Snelle snack: bowl van mandarijn en bleekselderij » Makkelijk Afvallen

Snelle snack: bowl van mandarijn en bleekselderij

By on 19 september 2018
Leestijd: 3 minuten

selderij mandarijn snack bowl

Voor de snelle snoeper: bowl van mandarijn met bleekselderij!

Calorieën of koolhydraten tellen?

Als jij aan het afvallen bent heb je jezelf deze vraag waarschijnlijk wel één, of misschien zelfs meerdere keren gesteld: moet ik in mijn voeding nu de calorieën of koolhydraten tellen?

Om die vraag te beantwoorden moeten we eerst weten wat nou precies het verschil is tussen een calorie en een koolhydraat. Een calorie is eigenlijk een waarde die aan verschillende stoffen in je eten wordt gegeven. Hij kan staan voor eiwitten, vetten en koolhydraten.

Belangrijk om te weten is dat één gram koolhydraten, 4 calorieën telt. Maar wat er precies wordt geteld? Dat wordt vanaf een verpakking niet duidelijk. Het kunnen slechte suikers zijn, maar ook goede vetten die je lichaam nodig heeft.

Wat een koolhydraat is, weten we wel. Dit zijn stoffen die door je lichaam worden omgezet in suikers en zorgen voor pieken en dalen in je energie en bloedsuikerspiegel. Hier wil je geen bom van binnen krijgen.

Tel daarom altijd de koolhydraten in plaats van de calorieën in jouw voeding!

De voedingswaarde van een mandarijn:

Per mandarijn (ongeveer 60 gram) krijg je de volgende voedingsstoffen binnen:

Energie27 kcal
Vet0,1 gram
Koolhydraten5,9 gram
Vezels0,5 gram
Eiwit0,4 gram

Zijn mandarijnen gezond of slecht?

Mandarijnen staan op het lijstje van fruit met een gemiddeld aantal koolhydraten. Door de combinatie met vezels worden ze goed opgenomen door je lichaam waardoor we spreken van langzame koolhydraten.

De koolhydraten in een mandarijn bestaan vooral uit van nature aanwezige fruitsuikers, welke minder erg zijn dan snelle koolhydraten of fabriekssuikers.

  • Ben jij aan het afvallen? Eet dit fruit dan niet te vaak.
  • Ben jij al op streefgewicht? Je kunt gerust meer mandarijnen eten.

Ma’s TIP: Wil jij weten welk fruit je wel en niet kunt eten binnen een koolhydraatarm dieet? Lees hier mijn artikel over fruit en kha eten.

Vitaminen en mineralen

Mandarijnen zijn een grote bron van vitamine C en bevatten daarnaast ook belangrijke mineralen, zoals calcium, ijzer en magnesium.

Ben jij aan het afvallen en heb je constant honger of lekkere trek? Dan gaat er iets niet goed! Door koolhydraatarm te eten kun je afvallen zonder honger te lijden. Bekijk hier mijn Koolhydraatarm 50-dagen programma met weekmenu’s vol lekkere recepten die jou helpen bij het afvallen.

Als je meer wilt weten over bleekselderij, lees dan hier de feiten over de voedingswaarden van selderij, inclusief een verzameling recepten.

selderij mandarijn snack bowl
Afdrukken

Snelle snack: bowl van mandarijn en bleekselderij

Een gezonde snack voor de snelle snoeper! Smullen in een handomdraai.
Gang Tussendoortje
Trefwoord mandarijn
Voorbereidingstijd 5 minuten
Porties 1 persoon
calorieën 47kcal
Auteur Makkelijk Afvallen

Ingrediënten

Instructies

  • Rol de mandarijn tussen je handen of op een vlakke oppervlakte. Dit doe je om de schil goed los te maken van de vrucht.
  • Was de bleekselderij onder de kraan.
  • Pel de mandarijn en snijd de partjes doormidden.
  • Snijd de stengels bleekselderij in kleine stukjes/plakjes.
  • Meng de ingrediënten in een kom.

Nutrition

Calories: 47kcal | Carbohydrates: 11g | Vitamin A: 600IU | Vitamin C: 23.5mg | Calcium: 33mg

Facebook Reacties

About Niels Bosman

Niels Bosman is oprichter en eigenaar van MakkelijkAfvallen. Hij ontdekte de kracht van koolhydraatarm eten in 2014 en sinds die tijd is hij fulltime bezig met het coachen van zijn klanten. Hij heeft 4 boeken geschreven en meer dan 40.000 mensen geholpen aan een slank, gezond en gelukkig leven. Hij woont samen met zijn vriendin en kinderen in Eindhoven.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[gratis]
[gratis]