Knapperige quinoa koekjes van kokosboter (no bake) » Makkelijk Afvallen

Knapperige quinoa koekjes van kokosboter (no bake)

By on 20 februari 2020
Leestijd: 4 minuten
quinoa koekje van kokosboter

Met deze no bake quinoa koekjes heb je altijd een goeie snack in de koelkast. In dit recept leer je hoe je zelf kokosboter maakt (dat scheelt een hoop geld) én hoe je quinoa kan poffen. Lees snel verder of spring naar het recept.

Gepofte quinoa in je koekje

Net zoals dat je popcorn van mais kan maken, kan je quinoa poffen. Het is niet zo spectaculair als popcorn, maar het haalt wel een diepe notige smaak uit dit pseudograan. Hoe werkt het?

  • Verwarm een koekenpan op het vuur op medium vuur
  • Verdeel hierin de de quinoa, zorg dat zoveel mogelijk de quinoa contact heeft met de bodem van de pan
  • Draai regelmatige rondjes met de pan zodat de quinoa rond swirlt. Zo brandt hij niet aan.
  • De korrels beginnen de poppen en worden goudbruin. Dit duurt zo’n 2 tot 5 minuten.

Uit eigen ervaring weet ik dat het even zoeken is naar de sweetspot; het moet warm genoeg zijn, maar niet te heet, vergelijkbaar met sesam en pijnboompitten. Ik heb in elk geval de eerste lading weg kunnen gooien.

Houd je gepofte quinoa over? Sprenkel die over de volgende maaltijd salade voor een voedzame bite.

We krijgen vaak vragen over quinoa. Moet je dit wel eten? Wij vinden van wel. Lees in deze post over quinoa in een koolhydraatarm dieet waarom.

Zelf kokosboter maken voor koekjes

Je hebt voor deze quinoa koekjes 300 ml kokosboter nodig. Nou weet ik niet of je weel eens naar de prijs van zo’n potje wit goud hebt gekeken, maar reken op € 5,- per 75 ml. Dat is een beetje te gek voor een lekkere snack.

Onze oplossing? Koop of bestel een zak kokosvlokken en plug je keukenmachine in het stopcontact. Wanneer je zo’n 10 tot 15 minuten in de herrie hebt gestaan, word je beloond met smeuïge romige kokosboter. Ook perfect om zelf ijsjes van te maken (met banaan bijvoorbeeld).

Tips voor perfecte kokosboter:

  1. Koop het liefst grote kokosvlokken, dat werkt prettig.
  2. Rooster de vlokker eerst in de over voor maximale smaak
  3. Doe voldoende vlokken in de keukenmachine.
  4. Schraap tussendoor de zijkanten voor een egale boter.

Quinoa gepoft en kokos in boter omgetoverd? Goed zo. Je bent klaar om koekjes te maken!

Ma’s tip: lees voor meer gezonde hapjes deze post met 23 gezonde tussendoortjes of deze vol met lekkere hapjes.

Recept voor quinoa koekjes

Vanaf hier is het recept voor knapperige quinoa koekjes met kokosboter is kinderlijk eenvoudig. Je meng de ingrediënten door elkaar en verdeelt dit heerlijke beslag in je favoriete muffin of cakejes vorm. 2 uurtjes in de koelkast en klaar.

Je kan nog verder variëren door de cashewnoot boter te vervangen met pindakaas. Ook super jammie!

Laten jullie in de comments weer even horen of het recept goed bevallen is. Je kan het ook laten weten door sterren te geven. Wordt gewaardeerd! 🙂

koekjes van gepofte quinoa en kokosolie
Afdrukken

Quinoa koekjes van kokosboter

Leer zelf kokosboter maken en tover ze om in knapperige quinoa koekjes. Een gezond tussendoortje uit de koelkast.
Gang Tussendoortje
Keuken Amerikaans
Trefwoord kokos, Kokoskoekjes, koolhydraatarme quinoa, quinoa
Porties 12 porties
calorieën 251kcal
Auteur MakkelijkAfvallen

Ingrediënten

  • 170 gram quinoa
  • 300 gram kokossnippers
  • 65 gram cashewnoot boter
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 2 eetlepels honing , ahornsiroop of andere natuurlijke zoetstof

Instructies

Voor de kokosboter

  • Verwarm de over voor op 160° Celsius. Verspreid de kokosvlokken op een bakplaat met bakpapier en schuif in de oven. Laat 10 minuten roosteren. Draai de vlokken tussentijds.
  • Het is klaar wanneer de vlokken goudbruin zijn gekleurd en heerlijk ruiken. Laat een kwartiertje afkoelen.
  • Plaats de kokosvlokken in de keukenmachine en verwerk tot boter. Dit kan 10 tot 15 minuten duren. Schraap tussendoor de zijkanten voor een egale boter.

Voor de koekjes

  • Rooster de quinoa in een koekenpan met anti-aanbaklaag en laat op een bord of koele bakplaat afkoelen.
  • Smelt de cashewboter, kokosboter, kokosolie en zoetstof in een sauspan en mix tot één geheel. Roer tenslotte de geroosterde quinoa door het beslag.
  • Verdeel het beslag over 12 muffinvormpjes en laat minimaal 2 uur hard worden in de koelkast. Je kan je knappige kokosbites in een afgesloten bakje bewaren in de koelkast.

Nutrition

Calories: 251kcal | Carbohydrates: 17g | Protein: 5g | Fat: 20g | Saturated Fat: 15g | Sodium: 11mg | Potassium: 245mg | Fiber: 5g | Sugar: 2g | Vitamin C: 1mg | Calcium: 15mg | Iron: 2mg

Facebook Reacties

About Thijs van Bokkem

Speciaal voor jullie verzamel ik de lekkerste recepten. Voor Ma schrijf ik over het belang van gezonde voeding en hoe je dat het beste kan bereiken. Een goede gezondheid begint voor mij met goed eten. Zelf verbouw ik het liefst zoveel mogelijk mijn eigen groenten en kruiden. Alles wat jouw lichaam nodig heeft, groeit in een tuin!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






[gratis]
[gratis]