Courgettesoep met zalm en tijm » Makkelijk Afvallen

Courgettesoep met zalm en tijm

By on 11 december 2019
Leestijd: 5 minuten
courgettesoep met zalm

Is courgettesoep met zalm een voorgerecht, een luxe lunch of inspiratie voor een snelle maaltijd? Naar onze mening is dit recept het allemaal. Breng hem op smaak met citroen, tijm en pecorino kaas en zet in een handomdraai iets bijzonders op tafel.

Courgettesoep maken

Eén van de eerste dingen die ik leerde in de keuken was courgettesoep maken. Logisch. De basis is namelijk super eenvoudig.

  1. Je fruit eerst ui, knoflook en eventueel een beetje chili.
  2. Je voegt courgette of zucchini toe en kookt dat met bouillon in 20 minuten gaar.
  3. Even blenden en klaar is Kees.

Je hebt nu een basis waarmee je eindeloos kan experimenteren. En zo kwamen wij bijvoorbeeld bij dit gerecht uit.

>>> Bekijk ook even onze pittige courgettesoep.

Soep met zalm

Dit soeprecept bestaat uit 2 delen. Dat ziet er natuurlijk fantastisch uit om te serveren en het kleur contrast is een feest op je bordje. Toch is het sneller klaar dan je denkt. Zodra de soep kookt, bekommer je je over de vis. Kwestie van de zalm marineren en in de oven schuiven. Hierdoor kost dit je geen extra tijd.

Ma’s tip: vervang de verse zalm met dunne reepjes gerookte zalm. Net zo lekker en net iets eenvoudiger

Zalm is trouwens super gezond en barst van de juiste omega vetzuren. Eigenlijk zou je dit wekelijks op je menu moeten staan. Geen straf, toch?

Courgettesoep als voorgerecht

Courgettesoep met zalm is een mooi voorgerecht. Natuurlijk wil je er dan wel een licht gerecht van maken. Vervang hiervoor de room met water (dat is eenvoudig) en verdeel de soep over 6 porties.

Zoals je ziet is er niet veel voor nodig om van een makkelijke groentesoep naar een mooi gerecht te gaan. Je geeft courgettesoep met zalm op de volgende manieren extra smaak:

Ingrediënten om lekkere soep te maken

  • Verse tijm. Als je de blaadjes los rits van de takjes, dan voeg die op het laatst toe. Je kan dit kruid beter niet meekoken, want dan verliest het z’n smaak.
  • Citroen. Citroen hoort natuurlijk bij gegrilde vis. Maar wist je dat ‘een zuurtje in je soep’ heel veel smaken naar haalt? Voeg maar eens een scheutje azijn toe en ontdek wat er met jouw maaltijdsoep gebeurd.
  • Pecorino kaas. Deze Italiaanse kaas smaakt heerlijk bij zucchini (zo noemen ze daar courgette), maar een Parmezaan geeft je ook een scherpe nasmaak.

Is het dinsdagavond en wil je gewoon snel iets lekkers op tafel? Dat kan je deze soep ook eenvoudig maken. Laat alle smaakmakers achterwege en snijd gerookte zalm in reepjes. Heerlijk met een plakje koolhydraatarm brood.

Wat je er ook mee doet, wij hopen dat courgettesoep met zalm voor jou net zo’n een bron van inspiratie is als voor ons. Eet smakelijk!

Click Me! W3Schools
courgettesoep met zalm
Afdrukken

Courgettesoep met Zalm en Tijm

Courgette soep als voorgerecht, een luxe lunch of inspiratie voor een snelle maaltijd? Dit recept met zalm is het allemaal. Breng hem op smaak met citroen, tijm en pecorino kaas.
Gang Lunch, Voorgerecht
Keuken Italiaans
Trefwoord courgettesoep, gerookte zalm, koolhydraatarme soep, vette vis
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 35 minuten
Porties 4 koppen
calorieën 291kcal
Auteur MakkelijkAfvallen

Ingrediënten

De soep

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 50 gram ui 1 stuks, in halve ringen
  • 5 gram knoflook 1 teentje
  • 1 kilo courgette 3 stuks, in blokjes
  • 500 milliliter kippenbouillon of water met bouillon blokje
  • 500 gram zalm vers, in 4 gelijke porties
  • 100 gram zure room

Smaakmakers

  • 30 gram Pecorino Romano kaas geraspt
  • 8 takjes tijm vers
  • 1 stuks citroen sap en zest
  • zeezout naar smaak
  • gemalen zwarte peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm olie in een zware pan en fruit het ui op een matig vuur al roerend in 2 tot 5 minuten glazig. Roer in laatste minuten de knoflook erdoor. Voeg de courgette toe bak 5 minuten mee.
  • Voeg de bouillon, of water met bouillonblokjes, toe en laat de soup 20 minuten zachtjes koken.
  • Verwarm de oven voor op 200°C en bedek een bakplaat met aluminiumfolie. Kwast de moten zalm in met olijfolie en garneer met peper en zout en grill ca. 8 minuten.
  • Voeg de room toe en pureer de soep met een staafmixer. Voeg de smaakmakers toe en roer door. Laat de soep op een laag vuurtje trekken voor 4 minuten.
  • Verdeel de soup in diepe borden. Leg de zalm in het midden van de soup. Besprenkel met citroen zest en grove peper.

Notities

Dit recept is geschreven voor 4 koppen courgettesoep, maar kan ook als voorgerecht dienen voor ca. 6 personen.
De verse zalm kan vervangen worden door gerookte zalm. Snijd deze in dunne reepjes en leg op de soep. 
Serveren met koolhydraatarm brood voor een complete lunch. 

Nutrition

Calories: 291kcal | Carbohydrates: 11g | Protein: 29g | Fat: 15g | Saturated Fat: 5g | Cholesterol: 82mg | Sodium: 597mg | Potassium: 1331mg | Fiber: 3g | Sugar: 8g | Vitamin A: 801IU | Vitamin C: 49mg | Calcium: 101mg | Iron: 2mg

Facebook Reacties

About Thijs van Bokkem

Speciaal voor jullie verzamel ik de lekkerste recepten. Voor Ma schrijf ik over het belang van gezonde voeding en hoe je dat het beste kan bereiken. Een goede gezondheid begint voor mij met goed eten. Zelf verbouw ik het liefst zoveel mogelijk mijn eigen groenten en kruiden. Alles wat jouw lichaam nodig heeft, groeit in een tuin!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






[gratis]
[gratis]