Gado Gado met kip saté | Gezond | Makkelijk Afvallen

Gado Gado met kip saté

By on 19 juli 2016
Leestijd: 4 minuten
gado gado

Sierk van MA is gezellig bij ons op bezoek en eet vandaag lekker mee. Voor het avondeten maak ik Gado Gado met kip saté.

Is Gado Gado gezond?

In mijn variant zit spitskool, taugé, komkommer, haricots verts, wortel en zoete aardappel. Genoeg groenten met allemaal mineralen, vitaminen en vezels.

  • Spitskool bevat veel vitamine C, vitamine K en kankerremmende stoffen. Dit geldt voor alle kool soorten by the way.
  • Taugé bevat vooral veel ijzer en calcium, en is een rijke vegetarische bron van proteïnen
  • Komkommer heeft een hoog watergehalte en daardoor is komkommer goed voor je huid
  • Haricots verts bevatten veel vezels en voedingsstoffen
  • Wortels bevatten vooral veel vitamine A en helpen bij veel ziektes omdat het je lever positief stimuleert
  • Zoete aardappel is goed voor mensen met diabetes. De GI (glycemische index) van een zoete aardappel is 35 als hij gekookt is, een normale aardappel heeft een GI van 70. Hierdoor zal het lichaam meer insuline aanmaken om de glucose af te voeren. Bij een zoete aardappel blijft deze relatief stabiel.

Het geheim achter dit recept

Dit zijn de voedingswaarde per portie met kip:

  • Calorieën: 486
  • Koolhydraten: 20 g
  • Eiwitten: 37 g
  • Vetten: 32 g

Zonder kip saté zijn dit de voedingswaarden per portie:

  • Calorieën: 306
  • Koolhydraten: 17 g
  • Eiwitten: 14 g
  • Vet: 25 g
gado gado
Afdrukken

Gado Gado met kip saté

Een vullend groentegerecht met ei, pindasaus en kip saté. Ben je vegetarisch of lust je geen kip, laat dan de saté weg.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Aziatisch
Trefwoord Aziatische keuken, eiwitrijk, gezond, kipgerecht
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Porties 1
calorieën 627kcal

Ingrediënten

  • 50 gram spitskool doormidden en in reepjes snijden. Harde kern verwijderen
  • 30 gram wortel doormidden en dan in stukjes van 0,5 cm
  • 20 gram zoete aardappel in plakjes snijden van 0,5 cm en dan blokjes snijden
  • 50 gram haricots verts doppen en doormidden snijden
  • 15 gram taugé afspoelen
  • 40 gram komkommer over de lengte doormidden en dan dunne plakjes snijden
  • 1/2 kipfilet in blokjes snijden
  • 1/2 el gember of gember siroop 1 cm raspen of paar druppels siroop
  • 1 teen knoflook geperst
  • 1/4 ui fijne blokjes snijden
  • 1/2 tl agave siroop 2 keer 1/4 el
  • 1 tl sambal
  • 1/2 el pindakaas
  • 20 ml water
  • 40 ml kokosmelk
  • 1 el olijfolie
  • 1/2 el ketjap 2 keer 1/4 el
  • 1 ei

Instructies

  • Zet een pan met 1 liter water op het vuur
  • kook in een ander pannetje je ei hard.
  • Was de groente en snijd deze. Houd ze wel gscheiden op 1 bord
  • rasp de gember en pers de knoflook. Doe dan de helft van de gember en de helft van de knoflook in een aparte bak waar je de kipblokjes in gaat marineren. Houd de rest apart
  • Voeg 1/4 el agave, 1/4 el ketjap en1 el olijfolie toe aan je gember en knoflook. Voeg je blokjes kip toe en schep deze goed om zodat alle blokjes gemarineerd zijn. Laat deze lekker staan want die ga je als laatste bakken.
  • Wanneer het water kookt ga je de groenten blancheren. Als eerste de zoete aardappel, na 1 minuut doe je wortels erbij die laat je 2 min koken. Voeg dan de haricots verts toe en bak nog eens 2 minuten. Totaal 5 minuten koken. Dan schep je deze groenten uit de pan en spoel je ze gelijk af met koud water.
  • De spitskool kook je 2 minuten en deze giet je af en spoel je direct met koud water.
  • Neem nu een groot bord waar je al je groeten en je ei op kunt leggen. Komkommer, taugé, spitskool, wortel, zoete aardappel en haricots verts.
  • Nu ga je de pindasaus maken. Fruit je ui en de overgebleven knoflook en gember. Blus dit af met water. Zet het vuur zachter en voeg de pindakaas en de kokosmelk toe. Roer dit goed door tot het een egale saus wordt en breng op smaak met de sambal, ketjap en agave. De saus mag niet koken dus zet het vuur laag.
  • Rijg je kip aan een stokje (of niet) en gril deze tot dat die gaar is.
  • Pak je bord met groenten en ei, giet je saus hier op. Leg de saté ernaast. Ik heb zelf nog een stukje cassave chips verkruimeld en op mijn bord gestrooid want dat hoort bij dit gerecht 🙂 Je kunt dit ook gewoon weglaten.
  • als er mensen zijn die niet kh arm met je mee eten. Daar maak je lekker zilvervliesrijst en voeg je ook nog kroepoek en gebakken uitjes toe. Eet smakelijk

Nutrition

Calories: 627kcal | Carbohydrates: 29g | Protein: 38g | Fat: 43g | Saturated Fat: 4g | Polyunsaturated Fat: 3g | Monounsaturated Fat: 8g | Cholesterol: 186mg | Sodium: 164mg | Potassium: 302mg | Fiber: 4g | Sugar: 6g | Vitamin A: 5600IU | Vitamin C: 7.4mg | Calcium: 80mg | Iron: 1.8mg

Meer van die lekkere koolhydraatarme recepten ontvangen? Download dan GRATIS mijn Receptengids met 10 overheerlijke afslankrecepten.

Facebook Reacties

About Niels Bosman

Niels Bosman is oprichter en eigenaar van MakkelijkAfvallen. Hij ontdekte de kracht van koolhydraatarm eten in 2014 en sinds die tijd is hij fulltime bezig met het coachen van zijn klanten. Hij heeft 4 boeken geschreven en meer dan 40.000 mensen geholpen aan een slank, gezond en gelukkig leven. Hij woont samen met zijn vriendin en kinderen in Eindhoven.

4 Comments

  1. Vern Kirtner

    28 augustus 2016at17:40

    Kook de wortel, sperziebonen en kool in een pan met water in ongeveer 6 min beetgaar. Giet af en spoel met koud water af.

    • Niels Bosman

      29 augustus 2016at12:40

      Bedankt voor deze suggestie! 🙂

  2. Yvonne

    22 juli 2016at17:20

    Kan ik ook iets anders gebruiken voor de kokosmelk

    • Ellis

      23 juli 2016at08:58

      Hoi Yvonne,

      Je mag gewoon water gebruiken ipv kokosmelk.

      Groetjes,

      Ellis – MA

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *