Keto fudge | Suikervrij tussendoortje met 5 ingrediënten » Makkelijk Afvallen

Keto fudge | Suikervrij tussendoortje met 5 ingrediënten

By on 29 oktober 2019
Leestijd: 4 minuten
suikervrije keto fudge

Dit recept voor suikervrije keto fudge kan niet fout gaan. Het bestaat uit 5 ingrediënten die je losjes door elkaar klopt. Kwestie van uitsmeren en opstijven in de koelkast.

Wat is jouw favoriete topping? De mijne is grove zeezout! Jarrrr!

Wat is fudge?

In het onwaarschijnlijke geval dat je nog nooit zo’n zoet vettig blokje caramel of chocolade in je mond hebt laten smelten… Fudge is een goddelijke traktatie, een snoepje gemaakt van suiker en room.

Het beslag wordt verwarmd in een pan en terwijl het afkoelt, opgeklopt tot een luchtig geheel. Een nauwkeurig proces wat er voor moet zorgen dat de suikers zo langzaam mogelijk kristalliseren.

Klinkt dat ingewikkeld? Snap ik! Deze fudge gaan we daarom anders doen.

Makkelijk zelf fudge maken

Het leuke van fudge zelf maken, is dat je zelf kan bepalen wat erin gaat. Zo kan je ervoor kiezen géén suiker te gebruiken en géén dierlijke producten. Dit koolhydraatarme tussendoortje (1 gram Kh per serving!!!) is geschikt voor iedereen.

Iedereen kan het ook maken! We gaan niks verwarmen of koken, maar we kloppen alle ingrediënten losjes door elkaar.

Keto alternatief voor suiker

In een koolhydraatarm dieet schrappen we alle toegevoegde suikers. Die heb je niet nodig. Er zijn zat alternatieven en suikervervangers, zoals stevia en sukrin (eritrhytol) zijn natuurlijke zoetstoffen, waarvan de koolhydraten niet worden opgenomen door je lichaam. Die kan je dus prima gebruiken in een keto of koolhydraatarm dieet.

Ma’s tip: Voor dit keto fudge recept moet je een zoetstof in poedervorm gebruiken. Bijvoorbeeld Sukrin poedersuiker.

Waarom moet je voor fudge Erythritol in poedervorm gebruiken?

Na een aantal fudge experimenten van ‘onze dames’ in de community zijn we tot de conclusie gekomen; andere zoetstoffen werken niet goed.

Stevia geeft een bittere nasmaak. Vloeibare zoetstof zorgt ervoor dat de fudge niet goed bindt. Bovendien smaken deze vloeibare zoetstoffen in de fudge niet lekker in combinatie met cacaopoeder. Een korrelige zoetstof daarentegen blijft… korrelig. Hierdoor zinkt het naar de onderkant waardoor het niet goed verdeeld is. Poedervorm dus!

Zonder room dus helemaal vegan

In het klassieke recept wordt room, melk of gecondenseerde melk gebruikt. Niet iedereen kan goed met lactose omgaan en veel mensen kiezen liever voor een vegan traktatie. Daarom gebruiken wij hier kokosolie.

Wanneer jij straks aan de slag gaat in de keuken, is het belangrijk dat je de olie wel zacht laat worden op kamertemperatuur, maar laat de kokosolie niet smelten. Als de olie gesmolten is, zakt het zoetstof namelijk tijdens het stollen naar beneden. Dat wil je niet.

Zeezout topping op je keto fudge

Tenslotte…. Je maakt deze keto fudge af met een lichte topping van grove zeezout. De combinatie van cacao, zoetigheid en hartig is voor mij the holy trinity. VUl dit naar hartenlust aan met je eigen chocolade dromen. Waarmee maak jij bijvoorbeeld graag je brownie compleet? Dat kan ook prima op je fudge.

  • Kokos schilfers
  • Amandel schaafsel
  • Pecan of macadamia’s
  • Suikervrije caramel

Veel plezier met deze lekkere traktatie. Laten jullie even horen hoe deze keto fudge bevallen is?

Afdrukken

Keto fudge met 5 ingrediënten

Snel en eenvoudig recept voor een heerlijke koolhydraatarme fudge. Dit tussendoortje bewaar je in de koelkast… als je dit kán bewaren.
Gang Tussendoortje
Keuken Amerikaans
Trefwoord fudge, kokos, Kokoskoekjes, snelgerecht
Voorbereidingstijd 10 minuten
russttijd 1 uur
Totale tijd 10 minuten
Porties 12 blokjes fudge
calorieën 163kcal
Auteur MakkelijkAfvallen

Ingrediënten

  • 220 gram kokosolie
  • 50 gram erythritol zoetstof in poedervorm Sukrin poeder (geen crystal!)
  • 22 gram cacao poeder
  • 5 ml vanille extract
  • 0.6 gram zout naar smaak
  • grove zeezout korrels optioneel als topping

Instructies

  • Mix met een handmixer op lage snelheid de kokosolie met zoetstof tot het luchtig is. Mix nu de cacao, vanille en zout door het beslag tot een egaal en luchtig geheel. Mix niet langer dan nodig!
  • Bekleed een glazen schaal van ca. 80 cl. met opstaande rand met bakpapier. Verdeel het beslag gelijkmatig met een spatel (beslag kan stug zijn).
  • Besprenkel jou favoriete topping en druk licht aan en laat de fudge een uurtje afkoelen in de koelkast.
  • Snijd de fudge voorzichtig in blokjes en bewaar in de koelkast. Voor serveren op kamertemperatuur laten komen.

Nutrition

Calories: 163kcal | Carbohydrates: 1g | Protein: 1g | Fat: 19g | Saturated Fat: 16g | Sodium: 1938mg | Potassium: 28mg | Fiber: 1g | Sugar: 1g | Calcium: 4mg | Iron: 0.3mg

Facebook Reacties

About Thijs van Bokkem

Speciaal voor jullie verzamel ik de lekkerste recepten. Voor Ma schrijf ik over het belang van gezonde voeding en hoe je dat het beste kan bereiken. Een goede gezondheid begint voor mij met goed eten. Zelf verbouw ik het liefst zoveel mogelijk mijn eigen groenten en kruiden. Alles wat jouw lichaam nodig heeft, groeit in een tuin!

6 Comments

  1. LAURA

    15 december 2019at09:30

    Ria 60 gram zeezout kan inderdaad niet kloppen je zou er hoge bloeddruk van krijgen zeg !!
    ik vermoetd dat dat 10 gram of 6 gram moet zijn maar vraag het degene die hier de recepten beheert
    het zou fijn zijn als wij antwoord krijgen thijs van Bokkem?

    • Thijs van Bokkem

      6 maart 2020at19:29

      Hi Laura, 60 gram lijkt mij ook niet te doen :). Het recept is inmiddels aangepast. Eet smakelijk!

  2. Ria

    10 november 2019at08:38

    Dit recept gemaakt.
    Volgens mij klopt 60 gram zeezout niet. Het was ontzettend zout, niet te eten.

    • Serena

      4 maart 2020at14:41

      De calorieën kloppen ook niet in kokosolie zit 900 cal per 100gram… dus tel maar uit. Had t gemaakt maar daarna meteen weg gegooid toen mijn man me dat liet zien.

      • Thijs van Bokkem

        6 maart 2020at19:38

        Hi Serena, in kokosolie zitten inderdaad flink wat calorieën. Deze komen vooral uit vetten. (Daarom is het ook een keto recept) Op basis van 12 stukjes kom ik toch echt op het aantal calorieën wat in het recept staat. De volgende keer mag je ze wel naar mij sturen ;-).

    • Thijs van Bokkem

      6 maart 2020at19:28

      Beste Ria, wat vervelend om te horen. Dat was inderdaad een foutje. Had 0,60 moeten zijn, het gaat dus echt om een snufje. Het recept is reeds sinds lange tijd aangepast.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






[gratis]
[gratis]