Koolhydraatarme ovenschotel met spitskool » Makkelijk Afvallen

Koolhydraatarme ovenschotel met spitskool

By on 12 maart 2019
Leestijd: 3 minuten
spitskool ovenschotel

Een ovenschotel met spitskool, weer eens wat anders dan rauwkost.

Spitskool, witte kool en Chinese kool zijn echt van die groenten waar we vaak aan voorbij lopen, ik tenminste wel. Bijna een beetje een vergeten groente. Zonde eigenlijk want het is een relatief goedkoop en heel gezond.

Is spitskool gezond?

Kool is een bron van calcium, kalium en vitamine K en C, dus erg gezond. Dit is goed voor de weerstand en gezonde botten. Daarnaast bevat spitskool ook een behoorlijke hoeveelheid vezels. Vezels zorgen voor een voldaan gevoel en helpt bij het afvallen.

Ik liet vaak de spitskool liggen omdat ik naast rauwkost niet echt een idee had hoe ik het moest bereiden. Tot ik op zoek ging naar inspiratie en erachter kwam dat je ontzettend veel kunt variëren met spitskool. Vandaar dat ik een ovenschotel met spitskool probeerde.

Ma’s tip: Meer inspiratie voor een koolhydraatarm diner? Ons 50 dagen programma staat vol met heerlijke recepten.

Hoe kun je kool bereiden?

Sommige mensen vinden de kool rauw een beetje te ‘heftig’ van smaak. Het kan een beetje naar ui smaken en in je mond blijven hangen of je kunt er ‘gassig’ van worden. Gelukkig kun je er van alles aan doen om die ui-achtige rauwe smaak er vanaf te halen.

In Korea bijvoorbeeld, daar maken ze verschillende koolsoorten in en laten ze het een aantal weken fermenteren. Dan heet het Kimchi, ook een supergezond en lekker gerecht.

Er is gelukkig ook een minder tijdrovende manier om de kool wat behapbaarder te maken. Het geheim is een beetje azijn en een beetje geduld. Als je de kool even laat weken in wat azijn, dan smaakt ie een stuk zachter. Dit is ook het trucje wat ik toepas in dit recept. Een heerlijke spitskool ovenschotel met gehakt. 

spitskool ovenschotel
Afdrukken

Spitskool ovenschotel

Een heerlijke ovenschotel voor het hele gezin.
Gang Diner
Keuken Westers
Trefwoord gehakt, ovenschotel, vlees
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur
Porties 4
calorieën 682kcal
Auteur MakkelijkAfvallen

Ingrediënten

  • 700 gr spitskool
  • 150 gr roomboter
  • 450 gr rundergehakt
  • 1 tl zout
  • 1 tl ui poeder
  • 1/2 tl zwarte peper
  • 2 tl mexicaanse kruiden
  • 1 tl witte wijn azijn
  • 300 gr geraspte kaas
  • 150 gr gemengde salade

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden snij de kool in kleine stukjes met een mes of maal fijn in de blender.
  • Bak de kool aan in de boter, laat 30 minuten doorbakken op medium hoog vuur. Zorg dat de kool zacht is maar niet te donker bruin.
  • Voeg de kruiden en azijn toe en laat even staan.
  • Ga ondertussen verder met het smelten van de rest van de boter. Bak hier in het gehakt in gaar tot het meeste vocht uit het vlees verdampt is.
  • Voeg de kool mix toe en doe het geheel in een ovenschaal.
  • 2/3 van de kaas mag door de mix en de rest er overheen voor een krokant laagje.
  • Bak in 15-20 minuten gaar. Eventueel serveren op een bedje van rucola of een groene salade naar keuze

Nutrition

Calories: 682kcal | Carbohydrates: 8g | Protein: 43g | Fat: 53g

Meer van die lekkere koolhydraatarme recepten ontvangen? Download dan GRATIS mijn Receptengids met 10 overheerlijke afslankrecepten.

Facebook Reacties

About Emmely vd Roer

Gezondheid is één van mijn passies. Ik heb een aantal jaar natuurgeneeskunde richting voeding en diëtiek gestudeerd. Uitgebalanceerde voedingsschema’s en gerechten maken kan ik helemaal in op gaan. Het allerleukste vind ik het om mensen helpen met een gezond leefpatroon te vinden wat bij hun past.

3 Comments

  1. Maria de Gast

    3 november 2019at19:16

    Dank je Emmely, mijn man en ik hebben zojuist gesmuld van deze spitskoolschotel. Had te weinig gehakt, heb dit aangevuld met speklapjes.

  2. Jolanda

    5 oktober 2019at19:22

    Echt heerlijk het is een feestje om koolhydraararm te eten met dit recept al 2 keer gemaakt.

  3. kamiel

    19 april 2019at14:42

    lekkerste gerecht dat ik ooit heb geproefd, zo lekker, vooral die spitskool.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *