Gezonde popcorn maken | Verantwoord tussendoor | Makkelijk Afvallen

Popcorn maken als snack bij het afvallen? Ja!

By on 6 juli 2018
Leestijd: 4 minuten
gezonde popcorn maken

Popcorn snacken en afvallen, het kan! Kies voor popcorn maken met gezonde ingrediënten.

Is popcorn gezond?

Popcorn linken we vooral aan de bioscoop. Het komt vaak voorbij in (Amerikaanse) films of series, in zo’n enorme, rood-wit gestreepte popcorn bak. Of misschien eet jij zelf wel graag popcorn terwijl je jouw favoriete film kijkt?

De snack lijkt eigenlijk vooral in grote hoeveelheden te worden gegeten. Maar is dat wel gezond en kun je dit misschien ook doen als je aan het afvallen bent?

Dat ligt er maar net aan. Popcorn wordt gemaakt van mais, een graan dat uit zetmeel en water bestaat. Als dit zetmeel warm wordt zet het uit en… POP, poft het zich tot popcorn. De vezels die in de gepofte mais zitten, zijn goed voor je darmen en spijsvertering. Daarnaast bevat popcorn polyfenolen die een antioxiderende werking hebben. Popcorn op zichzelf is dus helemaal niet zo slecht!

Het zijn vooral de vetten en smaakjes die het hem doen. Voorverpakte popcorn wordt vaak gemaakt met goedkope, ongezonde zonnebloemolie of boter. Bovendien zijn aan zoete popcorn bijvoorbeeld erg veel fabriekssuikers toegevoegd, en daar word je uiteraard niet dunner van… Zoute popcorn is al iets gezonder, vooral als je gebruik maakt van natuurlijk zout.

En daar ligt nu juist de truc: als jij de ingrediënten kiest, kun je zelf gezonde popcorn maken!

Zelf popcorn maken

Met gezonde ingrediënten kun je eindeloos variëren en zelf popcorn maken in verschillende smaken.

Popcorn maken begint bij het verwarmen van de mais. Hiervoor gebruik je een gezonde olie die op hogere temperatuur verhit kan worden. Geschikt zijn: avocado olie, rijstvlies olie of macademia olie.

Let op: oliën als extra vergine olijfolie, lijnzaadolie, sesamolie en walnootolie zijn gezond, maar niet als je ze te heet verhit. Omdat popcorn een hoog rookpunt heeft, zijn deze oliën niet geschikt. Kies daarom voor een gezonde olie met een hoog rookpunt, zoals avocado olie, rijstvlies olie of macademia olie.

Zout of zoet?

Iedereen heeft zo zijn eigen smaak, en dat maakt popcorn juist zo’n geschikte snack! Je kunt namelijk eindeloos variëren met gezonde smaakjes.

Wat dacht je van zoete popcorn maken met honing? Voor zoute popcorn kun je natuurlijke soorten zout gebruiken. Denk hierbij aan Himalaya zout of Keltisch zeezout, dat is gezonder maar ook nog eens veel lekkerder dan fabriekszout.

Beperk je niet tot de traditionele smaken, maar experimenteer eens! Er is geen kruid dat niet bij gepofte mais past. Zo kun je zelf pittige soorten popcorn maken met kerrykruiden, wasabi of probeer eens ons recept met chili- en knoflookpoeder. Lekker!

Weet jij nog meer lekkere smaken? Laat het ons weten in een reactie!

Ben jij fanatiek aan het afvallen? Koolhydraatarm snacken mag! Maak deze popcorn, of bekijk eens mijn 100 Koolhydraatarme Lekkernijen voor meer inspiratie.

gezonde popcorn maken
Afdrukken

Popcorn maken doe je zelf!

Kies voor gezonde ingrediënten en maak zelf de lekkerste, gezonde popcorn! Hmmm.
Gang Tussendoortje
Keuken Hollands, Westers
Trefwoord gezond tussendoortje, koolhydraatarm, verantwoord snacken
Voorbereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Porties 1 portie
calorieën 29kcal
Auteur Makkelijk Afvallen

Ingrediënten

 • 10 gram pofmais
 • 2 tl olie naar keuze
 • 1 tl chilipoeder
 • 1 tl knoflook

Instructies

 • Verhit de olie in een pan op hoog vuur. De mais zal poffen bij een temperatuur van ongeveer 200 graden. Probeer met één maiskorreltje of de olie heet genoeg is.
 • Voeg alle mais toe en leg een deksel op de pan, anders springt je popcorn eruit! Zorg ervoor dat er een luchtgaatje is, maar spiek niet onder de deksel tijdens het bakken. Een hete maiskorrel in je oog doet erg veel pijn en kan blijvende schade aanrichten. Bovendien kun je gewoon horen of je mais aan het poffen is!
 • Schud de pan af en toe zodat alle maiskorrels de kans krijgen te poffen.
 • Als je geen mais meer hoort poffen neem je de pan van het vuur. Doe dit ook niet te laat, want dan verbranden de gepofte korrels.
  LET OP: Haal niet direct de deksel eraf, er kunnen nog steeds korrels poffen.
 • Als je zeker weet dat er geen mais meer poft, kun je de deksel van de pan halen en je popcorn in een bak doen.
 • Voeg nu de chili- en knoflook toe en roer goed om.

Nutrition

Calories: 29kcal | Carbohydrates: 2g | Fat: 2g | Saturated Fat: 1g | Sodium: 35mg | Vitamin A: 295IU

Facebook Reacties

About Niels Bosman

Niels Bosman is oprichter en eigenaar van MakkelijkAfvallen. Hij ontdekte de kracht van koolhydraatarm eten in 2014 en sinds die tijd is hij fulltime bezig met het coachen van zijn klanten. Hij heeft 4 boeken geschreven en meer dan 40.000 mensen geholpen aan een slank, gezond en gelukkig leven. Hij woont samen met zijn vriendin en kinderen in Eindhoven.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


[gratis]
[gratis]