Gezonde foe yong hai met extra groente » Makkelijk Afvallen

Gezonde foe yong hai met extra groente

By on 24 januari 2020
Leestijd: 5 minuten
Vegetarische foe yong hai vol groenten is koolhydraatarm en suikervrij.

Chinees bestellen voelt altijd een beetje als snacken, toch? Veel koolhydraten, vette sausen, suikers en smaakmakers waar we de naam niet eens van kennen. Bij ons thuis is de fou yong hai altijd het eerste op. Tijd voor een recept dus!

Hoe kan je zelf fou yong hai maken?

Het is namelijk helemaal niet zo ingewikkeld om zelf fou yong hai te maken. Je moet alleen geen haast hebben. Je doorloopt de volgende stappen:

  1. Saus. Je voegt de ingrediënten voor de zoetzure saus bij elkaar en laat die op een zacht vuurtje intrekken. Easy.
  2. Snijden. Het snijden van alle groente is het meest werk van deze gezonde vegetarische maaltijd. Het geheim: snijd fijn!
  3. Wokken. Wok de groente tot het beetgaar is.
  4. Omelet. Met de ene helft van de groente maak je een Chinese groente omelet.
  5. Foe young, hai! Leg de omelet op je bord, hierop de rest van de groente en de zoetzure saus erover. Zeg maar Hai tegen je maaltijd!

Is vegetarische foe yong hai gezond?

Of de deze foe yong hai gezond is? Nou reken maar, waarschijnlijk een stuk gezonder dan die van mijn Chinees om de hoek.

  • Paprika zit bomvol vitamine C, veel meer dan bijvoorbeeld sinaasappel. Lees verder over paprika’s.
  • Prei bevat zeer veel polyfenolen. Meer dan wortel, tomaat en rode peper. Dit stofje neutraliseert namelijk de schadelijke effecten van vrije radicalen.  Lees meer over prei.
  • Wortel zitten vol vezels en bevat bètacaroteen. Het eten van voedsel rijk aan bètacaroteen verlaagt de kans op hart- en vaat ziekten. Lees meer over wortel.

Is dit gerecht koolhydraatarm?

Chinese maaltijden zijn van oorsprong overladen met koolhydraten. De gerechten worden geserveerd met witte rijst, noodles en kroepoek. Dat zijn allemaal ingrediënten met >50 gram koolhydraten per 100 gram.

Ma’s tip: Serveer Zero noodles of rijst bij deze Kha fou yong hai. Dit is van merk Zero Pasta en is verkrijgbaar bij de action.

Wil jij je fou yong hai koolhydraatarm houden, dan dan zit het geheim in de saus. Wie gezond wil eten maakt zelf de saus. Deze vlieger gaat bijna altijd op.

Vooral in de Chinese keuken wordt (naast MSG, zout e.a.) veel suiker gebruikt. Ook gembersiroop is een suikerbom. Dit kan je beter vervangen met echte gember en een koolhydraatarme zoetstof zoals Sukrin.

Veel plezier in je Chinese keuken! Laat vooral even horen in de comments hoe lekker jouw foe yong hai gelukt is. Altijd leuk om te horen!

Afdrukken

Vegetarische foe yong hai met zoetzure saus

Net zo lekker als bij de Chinees. Deze Aziatische groente omelet maak je met oosterse tomatensaus. Koolhydraatarm natuurlijk. Serveren met bloemkoolrijst.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Aziatisch
Trefwoord Chinees gerecht, ei gerecht, groente omelet, vegetarisch
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Porties 4 personen
calorieën 267kcal
Auteur MakkelijkAfvallen

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olijfolie of kokosolie
  • 150 gram paprika 1 stuks, in kleine blokjes gesneden
  • 100 gram prei 1 stuks, in fijne halve ringen
  • 100 gram wortel 2 kleine peentjes grof geraspt
  • 250 gram kastanje champignons in plakjes
  • 20 gram bosui 2 a 3 stuks in ringetjes
  • 125 gram taugé
  • 4 theelepels 5 spices kruidenmix
  • 480 gram eieren 8 stuks, geklutst

Voor de fou yong hai saus

  • 1 eetlepel olijfolie of kokosolie
  • 5 gram knoflook 1 teentje
  • 200 milliliter water
  • 20 milliliter scheutje azijn
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 15 gram Sukrin+ of andere kha zoetstof
  • 6 druppels sesam olie optioneel
  • 200 milliliter gezeefde tomaat AH basic heeft de minste koolhydraten
  • 1 eetlepel lijnzaadmeel of chiameel, Johannesbroodpitmeel of arrowroot

Instructies

Zoetzure foe yong hai saus

  • In een sauspan fruit de knoflook in een scheutje olie.
  • Voeg de gezeefde tomaat, toe en bak mee met de knoflook. Voeg water, azijn, soyasaus en zoetstof toe. Breng tot een kookpunt en laat vervolgens op een laag vuur sudderen.
  • Wanneer de omeletten in de pan zitten, maak de saus af door bindmiddel toe te voegen tot de saus de gewenste dikte heeft. Breng op maakt met zout en eventueel extra sojasaus en zoetstof of azijn.

Chinese groente omelet

  • Fruit in een scheutje (olijf, wok of kokos) olie de knoflook en bak hierin de de groente en champignons (behalve taugé en bosui).
  • Voeg de 5 spices kruidenpoeder, peper en zout toe en schep om. Verdeel de taugé en bosui in twee delen en bak de helft hiervan kort mee.
  • Schep de helft van de groente in een kom en dek af met een bord. Giet nu het eimengsel over de resterende groente en zet het vuur zacht. Dek af met een deksel. Draai de omelet voorzichtig om wanneer deze gestold is en bak de andere zijde.
  • Verdeel de omelet over de borden. Verdeel hierover de andere helft van de gebakken groenten, de rest van de taugé en bosui. Garneer de vegetarische foe yong hai met zoetzure saus.

Nutrition

Calories: 267kcal | Carbohydrates: 16g | Protein: 21g | Fat: 14g | Saturated Fat: 4g | Cholesterol: 502mg | Sodium: 257mg | Potassium: 744mg | Fiber: 4g | Sugar: 8g | Vitamin A: 6605IU | Vitamin C: 64mg | Calcium: 124mg | Iron: 4mg

Facebook Reacties

About Thijs van Bokkem

Speciaal voor jullie verzamel ik de lekkerste recepten. Voor Ma schrijf ik over het belang van gezonde voeding en hoe je dat het beste kan bereiken. Een goede gezondheid begint voor mij met goed eten. Zelf verbouw ik het liefst zoveel mogelijk mijn eigen groenten en kruiden. Alles wat jouw lichaam nodig heeft, groeit in een tuin!

One Comment

  1. maria

    27 januari 2020at19:21

    Heerlijk recept, die vegetarische foe yong hai.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






[gratis]
[gratis]