Soep recepten: 10 makkelijk en ontzettend lekkere! | Makkelijk Afvallen

10 x makkelijke en lekkere soep recepten

By on 4 maart 2018
Leestijd: 10 minuten
10 keer soep recepten

Soep recepten – Wij zijn fan van lekkere soepjes! Zelfgemaakte soep is gezond en kun je erg makkelijk en snel maken. Neem het als lunch of voorgerecht. Hieronder hebben we onze 10 lekkerste en gezonde soep recepten voor je op een rijtje gezet!

Koolhydraatarme lunch

Lunchen met een boterham is volgens een koolhydraatarm dieet niet zo’n goede optie. Brood bevat namelijk veel snelle koolhydraten die je suikerspiegel enorm doen stijgen (tenzij je koolhydraatarme brood eet natuurlijk.). Houd bij alternatieven voor je lunch rekening met de volgende voedingsstoffen:

Eiwitten

Zorg dat je koolhydraatarme lunch veel eiwitten bevat. Eiwitten geven je een verzadigd gevoel. Hierdoor zit je sneller vol en blijf je ook sneller vol. Neem bijvoorbeeld wat eieren, kip of noten.

Gezonde vetten

Combineer de eiwitten met gezonde vetten. Gezonde vetten zijn omega-3, omega-6 en omega-9. Dit zijn onverzadigde vetten die je lichaam energie leveren en zorgen voor een verzadigd gevoel. Ga bijvoorbeeld voor vette vis, avocado en kokosvet.

Groenten

Vul je eiwitten en onverzadigde vetten aan met groenten. Veel groenten! Hierin zitten bijna geen koolhydraten, maar erg veel vitaminen en mineralen. Je kunt er dus bijna nooit te veel van eten.

Soep als lunch

Een soepje als lunch is de perfecte manier om bovenstaande voedingsstoffen met elkaar te combineren. Je kunt er veel verse groenten in verwerken en dit aanvullen met ingrediënten als kokosolie, avocado, kip en noten.

Daarnaast is soep heerlijk als afwisseling als je je bananenpannenkoeken of omeletten een keer zat bent. Maak bijvoorbeeld op zondagmiddag een grote pan, waardoor je de hele week wat kommetjes soep kunt pakken. Soep blijft in de koelkast of op een andere koele plek lang goed. Invriezen kan natuurlijk ook!

10 x soep recepten

Dit zijn ze dan! 10 makkelijke en lekkere soep recepten:

1. Mosterdsoep met spekblokjes

Recept 1: Mosterdsoep met spekblokjes

mosterdsoep
Afdrukken

Mosterdsoep met spekblokjes

Kan jij ook zo genieten van een warme kom soep? Maak deze mosterdsoep als lunch op zondagmiddag of als voorgerecht bij het avondeten.
Gang Hoofdgerecht, Lunch, Voorgerecht
Keuken Hollands
Trefwoord bevat vlees, koolhydraatarme soep, romige soep, snelgerecht
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 2 kommen
calorieën 456kcal

Ingrediënten

  • 1/2 prei
  • 1 teen knoflook
  • 1 ui
  • 400 ml kippenbouillon
  • 100 ml kookroom
  • 1,5 el mosterd
  • 1 el boter
  • 100 gram spekblokjes

Instructies

  • Snijd de ui en knoflook fijn.
  • Verhit de boter in een grote pan en fruit hierin ui en knoflook.
  • Doe de kippenbouillon en kookroom toe en laat 5 minuten zachtjes koken. 
  • Bak de spekjes in een koekenpan krokant. 
  • Was de prei goed en snijd in kleine stukjes.
  • Voeg de prei, spekblokjes en mosterd aan de soep toe en roer goed door. 
  • Laat 5 minuten zachtjes pruttelen. 

Nutrition

Calories: 456kcal | Carbohydrates: 11g | Protein: 20g | Fat: 37g | Saturated Fat: 18g | Cholesterol: 119mg | Sodium: 1698mg | Potassium: 410mg | Fiber: 1g | Sugar: 4g | Vitamin A: 1105IU | Vitamin C: 6.8mg | Calcium: 76mg | Iron: 1.1mg

2. Kerriesoep met broccoli

Recept 2: Kerriesoep met broccoli

kerriesoep
Afdrukken

Kerriesoep met broccoli

Zin in een lekker en gezond soepje als lunch? Maak deze pittige kerriesoep met broccoli! 100% natuurlijk, koolhydraatarm én snel klaar!
Gang Bijgerecht, Lunch, Tussendoortje
Keuken Aziatisch
Trefwoord eigengemaakte soep, koolhydraatarm, romige soep, snelgerecht, vegetarisch
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 1 kom
calorieën 131kcal

Ingrediënten

  • 30 gram broccoli
  • 1/2 el kerrie
  • 1/2 el olijfolie
  • 1/2 ui
  • 1 teen knoflook
  • 125 ml bouillon
  • 25 ml kokosmelk
  • 5 gram pijnboompitten of pompoenpitten

Instructies

  • Snijd de ui en knoflook fijn.
  • Doe de olie in een grote pan en voeg de ui, knoflook en kerrie toe (pas op: laat het niet aanbranden).
  • Voeg de bouillon toe en breng het geheel aan de kook.
  • Was de broccoli goed, snijd in kleine roosjes en voeg toe.
  • Laat 15 minuten zachtjes koken tot de broccoli gaar is.
  • Voeg de kokosmelk toe en warm nog even kort.
  • Serveer met wat pijnboom of pompoenpitten.

Nutrition

Calories: 131kcal | Carbohydrates: 9g | Protein: 4g | Fat: 10g | Saturated Fat: 5g | Sodium: 481mg | Potassium: 298mg | Fiber: 2g | Sugar: 3g | Vitamin A: 185IU | Vitamin C: 30.9mg | Calcium: 27mg | Iron: 1.5mg

3. Avocadosoep

Recept 3: Avocadosoep

avocado soep
Afdrukken

Avocadosoep

Heb jij al eens avocadosoep gemaakt? Maak een extra grote portie, zodat je niet alleen vandaag maar ook morgen kunt smullen!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Hollands
Trefwoord glutenvrij, groene soep, koolhydraatarm, romige soep, snelgerecht, vegetarisch
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 2 personen
calorieën 211kcal
Auteur Niels Bosman

Ingrediënten

  • 1 avocado
  • 1/2 courgette
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 350 ml groentebouillon
  • 2 el olijfolie
  • 1 scheutje room

Instructies

  • Snijd de knoflook en ui fijn.
  • Doe de olijfolie in een grote pan en fruit de knoflook en ui.
  • Snijd de courgette fijn en voeg toe aan de groenten. Bak kort mee.
  • Schenk de bouillon erbij en laat 10 minuten zachtjes koken.
  • Snijd de avocado in blokjes en voeg toe aan de soep.
  • Mix de soep fijn met een staafmixer.
  • Serveer met een scheutje room.

Notities

Nutrition

Calories: 211kcal | Carbohydrates: 18g | Protein: 3g | Fat: 16g | Saturated Fat: 2g | Cholesterol: 1mg | Sodium: 713mg | Potassium: 696mg | Fiber: 8g | Sugar: 6g | Vitamin A: 615IU | Vitamin C: 22.9mg | Calcium: 33mg | Iron: 0.8mg

4. Rode bietensoep met appel

Recept 4: Rode bietensoep met appel

rode bietensoep
Afdrukken

Rode bietensoep met appel

Ben jij dol op bijzondere soepjes? Dan is deze rode bietensoep echt iets voor jou! Door de appel en zure room krijgt heeft de soep een fijne zoete en romige smaak. Geniet ervan.
Gang Diner, Lunch, Soep
Keuken Hollands
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Porties 1 personen
calorieën 166kcal

Ingrediënten

  • 125 gram rode bieten
  • 1/2 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 175 ml groentebouillon
  • 1 el olijfolie
  • peper en zout
  • 1/2 el zure room
  • 1/4 appel

Instructies

  • Snijd de ui en knoflook fijn.
  • Doe de olijfolie in een grote pan en fruit hierin de ui en knoflook.
  • Haal de schil van de bieten en snijd ze in grove stukken.
  • Voeg de bieten toe en appel toe en bak 5 minuten mee.
  • Voeg de bouillon toe en laat de soep 20 minuten op laag vuur pruttelen.
  • Pureer met een staafmixer tot een gladde soep.
  • Breng op smaak met zout en peper en serveer met een beetje zure room.

Notities

Nutrition

Calories: 166kcal | Carbohydrates: 25g | Protein: 3g | Fat: 1g | Sodium: 801mg | Potassium: 632mg | Fiber: 7g | Sugar: 26g | Vitamin A: 445IU | Vitamin C: 16.5mg | Calcium: 33mg | Iron: 1mg

5. Venkelsoep met wortel

Recept 5: Venkelsoep met wortel

venkelsoep met wortel
Afdrukken

Koolhydraatarme Venkel-Wortelsoep

Op zoek naar een lekker soepje met venkel? Probeer deze venkel-wortelsoep met tijm dan maar eens uit! Gemakkelijk te maken en een heerlijke smaak.
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Frans
Trefwoord koolhydraatarm, lactosevrij, romige soep, vegetarisch
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Porties 2 personen
calorieën 9kcal
Auteur Niels Bosman

Ingrediënten

  • 1 tablet groentebouillon
  • 500 ml kraanwater
  • 1 el koksolie of olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 bosui
  • 4 stuks winterpeen
  • 1 stuk venkel
  • 1 el tijm
  • zout en peper naar smaak

Instructies

  • Snijd de venkel in kleine stukken en bewaar het groene gedeelte voor de garnering later.
  • Pel de ui en snijd ook klein. Snijd de wortels in schijfjes.
  • Pers de knoflook uit. Verhit ondertussen kokosolie in een pan en zet de waterkoker aan
  • Fruit de venkel, ui en knoflook en stoof op laag vuur ca. 10 min.
  • Voeg het kokende water toe en verkruimel een bouillontabletten erboven.
  • Laat de soep ca. 15 min. zachtjes koken.
  • Voeg na 15 min de tijm, peper en zout toe.
  • Pureer de soep in een keukenmachine of met een staafmixer.

Nutrition

Calories: 9kcal | Carbohydrates: 1g | Protein: 1g | Fat: 1g | Saturated Fat: 1g | Sodium: 17mg | Fiber: 1g | Sugar: 1g | Vitamin A: 395IU | Vitamin C: 1.9mg | Calcium: 8mg

6. Pompoensoep

Recept 6: Pompoensoep

pompoensoep met geitenkaas
Afdrukken

Pompoensoep met geitenkaas

Heb je weinig tijd maar je wilt wel iets gezonds eten? Maak dan deze heerlijke vegetarische pompoensoep met zachte geitenkaas.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 2
calorieën 206kcal

Ingrediënten

  • 1/2 flespompoen
  • 75 gram zachte geitenkaas
  • 1 teen knoflook
  • 1/2 rode peper
  • 1/2 tl gemalen komijn
  • 1/2 liter groentebouillon
  • 5 g gedroogde koriander
  • zout en peper

Instructies

  • Snijd de pompoen doormidden en verwijder de pitten.
  • Was de pompoen en snijd deze in plakken en dan in kleine blokjes. Je hoeft de pompoen niet te schillen.
  • Verwarm het water in een waterkoker en snij de rode peper in kleine ringetjes.
  • Verwarm een pan met de olijfolie en pers hierin de knoflook uit. Fruit de knoflook met de peper, de kruiden en de blokjes pompoen.
  • Voeg het hete water toe met de bouillonblokje en breng de soep aan de kook. Laat de soep ongeveer 10 min zachtjes koken.
  • Zet het vuur uit en pureer de soep met een staafmixer. Breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer de soep met de zachte geitenkaas en eventueel geroosterd koolhydraatarm brood van MA.

Nutrition

Calories: 206kcal | Carbohydrates: 19g | Protein: 10g | Fat: 8g | Saturated Fat: 5g | Polyunsaturated Fat: 0.2g | Monounsaturated Fat: 2g | Cholesterol: 17mg | Sodium: 138mg | Potassium: 10mg | Sugar: 0.3g | Vitamin A: 400IU | Calcium: 50mg | Iron: 0.7mg

7. Groentesoep met balletjes

Recept 7: Groentesoep met balletjes 

groentesoep
Afdrukken

Groentesoep met balletjes koolhydraatarm

Moeilijk om 250 gram groente binnen te krijgen? Maak dan deze gevulde groentesoep en je hebt je dagelijkse hoeveelheid groente binnen!
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Westers
Trefwoord koolhydraatarm hoofdgerecht, koolhydraatarme lunch, koolhydraatarme soep, soep recepten, vleesgerecht
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 2
calorieën 360kcal

Ingrediënten

  • 250 gram soepgroenten
  • 250 gram courgette spagettie
  • 1 el olijfolie
  • 1 bouillonblokje groente
  • 700 ml water
  • 200 gram runder soepballetjes

Instructies

  • Vul je waterkoker met 700 ml water en zet deze aan.
  • Verwarm een pan met de olie voor en bak de soepgroenten even aan.
  • Voeg nu het gekookte water en bouillonblokje toe.
  • De soepgroenten 5 min koken en dan de runderballetjes toevoegen voor 10 min.
  • Zet het vuur uit en voeg de courgette spaghetti toe en klaar is je soep.

Nutrition

Calories: 360kcal | Carbohydrates: 10g | Protein: 22g | Fat: 25g | Saturated Fat: 1g | Polyunsaturated Fat: 0.1g | Monounsaturated Fat: 0.02g | Sodium: 440mg | Potassium: 328mg | Fiber: 1g | Sugar: 2g | Vitamin A: 250IU | Vitamin C: 29.7mg | Calcium: 20mg | Iron: 0.5mg

8. Tomaten-paprikasoep

Recept 8: Tomaten-paprikasoep

tomaten-paprikasoep
Afdrukken

Koolhydraatarme paprikasoep

Een snelle en gezonde koolhydraatarme paprikasoep. Heerlijk als lunch met een geroosterd koolhydraatarm broodje.
Gang Bijgerecht, Lunch
Keuken Westers
Trefwoord eigengemaakte soep, koolhydraatarm, romige soep, snelgerecht, vegetarisch
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 1 persoon
calorieën 177kcal

Ingrediënten

  • 1 rode paprika
  • 80 gram tomaat
  • 0.5 ui
  • 25 gram kruiden roomkaas
  • 1 teen knoflook
  • 1 el olijfolie of kokosolie
  • 1/2 bouillonblokje groente
  • 1 tl Italiaanse kruiden
  • 1 tl cayennepeper
  • 250 ml water
  • zout en peper naar smaak

Instructies

  • Vul de waterkoker met het water zodat deze al gekookt.
  • Verwarm een pan voor met olie.
  • Snipper de ui en fruit deze aan. Voeg dan de geperste knoflook en kruiden toe.
  • Snij ondertussen de paprika en tomaten in blokjes.
  • Zodra de ui glazig begint te worden voeg je de paprika en tomaatblokjes toe. Bak ze even mee.
  • Voeg nu het gekookte water en bouillonblokje toe.
  • Laat het een ongeveer 10 minuten pruttelen. Voeg als laatste de roomkaas toe en roer deze even door.
  • Zet het vuur uit en pureer het met een staafmixer en breng op smaak met peper en zout.
  • Ook lekker met een handje speltpasta en soep balletjes als je er een maaltijdsoep van wilt maken.

Nutrition

Calories: 177kcal | Carbohydrates: 18g | Protein: 4g | Fat: 10g | Saturated Fat: 5g | Cholesterol: 27mg | Sodium: 106mg | Potassium: 520mg | Fiber: 5g | Sugar: 10g | Vitamin A: 5145IU | Vitamin C: 167.9mg | Calcium: 53mg | Iron: 1.1mg

9. Champignonsoep

Recept 9: Champignonsoep

romige champignonsoep
Afdrukken

Koolhydraatarme champignonsoep

Deze gezonde romige champignonsoep is een heerlijk opwarmertje voor op een gure herfstmiddag! Lekker met een stukje koolhydraatarm brood om mee te dippen 🙂
Gang Hoofdgerecht, Lunch, Voorgerecht
Keuken Westers
Trefwoord koolhydraatarm, romige soep, snelgerecht, vegetarisch
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 15 minuten
Porties 2 personen
calorieën 313kcal

Ingrediënten

  • 250 gr champignons 1 bakje
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 blokje bouillon paddenstoelen (AH)
  • 250 ml water
  • 150 ml slagroom
  • 1 el olijfolie
  • peper en zout

Instructies

  • Snijd de ui in kleine stukjes.

  • Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
  • Doe de olijfolie in een koekenpan en fruit hier de ui en knoflook in.
  • Doe de champignons erbij en bak even mee. Voeg daarna de slagroom toe en laat het pruttelen op laag vuur. Breng op smaak met zout en peper.
  • Kook ondertussen het water en voeg het bouillonblokje toe.
  • Doe de bouillon na een paar minuten bij de champignons en meng goed door.
  • Je hebt nu een romige soep met stukjes champignons. Eventueel kun je de staafmixer pakken en de champignons fijnmalen, maar wij vinden hem zo het lekkerst!

Nutrition

Calories: 313kcal | Carbohydrates: 11g | Protein: 6g | Fat: 29g | Saturated Fat: 17g | Cholesterol: 103mg | Sodium: 45mg | Potassium: 534mg | Fiber: 2g | Sugar: 5g | Vitamin A: 1105IU | Vitamin C: 7.2mg | Calcium: 61mg | Iron: 0.7mg

10. Erwtensoep

Recept 10: Erwtensoep

erwtensoep gezond
Afdrukken

Winterse erwtensoep met rookworst

Heb jij ook zo’n trek in erwtensoep? Erwten zijn koolhydraatrijk, maar gelukkig kan erwtensoep ook zónder erwten. Deze soep heeft dezelfde heerlijke smaak, maar is koolhydraatarm en verantwoord!
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur
Porties 2 personen

Ingrediënten

  • 1/2 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1/2 prei
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1/2 knolselderij
  • 1/2 wortel
  • 350 ml groentebouillon
  • 1/2 rookworst
  • 1 el olijfolie

Instructies

  • Snijd de ui in kleine stukjes.
  • Was de groenten goed. Snijd de prei, bleekselderij, knolselderij en wortel in kleine stukken.
  • Neem een grote pan en doe hier de olijfolie in.
  • Fruit de ui met de knoflook.
  • Doe de groenten erbij en bak goed mee (zo’n 5 tot 7 minuten).
  • Voeg de bouillon toe en laat de soep zo’n 30 minuten zachtjes koken.
  • Warm de rookworst op.
  • Pureer de soep. Kijk wat je zelf lekker vind. Houd je van grove stukken? Pureer dan lichtjes.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Snijd de worst in stukken en roer door de soep.

Wil jij meer ideeën voor lekkere recepten? Bekijk dan al onze soeprecepten op de website.

Wat zijn jouw favoriete soep recepten? Laat het ons weten!

Facebook Reacties

About Niels Bosman

Niels Bosman is oprichter en eigenaar van MakkelijkAfvallen. Hij ontdekte de kracht van koolhydraatarm eten in 2014 en sinds die tijd is hij fulltime bezig met het coachen van zijn klanten. Hij heeft 4 boeken geschreven en meer dan 40.000 mensen geholpen aan een slank, gezond en gelukkig leven. Hij woont samen met zijn vriendin en kinderen in Eindhoven.

One Comment

  1. Helga

    5 maart 2018at07:16

    Voor hoeveel personen zijn de recepten van de soep?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *