Gezonde tussendoortjes: tips om gezond te snoepen

Gezonde tussendoortjes: tips om gezond te snoepen

By on 27 november 2016
Leestijd: 8 minuten
gezonde snacks

Gezonde tussendoortjes kun je heel eenvoudig maken. Maar waarom voelen we toch een drang om ongezond te snoepen? Waarom grijpen we eerder naar een reep chocolade in plaats van een stuk komkommer? Lees meer over toegevoegde suikers, E-nummers en manieren om gezond te snoepen!

Van voedselverzamelaars naar voedselverslinders

Ons leven is enorm veranderd als je het vergelijkt met dat van onze voorouders in de oertijd. Van actieve jagers en voedselverzamelaars zijn we veranderd in mensen die leven in een maatschappij waarin voedsel voor het oprapen ligt en zitten het nieuwe roken is. Meer dan de helft van de Nederlanders heeft overgewicht! (Volkskrant, 13 okt 2016)

Niet alleen onze levensstijl is veranderd, ook onze levensmiddelen zijn niet meer te vergelijken met duizenden jaren geleden. En dat is maar goed ook! Kun je je voorstellen dat je, voordat je biefstukje op je bord ligt, eerst een paar kilometer achter een koe aan moet rennen, moet hopen dat je speer scherp genoeg is en moet afwachten of de rest het vuur aan heeft kunnen krijgen?

Het probleem is dat ons lichaam zich nooit goed heeft aangepast aan deze nieuwe levensstijl en aan dit nieuwe voedsel. Waar we eerst enkel voedsel uit de natuur aten (en dus wat de natuur ons te bieden had) zijn we overgegaan op voedsel uit de fabriek (fabrieken die zélf bepalen wat ze ons bieden). We hebben tegenwoordig voedsel – en met name suikers – in overvloed. Ons lichaam moet erg veel moeite doen om dit te verwerken. Daarom worden veel suikers opgeslagen als buikvet.

Toegevoegde suikers en E-nummers

Dit fabrieksvoedsel is vaak alles behalve puur natuur. Per dag worden er miljoenen koekjes gemaakt, worden er dozen vol snoep verscheept en worden er tonnen suikers gegeten. We weten dat dit voedsel niet gezond voor je is. Maar waarom hebben we dan zo’n voorkeur voor juist dat ongezonde eten?

We vinden het gewoon erg lekker! Eten met veel suiker, vet en zout stimuleren namelijk je gevoel van genot. Ook hebben we van nature een voorkeur voor deze voedingsstoffen. In tijden van schaarste (zoals in de tijd van onze voorouders) was het noodzaak om veel energie op te slaan. Dit betekende: voedsel met veel vetten, suikers en zout. Vetten en suikers geven namelijk veel energie aan je lichaam en zout houdt vocht vast. (Wil jij afkomen van je suikerverslaving? Lees ons artikel hierover!)

We voelen ons dus ‘aangetrokken’ tot dit slechte voedsel. En hoewel ons lichaam dit niet optimaal kan verwerken, is het er wel gewend aan geraakt. Als je toch eens kijkt in hoeveel producten suiker is toegevoegd. En dat is niet alleen in koek en snoep.. ook aan erg veel sauzen, vleeswaren en zelfs brood  is suiker toegevoegd.

Daarnaast bevatten veel van onze ‘fabrieksproducten’ allerlei toevoegingen om het lekkerder en langer houdbaar te maken. Deze toegevoegde E-nummers zijn niet allemaal slecht. Deze E-nummers zijn namelijk door de overheid onderzocht op schadelijke bijwerkingen. En alleen als een E-nummer veilig is, mag het verkocht worden in Europa. Wel is het zo dat sommige E-nummers ook slechte kanten kunnen hebben.

Suikervrij snoepgoed

Sorbitol en aspartaam

Zo ook het E-nummer sorbitol. In suikervrij snoepgoed is vaak de suikervervanger sorbitol (E420) toegevoegd. Deze wordt gebruikt als zoetstof. Deze stof zit in veel light- en suikervrije producten verwerkt en bevat minder calorieën dan suiker. Maar Sorbitol valt onder de ‘polyolen’ (zoetstoffen die even zoet of half zo zoet zijn als suiker). Het nadeel van deze polyolen is dat het een laxerende werking heeft en je hier darmklachten van kunt krijgen als je er te veel van binnenkrijgt of er gevoelig voor bent. Dit kan leiden tot hevige buikkrampen en diarree.

Daarnaast wordt vaak de suikervervanger aspartaam (E951) gebruikt. Aspartaam zit in veel producten ter vervanging van suiker en is de meest gebruikte kunstmatige zoetstof. Over aspartaam is nogal wat te doen en het heeft dan ook een erg slechte naam. Veel mensen denken namelijk dat aspartaam erg slecht voor je is en je er onder andere hersenbeschadigingen door kunt oploopt, het voor migraineaanvallen kan zorgen en het slechte invloed heeft op je centrale zenuwstelsel.

Echter, voor alle kunstmatige zoetstoffen is een ADI ingesteld: een Acceptabele Dagelijkse Inname. Dit is een hoeveelheid die je van het zoetstof mag nemen zonder dat je hier last van kunt krijgen. Voor aspartaam is dit 40 milligram per kilogram lichaamsgewicht. Deze 40 milligram is vrij hoog. Als je dus gewoon een normale hoeveelheid aspartaam binnenkrijgt, dan is het vrijwel onmogelijk om gezondheidsproblemen te krijgen ten gevolge van deze kunstmatige zoetstof.

Meer trek in zoetigheid

Wel kun je van kunstmatige zoetstoffen meer zin krijgen in zoet eten. Deze zoetstoffen bevatten namelijk veel minder calorieën en energie dan suiker, maar zijn wel even zoet. Als je dit dus binnenkrijgt in je lichaam en je smaakpupillen registreren de zoete smaak, dan denkt je lichaam dat je suiker en dus energie binnenkrijgt.

Normaal gesproken maakt je lichaam namelijk insuline aan als je suiker binnenkrijgt. Suiker zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikerspiegel stijgt en insuline brengt deze weer in balans. Bij kunstmatige zoetstoffen stijgt je bloedsuikerspiegel niet, maar maakt je lichaam wel insuline aan. De insuline die is aangemaakt komt in zo’n geval niet in contact met suiker. Hierdoor wordt er suiker uit de bloedsomloop gehaald en daalt de bloedsuikerspiegel. En dat wil je lichaam niet, dus geeft het een seintje af dat er suiker nodig is. Het gevolg: drang naar meer zoetigheid.

Ma’s Tip: wil jij meer weten over het stoppen met suiker? Lees dan ons uitgebreide artikel over het volgen van een suikervrij dieet!

Gezonde tussendoortjes

Of suikervrij snoepgoed nu wel of niet goed is, daar is veel over te zeggen. Naar ons idee kun je beter voor veilig gaan en alleen écht gezond snoepgoed nemen. Wij hebben wat ideeën voor gezonde tussendoortjes op een rijtje gezet:

  • Groentesnacks. In het rijtje van gezonde tussendoortjes staat deze op nummer één. Groente kan altijd! Je kunt hier echt eindeloos mee variëren. Denk eens aan snoeptomaatjes, stukjes komkommer, radijsjes, stukjes bleekselderij, worteltjes, paprika en courgette. Neem het mee in een bakje naar je werk en dip het lekker in een (zelfgemaakt) dipsausje. Meng bijvoorbeeld een paar eetlepels yoghurt met een theelepel kerrie voor een kerriesausje; meng een paar eetlepels yoghurt met tijm, dille en oregano voor een kruidensausje of dip het lekker in humus!
  • Edamamebonen. Dit valt uiteraard onder de groentes, maar mag wel wat extra aandacht krijgen. Deze groene sojaboontjes heb je misschien weleens gegeten in een sushirestaurant, maar kun je ook erg lekker thuis als tussendoortje nemen. Deze bonen koop je bevroren. Laat ze dus, voordat je ze gaat eten, even een paar minuten koken en spoel ze af met koud water. Daarna kun je de boontjes uit de peul halen (of ritsen met je tanden) en lekker opeten!
  • Handje noten. Je mag zeker wel iedere dag een handje noten. Noten bevatten namelijk veel gezonde vetten en zijn gewoon erg lekker als knabbeltje tussendoor. Maak een lekkere notenmix met verschillende soorten noten en pitten. Of maak je ongebrande noten nog lekkerder door ze te roosteren in een klein beetje olijfolie en te bestrooien met paprikapoeder.
  • Fruitbakje. Onze eigen natuurlijke zoete snack: fruit! 1 à 2 stuks fruit per dag is goed (neem niet meer in verband met de hoeveelheid koolhydraten). Laat je keuze voor fruitsoort afhangen van het seizoen. Nu (in november) zijn de sinaasappels bijvoorbeeld erg lekker. Maak een lekker fruitbakje door stukjes sinaasappel te mengen met een beetje kaneel en een paar schilfers pure chocolade. Echt een verwennerij!
  • Appel met kaneel. Met andere woorden: appeltaartvulling! Snijd een appel in kleine stukjes en bak deze in een koekenpan met wat kaneel en een paar rozijntjes. De geur zal je meteen doen denken aan een verse appeltaart. Dit kun je toch niet weerstaan?
  • Pure chocolade. Ja ja, échte chocolade! Chocolade is namelijk niet altijd slecht. Als je een pure chocoladereep koopt met zo’n 90% pure chocolade, dan mag je hier best iedere dag een stukje van nemen. Geniet er dan ook echt van!
  • Olijven. Ga op de mediterrane toer en denk bij gezonde tussendoortjes ook eens aan olijven. Vooral die van de echte Griek op de markt zijn heerlijk. Maar je kunt ze ook gewoon bij de supermarkt halen! Eet ze met een klein beetje knoflookpoeder of doe er wat fetablokjes bij.
  • Griekse yoghurt. Als je zin hebt in een tussendoortje, neem dan een klein schaaltje Griekse yoghurt met wat kaneel en een theelepeltje honing (of een andere lekkere variatie natuurlijk). Verras jezelf!
  • Tip: kijk ook eens bij de koolhydraatarme recepten op onze website! Hier staan ook heerlijke recepten om gezonde tussendoortjes te maken. Wat dacht je van bananenbrood? Of havermoutkoekjes?

Ma’s Tip: Lees ons artikel met 23 ideeën voor koolhydraatarme tussendoortjes voor nog meer lekkere en gezonde tips.

Facebook Reacties

About Niels Bosman

Niels Bosman is oprichter en eigenaar van MakkelijkAfvallen. Hij ontdekte de kracht van koolhydraatarm eten in 2014 en sinds die tijd is hij fulltime bezig met het coachen van zijn klanten. Hij heeft 4 boeken geschreven en meer dan 40.000 mensen geholpen aan een slank, gezond en gelukkig leven. Hij woont samen met zijn vriendin en kinderen in Eindhoven.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *