Koolhydraatarme pepernoten bakken | Tussendoortje | Makkelijk Afvallen

Recept om zelf pepernoten te bakken

By on 13 november 2019
Leestijd: 4 minuten
koolhydraatarme pepernoten kan je zelf bakken met dit recept

Nog even en hij staat weer op ons dak. Sinterklaas komt bijna aan en overal zie je weer allerlei lekkernijen! Wat wij hier thuis vooral lekker vinden zijn de pepernoten. Mijn zoon en ik zijn vandaag aan de slag gegaan om koolhydraatarme pepernoten voor jullie te maken. En voor de puristen onder ons; eigenlijk zijn het kruidnoten.

Koolhydraatarme pepernoten gezond?

Nou, gezond, gezond, gezond… Het blijft natuurlijk wel een sinterklaas traktatie, hè. Gelukkig is dit strooigoed een stuk gezonder dan de ‘normale’ peper- of kruidnoot.

Het grote verschil is dat er geen suiker in zit maar een beetje honing. Hierdoor zijn ze wel lekker zoet, maar niet zo knapperig dan wanneer je ze met suiker maakt. Want door de suiker gaan ze karamelliseren en dat is met honing niet het geval. Al met al zijn wij hier tevreden en hebben we wel gesmuld van onze pepernoten.

Wil je toch suiker gebruiken vervang de honing dan door 50 – 60 gram bruine bastard suiker.

Wat zit er in pepernoten waardoor ze koolhydraatarm zijn?

Gewone kruidnoten en pepernoten zijn gemaakt van tarwemeel en zijn dus niet koolhydraatarm. Voor dit slanke beslag gebruik je amandel– en kokosmeel. Een perfecte Kha vervanger voor je bloem.

Ik denk dat we stiekem de volgende keer een beetje pure chocolade (80%) er in gaan verwerken.

Wat zit er in deze pepernoten?

Voedingswaarde per pepernoot:

  • Calorieën: 15
  • Koolhydraten: 1 g
  • Eiwitten: 1 g
  • Vetten: 1.3 g

Kruiden in de pepernotenmix

De kruidenmix die je voor pepernoten gebruikt zijn speculaaskruiden. Ook wel koekkruiden genoemd. Je koopt dit, zeker in deze tijd van het jaar, bij elke grote supermarkt.

Maar, zoals altijd, je eigen pepernotenmix zelf maken is veel leuker. En lekkerder. De basis bestaat altijd uit kaneel, kruidnagel en nootmuskaat. Verder kan je hier helemaal je eigen draai aan geven.

Ingrediënten voor pepernotenmix

Hieronder staat is een prima uitgangspunt voor je eigen speculaaskruiden, de basis van jouw perpernotenmix.

  • 8 tl gemalen kaneel
  • 2 tl gemalen kruidnagel
  • 2 tl gemalen nootmuskaat
  • 1 tl gemalen korianderzaad
  • 1 tl gemalen anijszaad
  • 1 tl gemberpoeder
  • ¾ tl gemalen kardemom

Heb je jouw persoonlijke speculaaskruiden mix gemengd, bekijk dan ook dit recept voor speculaas zonder suiker.>>>

Wat is het verschil tussen en pepernoot en een kruidnoot?

Voor wie het nog lastig vind om het verschil aan te merken in strooigoed: dit is het verschil tussen de pepernoot en de kruidnoot. De pepernoot is gemaakt van roggemeel, honing en anijs. De vorm is een hobbelig vierkant en de structuur is zacht, zoals taaitaai.

De kruidnoot, wat we met dit recept maken, is veel harder en knapperiger en heeft de vorm van een bolletje. Zoals je hebt kunnen lezen maak je ze met specerijen. En dus helemaal niet met kruiden zoals de naam doet vermoeden.

Hoe je ze ook noemt, deze koolhydraatarme pepernoten zijn té lekker om in één of andere hoek te strooien…

Team Ma wenst je een heerlijk avondje!

Fanatiek bezig zijn met je gewicht betekent helemaal niet dat je niet af en toe mag snoepen. Er zijn namelijk ontzettend veel lekkere, verantwoorde snacks te bedenken die jij gewoon kunt eten! Ik heb er 100 voor je verzameld in mijn 100 Koolhydraatarme Lekkernijen E-book.

koolhydraatarme pepernoten
Afdrukken

Koolhydraatarme pepernoten bakken

Zin in lekkere kruidnoten met sinterklaas maar je bent low carb aan het eten! Wij hebben een recept voor je om zelf koolhydraatarme pepernoten te bakken.
Gang Tussendoortje
Keuken Hollands
Trefwoord gezonde snack, koolhydraatarm tussendoortje, ovengerecht, seizoensgerecht, vegetarisch
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Porties 60
calorieën 15kcal

Ingrediënten

  • 70 gram amandelmeel
  • 30 gram kokosmeel
  • 40 gram roomboter
  • 1 tl vanille extract
  • 2 el koek en speculaaskruiden
  • 1 el honing
  • 1 el stevia zoetstof optioneel
  • 1 ei

Instructies

  • Verwarm je oven voor op 150 graden
  • Bedek een bakplaat met bakpapier.
  • Meng alle ingrediënten met je hand goed door elkaar.
  • Vorm kleine balletjes van het mengsel. Wij hadden er 60 stuks.
  • Bak de pepernoten 10 minuten op 150 graden.
  • Zet je oven nu op 180 graden en bak ze nog ongeveer 5 min zodat ze iets knapperiger worden. Let wel op dat ze niet verbranden.

Nutrition

Calories: 15kcal | Carbohydrates: 1g | Protein: 1g | Fat: 1g | Saturated Fat: 1g | Cholesterol: 4mg | Sodium: 7mg | Potassium: 1mg | Fiber: 1g | Sugar: 1g | Vitamin A: 20IU | Calcium: 3mg | Iron: 0.1mg

Meer van die lekkere koolhydraatarme recepten ontvangen? Download dan GRATIS mijn Receptengids met 10 overheerlijke afslankrecepten.

Facebook Reacties

About Niels Bosman

Niels Bosman is oprichter en eigenaar van MakkelijkAfvallen. Hij ontdekte de kracht van koolhydraatarm eten in 2014 en sinds die tijd is hij fulltime bezig met het coachen van zijn klanten. Hij heeft 4 boeken geschreven en meer dan 40.000 mensen geholpen aan een slank, gezond en gelukkig leven. Hij woont samen met zijn vriendin en kinderen in Eindhoven.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[gratis]
[gratis]