Slanke mayonaise maken in 1 minuut | 4 smaken » Makkelijk Afvallen

Slanke mayonaise maken in 1 minuut | 4 smaken

By on 20 januari 2020
Leestijd: 4 minuten

Mag ik een minuutje van je tijd? Ja? Dan gebruik ik die graag om je uit te dagen zelf slanke mayonaise te maken. Met 3 ingrediënten en een staafmixer.

Mayonaise maken met olijfolie.

Mayonaise maak je het beste met een plantaardige olie. Je kan eenvoudig zonnebloemolie of arachideolie gebruiken.

Wil je voor de gezondste optie gaan, dan kan je in plaats van olijfolie ook mayonaise maken van avocado olie. Avocado olie is de gezondste optie, omdat dit rijk is aan gezonde omega-9 vetten. Kleine sitenote, je favoriete dipje kost dan wel € 12,- per 250ml.

Voor dit recept gebruik je het beste een milde olijfolie. Deze olie blend goed, maar is niet te overheersend in smaak.

Ma’s tip: gebruik geen extra vierge olijfolie voor mayonaise. Dit is echt niet lekker (been there, done that).

Wat zijn mayonaise ingrediënten?

De basis om zelf mayonaise te maken is simpel:

  • ei
  • olie (250 ml)

De rest is up to you, maar een zuurtje mag zeker niet ontbreken. Gebruik hiervoor:

  • Mosterd (classic)
  • Citroen (fris)
  • Appelazijn (in combinatie met citroen of mosterd)

Zelf gooi ik graag een paar snufjes zout en een goede draai uit de pepermolen in de mix.

Kan je mayonaise met de staafmixer maken?

Vraag jij je ook af of je wel mayonaise met de staafmixer kan maken? Zelf was ik erg verbaasd dat dit kan. Ik weet niet beter dan dat je altijd eerst dooiers moet klutsen met mosterd en dan langzaam olie toevoegen etc. Veel gedoe, troep en duurt lang.

Dit recept is snel, schoon en simpel. De truc is om bij het vullen van de mengbeker te beginnen met het ei. Hierna voeg je de olie, mosterd, citroensap en/of azijn toe.

Wanneer je nu de mayonaise met de staafmixer gaat kloppen, breng je eerst de mixer helemaal naar beneden. Je klopt een halve minuut het ei onderop en trekt dan langzaam, heel langzaam, de staafmixer omhoog.

Je mayo is klaar als alle olie is opgenomen. Is dat nog niet het geval, dan mix je je nog een keer goed door.

Zelfgemaakte mayonaise en zwanger

Een kleine waarschuwing. Dit recept gebruikt rauw ei. Het is niet aan te raden om rauw ei te eten wanneer je een lage weerstand hebt of zwanger bent. Ook voor kleine kinderen wordt het niet aangeraden.

Het beste gebruik je biologische eieren, zo vers mogelijk en bij voorkeur direct bij de boer bij jou in de buurt. Dat gezegd hebbende, tegenwoordig zijn de veiligheidsmarges zo strikt en zelf hebben wij thuis nooit ergens last van gehad. Ieder beslist voor zich.

4 varianten op dit mayo recept

Het leuke van dit basisrecept voor mayonaise is dat je hiermee zelf eindeloos kan variëren. Dit is slechts een tipje van de ijsberg en ik weet zeker dat er nog veel slanke dipsausen zullen volgen op deze site:

Kruiden Mayo. Meng een eetlepel bieslook en een eetlepel fijngehakte peterselie door de zelfgemaakte mayo.

Avocado-lime dipper. Meng een halve fijngeprakte avocado en het sap van 1 limoentje door de mayo.

Rozemarijn knoflook mayonaise. Snijd de naaldjes van een 2 takjes rozemarijn fijn en pers een teentje knoflook uit. Meng dit door je mayonaise.

Blauwe kaassaus. Dit is een absolute killer op elke verjaardag. Heerlijk met rauwe bloemkool en andere groente om te dippen.

Ma’s tip: Zet de lekkere smaakjes mayonaise in koelkast en laat de smaken minstens een uurtje intrekken. Zeker het wachten waard.

Laten jullie in comments weten met met welke kruiden jullie thuis mayonaise maken?

Slanke mayonaise is koolhydraatarm
Afdrukken

Slanke mayonaise maken in 4 smaken

Zelf mayonaise maken doe je in 5 minuten. Zonder suiker en koolhydraten. In dit recept vind je 4 heerlijke smaak variaties.
Gang Bijgerecht
Keuken Hollands
Trefwoord dressing, mayonaise, saus
Voorbereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Porties 12 porties
calorieën 191kcal
Auteur MakkelijkAfvallen

Equipment

  • Staafmixer en bijpassende beker

Ingrediënten

  • 250 ml milde olijfolie of een plantaardige olie zoals zonnebloem of canola.
  • 1 stuks ei
  • 1 eetlepel citroensap, azijn of mosterd
  • 1 tl zout naar smaak

Instructies

  • Neem een maatbeker waar de staafmixwr precies inpast. Doe hier als eerste het ei in.
  • Voeg zachtjes de olie, citroensap, azijn en zout toe.
  • Breng de staafmixer naar de bodem van de maatbeker en begin te mixen.
  • Mix eerst onderop. Breng nu langzaam de mixer omhoog. Dit recept om mayonaise te maken is al snel, dus geen haast.
  • Mix eventueel nog een keer van boven naar beneden. Wanneer de olie volledig is opgenomen is de mayo klaar!

Nutrition

Calories: 191kcal | Carbohydrates: 1g | Protein: 1g | Fat: 21g | Saturated Fat: 2g | Cholesterol: 19mg | Sodium: 201mg | Potassium: 7mg | Sugar: 1g | Vitamin A: 27IU | Calcium: 3mg | Iron: 1mg

Facebook Reacties

About Thijs van Bokkem

Speciaal voor jullie verzamel ik de lekkerste recepten. Voor Ma schrijf ik over het belang van gezonde voeding en hoe je dat het beste kan bereiken. Een goede gezondheid begint voor mij met goed eten. Zelf verbouw ik het liefst zoveel mogelijk mijn eigen groenten en kruiden. Alles wat jouw lichaam nodig heeft, groeit in een tuin!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[gratis]
[gratis]