Franse dipsaus van gekaramelliseerde uien » Makkelijk Afvallen

Franse dipsaus van gekaramelliseerde uien

By on 31 januari 2020
Leestijd: 4 minuten
Franse dipsaus met gekaramelliseerde uien

Maak je tafel met gezonde borrelhapjes compleet met deze franse dipsaus. Onweerstaanbare partysnack dankzij bijzondere smaakmakers.

Wie Ma al langer kent dan vandaag weet dat wij houden van lekker eten. Gezond en koolhydraatarm, maar er mag/moet ook genoten worden. Juist op feestjes. Dit is de plek bij uitstek om aan jezelf en anderen te bewijzen dat lekker en koolhydraatarm prima samen gaan.

Deze dipper vind je niet in de supermarkt, dus geef jezelf een half uurtje en verbaas vriend en vijand met deze rijke dipsaus.

Hoe maak je een Franse dipper?

Door de uitjes (lang) te karamelliseren geeft je deze romige spread een heerlijke hartige basis. Je gebruikt als saus lekker romige, onweerstaanbare ingrediënten zoals zure room en roomkaas. De kruidige tonen komen van verse tijm.

Dit alles geeft jouw dipper een diepe volle smaak om je vingers bij af te likken.

Ma’s tip: Dit recept voor Franse uiendipsaus is van oorsprong Amerikaans. Is de samenstelling te vet voor jouw smaak, vervang dan (een deel van de room) met Griekse yoghurt. Lekker fris.

Geef je dipper een tikkie umami

Wat deze dippert echt onweerstaanbaar maakt, is een klein scheutje blackstrap molasse erbij. De blackstrap is een beetje bitter, maar het maakt de sensatie compleet. Heb je toevallig nog Worcestersaus, dan kan je die ook prima gebruiken.

Wat dunk je in de dipsaus?

Deze dipsaus gaat lekker op elk borrelhapje. Voorheen dipte ik vooral naturel chips, mijn comfort-food. Onderweg ben ik erachter gekomen dat deze dipsaus dragers een stuk gezonder en minstens zo lekker zijn:

  • Koolhydraatarme toastjes. Die kan je natuurlijk kopen of zelf maken.
  • Zelf gebakken brood. Tip: in plakjes snijden en even in de rooster of onder de grill.
  • Zelfgemaakte chips van courgette, groente frietjes of zoete aardappel patat.
  • Een scala aan gesneden rauwe groente (mijn nieuwe favoriet); paprika, courgette, komkommer, worteltjes. Zet dan ook de blauwe kaas dip er naast.

Variaties op deze uiendipsaus

Wil je deze uiendipsaus een persoonlijke touch geven? Je kan eindeloos variëren. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Griekse yoghurt. Houd je niet zo van zure room? Creëer je eigen mix met mayonaise en/of volle Griekse yoghurt.
  • Kruidenmix. Geef een extra kruiden kick met verse bieslook. Een Italiaanse variant met bijvoorbeeld rozemarijn of basilicum is ook niet te versmaden.
  • Make it hot. Houd je wel van een beetje pit in de mix? Sprenkel wat gedroogde chili vlokken over de dipsaus. Wel even je vrienden waarschuwen!
  • Wijntje erbij? Een splash witte wijn brengt de smaken mooi samen. Nu is het met recht een een borrelhapje.

Is je buffet nog niet compleet? Voor meer inspiratie kan je verder lezen in deze post over koolhydraatarme borrelhapjes. Ik ben benieuwd hoe jouw dipper in de smaak valt. Laat je van je horen in de comments?

Afdrukken

Franse roomkaas dip van gekarameliseerde uien

Maak je tafel met gezonde borrelhapjes compleet met deze Franse dipsaus. Onweerstaanbare partysnack dankzij bijzondere smaakmakers.
Gang Bijgerecht, Salade, snack
Keuken Frans
Trefwoord borrelhap, dipper, dipsaus, gezonde snack, koolhydraatarme snacks
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 35 minuten
Porties 12 porties
calorieën 123kcal
Auteur MakkelijkAfvallen

Ingrediënten

  • 30 gram gezouten boter
  • 300 gram ui Klein gesneden, blokjes van ong. ½ cm
  • 60 milliliter runderfont
  • 20 gram knoflook 4 teentjes fijn gesneden
  • 375 gram zure room
  • 100 gram roomkaas
  • 1 theelepel blackstrap molasse of Worcestersaus Optioneel. Zoet alternatief: suikerriet molasse, honing of natuurlijke siroop.
  • 30 gram verse tijm
  • ¾ theelepel zout, naar smaak

Instructies

  • Verwarm de boter in een hapjes pan op een middelhoog vuur. Voeg de helft van het runderfont en alle ui toe. Karamelliseer de uitjes voor ongeveer een half uur.
  • Blijf doorroeren om te voorkomen dat de uitjes aanbranden. Verlaag het vuur indien nodig. Voeg halverwege, of wanneer de pan komt droog te staan, de tweede helft van het font toe.
  • Maak een kuiltje in het midden van de hapjes pan. Bak hierin de knoflook voor een minuutje, tot ze verkleuren en de geuren vrijkomen. Roer door en laat het geheel afkoelen.
  • Meng in een kom de zure room, roomkaas, molasses, tijm en zout. Roer al laatste de ui door de Franse roomkaas dip. Houd een beetje tijm (blaadjes of takje) apart om te garneren.

Nutrition

Calories: 123kcal | Carbohydrates: 5g | Protein: 2g | Fat: 11g | Saturated Fat: 7g | Cholesterol: 31mg | Sodium: 81mg | Potassium: 123mg | Fiber: 1g | Sugar: 2g | Vitamin A: 488IU | Vitamin C: 7mg | Calcium: 61mg | Iron: 1mg

Facebook Reacties

About Thijs van Bokkem

Speciaal voor jullie verzamel ik de lekkerste recepten. Voor Ma schrijf ik over het belang van gezonde voeding en hoe je dat het beste kan bereiken. Een goede gezondheid begint voor mij met goed eten. Zelf verbouw ik het liefst zoveel mogelijk mijn eigen groenten en kruiden. Alles wat jouw lichaam nodig heeft, groeit in een tuin!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[GRATIS GIDS]
[GRATIS GIDS]
[gratis]
[gratis]