Knapperige kurkuma bloemkool uit de oven [Kha bijgerecht] » Makkelijk Afvallen

Knapperige kurkuma bloemkool uit de oven [Kha bijgerecht]

By on 4 maart 2020
Leestijd: 4 minuten
bloemkool uit de oven met kurkuma

Yes, bloemkool did it again! Met gebakken bloemkool uit de oven heb je weer een lekker, eenvoudig én koolhydraatarm gerecht op tafel. Hadden we al gezegd dat bloemkool met kurkuma ook bijzonder gezond is? Lees snel verder of spring naar het recept.

Bloemkool uit de oven als bijgerecht

Wanneer trek je dit recept uit de kast? Simpel, door de milde smaak kan je het bijna overal bij serveren. Gebakken bloemkool heeft een stevige bite en de structuur is een beetje knapperig, door die heerlijke goudgele randjes. Bijna de sensatie van frietjes.

Bloemkool uit de oven is dan ook een koolhydraatarme vervanger voor gebakken aardappels. Je serveert bijvoorbeeld met kipfilet (zie dit recept hoe je de beste maakt) of meatloaf, samen met een portie sperziebonen.

Ma’s serveer tip: bedenk een willekeurige aardappel, vlees en groente maaltijd en vervang de pieper met dit bloemkoolrecept.

Is gebakken bloemkool gezond?

Ja, we houden ervan. Als je al langer kookt met onze recepten of het 50 dagen programma kent zal het je zijn opgevallen dat wij ? bloemkool. Er is geen groente die sinds de komst van het internet zo’n opleving heeft gekend als dit koolgewas.

Toen ik nog klein was kende ik alleen maar sufgekookte bloemkool met een snufje nootmuskaat. Sorry, mam. Tegenwoordig gebruik ik wekelijks bloemkool. In mijn arsenaal zit bijvoorbeeld:

Ma’s tip: Door aardappels te vervangen door bijvoorbeeld bloemkool, wisselen we lege koolhydraten in voor een gezonder alternatief. Dit is één van de uitgangspunten van het koolhydraatarm dieet.

Vervang je gebakken aardappels door bloemkool uit de oven dan krijg je daar het volgende voor terug:

  • Antioxidanten. Sulforafaan bijvoorbeeld is een sterke antioxidant. Het beschermt je huid tegen ultraviolet licht en kanker. 
  • Kaempherol, ook een antioxidant heeft een ontstekingsremmende werking. De aanwezige vitamine C help ook hierbij.
  • Detoxing. Alle koolsoorten bevatten zwavelhoudende glucosinolaten. Deze natuurlijk pesticide heeft voor mensen een ontgiftende werking.

En dan is er nog de smakelijke marinade. Want…

Hoe zat het het ook weer met kurkuma?

Gaat er bij het horen van “kurkuma” bij jou ook een belletje rinkelen? Terecht. Net als bloemkool is dit kruid rijk aan antioxidanten en bevat het ook mineralen zoals natrium en kalium. Ook net als bloemkool werkt het ontstekingsremmend en ontgiftend. Bloemkool met kurkuma is dus een supergezonde combi!

Hoeveel reden heb je nog meer nodig?

Natuurlijk wensen we je veel bakplezier en alvast eet smakelijk. Laat je in de comments nog even horen wat jij serveert bij deze bloemkool uit de oven?

bloemkool uit de oven met kurkuma
Afdrukken

Gebakken bloemkool uit de oven met kurkuma

Gezond bijgerecht als aardappelvervanger uit de oven. Gebakken bloemkool en kurkuma is knapperig en gezond. Weinig werk, vult goed.
Gang Bijgerecht
Keuken Hollands
Trefwoord aardappelvervanger, bloemkool, bloemkool uit de oven, kurkuma
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Porties 3 porties
calorieën 64kcal
Auteur MakkelijkAfvallen

Equipment

  • Oven met bakplaat en bakpapier

Ingrediënten

  • 600 gram bloemkool 1 stuks in gelijke roosjes gesneden
  • 5 gram knoflook 1 teentje, geperst
  • 3 eetlepels kokosolie
  • 2 eetlepel kurkuma oftewel geelwortel of tumeric
  • 1 eetlepel verse peterselie fijn gesneden
  • peper en zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200° C. Smelt (indien nodig) een beetje kokosolie in de zon, magnetron of 'au bain marie'.
  • Mix de kokos olie, kurkuma, knoflook, peper en zout in een ruime kom tot een marinade.
  • Snijd de bloemkool in gelijke roosjes en roer door de marinade, zorg dat alle bloemkool roosjes gelijkmatig bedekt zijn.
  • Bedek een bakplaat met bakpapier en verdeel de bloemkool gelijkmatig. Bak de bloemkool 20 tot 25 minuten in het midden van de oven. Draai of roer de bloemkool 2 of 3 keer.
  • De gebakken bloemkool is gaar wanneer het de gewenste bite en goud-bruine randjes heeft. Besprenkel met peterselie.

Nutrition

Calories: 64kcal | Carbohydrates: 11g | Protein: 4g | Fat: 2g | Saturated Fat: 1g | Sodium: 61mg | Potassium: 615mg | Fiber: 4g | Sugar: 4g | Vitamin A: 28IU | Vitamin C: 97mg | Calcium: 44mg | Iron: 1mg

Facebook Reacties

About Thijs van Bokkem

Speciaal voor jullie verzamel ik de lekkerste recepten. Voor Ma schrijf ik over het belang van gezonde voeding en hoe je dat het beste kan bereiken. Een goede gezondheid begint voor mij met goed eten. Zelf verbouw ik het liefst zoveel mogelijk mijn eigen groenten en kruiden. Alles wat jouw lichaam nodig heeft, groeit in een tuin!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






[gratis]
[gratis]