Koolhydraatarme erwtensoep uit de slowcooker

Is het weer snertweer? Dit makkelijke recept voor ouderwetse erwtensoep kan je in 15 minuten maken. En daarna is het de beurt van de slow cooker. Hoe langer je het laat koken hoe lekkerder.
  • Diner
  • 6 koppen soep
  • 14g koolhydraten
koolhydraatarme erwtensoep 14g Voeg toe aan verzameling
Voeg toe aan favorieten

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Ingrediënten

  • 1 liter water
  • 100 gram spliterwten schoon gespoeld
  • 150 gram wortel ca. 2 stuks, kleine blokjes max. 1 cm.
  • 40 gram bleekselderij 1 stengels, fijn gesneden
  • 30 gram ui halve ui, in halve ringen gesneden
  • 100 gram hennepzaad
  • 0,5 kilogram varkenshiel met bot
  • 1 laurierblad
  • zout en peper naar smaak
  • Rookworst
  • Optioneel, in plakjes toevoegen in de laatste 10 minuten om op te warmen.

Instructies

  • Mix alle ingrediënten in de slow cooker en roer goed door
  • Sluit af en laat op een lage temperatuur 8 tot 10 uur sudderen
  • De soep is klaar als de spliterwten zacht zijn.
  • Haal het laurierblad en vlees uit de pan. Verwijder bot en vel met behulp van twee vorken. Trek het vlees in kleine stukjes en roer door de soep.
Voedingswaarden
Voedingswaarden
erwtensoep uit de slow cooker
Hoeveelheid per portie
Calories 242 Calories from Fat 99
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Vet 11g16%
Verzadigd vet 2g10%
Sodium 72mg3%
Potassium 441mg13%
Koolhydraten 14g5%
Vezels 6g25%
Suiker 3g3%
Eiwit 21g42%
Vitamine A 4318IU196%
Vitamine C 3mg4%
Calcium 55mg6%
IJzer 4mg25%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Tips

Is het weer snertweer? Dit makkelijke recept voor een ouderwetse erwtensoep kan je in 15 minuten maken. En daarna is het de beurt van de slow cooker. Hoe langer je het laat koken hoe lekkerder.

Waarom maaltijdsoep in de slowcooker maken?

Wij maken deze erwtensoep in de slowcooker. Het belangrijkste voordeel van de slowcooker is dat het maar 15 minuten voorbereidingstijd kost. Je snijd de ingrediënten en voegt ze samen in de pot.

Maar nóg belangrijker is dat de snert ook echt naar snert gaat smaken. Alle smaakmakers en aroma’s blijven in de pan. Het vlees krijgt de tijd om langzaam gaar te worden en kan rustig intrekken.

De voordelen van de slowcooker op een rijtjes

  1. Weinig voorbereidingstijd. Je snijd de ingrediënten voor dit recept in een kwartietje klein.
  2. Je hoeft niet te roeren of actief te koken. Zo worden de spliterwten langzaam gaar in de pan.
  3. Je hoeft geen extra vet aan de snert toe te voegen.
  4. Superveel smaak. De smaken van oma’s soep komen zo tot hun volste recht.
  5. Het kost weinig energie, dus aangenaam voor het milieu en portemonnee.

Is koolhydraatarme erwtensoep gezond?

De vraag is eigenlijk; zijn spilerwten gezond. Want dit is het belangrijkste bestandsdeel van het recept. Spliterwten zijn gedroogde zaden van de doperwt. Zoals de meeste peulvruchten zijn spliterwten zeer vezel- en eiwitrijk. 8,3 gram vezels en 22 gram eiwit per 100 gram. Dat is meer dan linzen en kikkererwten.

Spliterwten bevatten een redelijke hoeveelheid koolhydraten. Daarom is een deel hiervan vervangen door hennepzaad. Dit is een makkelijke manier om erwtensoep koolhydraatarm te maken. Hierdoor blijft het alsnog een vullende rijke soep.

Je kan dit trucje ook toepassen bij andere recepten waar van origine veel koolhydraten in zitten. Wel moet je dan natuurlijk weten waar veel koolhydraten inzitten. In dit artikel heb ik het koolhydraatrijk eten voor je op een rijtje gezet.

Welke vlees gebruik je voor erwtensoep?

Erwtensoep wordt op smaak gebracht met varkensvlees. In oma’s receptenboek staat dat je ‘Eisbein’ moet gebruiken. Eisbein is de Duitse benaming voor varkenshiel. Dit vlees wordt aan het bot verkocht. De gelatine, waar dit bot rijk aan is, zorgt er voor dat de soep lekker dik wordt. Ook geeft  bot een diepe smaak aan de soep.

Helaas is varkenshiel tegenwoordig niet altijd even goed verkrijgbaar. Als alternatief kan je kiezen voor de volgende vormen van varkensvlees:

  • (Schouder)karbonade, smaakvol en vet. Je kan het vet op het laatst wegsnijden
  • Hamschijf, heeft veel smaak en is mager
  • Procureur, wordt vaak als plakjes verkocht
  • Rookworst, heeft veel smaak, maar bevat vaak restvlees en toevoegingen

Meer smaak toevoegen aan de snert

Wil je meer smaak toevoegen aan de snert voeg dan één of meerdere smaakmakers toe:

  • Mergpijp (lekker wanneer je geen beenham of varkenshiel kan bemachtigen)
  • Verse grove worst
  • 3 blokjes runderbouillon

Het is weer snert weer!

Het is weer snert weer, dus ren naar de slager voor een mooi stukje soepvlees. Laat alle ingrediënten in de pan glijden en steek de kaarsjes aan. Vanavond eten jullie verse koolhydraatarme erwtensoep.

Dat is nog eens leuk afvallen en het kan nog beter! Lees hier alle 22 snel afvallen tips.

 

 

koolhydraatarme erwtensoep
4.03 van 257 stemmen
Print

erwtensoep uit de slow cooker

Is het weer snertweer? Dit makkelijke recept voor ouderwetse erwtensoep kan je in 15 minuten maken. En daarna is het de beurt van de slow cooker. Hoe langer je het laat koken hoe lekkerder.

Gang Diner, Lunch, Soep
Keuken Hollands
Keyword bloemkoolsoep, erwtensoep, koolhydraatarme erwtensoep, maaltijdsoep, slow cooking, wintergerecht
tijd >60minuten
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 uur
Totale tijd 10 uur 15 minuten
Porties 6 koppen soep
Caloriën 242 kcal

Ingrediënten

  • 1 liter water
  • 100 gram spliterwten schoon gespoeld
  • 150 gram wortel ca. 2 stuks, kleine blokjes max. 1 cm.
  • 40 gram bleekselderij 1 stengels, fijn gesneden
  • 30 gram ui halve ui, in halve ringen gesneden
  • 100 gram hennepzaad
  • 0,5 kilogram varkenshiel met bot
  • 1 laurierblad
  • zout en peper naar smaak
  • Rookworst
  • Optioneel, in plakjes toevoegen in de laatste 10 minuten om op te warmen.

Instructies

  1. Mix alle ingrediënten in de slow cooker en roer goed door

  2. Sluit af en laat op een lage temperatuur 8 tot 10 uur sudderen

  3. De soep is klaar als de spliterwten zacht zijn.

  4. Haal het laurierblad en vlees uit de pan. Verwijder bot en vel met behulp van twee vorken. Trek het vlees in kleine stukjes en roer door de soep.

Voedingswaarden
erwtensoep uit de slow cooker
Hoeveelheid per portie
Calories 242 Calories from Fat 99
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Vet 11g16%
Verzadigd vet 2g10%
Sodium 72mg3%
Potassium 441mg13%
Koolhydraten 14g5%
Vezels 6g25%
Suiker 3g3%
Eiwit 21g42%
Vitamine A 4318IU196%
Vitamine C 3mg4%
Calcium 55mg6%
IJzer 4mg25%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Meer dan 140.000 succesverhalen
koolhydraatarm dieet boek programma met recepten en weekmenu

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Dit vinden andere gebruikers van dit recept
  • Henriette

    Hebben jullie een alternatief voor varkensvlees? Zowel qua vlees als vegetarisch? Ik snap dat de smaak dan anders is, dus wat zouden jullie dan aanraden?

    • Niels Bosman

      Hoi Henriette, je kunt rundvlees gebruiken. Vegetarische vleesvervangers lijken met niet geschikt om in de slow cooker te gebruiken. Je kunt natuurlijk wel vleesvervanger toevoegen wanneer de soep klaar is.

  • ria

    Hi Niels bedoel je 14 gr khd per 100 gr of voor de hele pan?

    • Evelien Vis

      dat is per portie. Het hele recept is voor 6 porties

Geef een reactie

Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma

Bewezen effectieve methode om eenvoudig blijvend gewicht te verliezen. Makkelijk om te volgen dankzij volledig uitgewerkte weekmenu’s, recepten en boodschappenlijstjes. Ontvang online support van onze afslank coach. Blijf gemotiveerd, houd vol en val af.

  • 140.000+

    Mensen gingen je voor

  • 90+

    Koolhydraatarme Recepten

  • 250

    Tips & Snacks

  • 100%

    Afslank Garantie (geld terug)

Meer info