Koolhydraatarme erwtensoep uit de slowcooker » Makkelijk Afvallen

Koolhydraatarme erwtensoep uit de slowcooker

By on 26 november 2019
Leestijd: 4 minuten
Deze erwtensoep is koolhydraatarm

Is het weer snertweer? Dit makkelijke recept voor een ouderwetse erwtensoep kan je in 15 minuten maken. En daarna is het de beurt van de slow cooker. Hoe langer je het laat koken hoe lekkerder.

Waarom maaltijdsoep in de slowcooker maken?

Wij maken deze erwtensoep in de slowcooker. Het belangrijkste voordeel van de slowcooker is dat het maar 15 minuten voorbereidingstijd kost. Je snijd de ingrediënten en voegt ze samen in de pot.

Maar nóg belangrijker is dat de snert ook echt naar snert gaat smaken. Alle smaakmakers en aroma’s blijven in de pan. Het vlees krijgt de tijd om langzaam gaar te worden en kan rustig intrekken.

De voordelen van de slowcooker op een rijtjes

  1. Weinig voorbereidingstijd. Je snijd de ingrediënten voor dit recept in een kwartietje klein.
  2. Je hoeft niet te roeren of actief te koken. Zo worden de spliterwten langzaam gaar in de pan.
  3. Je hoeft geen extra vet aan de snert toe te voegen.
  4. Superveel smaak. De smaken van oma’s soep komen zo tot hun volste recht.
  5. Het kost weinig energie, dus aangenaam voor het milieu en portemonnee.

Is koolhydraatarme erwtensoep gezond?

De vraag is eigenlijk; zijn spilerwten gezond. Want dit is het belangrijkste bestandsdeel van het recept. Spliterwten zijn gedroogde zaden van de doperwt. Zoals de meeste peulvruchten zijn spliterwten zeer vezelrijk. 8,3 gram per 100 gram. Dat is meer dan linzen en kikkererwten.

Een deel van de spliterwten zijn vervangen door hennepzaad. Hierdoor blijft het koolhydraatarm, maar houd je nog steeds een vullende rijke soep.

Welke vlees gebruik je voor erwtensoep?

Erwtensoep wordt op smaak gebracht met varkensvlees. In oma’s receptenboek staat dat je ‘Eisbein’ moet gebruiken. Eisbein is de Duitse benaming voor varkenshiel. Dit vlees wordt aan het bot verkocht. De gelatine, waar dit bot rijk aan is, zorgt er voor dat de soep lekker dik wordt. Ook geeft  bot een diepe smaak aan de soep.

Helaas is varkenshiel tegenwoordig niet altijd even goed verkrijgbaar. Als alternatief kan je kiezen voor de volgende vormen van varkensvlees:

  • (Schouder)karbonade, smaakvol en vet. Je kan het vet op het laatst wegsnijden
  • Hamschijf, heeft veel smaak en is mager
  • Procureur, wordt vaak als plakjes verkocht
  • Rookworst, heeft veel smaak, maar bevat vaak restvlees en toevoegingen

Meer smaak toevoegen aan de snert

Wil je meer smaak toevoegen aan de snert voeg dan één of meerdere smaakmakers toe:

  • Mergpijp (lekker wanneer je geen hambeen of varkenshiel kan bemachtigen)
  • Verse grove worst
  • 3 blokjes runderbouillon

Het is weer snert weer!

Het is weer snert weer, dus ren naar de slager voor een mooi stukje soepvlees. Laat alle ingrediënten in de pan glijden en steek de kaarsjes aan. Vanavond eten jullie verse koolhydraatarme erwtensoep.

koolhydraatarme erwtensoep
Afdrukken

erwtensoep uit de slow cooker

Is het weer snertweer? Dit makkelijke recept voor ouderwetse erwtensoep kan je in 15 minuten maken. En daarna is het de beurt van de slow cooker. Hoe langer je het laat koken hoe lekkerder.
Gang Hoofdgerecht, Lunch, Soep
Keuken Hollands
Trefwoord bloemkoolsoep, erwtensoep, koolhydraatarme erwtensoep, maaltijdsoep, slow cooking, wintergerecht
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 uur
Porties 6 koppen soep
calorieën 242kcal
Auteur MakkelijkAfvallen

Equipment

  • Slow cooker

Ingrediënten

  • 1 liter water
  • 100 gram spliterwten schoon gespoeld
  • 150 gram wortel ca. 2 stuks, kleine blokjes max. 1 cm.
  • 40 gram bleekselderij 1 stengels, fijn gesneden
  • 30 gram ui halve ui, in halve ringen gesneden
  • 100 gram hennepzaad
  • 0,5 kilogram varkenshiel met bot
  • 1 laurierblad
  • zout en peper naar smaak

Instructies

  • Mix alle ingrediënten in de slow cooker en roer goed door
  • Sluit af en laat op een lage temperatuur 8 tot 10 uur sudderen
  • De soep is klaar als de spliterwten zacht zijn.
  • Haal het laurierblad en vlees uit de pan. Verwijder bot en vel met behulp van twee vorken. Trek het vlees in kleine stukjes en roer door de soep.

Nutrition

Calories: 242kcal | Carbohydrates: 14g | Protein: 21g | Fat: 11g | Saturated Fat: 2g | Cholesterol: 34mg | Sodium: 72mg | Potassium: 441mg | Fiber: 6g | Sugar: 3g | Vitamin A: 4318IU | Vitamin C: 3mg | Calcium: 55mg | Iron: 4mg

Facebook Reacties

About Thijs van Bokkem

Speciaal voor jullie verzamel ik de lekkerste recepten. Voor Ma schrijf ik over het belang van gezonde voeding en hoe je dat het beste kan bereiken. Een goede gezondheid begint voor mij met goed eten. Zelf verbouw ik het liefst zoveel mogelijk mijn eigen groenten en kruiden. Alles wat jouw lichaam nodig heeft, groeit in een tuin!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *