Slanke rendang rundvlees uit de slowcooker » Makkelijk Afvallen

Slanke rendang rundvlees uit de slowcooker

By on 28 januari 2020
Leestijd: 4 minuten

Rendang is een mooi gerecht uit Indonesië en Maleisië, wat vooral voor belangrijke gelegenheden wordt gemaakt. Logisch, je bent namelijk een dag bezig om het te maken.

Gelukkig hoef jij niet te wachten op een huwelijksceremonie of andere plechtigheid. Met een slowcooker maak je deze Aziatische stoofschotel eenvoudig zelf.

Welk vlees voor daging rendang?

Voor de echte daging rendang gebruik je rundvlees. Riblappen zijn het beste geschikt om te stoven. Beheers je deze techniek? Dan kan je ook rendang maken met kip, levertjes of lamsvlees. Een vegetarische of vegan rendang is ook heerlijk.

Wat eet je bij rendang?

In de Aziatische keuken wordt beef randang geserveerd met rijst. Misschien heb je op onze site al het recept gezien voor bloemkoolrijst. Een echte aanrader. Je kan deze Kha variant ook in de supermarkt kopen.

Serveertip: Sperziebonen salade

Ik ben een echte groente liefhebber, dus zonder groen is mijn maaltijd niet compleet. Deze Aziatische sperziebonen-salade past perfect bij je stoof.

  1. Blancheer gedopte boontjes voor 3 tot 4 minuten
  2. Wok de bonen in wok of zonnebloemolie op hoog vuur
  3. Maak een dressing van limoensap, fijngesneden sjalotje, sojasaus, sesamolie, lepeltje honing, geperste knoflook en geraspte gember.
  4. Garneer met gebakken uitjes.

Als je echt all the way wilt gaan, dan verrijk je je tafel met een Oosterse rettich salade.

Rendang stoven in de oven

Heb je zelf nou geen slowcooker in huis, maar wil je wél deze Aziatische stoofschotel maken? Geen probleem. Je kan de prima rendang stoven in de oven. Het recept werkt dan iets anders:

  • Verwarm de oven voor op 100° Celsius.
  • Gebruik voor de boemboe 2 maal zoveel kokosmelk.
  • Verhit zonnebloemolie in een braadpan en braad het vlees 3 minuten aan. Voeg de boemboe toe en braad 3 minuten mee.
  • Voeg de kokosmelk en gesneden kokoscream toe en verkruimel het bouillonblokje. Verhit op een laag vuur tot alles vermengd en warm is.
  • Schuif de rendang in de oven en laat 7 uur stoven. De laatste 2 uur zonder deksel zodat de saus in kan koken.

Hoeveel koolhydraten zitten in dit recept?

Goed nieuws. Vleesgerechten zijn per definitie koolhydraatarm. Dat geldt dus ook voor deze heerlijke rendang. Eén portie bevat slechts 7 koolhydraten en voldoende energie! Meer dan 400 kcal! Die haal je vooral uit eiwitten en vet.

  • Koolhydraten 6 gram
  • Eiwitten 28 gram
  • Vetten 17 gram
  • Energie 416 kcal

Het eten van vleesrijk voedsel is dus een manier om flink te schrappen in je koolhydraten. Meer over koolhydraatarm eten lees je in deze handige post vol tips.

Alleen op vlees kan je natuurlijk niet leven. Welke bijgerechten passen bij een koolhydraatarm dieet?

Natuurlijk zijn wij super benieuwd hoe jullie rendang rundvlees de slowcooker is uitgekomen. Laat je van je horen?

Traditionele beef rendang uit de slowcooker
Afdrukken

Rendang rundvlees – Slowcooker recept

Voor stoofvlees heb je een beetje tijd nodig. En de juiste kruiden. Hiermee tover je een heerlijk malse rendang rundvlees uit je slowcooker.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Aziatisch
Trefwoord boemboe, Stoofvlees, vleesgerecht
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 9 uur
Totale tijd 9 uur 20 minuten
Porties 4 personen
calorieën 416kcal
Auteur MakkelijkAfvallen

Equipment

  • slowcooker
  • Keukenmachine

Ingrediënten

Ingrediënten voor Randang boemboe

  • 2 stuks sjalot in stukjes gesneden
  • 2 teentje knoflook
  • ½ eetlepel sambal naar smaak
  • 2 cm gember in stukjes
  • 40 gram cashewnoten gezouten
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • ½ theelepel korianderpoeder

Ingrediënten voor de rendang stoofvlees

  • 500 gram rund riblap stukken van 3 cm
  • 1 el arachideolie (pindaolie) of zonnebloemolie
  • 100 ml kokosmelk
  • 50 gr kokoscream of room in blokjes
  • 1 blokje kippenbouillon fijn gekruimeld
  • 1 stengel citroengras (sereh) Gehalveerd
  • 3 stukjes limoenschil Dun gesneden, alleen het groene gedeelte
  • 1 stuks steranijs optioneel
  • 4 stuks kruidnagel optioneel
  • 1 stuks groene cardamom optioneel
  • ½ stuks kaneelstokje optioneel

Instructies

  • Breng de ingrediënten voor de boemboe samen in een keukenmachine. Mix in 3 minuten tot een gladde pasta.
  • Snijd de runderlappen in brokken van 2 tot 3 cm en bestrooi met wat zout en peper.
  • Breng het vlees, de boemboe, kokosmelk, kokosroom, bouillon, citroengras en limoenschil (en optionele smaakmakers) samen in de slowcooker. Goed doorroeren.
  • Laat 9 uur stoven op een lage stand. Roer steeds na 3 uur door.
  • De rendang is klaar wanneer het vlees zacht en mals is. Verwijder het citroengras, limoenschil eruit. Garneer met gebakken uitjes. Serveren met bloemkoolrijst en groente.

Notities

Elke keuken heeft zijn eigen boemboe en kruidenmix. Zoek welke smaak combinaties het beste passen bij jouw familie. Dit recept heeft daarom optionele specerijen. Heb je ze in huis? Gooi ze in de mix. 

Nutrition

Calories: 416kcal | Carbohydrates: 6g | Protein: 28g | Fat: 32g | Saturated Fat: 17g | Cholesterol: 76mg | Sodium: 137mg | Potassium: 504mg | Fiber: 1g | Sugar: 1g | Vitamin A: 19IU | Vitamin C: 1mg | Calcium: 18mg | Iron: 4mg

Facebook Reacties

About Thijs van Bokkem

Speciaal voor jullie verzamel ik de lekkerste recepten. Voor Ma schrijf ik over het belang van gezonde voeding en hoe je dat het beste kan bereiken. Een goede gezondheid begint voor mij met goed eten. Zelf verbouw ik het liefst zoveel mogelijk mijn eigen groenten en kruiden. Alles wat jouw lichaam nodig heeft, groeit in een tuin!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[gratis]
[gratis]