankzij volledig uitgewerkte weekmenu’s, recepten en boodschappenlijstjes. Ontvang online support van onze afslank coach. Blijf gemotiveerd, houd vol en val af.

  • 140.000+

    Mensen gingen je voor

  • 90+

    Koolhydraatarme Recepten

  • 250

    Tips & Snacks

  • 100%

    Afslank Garantie (geld terug)

Meer info